Päiväkirja 1.1.-27.6.2004
Pelastettu vanhoilta kotisivuilta, valtaosa linkeistä ei toimi.

27.6.2004
Pyrylle ja Veikolle Hailuodosta SM-nolla sijoituksella 3. Hyvä pojat! Hippu ja Rölli tekivät erinomaisen lupaavia ratoja, virheitä tuli kuitenkin molemmille. Katseet jälkikasvu kuitenkin radalla keräsi; nopeita ja innokkaita suorituksia ja upeita pujon alotuksia nähtiin.

Me olimme Källin, Nastan ja Välän kanssa mökillä Limingassa pe-su ja kuljettiin sieltä päiväseltään Hailuotoon agikisoja katsomaan. Lisätty mökillä otettuja juhannuskuvia tänne. Hailuodossa Välä pääsi kisakentän reunalle menoa ihailemaan ja pakko on todeta, että meillä on erinomaisen rohkea, itsevarma ja selväpäinen pentu! Nähtyä tuli traktori (kiihdytteli ohi hiekkatietä Välän ohi noin 2 m päästä), juna (mökki radan varressa), paukkuva keinu (ei mitään reagtiota vieressä istuvalta pennulta) ja merivedessäkin tuli kahlattua (Välän mielestä pikkupennun uimamaisterin tutkintoon riittää kyllä juomakuppiin sukeltaminen). Källi ja Nasta poistivat talviturkit merivedessä Hailuodon lauttarannassa.

Vielä viikko töitä jäljellä ennen kolmen viikon kesälomaa. Nasta on ilmoitettu KLAGiin Kokkolaan 9.-11.7.

26.6.2004
Jumalaisen komealle Nasta x Pyry pojalle Röllille tehty oma kuvasivu. Tän miehen kanssa on päästävä näytelmiin :-)

25.6.2004
Elina piti aamulla Haukkiksessa minulle ja Nastalle yksityisopetusta agissa. Tuhannet kiitokset neuvoista ja uusista vinkeistä! Jahka me saadaan tämän kuskin kädet, jalat, aivot ja suu kulkemaan samassa rytmissä, niin ehkä voimme toivoa joitain tuloksia :-) On muuten yllättävän vaikeaa keskittyä uuden tyyppisen käsiohjaukseen ja samalla aukoa suuta koiralle käskyjen merkiksi... Sori Musta Rakettini, tämän tumpula ohjaajan kanssa on vaan elettävä.

24.6.2004
Elina ja Pertti sekä nelijalkaiset Jogi, Carmen, Coco ja Nastan Rölli-poika tulivat juhannukseksi "sukuloimaan" Ouluun. Ohjelmassa on Hailuodon agikisat pe-su. Hyvin mahduttiin koko lauma meitin kaksioon. Meillä on kenneli =)

22.6.2004
Väläkylle tehty oma "myynti"sivu, jossa uusia kuvia. Poika ois valmis kuin partiolainen, kunhan oikea koti tulee kohdalleen. Pihankoristetta tai pelkkää sohvanvaltaaja seurakoiraa hakevat älköön vaivautuko. 

20.6.2004
Nasta aloitti agitreenit talvitauon ja mammaloman jälkeen. Viimeeksi treenasimme agia marraskuussa -03. Hyvin rouva kulki ja kuunteli. Ja vauhtikin on entisen veroinen. Tehdään nyt pieniä ja lyhyitä treenejä 2-4 kertaa viikossa ja heinäkuun puolessa välissä suunnittelin ensimmäisiä kisoja KLAGiin Kokkolaan.

Illalla meillä oli pihassa pentujen kokoontumisajot. Taiga, Luca, Micky ja Väläkky tapasivat taas toisensa ja vauhtia ja peuhausta riitti useaksi tunniksi. Me akat grillattiin sillä välin makkaraa ja nautittiin Erjan tuomaa "ristiäispiirakkaan" (nam! kiitos!). Välä väläytteli luonteensa pimeitä puolia, kun varastetun elmukelmun suusta poistamisesta meinas tulla akan kanssa tappelu. Kovaluontoinen ja voimakastahtoinen poika *päivittää Välän luonnekuvausta uusiksi*. Tämän voiman koitoksen akka kuitenkin voitti, vaikka Välä isosti hantiin pistikin.

18.6.2004
Väläkky on asettunut mukavasti laumaan ja saa kulkea vapaasti koko asunnossa. Vähän se parina ekana yönä sisarusten perään itkeskeli, mutta nyt nauttii jo Nastan jakamattomasta huomiosta. Nasta imettää edelleen, mutta tisut on kyllä jo melko tyhjät littanat, kun ruoka on kuitenkin puotettu taas normaaliin ylläpitomuonaan. Nasta on laiha ja karvat putoaa...

Ulkona Välä kulkee nätisti ja vauhdikkaasti hihnassa. Valtaosan aikaa se toki saa kirmata lenkillä vapaana isojen tyttöjen perässä. Nasun perässä se ei tahdo vielä töppöjaloillaan pysyä, joten niimpä se enimmäkseen peesaa Källiä tai seikkailee omia polkujaan.

Kotona Välä on jo lähes sisäsiisti, satunaiset pisut tulee 100% tarkuudella entisen pentulan paikalla oleville sanomalehdille ja kaikki kakat tulee ulos (osa lenkille ja muutaman pihaan). Yöllä Välä pyytää ulos ja nukahtaa sitten heti uudelleen tarpeet tehtyään. Tuhoja kotona ei ole tehty ja hirmu hyvin poika uskoo, kun sitä kieltää luvattomasta nakertelusta. Toki leluja ja luvallista purtavaa on pennulle tarjolla yllin kyllin.

17.6.2004
Väläkky 8 viikkoa aloitti agilityn harjoitukset :-) Kävimme kentän reunalla fiilistelemässä ja kuuntelemassa isojen koirien kiihkeää haukkua (Välän mielestä ihme meteliä, kun ei meillä kotona kukaan haku). Treenien päätyttyä Välä pääsi kentälle ja suoritti heti reippaasti suoran 6 metrisen putken. Kerrassaan reipas ja nopea oppinen poika!

15.6.2004
Vimma Vimpulasta tuli ensimmäinen Nastan lentävä pentu. Vimma lensi kanssani Helsinkiin krakasetien joukossa aamulennolla. Loistava hermoinen kakara - naapuripenkissä istunut rouva epäili, että onko pentu rauhoitettu matkan ajaksi... Siellä se neiti maata köllötti omassa matkakassissaan metelistä ja hurinasta piittaamatta. Vimma on asettunut Minnan ja Jarin laumaan Lohjalle, CPU-siskon kaveriksi. Onnea reippaan tytön kanssa! Ja kuten insinöörille kuuluukin, neiti tottelee jatkossa Bugi-nimeä :-)

Nastan Willa-tyttären terveystulokset tulivat Kennelliitosta. Lonkat A-A, kyynärpäät 0-0. Onnea terveestä tytöstä Satu ja Sari, tuolla kropalla kelpaa kirmata hakumetsissä!!!

Nyt kaikki Nastan 12 aikuista, elossa olevaa pentua on käynyt terveystutkimuksissa. Tuloksena 9 x A-A, 2 x B-B ja yksi B-C, kaikilla terveet (0-0) kyynärpäät. Erinomaisen hienoja tuloksia kokonaisuutena!

14.6.2004
Luca ja Erja tulivat meille illalla kylään - kyllä oli pojalla ollut mamman maitokauppaa ikävä :-) Kävimme pellolla "lenkillä" ja illalla Pentulassa oli erittäin rauhallisia pentusia.

13.6.2004
Klo 01:15. Heräsin Pentulan levottomuuteen, joku raapi takaovea. Nousin ja päätin päästää pennut ulos keskellä yötä. Alle minuutissa pihalle tuli kahdet pissat ja kolme kakkaa. Kipin kapin takas sisälle ja nukkumaan. Kukaan ei varmaan usko, mutta meillä alkaa olemaan seitsemänviikkoisia bc-lapsia, jotka ovat lähes sisäsiistejä ja osaavat vielä pyytää ulos! Wow!!!

Poikamme Rölli kävi tänään luonnetestissä Helsingissä. Paukuista pomppas, eli kun vilkkaaseen ja pehmeeseen poikaan ladattiin tarpeeksi kuormitusta testin aikana, niin reaktiot laukauksista olivat liian voimakkaat. Arjessa Elinan ja Pertin mukaan laukausalttius ei näy, eli isoista äänistä poika ei laamaannu ja Rölli käy mm. syksyisin Pertin kanssa metsällä. Tässä Röllin luonnetestitulos osa-alueittain:

toimintakyky +1  kohtuullinen +15 pist.
terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua +3 pist.
puolustushalu +3 kohtuullinen hillitty +3 pist.
taisteluhalu +2 kohtuullinen +20 pist.
hermorakenne +1  hieman rauhaton +35 pist.
temperamentti +3 vilkas +45 pist.
kovuus - 2 pehmeä -16 pist.
luoksepäästävyys +3  hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin +45 pist.
laukauspelottomuus - laukausaltis  
yhteensä    hylätty

+150 pist.

  Helsinki 13.5.2004 Jorma Lankinen & Lea Haanpää

Tootsie ja Janne jatkoivat loistavaa uraa agilityssä 2-luokassa. Tänään 0-rata ja luokkavoitto Kellokoskella. Vielä yksi samanlainen ja tämä pari on kuninkuusluokassa... Wow, onnea, onnea!!!

Pentulassa meno senkus rauhoittuu, jäljellä kaksi sankaria Vimma ja Väläkky. Tänään oli aurinkoinen poutapäivä ja kaksikko onkin ulkoillut lähes koko päivän. Ovi Pentulasta terassille ja takapihalle on auki koko ajan ja pennut saavat vapaasti kulkea sisään ja ulos. Porottavimman helteen ajan keskipäivällä pennut nukkuivat sisällä, muutoin pihan viileissä maakuopissa (homemade :-) on kiva levätä leikkien lomassa. Vimma on matkaamassa omaan kotiinsa tiistaina eli kun Väläkky jää kotiin ainoaksi pennuksi, niin on aika purkaa Pentula ja alkaa elämään ison koiran elämää koko asunnossa.

12.6.2004
Tänään oli Kärpän lähtöpäivä. Ristiäisissä poika on saanut nimekseen "Luca". Onnea uudesta perheenjäsenestä Erja ja Jukka. Lucan lajeja tulevat olemaan jatkossa ainakin koirahiihto Jukan kanssa ja agility Erjan kanssa. Pian nähdään taas :-)

Bordercollieden erikoisnäyttelyssä Jämsässä Nastan lapset menestyivät erinomaisesti. Otto uroksissa NUO ERI1 PU2 ja SERTi (Oton neljäs), CPU AVO ERI2 ja Hippu VAL ERI2. Otto ja Hippu edustivat myös Pikkupaimenen kasvattajaryhmässä, joka oli BIS3 (kaikki rodut). Tuomarina bordereilla oli Lisette Delvaux-Crauwels, Belgia. ROP oli Englannintuonti Warragul Jillaroo ja VSP sukulaispoika Sepe. Onnea, onnea!

11.6.2004
Puokkis-poika muutti meistä muutaman kilometrin päähän Laukkasten perheeseen. Jatkossa Puokkiksen kutsumanimi on "Micky" ja poika jatkanee "isoveljensä" bcu Leevin perässä hakumetsiin ja tokokentälle.

10.6.2004
Pennut täyttivät tänään 7 viikkoa. Viimeiset puntarinlukemat on lisätty pentuesivulle. Sieltä linkitetään jatkossa myös kunkin pennun omalle kotisivulle. Teen kullekin pennulle oman sivun jahka ne matkaavat omiin koteihinsa.

Tänään ensimmäisenä lähtijänä oli pentueen kunkku eli Kiho. Kiho tottelee jatkossa nimeä "Sisu" ja sen laumaan Jyväskylässä kuuluvat Sepi-isännän lisäksi spn Sini ja bpgu Soni. Sisu tulee jatkamaan edeltäjiensä tassunjälkiä PK-jäljen merkeissä.

Iltasella oli Tulupan vuoro matkata omaan kotiinsa Oulun Kuivasjärvelle. Tyttö sai uuden, naisellisemman nimen ja tottelee siis jatkossa nimeä "Taiga". Onnea perheenlisäyksestä Niina ja Janne! Taiga tulee tutustumaan koiraurheilulajeista ainakin tokoon ja agilityyn, toki aika näyttää, mihin tämä blondi vielä ehtii.

Nasta ilmaisi selvästi illalla, että Pentulassa oli käyneet kehdonryöstäjät. Se istui illalla Taigan lähdön jälkeen pitkään takapihalla nalle suussa. Heräsin itse yöllä ja kävin vessassa - Nasta nukkui Pentulassa nalle ja Vimma kainalossa (se ei ole nukkunut Pentulassa enää moneen viikkoon). Tuntuu ottavan sekä äipälle että akalle koville luopua pentusista.

Lauma vajenee seuraavan kerran lauantaina.

7.-9.6.2004
Källin, Nastan ja pentujen madotus Axilurilla.

9.6.2004
Aika rientää ja yhteiset päivät pentusten kanssa käyvät vähiin. Kotivalinnat selkeytyivät Palokan reissun jälkeen ja nyt tilanne on se, että Väläkky pojalta puuttuu vielä ikioma, napakymppi koti. Muiden pentujen luovutukset on jo sovittu ja ensimmäiset matkaavat maailmalle huomenna. Koitan saada kaikista vielä uusia kuvia otettua tänään ulkona.

Pennut selvästi jo valmistavat akkaa ja Nastaa lähtöön. Ne on nimittäin jo aika villejä, raisuja ja rasittavia x 6 ;-) Tosi söpöjä kyllä nukkuessaan ja yksin kappalein... Akan kotihousun lahkeisista venytetään trumpettiversiota (mietin vaan, miten hauskaa naapureilla on aamuisin katsella meidän menoa takapihalla - kuusi pentua kulkee lahkeissa äristen ja muristen, ja akka kerää pikkulapiolla kakkoja nurmikolta unenpöppörössä...). Nasta imettää pentuja edelleen, mutta vain silloin, kun ne malttavat syödä purematta ja riekkumatta. Kuitenkin siis 4-7 krt/vuorokaudessa. Ruokaa rouvalta on kyllä on vähennetty, että saatas maitokauppa Mansikki pikkuhiljaa kiinni.

7.6.2004
Iloinen puhelu tavoitti meidät Tamperelta: Elwood-poika oli Teemun ohjauksessa osallistunut rauniokurssin karsintakokeisiin, läpäissyt testin ja päässyt mukaan rauniokurssille. Siitä se ura urkenevi pojat, onnea! Viikonloppuna Elwood oli valmistautunut karsintakokeeseen mm. seuraamalla skeet-ammuntakisoja :-)

6.6.2004
Lisätty poseerauskuvia pennuista 43 vrk (eli 6 vko 1 päivä).

5.6.2004
Aamulla tapasimme Palokassa Nastan Rölli-pojan perheineen. Tulivat agikisamatkalla tervehtimään pentuja ja Saria. Kyllä on Rölli kehittynyt kovasti edukseen! Agikisoissa tuli tulokseksi 10vp. ajalla -33,48 alle ihanneajan. Kyllä kerkee :-)

Tootsie ja Janne kisasivat Helsingissä ekaa kertaa 2-luokassa. Ja heti irtosi nollavoitto!!! Mahtava tulos, onnea taas. Tämä pari ei tule kauaa kakkosissa vanhenemaan tuolla menolla.

Me ajelimme lauman kanssa päivällä takaisin Ouluun. Lisää päivityksiä huomenna - eli pentusten 6 viikkois poseerauskuvat.

4.6.2004
Kaikki pennut ovat CEA terveitä, kaikilla pojilla on molemmat kivekset kohdillaan ja kaikki muutenkin on ok (purennat leikkaavat, navat terveet, keuhko- ja sydänäänet virheettömät). Pennut saivat tatuoinnin ja Parvo-rokotteen. Myös Källi the Kummitäti (pian 9v.) kävi silmäpeilauksessa ja sai puhtaat paperit (Källin Hessu-isällä ja Jedi-veljellä on silmissä HC).

Nastan Willa-tyttären kuvat lähtivät Kennelliittoon arvosanoin: lonkat A-A ja kyynärpäät 0-0. Odotamme toki viralliset lausunnot kuvista Kennelliitosta. Myös Willan selkä kuvattiin ja se on terve. Sopii tuolla kropalla jatkaa haku-harjoituksia :-) Nyt Nastan kaikki elossa olevat 12 aikuista jälkeläistä on käynyt terveystutkimuksissa - kiitokset aktiivisille omistajille!

Otimme rauhoituksesta heräilevistä pentusista sivuseisomakuvat Palokassa. Iso kiitos avusta Lea ja Satu!!! Lisään kuvat sivuille piakkoin.

3.6.2004
Pennut täyttävät tänään kuusi (6) viikkoa. Niin se aika rientää! Viikon päästä ensimmäiset matkaavatkin sitten jo uusiin koteihin. Aamun puntarinlukemat on lisätty pentuesivulle. Me matkaamme tänään kaikki kimpassa pusuttelemaan Saria Palokkaan. Auto-Arskaan pakataan siis arvokas kahdeksan borderin joukko ja keula kohti etelää. Onneksi Arskassa on ilmastointi ja lämpömittarin anturi on kiinnitetty pentujen boksiin eli akka näkee kokoajan koelaudasta, millainen lämpötila on pentujen luona. Hellettä luvattu. Aiomme matkata ilman pysähdyksiä noin 4 tunnin matkan.

Huomenna pennut menevät Jyväskylässä Viitaniemen eläinklinikalle, jossa eläinlääkäri Päivi Kallioniemi peilaa niiden silmät ja tekee virallisen pentujen terveystarkastuksen. Sitten vintti pimeeksi (eli unten maille) ja hohtimilla tatskat korviin. Myös Nasu ja Källi käyvät samalla silmäpeilauksessa. Myös viimeinen kuvaamaton pentu Nastan edellisestä pentueesta eli Willa tulee perjantaina Jyväskylään, ohjelmassa siis Willalle lonkka- ja kyynärkuvaus.

Seuraavat päivitykset kotisivuille luvassa siis lauantaina. Näillä näkymin palaamme Ouluun lauantaina iltapäivällä.

2.6.2004
Lämmin päivä ja pennut päivällä kahteen otteeseen melkeen 2 h ulkona. Iltapäivällä vieraiden kanssa pennut leikkivät pitkään ja villisti ja sitten simahtivat pihanurmikolle meidän ihmisen jalkoihin yksi kerrallaan ja sitten akka kanteli lötköjä pentuja sisään nukkumaan. Ihanaa olla kesälomalla :-)

1.6.2004
Päivitetty akan sivulle uusi ikälukema. Ohjelmatoimisto hoiti synttärivieraiden viihdyttämisestä erinomaisesen hyvin. Pitäskö pihalle järjestää lipunmyynti?!? Lisätty kaksi uutta kuvasivua 40 vrk ulkona ja Kärppä 40 vrk.

Päivärytmi on nyt tälläinen:
    klo 07.00 aamuruoka - ulkoilu ½-1 h.
    klo 10.00 ulkoilu.
    klo 12.00 päiväruoka - ulkoilu ½-1 h.
    klo 15.00 ulkoilu.
   
klo 17.00 iltapäiväruoka - ulkoilu ½-1 h.
    klo 20.00 ulkoilu.
    klo 22.00 iltaruoka - ulkoilu ½-1 h.
    klo 23.00 hiljaisuus.

Pentulaan tulee enää vain muutama satunainen pisu papereille. Muuten tarpeet tehdään ulos. Ulkona viihdytään aina niin pitkään, että ensimmäistä pentua käy väsyttämään. Silloin tulevat kaikki sisälle ja osa jatkaa leikkiä vielä Pentulassa. Nasta imettää pennut aina ruuan päälle ja maitoa tulee edelleen ihan reilusti.

Yöt pennut nukkuvat 1-2 syöttökerralla eli Nasu käy imettämässä pennut ja sen jälkeen lauma jatkaa taas unia.

29.5.2004
Pennut matkustivat tänään autossa Sankivaaran metsään uusia hajuja ja makuja tutkimaan. Kuvia lisätty 37 vrk metsässä. Kyllä pienistäkin uusista kokemuksista tulee iso väsy, iltasella meillä oli tosi rauhallisia pentusia kotona. Toki ohjelmatoimistomme järjesti vielä illanistujaisiin mukavaa ohjelmaa pihakirmailun merkeissä :-)

Nastan Laku-poika (16 kk) ja Saija osallistuivat tänään BH-kokeeseen ja olivat kokeen ainut hyväksytty koirakko. Laku kantaa nyt siis nimeä BH Pikkupaimenen Man In Black. Onnea Saija ja Laku - tsemppiä jälkitreeneihin!!!

Nastan Rölli-poika ja Pertti kisasiva agissa Lappeenrannassa. Agility radalta 5 vp. (yksi rima alas) ja hyppyradalta 10 vp. (kaksi rimaa alas). Pertti oli erittäin tyytyväinen ratoihin. Ihana saada tälläisiä puheluita!

28.5.2004
Lisätty viisi uutta kuvasivua eli pennut 33 vrk, 34 vrk poseerauskuvat, 34 vrk ulkona, Vimma 34 vrk ja Väläkky 34 vrk sekä pentujen 5 vko painot pentuesivulle. Malttia kuvasivujen kanssa. Jos ne ei heti aukea (tulee Geocitiesin virheilmo), niin koita tunnin päästä uudelleen. Palvelin rajoittaa liikennettä, joten kovin moni ei samaan aikaan pääse kuvia katsomaan.

Pentusille on tehty ensimmäiset seisotusharjoitukset (akkaa toki kovin kiinnostaa niiden rakenne) ja pantaa on pidetty kaulassa kans. Pannan kanssa on jännää, joku pentu ei tuumaa moisesta mitään, toinen raapii, vinkuu ja kierii ja pyrkii kaikin keinoin eroon moisesta vapauden riistosta. Hyvä harjoitella jo tässä vaiheessa, niin ei tule niin paljoo uusia järkytyksiä uuteen kotiin lähtöpäivänä :-)

27.5.2004
Nasta-äippä juhlii tänään 7-vuotis synttäreitään. Lämpimät onnittelut myös Inka-siskolle Kajjaaniin!

Sateesta huolimatta pennut ovat nyt ulkoileet päivittäin neljästi päivässä, aina ruokailun jälkeen. Isot tarpeet tulee jo lähes 100% tarkkuudella ulos ja selvästikkin lauma odottaa, että ruuan jälkeen ovi takapihalle aukeaa. Vesisateella ollaan pihalla vain hetki ja aurinkoisena päivänä (kuten nyt aamulla) pihalla viihdytään ½-1 h. Ja sen jälkeen maistuu pitkä uni.

Ensi viikolla olen kesälomalla ja matkaamme koko lauman kanssa Sarin luo Palokkaan to-pe 3.-4.6. Tervetuloa kaikki Jyväskylän ystävät pentuja rapsuttamaan! Muuten lomaviikon suunnitelmissa on mökkimatka, metsäretki ja ulkoiluharjoitukset yksin kullekin pennulle.

23.5.2004
Monen huippunopean 5-radan jälkeen Janne ja Tootsie onnistuivat tänään täydellisesti kisoissa Purina-Areenalla. Tulos maksi-1 luokan voitto supermiinuksella (noin 12 sekunttia kakkosta nopeammin...) ja SERTi ja siirto 2-luokaan. Onnea, onnea!!! Tästä parista kuullaan vielä!

Meillä Oulussa on satanut viimeiset kolme päivää ja pennut eivät ole juurikaan pääseet pihalle ulkoilemaan. Leikitään ja riehutaan siis Pentulassa ja kyllä siellä välillä jo melkoinen säpinä onkin. Pennut syövät nyt pentumuonaa neljästi päivässä (kerralla kuudelle noin 1½ dl) ja Nasta imettää niitä edelleen säännöllisesti. 

20.5.2004
Lisätty neljä uutta kuvasivua eli pennut 27 vrk, 28 vrk poseerauskuvat, 28 vrk ulkona ja 28 vrk sisällä sekä pentujen 4 vko painot pentuesivulle.

Meillä oli poutainen päivä tänään Oulussa, kylmää (+12 astetta) kylläkin edelleen. Pennut ulkoilivat takapihalla kolmeen otteeseen ja kakat tulee jo erinomaisen mallikkaasti ulos. Myös lounas nautittiin ulkona nurmikolla. Ulkoilun ja syönnin jälkeen pentuset sitten nukkuivat monta tuntia putkeen. Uudet seikkailut vievät voimat helposti.

19.5.2004
Eilen pentuset muuttivat uuteen, laajennettuun Pentulaan olohuoneeseen. Illalla istuimme rivissä koko lauma Pentulan lattialla ja katselimme telkkaria. Taitaa tulla näistä pentusista sohvaperunoita =) Pentula on noin 6 mkokoinen ja siitä pääsee suoraan terassille ja takapihalle.

Yöllä hunnilauma keksikin sitten uuden mukavan (?) leikin... Kun lattialla on paljon sanomalehteä, niin ai miten mukavaa on napata muutaman arkin reunasta kiinni hampailla ja sitten juosta lehdet kahisten villisti ympäri Pentulaa hurjasti haukkuen ja muristen. Huoh, jäin unet vähiin - pienten lasten akkana olo ei aina ole helppoa.

Huomenna lupaan taas ottaa poseerauskuvat pikkuisista 4 viikkoispäivän kunniaksi.

17.5.2004
Lisätty kaksi uutta kuvasivua eli pennut 23 vrk ja 24 vrk sekä pentujen 3 vko painot pentuesivulle.

Viikonloppuna on käynyt kovasti vieraita ja uusien ihmisen lisäksi pennut ovat tutustuneet uuteen maailmaan eli olemme aloittaneet ulkoilun pihanurmella. Pissat ja kakat osataan tehdä jo uloskin ja terassilla nautitaan myös maitobaarin antimia.

Nasta oli loppuviikosta useamman päivän ripulilla (syönyt ilmeisesti metsästä jotain sopimatonta) ja pennuille lisättiin ruokailuja varmuuden vuoksi nyt 3 krt/vrk. Pennut olivat kuitenkin kokoajan tyytyväisiä ja hyvävointisia, joten ilmeisesti niillä vatsatautia ei ollut. Nasta oli kuitenkin pakko laittaa vesipaastolle, riisiliemelle ja nyt on lisätty muonaa taas pikkuhiljaa. Pennut kasvavat kuitekin hyvin ja maitokin tuntui riittävän, vaikka Rouva on kyllä nyt hurjan hoikassa kunnossa. Olin jo varautunut eläinlääkärireissuun tänään, mutta eilen illalla Nasta kakkas jo normaalisti ja rupesi piristymään selvästi. Loppu hyvin - kaikki hyvin.

Silmien väri alkaa selvitä ja varmaa on ainakin se, että meillä on ainakin kaksi sinisilmäistä (eripari silmät) pentua tässä pentueessa. Ja tottakai nämä sinisilmät ovat ne "parhaimman" väriset pennut eli klassisesti värittyneet Väläkky-poika ja Vimma-tyttö. Kaikilla valkonaamaisilla pennuilla silmät näyttävät tummilta (ainakin vielä). Tosi nättejä nappisilmiä ne ovatkin :-)

Tällä viikolla pennut ja Nasta saavat ensimmäisen matokuurin (17.-19.5). Lykkäsimme matokuurin antamista muutamalla päivällä Nastan mahataudin takia. Nyt madotus Axilurilla tulee pennuille noin 3½ ja 6 viikon iässä (kolme madotuspäivää peräkkäin).

12.5.2004
Lisätty kaksi uutta kuvasivua eli pennut 19 vrk ja 20 vrk. Olen merkkipäivänä (lue: huomenna, kun pennut täyttävät 3 viikkoa) matkoilla, joten painot ja lisää päivityksiä luvassa vasta viikonloppuna seuraavan kerran.

Pennut ovat nyt ihanassa iässä! Hampaat ovat puhkeamassa, mutta eivät ole vielä pirajanterävät. Pennut nauttivat jo kovasti rapsutuksista ja silityksistä ja viihtyvät sylissä. Selvästi ärrimurreja ovat Puokkis-poika ja Vimma-tyttö, joka  varsinkin tuntuu olevan varsinainen ikiliikkuja. Kärpässä on selvästi seikkailijan piirteitä - se on aina ekana joka paikassa menossa. Kihossa on kiusanhengen vikaa, se ahistelee muita leikkiin muiden nukkuessa.

Vieraat ovat nyt tervetulleita meille kylään (toki tässä on jo sukulaisia ja muita Nastalle tuttuja ihmisiä jo käynytkin).

Pennut saavat nyt pentumuonaa kahdesti päivässä noin desin kerrallaan laakealta lautaselta. Hyvin maistuu!

9.5.2004
19 kertainen Nasta-äippä juhli äitienpäivää maltillisesti työn merkeissä :-) Kiitokset kaikille lapsille muistamisesta!

Otto-poika esiintyi tänään akan händläämänä Oulun näyttelyssä: tulos NUO ERI1 Paras Uros 2. SERT (Oton kolmas). Kiitos Arja hyvin koulutetusta pojasta, tälläisen herrasmiehen kanssa on ilo esiintyä! Paras uros kehässä oli muiden koirien osalta sellainen rähinä, etten ole kyllä noin huonotapaisia koira pitkään aikaan kehässä nähnyt. Onneksi myös tuomari huomioi moisen ja poisti rähisijät kehästä ilman sijoitusta. Jaanan ja Pasin Sepe-mies oli ROP ja Nastan Kati-isosisko ROP-veteraani. Onnea kaikille!!!

Pennut ovat 17 päivän ikäisiä ja kehittyvät nyt aivan silmissä. Kärppä pungersi tänään ensimmäisenä ulos pentulootan oviaukosta (heti kahteen kertaan peräkkäin), joten pentukotoon oli pakko tehdä pieniä muutoksia. Tilaa on nyt tuplasti ja toisessa päädyssä on ovilaudan sijaan pentuaitaus. Loota päässä on pehmeä superlooni + froteepyyhe peti ja aitauspäässä sanomalehdet. Nasta loikkaa pentujen luo reunan yli ja Pumpulin päivystyspaikka on nyt aidan takana.

Tänään pentuset maistelivat ensimmäistä kertaa "ison koiran muonaa" eli liotin Eukanuban pentumuonaa lämpimään veteen ja tarjoilin kaikille pennuille muutamia pipanoita sylissä pitäen suoraan suuhun. Kaikille maistui erinomaisen hyvin ja aina nälkäinen äippä kuolasi vieressä =)

7.5.2004
Lisätty kaksi uutta kuvasivua eli pennut 13 vrk ja 15 vrk. Sekä pentujen painot kasvutaulukkoon pentuesivulle.

Pentujen rekisteröinti lähti tänään Kennelliitton, tässä pentujen tulevat viralliset nimet:
Pikkupaimenen Merry-Go-Round - Tuluppa
Pikkupaimenen Mystery Mood - Kärppä
Pikkupaimenen Match Maker - Väläkky
Pikkupaimenen Midnight Moon - Kiho
Pikkupaimenen Miracle Match - Puokkis
Pikkupaimenen Moulin Rouge - Vimma

Kaikkien poikien silmät on nyt auki samoin Tuluppa-tytön. Vimma-tyttösenkin silmät ovat jo ravollaa, joten todennäköisesti myös sen silmät ovat auki huomenna.

Pentulootassa harjoitellaan jo ensileikkejä. Kaverin korvaa ja jalkaa sopii maistaa ja pennut näyttää hylkeiltä/merileijonilta nojaillessaan toisiinsa leikin lomassa. Tärkeitä taitoja ovat nyt mm. venyttely, haukottelu, takajalalla rapsuttaminen, pään ravistelu ja äänijänteitä harjoitellaan pikku haukkujen ja murinan merkeissä.

Nasta imettää välillä pentuja myös istualleen lösöttäen, sillä pennut alkaa olemaan sen verran isoja, että kyljellään maaten maitokaupassa on ahdasta.

5.5.2004
Pennut 13 vrk ja Kiholla ovat silmät auenneet. Muillakin pennuilla silmät ovat viiruilla eli aukeavat kyllä vielä tämän viikon kuluessa. Ilmeisesti pennut kuulevat myös jo jotain ääniä, sillä ne selvästi reagoivat tänään mm. siihen, että Nasta kolisutti metallista ruokakuppiaan pitkin keittiön lattiaa (pentulootahan on tupakeittiössä). Pennut myös liikkuvat jo ihan reilusti lootassa ja saattavat istuskella ja tuumailla välillä. Reunat pitäs varmaan pehmustaa, kun välillä joku kopsahtaa lootan reunaa vasten nurin kävelyharjoituksissa :-)

Nasta viihtyy jo pitkiä aikoja lootan ulkopuolella. Pennut syövät noin 1½-2½ tunnin välien ja muun ajan nukkuvat hiljaa. Pienikin inahdus saa Nastan kyllä kiireesti tarkastamaan tilanteen, mutta rouva on jakanut jo vahtivuoroja Källinkin kanssa. Pennut nukkuu lootassa, Källi vahtii lootan oven pielessä ja Nasu nukkua retkottaa kauempana. Sujuvasti rouva sitten kävelee Källin yli pentulootaan. Sinne Källillä ei ole asiaa.

Nasta syö neljästi päivässä yhteensä noin 480 g/vrk Eukanuban vahvinta muonaa ja lihaliemi on jätetty pois (juo jo tarpeeksi itse pelkkää vettä ja joutaa käymään pentujen hoidon lomassa juomassa).

Punaisten pentujen värien kehitystä on jännä seurata. Saa nähä, millaisia niistä isona tulee! Alunperin mielestäni ihan valkopäinen Tuluppa sai ensin sittenkin punaisen oikean korvan ja nyt vasemmankin korvan etureunasta ja alapinnalta pukkaa punaista karvaa... Myös Puokkiksen valkoisen vasemman korvan alapinta on punakarvainen. Ja Vimma ja Väläkky, joilla on päässä punaista reilusti silmille asti, näyttävät nyt siltä, että punaisessa päässä on valkoiset korvat ;-) 

Maanataina loppui talvilomani, mutta teen töitä pääsääntöisesti kotoa käsin etätyönä. Istun koneella tässä keittiön pöydän äärellä, josta on suora näköyhteys pentulootaan. Ruokiksen aikana vien isot koirat ulos ja ruokin ne. Välillä on toki käytävä toimistollakin. Lauma on ollut kotona itsekseen maksimissaan 3-4 tuntia ja aina palatessani pennut nukkuvat hiljaisina ja kylläisinä pentulootassa. Eli kyllä Nasta hoitaa lapsensa erinomaisesti! Tiloja kotona ei ole mitenkään rajattu, eli Källi ja Nasta ovat vapaana keskenään koko asunnossa. Mitään kähinöitä tyttöjen kesken pennuista ei ole ollut ja Nastalle Källin seura on selvästi mieluisa (sitä selvästi harmittaa, jos Källi pääsee mukaani ja rouva jää pentujen kanssa kotiin), joten minusta tämä tilanne on koirille niin luonteva, ettei mitään erikoisjärjestelyjä tehdä.

Lähden tänään iltapäivällä työmatkalle ja Jaana tulee hoitaan laumaa tänne meille kotiin. Kaksiviikkoiskuvat ja seuraava päivitys siis luvassa vasta perjantaina. Käyn matkalla Sarilla ja lyömme lukkoon pentujen viralliset nimet. Eli rekisteröinnit Kennelliittoon lähtevät vielä tällä viikolla.

2.5.2004
Lisätty eilen otettuja kuvia pennuista tänne. Pojat on valtavan kokoisia ja paksuja, tytöt edelleen selvästi pienempiä, mutta pitävät nyt kyllä jo erinomaisesti puolensa maitokaupassa. Vimmaa vahditaan edelleen, mutta se syö kyllä jo omatoimisesti. Kauaa ei enää mene silmien aukeamiseen. Pikkuisen sisänurkasta silmät ovat jo raollaan mustilla pojilla. Ja luomet on kaikilla jo mustat ja naamoissa on reilusti pigmettiä (huulet & nenä). Pennut pyrkivät huterilla jaloilla jo pystyyn, eivätkä enää möngi rintakehä maassa. Etutassut kantaa, mutta takapää on kyllä melko kiikkerä.

Meillä oli tänään aitaustalkoot ja takapihaa (noin 70 m2) on nyt kokonaan aidattu metrin korkealla puutarhaverkolla. Källi ja Nasta pääsivät paistattelemaan päivää nurmikolle ja innolla odotamme, että pennut kasvavat isommiksi ja pääsevät ulkoilemaan. Yleisömenestys naapurustossa on taattu :-)

Otto ja Arja kävivät Ähtärissä Match Showssa harjoittelemassa kehäkokemusta. Tuloksena yli sadan koiran joukossa BIS1! Onnea, onnea!!!

30.4.2004
Nyt on puntarin lukemat lisätty kuvien alle.

29.4.2004
Viikko on kulunut pentujen syntymästä. Meillä on isoja & pulleita poikia ja pieniä & terhakoita tyttöjä. Kuvia viikon ikäisistä pennuista täällä. Lisään kuvien alle pentujen painot iltapunnituksen jälkeen.

Nasta voi erinomaisesti ja on loistokunnossa synnytyksen jäljiltä, vaikka melkein 7-vuotias onkin. Se liikkuu ulkona erittäin liukkaasti ja halukkaasti, lihakset ovat hienossa kunnossa ja turkki kiiltävän musta. Ei näytä penturumba rasittavan mammaa.

28.4.2004
Pentujen ensimmäinen kynsien leikkuu. Neulanterävät kynnet lyhennettiin ihmisten pienellä kynsileikkurilla. Nyt saa mamman mahanahka taas hetken aikaan vähän hellempää käsittelyä pikkutassuilta. Punaisillekin pennuille alkaa tulla pigmenttiä nenään ja huuliin. Myös pentujen silmäluomet ovat tummuneet, vaikka silmät vielä tiukasti kiinni ovatkin.

27.4.2004
Väsynty, mutta onnellinen! Tehty työ tuottaa tulosta. Vimma kasvaa kohisten ja on parin päivän avustuksessa ruvennut reippaaksi imuttajaksi. Enää topakka neiti ei tarvii apuja. Kuvia 5 vrk ikäisistä pennuista täällä.

Mulla voi olla hyvin hoikka Källi tämän penturumban jälkeen. Veteraani ei tahdo malttaa nukkua, kun sen tehtäväksi on tullut vahtia nuorison unta. Se istuu ja päivystää tai makaa pää pentulaatikon oviaukossa valvoen. Nastaa Källin kiinnostus ei häiritse. Ainostaan hän poissa oleessaan Källillä ei ole mitään asiaa pentulootan lähelle.

26.4.2004
Vimma-pennun erikoisvarjeluksesta on ollut hyötyä. Kahden yön ja yhden päivän valvomisen aikana pennun paino on noussut 40g. Keinomaito ei kelpaa, vaan paino on noussut ihan Nasun maidon voimalla. Ihanaa!

25.4.2004
Melli tänään luonnetestissä Vihdissä. Alla tulos ja osa-alueet eriteltyinä. Jännä kommetti tuo tempperamentti: vilkashan Melli kyllä on, mutta ei se ole millään tapaa häiritsevän vilkas. Ihan normi bc, jopa keskivertoa selväpäisempi tyttö. Hyvä ja Mellin oloinen tulos muilta osin ja erinoimaisen laukausvarma.

toimintakyky +1  kohtuullinen +15 pist.
terävyys +1  pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua +1 pist.
puolustushalu +1  pieni +1 pist.
taisteluhalu +3  suuri +30 pist.
hermorakenne +1  hieman rauhaton +35 pist.
temperamentti -1  häiritsevän vilkas -15 pist.
kovuus +1  hieman pehmeä +8 pist.
luoksepäästävyys +3  hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin +45 pist.
laukauspelottomuus +   laukausvarma  
yhteensä      hyväksytty

+120 pist.

  Vihti 25.4.2004 Jorma Piiroinen ja Bengt Söderholm

Nastan ensimmäisten pentujen Pyry-sulho (ja siis Mellinkin isä) ja Veikko saivat tänään SM-nollan agilityssä 3-luokassa ja niin on taas kerran Pyryllä tarvittavat karsinta- ja SM-nollat kasassa. Hyvä pojat!!!

Pentulootassa kaikki hyvin. Vimma-tyttö on ollut nyt erikoisvarjeluksessa, sillä kun on hivenen toivomisen varaa imemistekniikassa ja sen paino ei ole noussut muiden kanssa samaa tahtia. Vimma kyllä imee hyvin, kun makuun pääsee, mutta imetyksen alussa se heiluu ja hakee rajusti nisää, saa sen suuhunsa, mutta päästää otteen muutaman imun jälkeen. Eli se turhaan tuhlaa energiaansa tähän hakemiseen ja imemisen aloittamiseen. Olen nyt ohjannut sitä niskasta tukemalla ja samalla varjellut, ettei vahvemmat pojat tule ja jyrää sitä irti nisästä. Paino onkin lähtenyt nyt vuorokaudessa mukavasti nousuun. Sain varuiksi keinomaitoa (tuhannet kiitokset mj!), mutta Vimma kieltäytyy siitä apinan raivolla. Vain äipän tisu kelpaa! Luonnetta ja elämänhalua tässä pikkuisessa kyllä on :-)

Muut pennut kasvaa kauheella kohinalla. Navat ovat kuivuneet ja pudonneet pois. Mahat on pulleat ja imu tissusta tiukka ja topakka. Mustilla pojilla (Kärppä ja Kiho) on selvästi nähtävissä pigmenttipilkkuja nenässä ja huulissa. Muutenkin pentujen värit tuntuvat vahvistuvan ja kehittyvän päivä päivältä. Aivan valkopäisenä syntyneen Tulupan oikea korva on selvästi punainen.

23.4.2004
Pentujen ensimmäiset elinpäivät ovat sujuneet loistavasti. Nasta hoitaa pentuja suurella antaumuksella ja on pentulaatikossa varmaankin 23h 40min vuorokaudesta, eli se poistuu sieltä vain pikku ulkoilujen ajaksi. Pennut imevät noin ½-1 tunnin välein ja muun ajan ne nukkuvat tyytyväisinä Nastan kyljessä, osa jopa nukkuu nisä suussa. Etusivun kuva on räpätty Nastan ruokailun aikana, eli sen verran on pentulaatikossa seistävä, että rouvan oma tankkaus tulee huolehdittua.

Nasta näyttää tällä kertaa välttyvän synnytyksen jälkeisen ripulin. Viime kerralla ripuli oli kamala 2-3 vrk ajan. Nyt aloitimme eläinlääkärin suosituksesta Inupekt Forte -ravintolisän antamisen muutamaa päivää ennen synnytystä ja Nasta saa sitä edelleen pienen annoksen päivässä. Kakka on kovaa ja masu toimii normaalisti. Ruokaa menee nyt samaan malliin kuin tiineyden loppuvaiheessa, eli kolmesti päivässä yhteenä noin 360 g/vrk vahvinta Eukanubaa + ruokailuiden välissä 3 krt/vrk kerrallaan noin 4 dl naudan keittolihasta tehtyä lihalientä (nesteiden saanti on tärkeää maidontuotannon kannalta). Seuraamme palautumista synnytyksestä ja lisäämme ruokamäärää hiljalleen ensi viikolla.

Källi the Kummitädin äidin vaistot ovat myös heränneet. Nastan aiemmat pennut eivät voineet neitiä vähempää kiinnostaa, lähinnä se oli kiinnostunut Nastan ruuista ja lihaliemestä, pennut oli sen mielestä pelottavia ja ikäviä. Nyt neiti seuraa kaula pitkällä pentulootan tapahtumia ja kuuntelee pentujen ääniä. Joko blondit pennut tai sitten sterilointi ovat saaneet aikaan Källissä moisen muutoksen. Uskompa, että saamme siitä kelpo hoitotädin, jahka pennut vähän kasvavat! Nyt elämme Nastan ehdoilla, eli Källi ei saa tulla metriä lähemmäksi pentuja ja laumaa ei jätetä kotiin keskenään vapaasti. Minun ollessa kotona tiloja rajata eikä koiria eristetä ja lenkit käydään kimpassa.

22.4.2004
Pennut syntyivät yöllä. Emä ja pennut voivat erinomaisen hyvin. Lisää kuulumisia ja kuvia laitetaan, kunhan koirat ja kätiöt saa muutaman tunnin nukuttua.

työnimi sukupuoli väri klo paino erikoistuntomerkki
Tuluppa narttu pv 23:39 326 valkoinen pää
Kärppä uros mv 23:50 390 vasen korvankärki valk., oik. takajalka musta
Väläkky uros pv 00:19 350 pun. merkit päässä
Kiho (Mr. Big) uros mv 01:09 414 oikealla kapeneva kaulus
Puokkis uros pv 02:25 352 vasen lapa valkoinen, merkki päässä vain oik.
Vimma narttu pv 03:03 401 oik. korvankärki valk. voimakas punainen

Synnytys sujui hyvin, kunhan alkuun päästiin. Iso kiitos Sarille avusta ja henkisestä tuesta. Meinas meidän akalla usko loppua, kun synnytys ei käynnistynytkään muutamassa minuutissa :-) Viime kerralla nimittäin Nastan veden tulon jälkeen ensimmäinen pentu syntyi 7 minuutin kuluttua. Nyt samaiseen vaiheeseen kului 1h 45min. Oli siinä odottelemista.

Punaisten pentujen syntyminen oli täydellinen yllätys kaikille! Tiesimme, että Rudin emä Ronja on varma värin kantaja samoin Nastan isä Sami, mutta se että Rudi ja Nasta molemmat ovat saaneet nämä geenit vanhemmiltaan, oli yllätys. Toki hyvin mieluinen sellainen. Nasta ja Rudin kaikki aiemmat jälkeläiset ovat olleet mustavalkoisia ja sellaista pesuetta myös nyt odotimme. Pennuilla on kaikilla erittäin paljon valkoista. Kaulukset ovat leveät (yltävät pitkälle lavoille) ja päät ovet hyvin valkovoittoiset. Lähes kaikilla pennuilla silmien ympärillä olevat karvat ovat valkoiset. Seuraava suuri jännityksen aihe onkin sitten silmien aukeaminen. Pidetään peukkuja, että pentuset saavat vanhemmiltaan kauniit ruskeat nappisilmät.

Ensikuvat pennuista täällä.

21.4.2004
63. tiineysvuorokausi (tai 59. viimeisestä astutuksesta laskettuna). Aamun lämpö 36,7°. Nasta söi normaalisti ja meni reippaasti ulkona. Nyt klo 10 maissa se on linnoittautunut makuuhuoneeseen sänkyni alle ja tekee sinne pesää ja petaa. Läähättelee ajoittain. Olemme siis selvästi menossa avautumisvaiheessa. 

Klo 16.45 vielä odotellaan. Ulkona käyty ja ruokaa syöty. Synnytyssali (lue: kylpyhuone) on valmiina ja Jaana the kätilöapu on saapunut tueksi. Nasta lepää, läähättää ja petaa. Muutama pieni inahdus on myös rouvasta päässyt, eli ihan kivuttomasti avautuminen ei suju.

20.4.2004
62. tiineysvuorokausi (tai 58. viimeisestä astutuksesta laskettuna) ja akan talviloma alkoi. Nyt ollaan kotosalla sitten 24 h/vrk seuraavat pari viikkoa. Nasun masu on kuin valaskalalla. Kylkiluiden takaa alkaa valtaisa pallero, joka jatkuu aivan takajalkoihin asti. Nasta viihtyy paljon omissa oloissaan, joko pentulaatikossa tai sitten makuuhuoneessa sängyn alla. Lämpöjä mitataan vähintään neljästi päivässä ja ne vaihtelevat nyt 37,3-37,7° välillä. Itse arvioisin, että h-hetki on käsillä tuolla torstain-perjantain tietämillä. Masusta tuntuu selvästi liikkeitä ja Nasta itsekkin kuulostelee niitä ajoittain. Rouva myös nuolee/nakertaa välillä takajalkojaan eli ilmeisesti ne puutuvat ja/tai väsyvät mahan painosta. Eilen käänsin Nastan jalkojeni väliin lattialle selälleen ja tunnustelin masua. Maha on ajeltu paljaaksi, joten pentujen liikkeet näkee selvästi mahan läpi. Nahka on melko pinkeälle viritetty ;-)

PÄIVITYS klo 22: lämmöt laskussa, äskeinen mittaus 36,8° ja 36,9° (piti varmistaa tulos ja mitata kahdesti). Nasta kävi reippaana puistossa iltakävelyllä ja tiiraili sorsia innokkaana. Söi lenkin jälkeen täyden annoksen hyvällä ruokahalulla. Meillä taidetaan synnytellä huomenna tai ke-to välisenä yönä.

18.4.2004
Hippu Nastan tytär kehässä Rautalammin ryhmänäyttelyssä (tuomari Reijo Tuovinen). Tuloksena VAL ERI1 PN1 VPS. Hienoa likat!!!

17.4.2004
59. tiineysvuorokausi (tai 55. viimeisestä astutuksesta laskettuna) ja lämpöjen mittaus aloitettu. Ensimmäinen lukema tänään 37,4°. Nastan säkäkorkeus on 49 cm ja masun ympärys tällä hetkellä 73 cm, joten aika valtava valaskala rouva jo on.

Veljekset Otto ja Laku putsasivat pöydän tänään Vaasan näyttelyssä. Tuomarina Kurt Nilsson Ruotsista. Laku oli ilmoitettu junioriluokkaan: ERI1 PU SERT ROP ja Otto puolestaan nuorten luokassa: ERI1 PU2 vara-SERT. Hieno tulos veljeksiltä 15 kk iässä. Onnittelut Saija, Janne, Laku sekä Arja, VP ja Otto!!!

16.4.2004
Heppasivuille lisätty paljon uusia kuvia.

Pakko purkaa ja hehkuttaa myös Källin ja Nastan tämän päiväistä "urotekoa". Kaikkihan tietää, että ruokahalu on meidän tytöillä valtava, kaikki mitä annetaan, katoaa muutamassa sekunnissa. Nastan tiineydestä johtuen minulla käy täällä kotona työpäivinä koiraystävä-Jaana, joka vie tytöt ulos ja antaa niille ruuan päivällä. Lähtiessään hän antaa koirille puruluut keittiön kaapista.

Tulin juuri töistä kotiin viiden jälkeen. Jaana on käynyt klo 12.40. Koiratavarakaapin (lue: puruluukaapin) ovi keittiössä on sepposen selällään auki! Kyseessä on keittiön alakaappi, joka on _täynnä_ koirasyötävää . Alahyllyllä murupuruluupussi 100 kpl (pussin pääty auki leikattuna), noin 20 kpl puristepuruluita irrallaan, koirankeksipaketti täysin avonaisena, ylähyllyllä toinen keksipaketti avaamattomana (iso pahvirasia). Jaana oli antanut koirille luut ja unohtanut kaapin oven auki...

Mutta - mihinkään EI ole koskettu. Kaikki luut ja namit ovat nätisti paikoillaan. Kaappi on täpötäynnä kaikkea kamaa, mutta mihinkään ei oltu koskettu. En tiedä, itkeäkkö vaikko nauraa, mutta nyt voin viimeistään sanoa, että luotan koiriini 100%. On ne sitten ihania, kilttejä ja tottelevaisia. Sotku ja mahavaivat olisivat voineet olla aivan kamalat, jos ne olisivat oikeesti syöneet kaiken, mitä kaapissa oli tarjolla. Puhumattamaan masunasukkien voinnista.

Piti heti soittaa Sarille ja kertoa, että Colan "tassusta pitäen" opetus ei ole mennyt lapselle asti perille. Cola nimittäin tyhjensi meillä hoidossa ollessaan Jyväskylässä puruluukaapin. Tuolloin ovi kyllä oli ollut visusti kiinni, mutta Cola oli sen avannut. Liekkö silloin ollut syömäapuna Källi ja Nasta, kotona tytöt olivat kolmestaan.

13.4.2004
55. tiineysvuorokausi (tai 51. viimeisestä astutuksesta laskettuna). Kävimme "äitysneuvolassa" aamulla ja Masun sisältöä tutkittiin sekä ultralla että röntgenillä. Ultrassa pentuset näyttivät kovin vilkkailta, olivat varmaan juuri aamujumpalla :-) Röntgen otettiin niin kevyellä voimakkuudella, että ihan 100% varma tulos ei ole, mutta ainakin kuusi pennunpäätä & ruotoa siellä oli (on muuten pentumahan kuva melkoinen "kalasoppa" - ruotoja täynnä). Keskelle ja yläreunaan kuvassa jäi kuitenkin isohko harmaa alue, joten voihan siellä taas se yllätysseitsikkokin piileskellä... Nyt tiedämme myös, että siinä kohtaan masua alareunassa, missä mahalinja nyt oikeen kulmana pullottaa, on yhden hurjapään pää alaspäin roikkumassa :-0. Varottelin Nasulle, ettei sovi enää lumihangessa kahlata, ettei pennun pää raahaa maassa... Myös mahanalus ajeltiin eläinlääkärillä kaljuksi, ihan hygieniasyistä. Kurakelien aikaan on helpompi putsata ja kuivata rouvan maha ulkoilujen jälkeen, ennen pentulootaan menoa. Puntari näytti Nastalle lukemaksi 20,5 kg (normaalipaino noin 16 kg).

Nasta ei jaksa enää pidempiä lenkkejä, joten Haukkiksen kiekalle emme enää lähde. Pakkasöiden jälkeen aamulenkin se vielä kulkee kevyesti, mutta päivällä hangen muuttuessa sohjoksi ja upottavaksi, lenkkeily muuttuu mateluksi. Teemme siis pieniä 10-20 min kävelylenkkejä neljästi päivässä + pikkuiset pisulenkit.

Ruokaa menee nyt kolmesti päivässä yhteenä noin 360 g/vrk.

Illalla kasasin pentulaatikon tupakeittiöön. Päätin jättää pienen makuuhuoneemme minulle ja Källille. Tuvan puolella on jatkossa enemmän tilaa pentujen temmeltää ja sieltä on suoraan ovi takapihalle. Pentuloota on nyt vielä toki suojaisella seinällä eli ei ikkunan eikä oven lähellä. Nämä pentuset on sitten taatusi keittiössä kasvaneita :-) Nasu tiesi heti, mitä varten loota kasattiin ja se siirtyikin sinne heti nukkumaan. Toki Källi the Kummitätikin kävi mittailemassa siellä tilukset. Pentuloota on painavaa filmivaneria (ja vain kehykset, eli loota on pohjaton). Koko on 90 x 120 cm. Alustana on ensin parketin päällä iso pala muovimattoa, sitten ½ cm vaahtomuovi ja sen päällä jättikokoinen froteepyyhe. Vaahtomuovi ja pyyhe menevät kehikon alle, eli ne eivät ryttäänny eivätkä liiku petaamisessa.

Lisätty hoito/ratsastushepastani Sarasta eilen kouluvalmennuksessa otettuja kuvia tänne. Ekat digikuvat liikkuvasta hevosesta hämärässä maneesissa onnistuivat yllättävän hyvin.

9.4.2004
Puhelin on piipannut iloisia agituloksia tänään Joensuusta. Sanna ja Melli elämänsä toisessa agikisassa hieno 0-rata agilityradalta (tuomari M. Räsänen) ja Jari & CPU maksi-2:ssa 0-rata ja sija 2. (tuomari Marja Lahikainen) eli tämä on parin ensimmäinen nousutulos kakkosissa. Hienoa Nastan lapset!!! Mamma ja kotijoukot ovat erittäin ylpeitä teistä.

Nasu mamman masu senkus venyy. Tarttis varmaan laittaa rouvalle kureliivit :-) Pari viikkoa vielä, sitten räjähtää.

5.-7.4.2004
Källin madotus Axilurilla.

4.4.2004
Aurinkoinen viikonloppu takana. Eilen korkkasimme mökkikauden tälle keväälle ja koiruudet saivat lehmänjalat mökin terassilla kaluttavaksi. Kolina oli kamala, mutta tulipahan taas puhtaat hampaat. Pumpuli harrasti tapansa mukaan turkin järjestämistä eli se piehtaroi nautiskellen märässä lumihangessa. Turkki on tosi kaunis kastumisen jäljiltä... 

Nasun masu voi hyvin. Maha on nyt suurinpiirtein rintakehän kanssa saman kokoinen, eli vatsalinja on sivusta tasaisen suora. Rouvan korvat tuntuvat elävän omaa elämäänsä! Ne on aina olleet juoksun aikana normaalia kevyemmät, mutta nyt tiineyden myötä vasen korva piipottaa lähes pystyssä :-) Tiineyttä on takana 46. vrk ja nyt siirrymme pikkuhiljaa kolmeen ruokakertaan päivässä. Muutamana yönä Nasta on herättänyt minut petaamisellaan eli hivenen tuntemuksia ja/tai levottomuutta masu jo aiheuttaa. Ruoka maistuu kuitenkin erinomaisesti, lenkillä rouva kulkee ihan reippaasti ja vuotoja ei ole (pientä kirkasta limaa tulee ajoittain). Eli kaikki etenee ihan normaalisti. Olen varannut masun tsekkauksen eläinlääkärille pääsiäisen jälkeiselle viikolle. Samalla aion sopia mahdollisesta päivystysavusta eläinlääkärimme kanssa, eli että apua on saatavilla, jos sitä synnytyksessä tarvitaan. Toki ensisijainen tuki puhelimen päässä tulee olemaan kasvattaja-Sari Palokassa.

1.4.2004
Päivitetty Källin ja Nastan sivuille uusien tokosääntöjen mukaiset koulutustunnukset:
Källin korkeimmat tulokset ovat 3 x VOI1 eli sille TK3 titteli.
Nasta on kisannut 3 x ALO1 verran tokossa eli sille uusi TK1 titteli.

29.3.-7.4.2004
Nastan madotus (10 vrk) Axilurilla.

28.3.2004
Koirat ovat päässeet pikkusiskoni loman ansiosta työpäivieni aikana päivällä lenkille 16.3. lähtien. Nyt maanantaista alkaen remmiin astuu dogsitterimme Jaana, joka vie arkisin tytöt lenkille päivällä. Ja ensi viikolla sitten myös ruokkii Nastan päivällä. Nyt rouva syö vielä vain kahdesti päivässä noin 3 dl kerrallaan Eukanuban Performancea. Ruokahalu on valtava ja olenkin joutunut hätistelemään kerjäläistä jaloista pois aina kun itse touhuan keittöissä tai syön. Normaalioloissa meillä ei kyllä talonväeltä kerjätä (vieraita ei lasketa ;-), mutta nyt ruokahalu tuntuu Nastalla olevan pohjaton.

25.3.2004
Nastan tiineys (36. vrk) näkyy jo selvästi päälle päin. Rouvan kroppa on sellainen silakka, että vyötärön katoaminen näkyy kyllä :-) Tisut ovat muuttuneet nyt pienistä, kuivista ja valkoisista isoiksi ja punakoiksi. Täysiä lenkkejä rouva jaksaa vielä oikein hyvin, toki paluumatka menee pääsääntöisesti polkua pitkin.

20.3.2004
Otto-poika Tampereen KV näyttelyssä luokkavoitto (ERI1) urosten junioriluokassa yhdeksän (9) koiran joukossa! Hienoa Otto ja Arja. Nastan ensimmäisten pentujen Pyry-iskä oli valioluokassa ERI2 ja PU2 + vara-CACIB.

19.-25.3.2004
Koiruudet Rukalla mökkeilemässä. Akkakin ehti nauttia hiihtolomasta kolmen päivän ajan. Alkuviikosta työmatka suuntautui sitten Keski-Suomeen, joten pentulaatikko on nyt valmiina varastossa odottamassa. Pysytämme lootan pääsiäisen aikana valmiiksi tupakeittiöön.

17.3.2004
Jihaa! Nasta ON tiine!!! Kävimme tänään ultrassa ja Wickströmin Kaisa skannasi masusta ainakin viisi pentupötkylää. Oikeanpuoleisesta kohdun sarvesta saatiin kimppakuvaan kerralla 3 pentua ja vasemmalla kerralla näkyi 2 pentua. Enemmänkin niitä voi olla, olivat vielä toki kovin pieniä. Puntari näytti rouvan lihoneen ruhtinaaliset 200g... Nasu on kyllä kone :-) Se on antanut meille kunnon kokoisen pentueen jokaisesta yrityksestä. Erinomainen jalostusnarttu siis kaikin puolin.

Paluumatkalla ajoimme muonakaupan kautta kotiin. Vaihdan nyt seuraavan viikon sisällä Eaglen Lamb&Rice (23/12) ylläpitomuonan pikkuhiljaa Eukanuban Performance (30/20) tiineys/imetysmuonaan. Toki kaupasta tarttui mukaan myös siankorvat, pitihän sitä tulevaa äitiyttä vähän juhlistaa.

Nyt uskallamme aloittaa sitten pentuvalmistelut ihan täydellä teolla. Ensi viikolla olen työmatkalla Keski-Suomessa, joten pyrin hakemaan "äitiyspakkauksen" (lue: pentulaatikon, pentuaitauksen, puntarin ja pikkukupit) Palokasta samalla matkalla.

Talvilomapäivät on kaikki säästössä huhtikuun kahdelle viimeiselle viikolle ja sitten vielä täysi kesäloma kesäkuussa. Ja työni luonteesta johtuen etätyö kotoa käsin järjestyy aina, joten tulen pitkälti olemaan kotosalla koko pentuajan. Takapihan aitaustalkoot pidetään heti, kun lumet sulavat huhti-toukokuussa.

13.3.2004
Yritän epätoivoisesti löytää Nastasta tiineyden merkkejä. Nisät on ehkä aavistuksen pinkeemmät, ruoka maistuu ihan äärettömän hyvin ja Nasta on hyväntuulinen ja reipas. Ehkä se näin arkisin liikkuu aavistuksen normaalia rauhallisemmin eli se ei laukkaa päätä pahkaa koko ajan joka paikkaan. Pikku pisulenkki menee vapaana lähes kävellen koko ajan. Ja tosi yllättävä ja ärhäkkä se on toisille koirille, ja tämä ei ole normaalisti yhtään Nastan tapaista.

9.3.2004
Tiesitkö muuten, että mustavalkoisesta borderista kuuluu: "Wroom" kun se kaahaa kiitolaukkaa laukkaavasta suomenhevosesta ohi?!? Olimme siis reippalla ratsastusretkellä aurinkoisessa kelissä meren jäällä. Nasta oli aivan haltioissaan, kun menimme kävelyvauhtia lujempaa. Ravasimme ja laukkasimme pitkät pätkät ja Nasta ohitti laukaavan hevosen ihan heittämällä :-) Källin eteneminen tallilta poispäin on vähän nihkeetä, mutta kotimatkan sekin kiitää kyllä vauhdilla. Pumpuli osaa edetä säästöliekillä tarvittaessa.

3.3.2004
Täydennetty tulevan pentueen sivulle yhteenveto aikaisempien pentujen tuloksista.

Nasu on mielestään kovasti jo tiine. Pyry ja Sami sai lenkillä rouvalta haipakkaa, raskaana olevan nartun perään ei sovi haaveilla :-) Ruoka maistuu erinomaisen hyvin ja menohaluja piisaa. Pari viikkoa pitäs vielä malttaa siihen, että saamme varmistuksen, tärppäskö seksilomalla.

Pentukuumeisille sopimattomia kuvia tarjolla; Källin ja Nastan omat lapsuuskuvat albumeissa.

28.2.2004
Suru-uutinen saapui tänään Kittilästä. Kohtaaminen auton kanssa pihatiellä teki Mortista enkelikoiran aivan liian varhain. Koirien taivas on keppejä täynnä, eikä autoja lainkaan. Voimia ja jaksamista Teijan perheelle!

24.2.2004
Täydennetty pentuesivulle Rudin sisarusten tietoja ja tuloksia. Kiitos täydennyksistä Sirpa!

Kärsimätön akka varasi jo hyvissä ajoin Nasulle ultran viikolle 12.

22.2.2004
Nasta on huvittava! Se käyttäytyy jo nyt, kuin olisi tiine :-) Källi ei saa häntä haistella ja tyrkyttäminen päättyi kuin seinään eiliseen. Pöksyjä (kyllä, Nasta vuotaa punaista aina täydet 3 viikkoa, kaikkien "normien" vastaisesti) laitettaessa rouva ei enää käännä häntää sivuun.

Lisätty Rudille kuvia.

Lisätty Lakulle uusia kuvia. Kiitos Saija!

21.2.2004
Hurraa! Rudi hoiti homman kotiin viime metreillä. Se astui Nastan aamupäivällä, kun olimme Sepon kanssa lenkittämässä koiria ja jäimme hiekkakuopalle seisoskelemaan. Pitkään koirat edelleenkin vain leikki, kuten muinakin aamuina, mutta sitten Rudi teki pari selkäänousuyritystä ja kolmannella tärppäs. Apua ei osumisessa tarvittu, mutta kun kiinnijääminen kesti loistavat 35 min, niin sen ajan pidimme koirat rauhallisina paikoillaan ja mahd. hyvässä ja helpossa asennossa. Nasulla kävi silmä luppasemaan ja rouva meinas nukahtaa jaloilleen ;-)

Tässä alla muistiinpanoistani yhteenveto "seksiviikon" tapahtumista:

Päivä Juoksu- päivä

Proge

Toiminta Sperman elävyys Sperman määrä Huom
ma 16.2.2004 12.

1,6

- - - -
ti 17.2.2004 13. - - - - -
ke 18.2.2004 14.

2,9

siemennys ? n. 6 ml Siemennys oli tod. näk. liian aikaisin, mutta saimme progetuloksen vasta seuraavana päivänä.
to 19.2.2004 15. - siemennys 60 % n. 6 ml -
pe 20.2.2004 16. - 2 x siemennys 50 %
80 %
n. 6 ml
n. 2 ml
-
la 21.2.2004 17. - norm. astutus - paljon :-) Nalkissa 35 min.

Iltapäivällä hyvästelimme Toivakan (tuhannet kiitokset taas kerran Tertulle ja Sepolle täyshoidosta!) ja ajoimme Rudin takaisin Haminaan. Pienen tauon ja viimeisten flirttien jälkeen jatkoimme Nastan kanssa automatkaa läpi Suomen kohti kotia. Kummasti oli taas hiihtolomalaisia vastaantulevien kaistat täynnä. Ennen puoltayötä olimme Oulussa ja haimme vielä Källin mukaan hoidosta Sarmolasta (kiitos Helekku ja pojat Pumpulin hoidosta ja pullista!). Olimme onnellisesti kotona 2250 ajokilometrin jälkeen. Pidetään peukkuja, että tärppää!

Rudi oli minulla hoidossa viikon ja nyt voin kyllä tyytyväisenä todeta, että poika on erinomainen valinta Nastan puolisoksi kaikilta osiltaa. Luonteeltaan Rudi on erittäin selväpäinen ja helppo. Se ui kuin kala vedessä tilanteessa kuin tilanteessa (ja niitä uusi tilanteita ja uusia ihmisiä tuli sille viikon aikana paljona :-) ja se on rauhallinen ja järkevä poika. Ihmisiä kohtaan se on melkoinen pusumaakari ja sylikoira. Se hakee paljon kontaktia ihmisestä ja haluaa miellyttää. Rudi on erittäin leikkisä ja se kantaa mielellään keppejä ja leluja ja tarjoaa noutoleikkejä. Toisien koirien kanssa se tulee hyvin juttuun (jopa kiimassa olevan nartun seurassa). Ulkomuodoltaa Rudi täydentään Nastaan hyvin. Se on hivenen neliömäinen rakenteeltaan, kohtuullisen kookas (n. 54 cm) uros ja sillä on ihastuttava, kaunisilmeinen pojan pää. Rudi liikkuu sujuvasti ja helpolla askelluksella (liikakiloistaan huolimatta) ja se kantaa häntänsä siististi. Rudilla on runsas karkea ja piikkisuora turkki ja vahva pohjavilla.

20.2.2004
Perjantaina on 16. juoksupäivä ja nyt Rudistakin näkee, että aika alkaa olemaan kohdillaan. Heräsimme viime yönä koko porukka pariin otteeseen pojan suloserenaadeihin. Selkään se ei kuitenkaan pyri, vaikka Nasta käytännössä peruuttaa häntä sivussa poikaan pahki :-). Illalla vierailimme klinikalla ja teimme siemennyksen kahteen kertaan. Jälkimmäinen satsi ainakin oli todella tuhtia tavaraa. Huomiselle on varattu vielä siemennys ja sitten viemme Rudi-pojan takaisin kotiin ja jäämme jännityksellä odottamaan tuloksia.

19.2.2004
Nastan eilinen proge-arvo oli 2,9. Arvo ei kuitenkaan nouse tasaisella käyrällä, joten parhaat päivät ovat todennäköisesti tänään - lauantaina. Rudi ei ole yrittänyt astutusta valvotussa tilanteessa, joten siemensimme Nastan uudelleen.

En koe mitään vääryttä siementämisessä, sillä molemmilla koirilla on jo aikaisempia jälkeläisiä luomumenetelmin. Se mitä Rudilla on ensimmäisen morsiammen kanssa tapahtunut, on hämärän peitossa. Eli Rudi on kertaalleen astunut nartun ilman, että kukaan on astumista nähnyt (tai auttanut ja valvonut). Eläinlääkäri arveli, että poika on tuolloin voinut loukata vehkeensä esim. rimpuilussa ja muistaa pehmeänä poikana asian, eikä ole nyt halukas edes yrittämään. Kyllä se Nastan perään jodlaa ja leikkii ja liehittelee, mutta ei pyri selkään. Rudi on hoidossa minulla lauantaihin asti ja annamme tilanteen edetä omalla painollaan eli astuu jos haluaan, mutta siemenet on jo sisällä.

Ensimmäisestä siemennyksestä laskettu syntymisaika on noin 21.4.2004 ja siitä laskettuna pentujen luovutus 10.6.2004 alkaen.

18.2.2004
Kävimme Nastan kanssa uudelleen progessa iltapäivällä klinikalla. Tulokset saamme huomenna. Rudi on jo selvästi kiinnostuneempi Nastasta, mutta ei edes yritä selkään. Nasta taas on niin rietas tyrkky-tyrkky, että välillä ihan hävettää =) Helpompaa tyttökaveria Rudi ei taatusti saa! Illalla Rudista kerättiin spermaa ja Nasta siemennettiin.

17.2.2004
Väliaikatietoja seksilomalta. Olimme viikonlopun la-su Haminassa Rudin kotona vieraana ja kun pariskunta ei touhunnut keskenään mitään leikkimistä vakavampaa, lähti Rudi meidän matkaan sunnuntai-iltana Toivakkaan. Olemme asettuneet siis "neutraalille maalle" eli ei olla kummankaan koiran omalla reviirillä. Kun maanantainakaan ei Rudi edes yrittänyt astumista, Nastan tyrkkyttämisestä huolimatta, kävimme klinikalla ja Nastasta otettiin proge-testi (oli 12. juoksupäivä). Tulos tuli tänään ja on vain 1,6 (normaali astutusaika 5-10 välillä) eli aikasessa olemme vielä. Rudi on lainassa meillä loppuviikon eli odotetaan rauhassa juoksun etenemistä. Taitaa Nasta olla yhtä kärsimätön nainen kuin akkakin :-) Kaikki mulle heti tänne ja äkkiä...

13.2.2004
Menossa yhdeksäs juoksupäivä ja huomenna matkaamme sulhastelemaan Haminaan. Ollaan Nastan kanssa sitten koko viikko 8 Jyväskylä/Toivakka -akselilla ja käydään pari lisäreissua miehelässä. Koitan Jyväskylästä duunista käsin ehtiä päivittämään tänne kuulumisia. Toivotaan, että Nasu-rouvan juoksu menee samassa tahdissa kuin aiemmat (astutettu aina 11, 13. ja 15. juoksupäivä) ja että pariskunta tykkää toistaan ;-)

Oulussa oli alkuviikolla kamalia pakkasia ja pakko oli tyytyä vain noin ½ h lenkkeihin, sillä koirilla paleli tassut. Ja tallireissuillakin koirat ovat olleet kotiarestissa Nastan juoksun takia. Hyvin tuntuu silti ohjelma riittävän näille, ihan rauhallisia ja tyytyväisiä ovat kotona olleet. Källihän toki aina iltaisin pelaa palloa, mutta sitä se tekee myös aktiivipäivien jälkeen.

9.2.2004
Rudi-sulho kävi tänään silmäpeilauksessa ja sai terveet paperit. Päivitetty silmäpeilaustulos pentuesivulle. Meillä kotona leikitään jo tyttöjen höpöstelyleikkejä, vaikka juoksupäiviä on vasta viisi takana. Källi pääsee lomalle vanhempieni luokse, kun me matkataan Nastan kanssa etelään "seksilomalle" lauantaina :-)

7.2.2004
Olimme kannustamassa Hippu-tyttöä ja Minnaa KAS:in agikisoissa. Ekaradalla tuli hylky kielloista ja kontakteilta iloisia loikkia. Hyppyrata meni sitten mallikaasti, vain alkumutkassa kaksi rimaa alas. Minna piippas myöhemmin, että 10vp:llä Hippu oli ollut luokkansa kolmas. Hyvä, hyvä tytöt!!!

5.2.2004
Lisätty Rudin kuva pentuesivulle. Poika on kuvissa vasta 12 kuukauden ikäinen kakara, mutta erittäin komea sellainen :-) Astutusmatkaa jo suunnitellaan. Ajelemme kohti Haminaa Ystävänpäivänä ja olemme etelässä seuraavan viikon.

4.-6.2.2004
Källin ja Nastan madotus Axilurilla kolmena päivänä.

4.2.2004
Haaveilu kannattaa. Nasta aloitti juoksunsa tänä aamuna! Astutus viikolla 8 ja siitä laskettuna pentusten laskettu aika osuisi viikolle 17.

3.2.2004
Pentuesivua päivitetty (myös englanniksi) sukutaulun neljännellä polvella. Rudille on varattu silmäpeilaus ensi viikon maantaille, joten saadaa kaikki tarvittavat PEVISA-tutkimuksetkin tehtyä hyvissä ajoin. Akka jo täällä kovasti kalenterista laskee, että jos juoksu alkas huomenna, niin milloin astuteltas ja millon pennut syntyis ja milloin niiden ois aika matkata uusiin koteihin... Ihanaa saada kesäpennut, kun kaksi aiempaa pentuetta on hoidettu kamalissa pakkasissa, hankien keskellä ja siten enimmäkseen sisätiloissa. Nyt ei varmaan oo vaarana, että maitokauppa jäätyy ;-) Takapihan aitaaminen toki tuntuu utopistiselta haaveelta, kun Oulussa vihdoinkin on lunta yllin kyllin. Eli kaikki merkit viittaavat taas valtavaan pentukuumeeseen =)

1.2.2004
Vihdoin vahvistettuja pentusuunnitelmia tälle keväälle. Nasta tullaan astuttamaan seuraavasta juoksusta komealla Rudi-pojalla (Fin Mva Peuhuliinan Rudof). Lisätietoja yhdistelmästä pentuesivulla. Kuten alkuperäisissä suunnitelmissa olikin, urosvalinta on vierasta linjaa edellisiin sulhasiin verrattuna, kuitenkin siten, että uroksen tyyppi pysyy samana. Tulevan yhdistelmän sukusiitoskerroin jää 10 polvella 2,88%:n. Juoksu voi alkaa nyt koska tahansa ja sitten matkaamme miehelään Haminaan.

Källistä ja Nastasta on tullut muutamassa viikossa erinomaisen kivoja tallikoiria :-) Tänään tytöt olivat mukanani maastossa ja meren jäällä. Ihan mukavasti karavaani kulkee näinkin. Akka suokkihepan ratsailla ja koirat saavat juosta mukana vapaana. Nasulle kertyy kilometrejä mittariin kyllä ihan kiitettävästi ja se on aivan haltioissaan, kun akka ja heppa kulkevat välillä käyntivauhtia lujempaa. Källi kipittää kiltisti polkua pitkin mukana ja nauttii matkaeväistä (lue: syö hepan kakkaa...). Hyvin toimii koirien tottelevaisuus ja kauko-ohjaus myös hevosen selästä. Muita hevosia kun tulee vastaan, niin "oikea reunaan" ja "ohi" käskyllä homma hoituu. Ihanaa, että koirat voivat jakaa akan kakkosharrastuksen! Ei niitä raaski talliajaksi kotiin jättää. Käymme tallilla nyt 4 päivänä viikossa.

30.-31.1.2004
Meillä oli mieluisia hoitopoikia kylässä eli Nastan Sami-iskä ja Pyry-ex-sulho. Tehtiin mukava pitkä lenkki ennen lumimyräkän alkamista. Kovasti olivat pojat jo kiinnostuneita Nasun perän tuoksuista, vaikkei juoksu olekkaan vielä alkanut. Källi ja Nasta menevät vuorostaan ensi viikonloppuna Sarmolaan hoitoon työmatkani ajaksi (edellyttäen, ettei Nasta ole silloin vielä juoksussa).

29.1.2004
Sain puhelimitse vahvistetut terveystulokset Nasta x Niko pennuille Kennelliitosta. Hienoja tuloksia!!!

Riemu; lonkat A-A kyynärpäät 0-0 silmät terveet
Otto; lonkat A-A kyynärpäät 0-0 silmät terveet
Vicky; lonkat B-C kyynärpäät 0-0 silmät terveet
Laku; lonkat A-A kyynärpäät 0-0 silmät terveet
Elwood; lonkat A-A kyynärpäät 0-0 silmät terveet

17.1.2004
CPU ja Jari onnistuivat tänään Kirkkonummen agikisoissa ja nappasivat viimeisen nousunollan 1-luokassa. Lämpimät onnittelut noususta 2-luokkaan!!! Tauko tekee terää ;-) Samoissa kisoissa CPU jatkoi hyvää tulosputkea heti 2-luokassa; tulos 5vp. pituuden kaadosta. Myös Rölli ja Pertti kisasivat samoissa kisoissa; tulos maksi-1 hyppyradalta 5vp. (pujon korjaus). Tulokset senkun paranevat kisa kisalta...

Meidän Nasta x Niko pennuilla (1v. 14pvä) oli terveyspentutreffit Palokassa erinomaisen lupaavin tuloksin :-) Iso kasa röntgenkuvia lähti Kennelliittoon. Jäämme jännityksellä odottamaan Kennelliiton paluupostia ja toivomme, että Liman on kanssamme samaa mieltä.

Iso kiitos koko porukalle! Lapset olivat hyvätapaisia, reippaita ja kauniita, ja synttärikakku maistui makoisalle. Toivottavasti tokasta kännistä (eka oli tatuoinnissa 6vko iässä) ja seksivalistuksesta jäi nuorisolle hyvä mieli =)

11.1.2004
Heppasivuja päivitetty taas hurjasti. Valokuvien skaannamisprojekti ei ole silti vielä edes puolessa välissä...

Nastan edellisen juoksun alusta tuli tänään kuluneeksi 7 kuukautta. Odotamme sen juoksun alkavan nyt noin kuukauden sisällä. Sulhosopimus on ihan kalkkiviivoilla, malttakaa vielä mielenne :-)

Akka on päässyt jälleen ratsaille. Seuraava projekti sitten lienee Källin ja Nastan opettaminen tallikoiriksi. Nyt ne ovat tyytyneet seuraamaan heppaelämää autosta tallin pihalta.

Meillä on ensi lauantaina 17.1. pentuetapaaminen terveystutkimusten merkeissä Palokassa. Mukana ovat viisi seitsemästä Nasta x Niko pennusta ja ohjelmassa virallinen lonkka- ja kyynärkuvaus sekä silmäpeilaus. Me matkaamme Källin ja Nastan kanssa Jyväskylään pentuja, omistajia ja Saria tapaamaan. Perhepotretteja luvassa tottakai.

3.1.2004
Nasta x Niko lapset juhlivat tänään 1-vuotis synttäreitä. Onnea Elwood, Mortti, Riemu, Otto, Laku, Vicky ja Willa!!! Nyt tammikuun aikana ovat näistä pennuista ensimmäiset menossa lonkka- ja kyynärkuvauksiin. Toivomme saavamme tuloksia niistä ennen, kuin teemme lopullisen päätöksen kolmannesta astutuksesta.

Muutamia fiilistelyjä viime vuodelta näihin aikoihin (lisää löytyy vanhasta alkuvuoden 2003 päiväkirjasta). Oli perjantai päivä 3.1.2003 ja Jyväskylässä hurjan kova pakkanen. Päätimme, että säästämme pentulaatikon makuuhuoneessani puhtaana ja synnytämme kylpyhuoneessa, mukavasti lattialämmityksen päällä. Puolen päivän jälkeen synnytys vihdoin käynnistyi (tiineyden 67 vrk) ja soitin Kankaisen Sarille, joka tuli kesken työpäivänsä hätiin kätilöavuksi. Hoppu-poika (nyk. Elwood) syntyi ensimmäisenä. Kaikki meni hyvin, mutta napanuoraa tuli pennun mukana ulos vain niin pieni pätkä, että Sari joutui pitkään kannattelemaan pentua Nastan perässä ja Nasta olisi kauheasti halunnut nuolla ja hoitaa pientä saman tien, muttei yltänyt (maha oli vielä tietty sikapaksu). Nuora oli tiukassa ja odottelimme rauhassa tovin, että suurin verentungos helpotti napanuorassa ja sitten Sari ujuttu sormensa mahdollisimman varovasti Nastan sisälle ja nirhasi napanuoran sieltä kynsillään poikki. Sarin oli pakko poistua tärkeään työpalaveriin, enkä halunnut jäädä yksin, joten sain soitettu Mimmun avuksi. Sari lähti ja jätti avaimen oveen ulkopuolelle ja me Nastan kanssa jatkettiin synnytystä kylppärissä. Seuraava pentu ehti sitten jo syntyä ja kolmannen tullessa Mimmu olikin jo kaverina. Siinäpä ei juuri muuta kerennyt kuin edellisen aina hieroa puhtailla pyyhkeillä kuivaksi, punnita, tarkistaa napa, merkitä ylös sukupuoli ja värit&merkit ja lykätä tulokas Nasun maitobaariin, kun sitten tuli jo liukuhihnalla seuraava pentu. Viisi pentua kun oli maailmassa, niin käsin koitin päälisin puolin Nastan mahan ja siellä pullotti selvästi vielä pentu (röntgenissä pentuja näkyi kuusi). Kuudes pentu syntyi maailmaan ja maha oli sitten ihan lommolla. Kiittelin Mimmua avusta, suihkutin Nastan häntä- ja housukarvat, kuivasin sen ja sitten siirsimme kuusi tyytyväistä pentua ja emän pentulaatikkoon. Ja minä istahin tietsikan ääreen ja kiirehdin laittamaan kotisivuille ja kymmenille kavereille pentu-uutisia; meillä oli kuusi pentua - neljä poikaa ja kaksi tyttöä. Pesukoneekin pistin pesemään synnytyspyyhkeitä. Pentulaatikosta kuului tyytyväinen vikinä ja tuhina... Nousin koneelta ja siirryin pentulaatikon reunalle ihailemaan sulonäkyä. Ihmettelin, että kuinka sinne vielä noin paljon oli nestettä valunut puhtaille alusille - ilmiselvästi pentuvettä. Istuin hetken hiljaa ja kuulostelin, kunnes tajusin, että Nasta ponnisti - selvät poltot menivät vielä aaltoina koko koiran läpi. Nousin nopeasti ylös ja nappasin vaatehuoneen hyllyltä puhtaan pyyhkeen, siirryin pentulaatikkoon kontalleni ja siirsin Nastan takaosan hivenen kauemmaksi laatikon reunasta. Olin aivan varma, että nyt se synnyttää jonkun muumiopennun tai jälkeisiä, sillä pentujahan oli näkynyt kuvissa kuusi ja meillä oli jo kuusi pentua. "Avaruuskupla" eli vedellä täyttynyt kalvopussi tuli Nastan perästä ja pentu oli tulossa pää edellä - ja ilmiselvä ja elävä borderipentu. Se oli Riemu! Ponteva borderipoika ja pentueen seitsemäs, yllätyspentu. Eli meillä oli sittenkin viisi poikaa ja kaksi tyttöä :-)

1.1.2004
Vuosi vaihtui Oulussa kipakassa pakkasessa ja ilotulitusten paukkuessa. Källi oli tapansa mukaan koko illan nenä kiinni ikkunassa ihaillen pauketta ja valoja taivaalla. Nasu makas keskellä olkkaria jalat suorana eikä piitannut tuon taivaallista paukkeista ulkona eikä telkkarin sotaleffasta. Ulkoilimme illalla normaalisti, mutta varmuuden vuoksi hihnassa, sillä molemmilla voi saalistusvietti iskeä päälle, jos raketti olisi lähtenyt liikkeelle ihan läheltä. Aamulla lenkkipuiston näky oli lohduton - siivo oli kamala :-(