Sunnuntaina ennen normi-ihmisten ylösnousua (lue: klo 5) me suunnattiin keula kohti Ruotsia. Ohjelmassa KV näyttely Piteåssa. Matkassa Nasta ja Retku sekä matkaseurana Minna ja sheltti Sipsi Kajjaanista. Sateinen aamu, mutta kerrassaan aurinkoinen tunnelma. Kiva tuomari ja iso nurmikehä juostavana, lisäksi kivasti kaikki 6 bc:tä olivat eri luokissa, joten ahdasta ei ollut.

Nasta esiintyi nyt WCC:n ansiosta ensimmäistä kertaa käyttöluokassa. Ruotsissahan bc:n kohdalla näyttelysäännöt ovat todella poikkeavat ja tiukat. Vain paimennuksen perusradan suorittanut koira voi osallistua käyttöluokkaan ja vain siellä kisataan paikallisesta SERTistä. Nasta sai punaisen nauhan ja CK-kortin eli vaaleanpunaisen. Tällä tuloksella se sai suorilta Ruotsin SERTin ja valiotui. Arvostelulapussa lukee: Championat!

Tässä oli kaikki, mitä me haettiin, mutta tokihan Eepukin kehään pääsi, kun matkassa oli. Akkaa vähän jänskätti pikkurouvan käytös etukäteen, kun se ei juoksun jälkeen aina ole ihan vapaaehtoinen peräpään kopelointiin. Mutta ei mitään hätää, tämä oli kiva setä, jolle heilutettiin häntää ja kopelointi meni erinomaisesti. Muutenkin Retkun esiintyminen oli hienoa, ei vedä hihnassa ja etenee vaivatonta ravia kauniisti ympäri kehää. Retku sai avoimesta luokasta punaisen ja vaaleanpunaisen eli PN kehään sekä Nasu että Retku kera sukulaistyttö-Ruskan. Minna joutui kylmiltä Nasun hihnan päähän ja virkeä veteraani pisti kyllä ihan ranttaliksi. Kaula poikki nelivetohinaus päälle ja keskittyminen vain akkaan ja Retkuun... Ruska oli PN1 (ja sai Kans Mva -arvoon vaadittavan ulkomaan CACIBin), Retku PN2 + vara-CACIB ja Nasu PN3.

Tässä tyttöjen arvosteltu:
Nasta: Exc prop. Nice head. Corr expr. Little bit narrow chest in front, in other points body & legs are exc constructed & developed. Movement very powerful, very light & very typical for the breed. Exc tempr. Championat.
Retku: Exc prop, head & body. Nice head, corr expr, body & legs. Exc constructed & developed, movement very light, very powerful, very typical for breed. Exc tempr.

1610119.jpg
Päivän saalis.

Nasta on nyt historian ensimmäinen suomainen bordercollie, joka on saavuttanut Ruotsin muotovalion arvon. Paikallisten tietojen mukaan Ruotsissa on vuosien saatossa ollut 1-2 paikallista valiota, ainakaan viimeiseen 10 vuotteen yksikään bc ei ole Ruotsissa valioitunut.

1610120.jpg
Tuore Ruotsin Muotovalio.