Koiramme lehti 11/2009 sivu 86 koirauutisia:

12-vuotias bordercollie teki historiaa paimennuskokeissa

Kuten Koiramme-lehden lokakuun jutussa kerrottiin, Suomeen saatiin pitkän kypsyttelyn jälkeen uudet paimennuskokeiden säännöt. Kennelliiton alaisia paimennuskokeita ei ole järjestetty kymmeneen vuoteen, mutta nyt ovat kokeet päässeet uusilla säännöillä hyvin käyntiin. Kysessä on bordercollieiden ja australiankelpieiden rodunomainen koe, koetoiminta käynnistyi toukokuun alussa.

Kansaiväliseen muotovalion titteliin bordercollielta vaaditaan koulutustunnus palveluskoirakokeesta tai paimennuksen perusrata (PPR1). Paimennuksen perusrata suoritetaan paimennuskokeen alimmassa luokassa ja se sisältää lammaskatraan haun 100 metrin päästä pellolta, kuljetuksen 300 metriä kahden portin kautta sekä häkityksen ja lampaiden tuomisen häkistä ulos.

12-vuotias bordercollienarttu Pikkupaimenen Creme Vanilla, kutsumanimeltä Nasta, suoritti paimennuksen perusradan elokuussa 2009 Tyrnävällä. Nasta on kerännyt kansainväliseen muotovalion arvoon tarvittavat Cacibit näyttelykehistä jo nuorena. Koira on Suomen ja Viron muotovalio sekä Euroopan Veteraanivoittaja 2006. Nyt kypsällä iällä suoritetulla paimennuksen perusradalla koira on anottu myös kansainväliseksi muotovalioksi (C.I.B). Tämä on historiallinen tulos Suomessa, sillä Nasta on ensimmäinen uusilla koesäännöillä kansainväliseksi muotovalioksi valmistunut bordercollie.

Nasta on kaupunkilaiskoira ja se on saanut ensikosketuksen paimennukseen vasta 8-vuotiaana. Nuorempana koira on kilpaillut agilityssä korkeimmassa luokassa, tottelevaisuuskokeista sillä on koulutustunnus TK1 ja se on suorittanut hyväksytysti palveluskoirien käyttäytymiskokeen (BH).

- Hieman minua pelotti, etä saadaanko vuosien prosessi Kennelliiton paimennuskokeista valmiiksi ennen kuin koirani on liian iäkäs kilpailemaan, tunnustaa Nastan omistaja ja ohjaaja Miia Mustonen Oulusta. - Nasta on kuitekin hyvin pitkäikäistä sukua ja se on ollut aina erinomaisessa kunnossa. Olemme treenanneet paimennusta säännöllisesti ja koiraa pitää enneminkin toppuutella liiasta vauhdista, kuin kannustaa menemään. Ennen paimennuskokeisiin osallistumista käytin sen kuitenkin varmuuden vuoksi perusteellisessa eläinlääkärintarkastuksessa. Sillä oli kaikki arvot kuin nuorella koiralla; kesällä se kirmasi vielä näyttelykehässäkin ja oli rotunsa paras kansainvälisessä näyttelyssä.

Nyt Nasta jää ansaitulle eläkkeelle paimennuskokeista. Sille on tarjolla keikkatyötä lammastilalla, jossa ei ole omaa paimenkoiraa ja tämän homman se hoitaa vielä niin pitkään, kun terveyttä ja menohaluja riittää.

Nasta PPR1

Bordercollie Pikkupaimenen Creme Vanilla suoritti 12-vuotiaana paimennuksen perusradan ja saavutti samalla kansaivälisen muotovalion arvon. Kuva Johanna Flink.