Jokisaaren Minnalla Tupoksessa viikonlopun paimennuskurssilla. Minulla oli paikka varattuna kahdelle koiralle, mutta koska Hirmu kolmen kevään treenikerran perusteella selvästi tarvitsee tauon sulatella ajatuksia, niin sen tilalla kurssilla meni Retku, joka pariin kesään ei ole lampaita nähnytkään. Ja Mahti pääsi lampaille nyt ensimmäistä kertaa.

Retkun eka sessio pienellä laitumella. Vähän flänkkejä ja kuljetusyrityksiä. Rouvan mielestä lampaat oli niin hyvin hallinnassa pienellä alueella, että se ei kauheasti nähnyt tarvetta pitää niitä hallussa. Ei kyllä tehnyt mitään tyhmääkään, mutta ajatteli selvästi aitojen hoitavan lampaiden hallinnan :) Toisellä pätkällä mentiin sitten vapaana isolla pellolla. Nyt joutui Retkukin töihin. Hyvä ajatus sillä on pitää katras kasassa ja tekee mukavasti flänkkiä ja pieniä hakukaaria. Mutta on aika kevyt ja saa lampaat liikkeelle flänkillä. Ei tahdo millään katsoa suoraan eläimiin ja painostaa katsella. Heti jos lampaat yhtään jumii, niin heti flänkkiin. Tehtiin "seuraamalla" kohti kävelyä ja pienistä pätkistä Retku sai palkaksi flänkätä. Akka sai kehuja toiminnasta, tehtiin asioita oikein ja helpoksi koiralle.

Mahtin treenit alkoivat liinassa ja valjaissa pienellä laitumella. Eka pätkän se vähän seuralili vain lampaita ja kulki nenä maassa jäljestäen. Kiinnostunut oli, eikä tehnyt mitään tyhmää, mutta aika pihalla se oli. Oman vuoron odotuksessa sillä sitten selvästi naksahti päässä. Paimentavan koiran sijaan se hoksas lampaat ja rupes aidan takana seuraamaan lampaiden liikettä katsella kroppa mukana eläen. Toinen pätkä menikin sitten heti paremmin. Kauhia imu sillä on lampaille ja voimaa löytyy.

Tässä Hietalan Jaanan ottama video Mahtin ekasta treenipäivästä: