Kaikkea pitää kokeilla, paitsi kansantanhuja ja omaa siskoaan :) Niimpä me alkukeväästä buukattiin Mahtin kanssa paikka KSTK:n bussimatkalle Tromssaan, pohjois-Norjaan. Ajomatkaa sinne oli Oulusta 750 km ja kun maisemat (google mapsin street viewissä) näyttivät matkalla niin komeilta, niin ajateltiin istua toisten kyydissä ja ihailla niitä koko rahalla. Matka oli hyvin pienellä budjetilla ja tiukalla aikataululla, joten emme yöpyneet missään. Yö bussissa, päivä näytelmissä ja yö takas bussissa kuulosti hurjalta ja rankka reissu siitä tulikin. Onneksi meillä oli autossa kaksi kuskia, joten turhilta ajotauoilta vältyttiin. Näin tehtiin 36 h koiranäyttelymatka KV Tromsaan.

Lauantaina iltapäivällä kävin viemässä tytöt mökille hoitoon. Kotona Mahtin pesu ja akalle suihku + mahdollisimman mukavat matkavaatteet päälle. Klo 18 nousimme bussiin Maikkulasta. Mahtilla oli matkapaikkana oma tuttu lentoboksi ja akka sai oman kahden penkin rivin käyttöönsä. Kemissä pidettiin pysähdys ja sitten Kolarissa ja Kilpisjärvellä. Eväiden varassa mentiin, sillä mitään palveluita tuohon aikaan ei Tornion jälkeen ollut avoimena. Aamulla puoli 6 aikaan oltiin perillä näyttelypaikalla Tromssassa. Keli oli kosta ja kylmä. Välillä tihkutti aavistuksen vettä, mutta varsinaisesti emme kastuneet missään vaiheessa.

Aamutoimet, koiran lenkitys ja sitten vähän odottelua, että näyttelypaikka aukesi. Mahtille kevythäkki mukaan ja reppu selkään. Bussi ja kuljettajat poistuivat keskustaan hotellille lepäämään. Eli koko päivä meni näyttelypaikalle.

Bortsuja oli ilmoitettu neljä, mutta paikalla oli vain kolme koiraa. Sisarukset Danny ja Kisma Suomesta sekä Mahti. Tuomarina oli ruotsalainen Göran Bodegård ja kehät oli betonipohjaiset (urheilukentän juoksuradat). Dannylle nuorista ERI + SA ja sitten Mahtin vuoro mennä kehään. Liikkeet meni hyvin ja seisomista ei tälle tuomarille pitkään tarvinnut tehdä. Liikutti enemmän. Myös Mahtille valioluokasta ERI + SA ja suorilta PU-kehään. Tuomari nosti Mahtin edelle ja juoksutti muutaman kierroksen. Mahtille 1. sija ja SERT sekä CACIB.

Katjan Kisma sai EH:n, joten ROP kehä oli sitten vain muodollisuus. Punakeltainen ruusuke Mahelle ja tuomarilta kehuja hienosta koirasta. Kuulemma pikkuisen pulska oli jätkä tämän setän makuun.

Göran Bodegård: "Mye velbygd bra hund. Vakkert hode. Utm lengde og ben høyde. Fine fysiske rørelser. Bra pels. Viser i noe høyt hold." VAL ERI 1 SA SERT CACIB ROP

Tässä kohtaa käytiin sitten kannustamaan tuttuja suomalaisia muissa kehissä ja Mahti sai mukavan telttapaikan kajaanilaisten teltasta. Siellä sopi omassa häkissä ottaa tirsat. Akka hoiti väsymystä kahvilla :) Pari lenkkiä tehtiin myös lähialueella. Urheilukentän kiersi mukava pururata, joka paikoittain kulki voimakkaasti virtaavan puron laidalla.

160620132011-normal.jpg
Mahetsun tekisi mieli uimaan

Sitten odoteltiin. Ja odoteltiin. Kylmäkin tuli, kun aurinko meni pilveen. Akalla oli kaikki mukana olleet vaatteet päällä. Ryhmäkehien piti alkaa klo 14 pennuilla. Pennut pääsivät alkamaan klo 15.15. Ja Norjassa ne menivät isoon kehään roturyhmittäin! Eli ensin 10 pentujen ryhmäkehää ja sitten vielä BIS-pentukehä. Ja juniori händlerit. Huoh. Ehdin harjata ja kunnostaa Mahtin moneen kertaan ennen kuin meidä kokoomakehä alkoi. 1-ryhmälle tuomarina oli Sean Dalmar Irlannista. Kokoomakehässä koirat laitettiin järjestykseen ja tuomari tuli tekemään esiarvostelun. Mahti oli kolmantena sakemannin ja valkkarin perässä ja meidän taakse tuli aussie, jonka hädleri piti sitten ihan oman shownsa. Koira ei seissyt hetkeäkään paikoillaan, vaan tyttö "aktivoi" koiraansa koko odotusajan. Mahti ei meinannut seistä millään, kun se oli niin silmät selässä ja halusi katsoa taaksensa. Ensin tyttö hypytti ja pomputti koiraa. Sitten kassista tuli narupallo ja koira riekkui sen kanssa isolla murinalla. Aussien takana oleva holsku rupesi haukkumaan ja piippaamaan. Koita siinä sitten pitää oma nuori koira rauhallisena ja fokus eteenpäin, kun takana oli melkoinen sirkus. Jossain vaiheessa kysyin tytöltä englanniksi, että joskos hän voisi mennä kehän ulkopuolelle pelaamaan koiransa kanssa, kun hänen toimintansa selvästi häiritsi muita. Tilaa oli vähän ja järjestys piti säilyttää kuuluttajaa varten ennalta sovittuna. Mitään vastausta tähän en saanut, joten tuomarin poistuttua kehästä me siirryttiin Mahtin kanssa omaan leiriin odottamaan isoon kehään menoa. Tämä olikin hyvä päätös, Mahti rauhoittui heti ja keskittyi hyvin minuun.

Juoksu isoon kehään meni hienosti. Tämä oli Mahtin eka ROP-voitto, joten myös eka iso kehä. Mutta olen kyllä sanonut, että tämä poika on isojen kehien mies. Mitä enemmän tilaa on, sen paremmin se liikkuu. Tuomari kävin rivin läpi ja ruopesi sitten poimimaan koiria jatkoon. Ja valitsi meidät jatkoon ekana! Lopulta kehän keskellä seisoi vain neljä jatkoon valittua ja Mahti siinä joukossa. Muut valitut olivat aussie, sheltti ja pembroke corgi. Kolme händleriä puvussa/jakkupuvussa ja akka tuulitakissa ja farkuissa ;) Tuomari otti vielä yksilöarvostelut. Liikkeet edestakaisin ja koko kehän ympäri. Mahti meni nätisti ja hymyili koko naamallaan tuomarin suhinalle pään ilmettä tarkistellessa. Selvästi tuomari tykkäsi Mahtista ja poika nautti ihailusta.

Kuuluttaja kävi sijoittamaan koiria ja corgi paikalle neljä. Aussietyttö kolmanneksi, joten jäljellä oli sheltti ja Mahti. Sheltti voitti ykkösryhmän, joten Mahelle loistava RYP2 sijoitus. Ja sininen ruusuke. Muita palkintoja ei ollut. Hieno poika!

Kello oli melkeen viisi ja me oltiin oltu lähes 12 h näyttelypaikalla. Leirin purku ja kamat bussille. Odoteltiin vielä muita ryhmiä valmiiksi, joten ehdin hyvin lenkittää Mahtin vielä kertaalleen ja sitten kuuden maissa päästiin lähtemään kotimatkalle. Meillä oli ruokailu varattuna Kilpisjärvellä. Ihana oli päästä valmiiseen pöytään ja saada kunnollista lämmintä ruokaa. Tämän jälkeen ei tarvinnut paljoa unta odotella. Parilla pysähdyksellä Kemiin asti ja sitten Oulussa olimme aamulla klo 5.15.

Huh, huh mikä reissu. Mutta kannatti. On minulla hieno koira <3