Pentue suunnitteilla talvelle 2014-15: Fi Mva Muttaburra The Girl Is Mine "Hirmu" x Fi Tva PPR1 PAIM2 JK3 BH Briskness Jack Daniel's "Jeriko"

hirmu_jeriko-normal.jpg
Pentueen sukutaulu (c) Anadune


Pentueen emä Fi Mva Muttaburra The Girl Is Mine "Hirmu"
Isä: Eyewitness Power Play "Voltti"
Emä: C.I.E Fin Ava Fin & Est Mva PMJV-05 TK2 BH Pikkupaimenen Razzle Dazzle "Retku"
Omistaja: Miia Mustonen
Lonkat A/A Kyynärpäät 0/0 Olkanivelet ja selkä kuvattu terveeksi.
Silmät terveet pentuna ja 5/2014, gonioskopia terve.
CEA ja TNS DNA normal (isovanhempien testitulosten perusteella)
Leikkaava purenta, kaikki hampaat.
Korkeus 51cm, paino 19kg.
Agility: maksi-2
, kaksi nollatulosta, yksi LUVA.
Luonntesti: Helsinki 20.4.2013 Pirjo Ojala-Laine & Auli Kiminki (ikä testihetkellä 3v. 4kk)
   toimintakyky +1 kohtuullinen
   terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
   puolustushalu +3 kohtuullinen hillitty
   taisteluhalu +2 kohtuullinen
   hermorakenne +1 hieman rauhaton
   temperamentti +3 vilkas
   kovuus +1 hieman pehmeä
   luoksepäästävyys +2a luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
laukauspelottomuus ++ laukauskokematon
yhteensä hyväksytty +159 pist.
MH luonnekuvaus suorittettu.
Näyttelyt: 3 x SERT.

IMG_1740-normal.jpg
Hirmu kesä 2014.


Pentueen isä Fi Tva PPR1 PAIM2 JK3 BH Briskness Jack Daniel's "Jeriko"
Isä: Fi Kva & Mva M-13 HK3 JK3 EK3 BH Covateco Thunderball "Coxi"
Emä: BH TK1 Briskness Gertrude "Kerttu"
Omistaja: Sabina Lähteenmäki
Lonkat B/B Kyynärpäät 0/0 Selkä LTV2, välimuotoinen lanneristinikama.
Silmät terveet pentuna ja 7/2014, gonioskopia terve.
CEA ja CL DNA normal (testattu) ja TNS normal (isovanhempien testitulosten perusteella)
Leikkaava purenta, kaikki hampaat.
Agility: maksi-3 (osall. SM 2014)
Korkeus 50cm, paino 17,9kg
Tottelevaisuus: valio TK4
PK: JK3 PiirM 2014
Paimennus: PPR1 PAIM2
Luonnetesti 22.4.2012 Helsinki Pirjo Ojala-Laine ja Lea Haanpää (ikä testihetkellä 2v. 4kk)
   toimintakyky +1 kohtuullinen
   terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
   puolustushalu -1 haluton
   taisteluhalu +2 kohtuullinen
   hermorakenne +1 hieman rauhaton
   temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
   kovuus +1 hieman pehmeä
   luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
laukauspelottomuus +++ laukausvarma
yhteensä hyväksytty +153 pist.
Näyttelyt: KÄY ERI SA

Briskness%20Jack%20Daniel%27s-normal.jpg
Jeriko Kuva (c) Sabina Lähteenmäki


Hirmu on oma kasvattini Retkun toisesta pentueesta ja oikea akan mussukka. Jos omena voi pudota kauas puusta, niin tässä kohtaa niin on kyllä tapahtunut. Hirmu on nimittäin täysin emänsä vastakohta. Siinä missä Retku on edelleen 10v. iässä rasittava riiviö, tulta ja tappuraa, niin Hirmu on maailman lempein otus ja herttainen sylikoira.

Hirmu on kiltti ja rauhallinen, itsepäinen ja omista koiristani kaikken riistaviettisin. Se käyttää paljon nenää ja irtoaa maastossa kauas. Se nostaa milloin metsäkanalinnun, milloin hirven (!) metsästä ja jäljestää pupunruhot keväthangilla. Se on täysin hiljainen työskentelijä ja ensimmäisen kerran kuulin sen haukkuvan luonnetestissä. Hirmu on kaikkien kaveri ja erinomaisesti koiraa puhuva. Se rakastaa pentuja ja osaa lähestyä pelkäävää pientä koiraa ja koira-arkoja lapsiakin loistavasti. Ihmisiä se rakastaa, mutta sen tyyli ei ole ylitsevuotava tai riehakas, se tykkää rauhasta ja rapsutuksista. Ja yleensä se kippaakin selälleen muutamassa sekunnissa ihmisiä tavatessaan, jos vain on pienkin mahdollisuus silityksiin tai rapsutuksiin. Se on rento kaveri, kunhan olemiseen ei liity mitään pakkoa tai käskytystä.

Hirmun vireongelma harrastuskoirana on rauhallisuus. Se on melko kummallinen bc:ksi, sillä sen kierrokset nousevat vain uimisesta, pulkkamäestä, linnuista, keinusta ja laukauksista (meinattiin lausua luonnetestissä paukkuärtyisäksi). Se taantuu helposti pasiivisuuteen, jos kokee pientäkään painetta tai pakotetta. Se rauhoittelee monessa tilanteessa ja ei esim. agissa lainkaa tykkää haukuvista koirista tai vielä vähemmän niitä hiljaiseksi komentavista ohjaajista. Se pahoittaa siis mielensä myös muiden käytöksestä, vaikka minä olen ohjaajana tässä vuosien saatossa jo oppinut itseni sen kanssa hilitsemään. Täydelliset näyttelijäntaitoni eivät sentään ole ja herkkänä koirana Hirmu aistii helposti erilaiset mielentilat ja vetää niistä omat johtopäätökset.

Helppo koira Hirmu on aina ollut. Se on pikkuvanhasti matkinut Retku-emänsä käytöstä jo pienestä pitäen, joten sillä ei oo ollut murkkuaikaa eikä mitään nuoren koiran kotkotuksia. Se pysyy vapaana missä tahansa ja kuuntelee pieniä käskyjä ja käsimerkkejä. Se rakastaa rutiineita ja toimii arjessa aina ongelmitta.

Itse koen, että Hirmun luonne johtuu paljolti laumasta eli vahvasta emäkoirasta sekä minusta, vahvasta laumanjohtajasta. Retkuhan pitää kakaran tiukassa kurissa edelleen, vaikka Hirmu ei koskaan ole aiheuttanut pienintäkään konfliktia laumassa eikä pyri kukkoilemaan ikinä. Minä taas olen isoääninen ja kärsimätön, ja epäonnistumisten peitteleminen ei minulta oikein suju. Itsenäisesti toimiessaan Hirmu on kuitenkin erittäin täyspäinen ja siitä osoituksena sillä ei ollut mitään ongelmia MH-kuvauksessa eikä luonnetestissä. Luonnetestissä esiinkaivettu terävyys ei näy Hirmun arjessa lainkaan, vaan se suhtautuu kaikkeen hyvin ystävällisesti ja rennosti ja sillä on korkea ärsytyskynnys. Ja agissakin se huippuohjauksen osuessa kohdalle rallattelee 2-luokan radan ihan kivuttomasti, mutta sössiä sen kanssa ei kärsi. Sen kanssa on treenattu ja kisattu hyvin vähän, mutta silti sillä on pari nollaa agility 2-luokasta.

Videolinkkejä: Hirmun luonnetesti ja Hirmun MH kuvaus. (vasemman sarakkeen otsikot ovat taulukossa videolinkkejä)

Uskon, että herkästä luonteesta huolimatta Hirmu periyttää kyllä muutakin, kuin omaa ilmiasuaan. Sen emä kun on tyttärensä vastakohta ja isänkin puolelta tulee tulta ja tappuraa sekä miellyttämisehalua yllin kyllin. Tästä Retku x Voltti  pentueesta ei ole muita narttuja sukua jatkamaan ja uroksiakaan ei ole (ainakaan vielä) käytetty jalostukseen.

Tässä on Hirmun sisarussarjan kuvaustulokset terveyden osalta:
Muttaburra Keep The Faith "Boris" lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, polvet 0/0 (epäv. selkä ok)
Muttaburra This Is It "Jekku" lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, polvet 0/0 (epäv. selkä ok)
Muttaburra Black Or White "Musti" lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, polvet 0/0 (epäv. olat ja selkä ok)
Muttaburra The Girl Is Mine "Hirmu" lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, polvet 0/0 (epäv. olat ja selkä ok)
Muttaburra Break Of Dawn "Reko" lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, polvet 0/0
Muttaburra Speed Demon "Miki"lonkat A/A, kyynärpäät 0/0 (epäv. polvet ja selkä ok)
Muttaburra Pretty Young Thing "Tepa" lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, polvet 0/0 (epäv. olat ja selkä ok)
Muttaburra Smooth Criminal "Kiukku" lonkat A/A, kyynärpäät 0/0, polvet 0/0 (epäv. olat ja selkä ok)
Lisäksi Hirmun Retku-emän on kuvattu selän osalta epävirallisesti terveeksi.

Sisaruksista Tepa kisaa agilityn 3-luokassa ja Boris, Musti, Jekku ja Kiukku 2-luokassa. Musti, Reko ja Kiukku ovat suorittaneet palveluskoirien käyttäytymiskokeen (BH) ja Mustilla on PK-jäljeltä koulutustunnus JK2 ja kilpailuoikeus voittajaluokkaan. Tokossa Mustilla on voittajaluokasta 2-tulos, Rekolla avoimesta 1-lulos ja Kiukulla TK1 koulutustunnus eli kolme 1-tulosta alokasluokasta. Kiukku on syntymäkuuro (valkovoittoinen pään väritys) ja se kilpailee erikoisluvalla pelkin käsimerkein. Näyttelyissä menestynein on Musti, joka on Suomen muotovalio. Myös Tepalla ja Jekulla on SERTi. Ja Kiukulla sekä sinisilmäisellä Boriksella ERI. Luonnetestissä ovat käyneet Musti +123 pistettä ja laukauskokematon, Reko +240 pistettä ja laukausvarma,  Boris +186 ja laukausvarma sekä Tepa -1 pistettä ja laukauskokematon.

Hirmun Retku emä on agilityvalio ja sillä on myös kaksi hyppy-SERTiä. Näyttelyistä Retku on kansainvälinen, Suomen ja Viron valio ja sillä on useita ryhmäsijoituksia. Retku on luonnetestattu +159 pisteellä, se on suorittanut MH kuvauksen ja tokossa sillä on kolme 1-tulosta avoimesta luokasta eli koulutustunnus TK2. Se on myös suorittanut palveluskoirien käyttäytymiskokeen (BH). Retkun kaikki 22 jälkeläistä kolmesta eri yhdistelmästä on terveystutkittu. Retkulla on kaksi täyssiskoa Niila ja Supo, jotka molemmat ovat Suomen tottelevaisuusvalioita ja Niila myös muotovalio. Retkun Jojo-emä (Borderfame Talk Oth Town) yksi aikansa menestyneimmistä näyttelykoirista Suomen bc-kehissä ja sen tytär Tuisku (Pikkupaimenen Front Page News, Retkun puolisisko) on mm. Crufts voittaja vuodelta 2007. Jojon Taku-tytär (Pikkupaimenen Fancy Me) puolestaan on kisannut paimennuksessa 2-luokkaan asti. Retkun Coh-isä (Nahrof the Cohort) on lähes legendaarin periyttäjä Suomessa, Australiassa ja Jenkeissä. Sillä on Suomesta huikea +237 pisteen luonnetestitulos ja näyttelymenestyksen lisäksi se kilpaili Paimenkoirayhdistyksen kokeissa Suomessa. Coh on jättänyt luonteikkaita harrastuskoiria ja sen jälkeläisissä on tottelevaisuus-, käyttö- ja agilityvalioita, lukuisten muotovalioiden lisäksi.

Hirmun jo edesmennyt Voltti isä kisasi menestyksekkäästi agilityn 3-luokassa, tokossa sillä oli 2-tulos voittajaluokasta ja luonnetestin se on läpäissyt pistein +101. Voltilla on 12 täyssisarusta kahdesta eri pentueesta ja niiden joukossa on neljä agilityvaliota ja kolme tottelevaisuusvaliota. Myös Voltin Space-isä (Laetare Bowler Jack) on agilityvalio, sillä on jäljeltä JK1 koulutustunnus sekä suoritettu paimennuksen perusrata (PPR1) ja Spooky-emä (Pikkupaimenen Twist’n Shout) tottelevaisuus- ja muotovalio. Tämän pentueen lisäksi Voltilla on yksi pentu Hollannissa.


Jeriko on monipuolinen harrastuskoira ja nuoresta (kohta 5v.) iästään huolimatta sillä on kilpailuoikeus neljässä lajissa korkeimmassa luokassa. Jeriko on tottelevaisuusvalio (TK4), agilityssä se kilpailee 3-luokassa ja osallistui SM-kisoihin kesällä 2014, palveluskoirien jälkikokeesta sillä on koulutustunnus JK3 ja Pohjois-Hämeen Kennelpiirin piirinmestaruus 2014 (10 koiraa luokassa). Ja kaiken lisäksi se on suorittanut paimennuksen perusradan (PPR1) sekä saavuttanut 1-tuloksen 2-luokasta (PAIM2) ja siten sillä on kilpailuoikeuden korkeimpaan eli 3-luokkaan paimennuksessa.

Arjessa Jeriko on helppo ja pehmeäkin koira, mutta työskennellessään se on todella viettikova ja sitkeä puurtaja. Se ei jätä hommia kesken vaikeassakaan maastossa (jäljellä) ja paimenessa sen on peräänantamaton ja rohkea koira. Jerikossa on paljon miellyttämisenhalua ja iso moottori ja se palkkautuu monipuolisesti ja helposti niin leluilla, nameilla kuin kehuillakin. Noutaminen taitaa olla Jerikon lempihomma uimisen lisäksi.

Ihmisiä kohtaan Jeriko on ystävällinen ja avoin, lähestyen uusia tuttavuuksia hillitysti ja rauhallisesti. Ja toisten koirien kanssa se tulee myös mainiosti toimeen. Kävimme mm. ensitapaamisella heinäkuussa lenkillä yhdessä siten, että minulla oli koko oma lauma mukana ja kaikki koirat kulkivat vapaana ilman ongelmia. Arjessa Jeriko jakaa perheensä nuoremman bc-uroksen ja kahden kissan kanssa ollen lauman kiistaton ja itsevarma johtaja, jonka ei ole koskaan tarvinnut erityisemmin asemaansa pönkittää tai muille isotella.

Ulkomuodoltaan Jeriko on pienehkö eikä kovin maskuliininen uros. Se on korkeuttaan vähän pidempi kropaltaan ja sillä on tasapainoinen ravi. Hännänkanto ei ole erityisesti näyttelytuomareiden mieleen ;) Jerikolla on loistava ja taloudellinen hyppytekniikka agilityssä ja sporttinen, notkea kroppa.

Jerikolla on neljä sisarusta ja ne on kaikki terveystutkittu. Siskoilla on lonkat A/A ja velipojilla B/B sekä B/C. Kaikilla on 0/0 kyynärpäät. Keena-sisko kisaa tokossa ja sillä on TK1 koulutustunnus eli kolme 1-tulosta alokasluokasta sekä hyväksytty palveluskoirien käyttäytymiskoe BH. Oiva-veli kisaa palveluskoirien hakukokeessa (HK1) ja se on luonnetestattu pistein +125. Keenalla on yksi pentue (s.3.2.2014). Jerikon isä Coxi on käyttö- ja muotovalio. Ja se kilpailee ylimmässä eli 3-luokassa palveluskoirakokeissa jäljellä (JK3), haussa (HK3) ja etsintäkokeessa (EK3), josta se on myös Suomen Mestari vuodelta 2013. Coxi on luonnetestattu pistein +199 ja sillä on kolme pentuetta. Jerikon emä Kerttu kilpailee tokossa ja sillä on TK1 koulutustunnus eli kolme 1-tulosta alokasluokasta ja kaksi 1-tulosta avoimesta luokasta sekä hyväksytty palveluskoirien käyttäytymiskoe BH. Kerttu on luonnetestattu pistein +174.

Muutenkin Jerikon suku on minulle hyvin tuttua ja sieltä takaa tulee aivan ihania koiria ja sukulinjoja! Coxin isä mm. on Sari Kärnän aivan legendaarinen Zorro (Decathlete´s I Did It My Way), joka on rodun ensimmäinen neloisvalio ja kaksinkertainen Suomen mestari (2002 PK jälki ja 2003 PK etsintäkoe). Jerikon emän puolelta olen itse ollut laittamassa alulle Kertun Alma-emää (Q'Celtic Shoshana Lavana). Alman Tori-emä (Briskness Bonnie Tyler) matkasi Puolasta Suomeen astutettavaksi vuonna 2003 ja sain toimia sen ja Sarin Miken (Pikkupaimenen Spy Catcher) sutenoorinä Toivakassa. Tori puolestaan on minun edesmenneen Nastan puolisisko eli niiden molempien isä on Sarmoloiden upea agility- ja muotovalio Sami (Pikkupaimenen Salainen Ace).

Lisätietoja Jerikosta (mm. paljon videoita) löytyy blogista http://jerikonblogi.blogspot.fi/


Hirmu on varma valkotekijä, joten sen verran värijalostustakin tässä yhdistelmässä on, että valitsimme Hirmulle mahdollisimman pienimerkkisen uroksen. Vaikka Hirmun Voltti-isä on rekisteröity trikiksi (ja samoin useampi Hirmun pentuesisarus), niin todennäköisesti Voltti on itse ns. haamumerkkari, ei todellinen tricolor. Trikkiväriä se toki kantaa (Voltin Space-isä on laajamerkkinen trikki) ja siitä johtuen myös Hirmulla on mahdollisuus olla trikkikantaja. Mikäli näin on, tulee pentueeseen mahdollisesti myös trikkejä ja soopelipentuja. Mutta perusoletus on, että kaikki pennut tulevat olemaan mustavalkoisia. Punavalkoisia pentuja tästä yhdistelmästä ei tule syntymään.

Yhdistelmä edustaa pääsääntöisesti australialaisia näyttelylinjaisia bordercollieta. Hirmun isän puolelta tulee Space-papan kautta himppu Brittilinjoja. Näyttelymenestyksen lisäksi näissä suvuissa kuitenkin yhdistyvät jo sukupolvien ajan toimeliaat harrastuskoirat, jotka ovat monipuolisesti osoittaneet vahvuutensa ja menestyksensä niin agility, toko, palveluskoiralajien kuin paimennuksenkin saralla.

Pentueen molemmat vanhemmat ovat perusterveitä koiria, jotka ovat käyneet eläinlääkärillä lähinnä rokotuksia hakemassa. Kummallakaan ei ole allergioita tai herkkää mahaa, vaan ovat kaikkiruokaisia ahmatteja. Yhdistelmä täyttää kaikilta osiltaa rotuyhdistyksen (SBCAK ry,) jalostuksen tavoiteohjelman jalostuskoirille asetetut suositukset sekä pentuvälityksen A-listan vaatimukset. Hirmulla ja Jerikolla ei ole aiempia jälkeläisiä.

Odotamme Hirmun seuraavaa juoksua marraskuussa 2014, jolloin pennut syntyisivät tammikuussa 2015 ja olisivat luovutuksessa maaliskuussa 2015.

Pentueen kuvakansio FB:ssä.

Yhdistelmä KoiraNetissä.

Pennut luovutetaan rekisteröitynä (SKL), virallisesti silmäpeilattuna, tunnistusmerkittynä (mikrosiru) ja eläinlääkärin tarkastamana aikaisintaan 7 viikon iässä. Pennuille haetaan ensijaisesti monipuolisesti harrastavia (agi, toko, PK) koteja, joissa on aiempaa koirakokemusta. Ensimmäiseksi koiraksi on tarjolla lukuisia helpompiakin rotuja. Pentuja ei myydä pelkästään lemmikeiksi, näyttelykoiriksi tai työkoiriksi maatiloille.

Lisätietoja pentueesta voi kysyä minulta miia(a)muttaburra.info tai puh. 050 434 2851 (arkisin klo 17 jälkeen). Hirmu ja emänsä Retku on tavattavissa sopimuksen mukaan treeneissä tai kotioloissa Oulussa. Minulla on mahdollista saada myös lähellä asuvat Hirmun veljet Boris ja Reko tapaamiseen. Jerikon tapaamisesta Tampereen seudulla voi sopia minun kautta myös.