Päiväkirja 1.7.2004 - 31.12.2004
Pelastettu vanhoilta kotisivuilta, valtaosa linkeistä ei toimi.

31.12.2004
Menestyksekästä vuotta 2005!
Kiitokset kaikille Nastan pentujen omistajille antoisasta yhteistyöstä vuonna 2004. Jatketaan samaan malliin!!!

Klo 22.00: Hiirosessa paukkuu kuin sodassa. Koirat ovat rauhallisia ja tyytyväisiä. Kävimme juuri ulkona pellolla iltalenkillä ja selkeä tähtitaivas oli täynnä raketteja. Retku kuulee paukut ja seuraa katseellaan raketteja, mutta ei hermoile eikä ole levoton, pelkästään pentumaisen kiinnostunut. Nasta ei piittaa raketeista tippaakaan ja Källi istuu vakipaikallaan sohvan päässä, nenä kiinni ikkunassa ja seuraa ilotulituksia.

30.12.2004
Retku 16 viikkoa ja toiset rokotukset. Oikein reipas ja hyväkäytöksinen pentu oli klinikalla. Puntarin lukemat 9,2 kg.

Pentu on jo täysin kunnossa tiistain suklaabulimian jäljiltä. Ja rontti ei saanut edes ripulia! Hiilikakkaa pukkas eilisen, mutta muuten maha oli ihan kunnossa. 

Nasta on niin komeassa karvassa, että päätimme jatkaa näyttelyturneeta :-) Rouva on ilmoitettu helmikuussa olevaan KV näyttelyyn Tallinnaan. Matkaseuraksi lähtee Marjo ja Retkun komea Coh-iskä. Tilauksessa olisi kaksi uutta Est Mva:ta...

Auto-sivulle lisätty uusi mukava perhepotretti.

29.12.2004
Huoh, osta bordercollie ja elämäsi ei ole enää koskaan tylsää! Retku (16 vkoa) päätti eilen omatoimisesti auttaa akkaa joulukonvehtien vähentämisessä. Olin illalla tallilla ja siis poissa kotoa 2½ h. Sillä välin Retku oli vetänyt alas keittiön ruokapöydän pöytäliinan + jättimäisen Fazerin suklaakonvehtirasian. Rasiassa oli alunperin 900 g sulkaata ja syöty oli vasta noin 1/6 osa minun toimesta.

Tullessani kotiin klo 20.30 olohuoneen lattialla oli jäljellä seitsemän kohvehtia. Lattialla oli myös kolme hervottoman kokoista suklaajankkioksennusta, joita Retku tietty sitten puolusti hyeenan tavoin toisilta koirilta (minun herkkuoksennuksia - tänne ette tule)... Voin siis raakasti arvioida, että 8½ kg painava pentu oli syönyt noin 700-750 g suklaakonvehteja. Maha oli pinkeä kuin tiineellä nartulla ja riekkuminen sokerihumalassa oli vauhdiltaan kamalaa.

Soitto Sarille. Retkulle iso annos turvotettua ruokaa + Tehobaktia -> neljäs oksennus, joka jo lientä, eikä paksua suklaata enää. Pentu makaa maassa ja valittaa pahaa oloaan. Soitto päivystävälle. Oksentaa jälleen. Soitto äidille, joka lähti apteekkiin. Sitten sekoiteltiin lääkehiiltä veteen ja tungettiin se (p**un sotkusta) pennun nielusta alas. Perään parafiiniöljyä ja sitten kädet ristiin. Älä tule suklaamyrkytys.

Yöksi laitoin Retkun häkkiin sänkyni viereen sekä kellon hälyyttämään tunnin välein. Pentu veteli yö makoisasti unia piereskellen (toisin kuin eräät huolehtijat...), kävi kolmesti takapihalla pissalla ja ensimmäinen hiilikakka tuli vasta
aamulla. Nyt pentu vaikuttaa jo ihan normaalilta. Syö, leikkii, nukkuu ja maha ei enää pullota. Odotamme hurjan ripulin alkavan tämän päivän kuluessa.

Mutta kyllä on sitkeä kaveri. Taisimme selvitä pelkillä mahanpuruilla. Meille ei muuten tule enää koskaan suklaakonvehteja!. Pandat lensi jo roskiin. 

28.12.2004
Pidimme Oulun Pikkupaimenten kanssa illalla paukkutreenit Haukkukeitaassa. Saimme OKK:n PK-jaokselta starttipistoolin lainaan ja Petran Jari-mies lupautui revolverisankariksi kentälle. Mukana olivat Nasta 8 kk ikäiset pentuset Taiga, Luca ja Micky, Petran Leevi 3½v., Hera-Nears pentu Bono 6 kk sekä minun laumani. Hyvin meni harjoitus. Tästä on hyvä jatkaa luottavaisin mielin vuoden vaihteeseen, jolloin paukkuu taatusti paljon.

27.12.2004
Retkun Supo-sisko ja omistajansa Outi kävivät meillä kylässä. Lisätty sisarusten riekkumiskuvia Retkun kuvasivulle. Kylläpä oli mukava ilta ja vieraiden lähdettyä erinomaisen rauhallinen pentu ;-)


R A U H A L L I S T A   J O U L U A


Anna mulle piparia!


23.12.2004
Nasta on nyt mummo! Rölli-pojan Yola-morsian on saanut viimeyönä kuusi portaa pentua; kaksi poikaa ja neljä tyttöä. Onnea, onnea!!! Odotamme innolla, koska Nasu-mummo alkaa käyttäytyä rauhallisesti ja arvokkaasti, kuten mummojen kuuluu ;-))

Retku 15 viikkoa ja madotus Canexilla.

18.12.2004
Tehty Retkulle oma kuvasivu tänne. Lisätty sinne tänään otettuja ulkoilukuvia. Retku näyttää saavan luonnostaan nousevat puolipystyt korvat. Ropeleille ei ole tehty vielä mitään ja ne on aivan oppikirja-asennossa.

Keli Oulussa on ollut tosi kurja. Pihassa ja pyörätiellä on hengenvaarallisen liukasta, joten koirat kulkevat koko ajan vapaana, ettei tule taluttaessa vahinkoa (akka kaatuu tms.). Pellolla ja metsässä on onneksi vielä pehmeää lunta. Takapihalla näkyy nurmikko...

Retkun sisäsiisteys on jo erinomaisella mallilla (neiti on nyt reilun 14 viikon ikäinen). Kakat tulee jo kaikki ulos ja 9 h yöunet pikkuinen nukkuu yhdellä herätyksellä. Retku loikkaa akan sänkyä vasten ja vinkuu yöllä klo 2-4 välissä, pääsee takapihalle tarpeilleen ja jatkaa sitten unia kellon soittoon asti. Pisuja varten on terassin oven edessä vielä paperit, sinne lirahtaa satunaisesti. Muutama täysin sisäsiisti päiväkin on ollut jo. Yksinoloa ollaan harjoiteltu 2-4 tunnin jaksoissa ja kotona kaikki tavarat saavat olla rauhassa paikoillaa, eikä mitään erityisjärjestelyjä tarvita. Autossa Retku matkustaa hyvin ja rauhassa myös yksinään. Viime viikolla Retku oppi myös kiipeämään ja laskeutumaan portaita. Omassa kotona portaita ei ole, mutta vanhempien luona on yhdet rappuset.

16.12.2004
Surullinen joulunalus sai jatkoa, kun akan rakas Paavo-pappa 86v. nukkui pois. Enkeli nouti papan jouluksi kotiin. Jouluna meillä palaa kynttilät papan, Nastan Mortti-pojan, Sami-iskän ja Cola-äipän muistoille.

12.12.2004
Agikisat jatkuivat tänään. Röllille 2 x 10 vp. rataa. Nasta petrasi eilisesti loistavasti, tuloksina 5 vp. ekalta radalta ja toiselta 0-rata, sijoitus 2. Tähän on mukava lopettaa kausi 2004. Jatkamme Kemissä tammikuun loppupuolella 2005.

Retku makaa tässä jaloissa reporankana rankan viikonlopun jäljiltä :-) Pikkuneiti on päässyt tutustumaan agikisojen kiihkeään tunnelmaan ja kylävieraat on leikitetty ja lenkitetty tietty myös. Kerrassaan mukavia kokemuksia! Kiitokset vierailusta Lappeenrannan poppoo!!!

11.12.2004
Agikisat Oulussa. Saimme kaukaisia sukulaisia Lappeenrannasta asti eli Elina & Pertti ja Rölli-poika & Coco tulivat meille viikonloppukylään ja agikisoihin. Röllille 15vp. ja 5 vp. ja Nasu-mammalle vähän kehnommin. Nastan tulokset ja meriselitykset täällä.

9.12.2004
Suruviesti saapui tänään Palokasta. Nastan Cola-äiti oli nukkunut ikiuneen Sarin sylissä 15½ vuoden iässä. Legendraarinen persoona on poissa. Voimia Sarille suuren surun keskelle! 


Kans & Aust & Fin & Dk & Est Mva V-93 MV-98 Borderfame Sheer Delight
14.5.1989 - 9.12.2004


7.12.2004
Nastasta tulee varmasti mummo! Hippu-tytön tiineys varmistui tänään ultrassa. Rölli-poika ehtinee kuitenkin ensin, sillä Röllin Yola-morsian saa pentunsa jo joulunpyhinä, Hipun laskettu aika on loppiaisen tienoilla. Pitäis Nastan oppia käyttäytymään arvokkaasti ja rauhallisesti, kuten mummojen on tapana... :-)

5.12.2004
Messarin kotimatka alkoi JAU:n agikisoilla. Mukava maneesi oli Keravalla ja tuomarina Salme Mujunen. Rata oli kimurantti ja ihan varmuuden vuoksi, otimme Nastan kanssa vaatimattoman 3 x hylyn :-) Meriselitys ja linkki ratapiirrokseen täällä. Myös Tootsie ja Janne hylättiin samalla radalla. Kisapaikalla meitä oli kannustamassa Nastan Riemu-poika. En ollut nähnyt poikaa vuoteen ja voi miten mahdottomasti se oli kasvanut, komistunut ja kehittynyt. Ja luonne on kyllä täys-10. Kerrassaan valloittava pakkaus!

4.12.2004
Messarissa V-04 näyttelyssä. Laitettavana ja esitettävänä Nastan lisäksi Retkun Coh-iskä. Kehässä Nastan lapsista oli vain Otto-poika. Coh meni ja voitti kaiken. Tuomari Stephen Wheeler (Australia) sanoi minulle PU-kehän jälkeen, että "He is a clear winner!" ja sama kommetti tuli myös ROP voiton jälkeen :-) Cohille siis 13 uroksen valioluokassa luokkavoitto, PU-luokan voitto ja ROP. Eli herrasta tuli siis V-04. Nasta oli narttujen valioluokassa toinen ja PN-kehässä olimme 6 parhaan joukossa. Rouva sai oikein hienon arvostelun ja tuomari ei meinannut uskoa, että Nasu on jo 7½ vuotias. Nastan arvostelu täällä. Otto voitti urosten nuorten luokan erinomaisella ja oli PU-kehässä viiden parhaan joukossa saaden vara-SERTin. Otto ja Nasta olivat myös Juuson ja Fanin kera Pikkupaimenten kasvattajaryhmässä. Ryhmä voitti kasvattajaluokan, joita esitettiin historialliset viisi ryhmää.

Isossa kehässä ei tullut menestystä Cohille 1-ryhmässä eikä Pikkupaimenille kasvattajaryhmissä.

2.12.2004
Retku 12 viikkoa ja ensimmäisten rokotusten aika. Reippaasti tyttö porskutti klinikan ovesta sisään, kiipesi omatoimisesti puntarille (7,1 kg) ja moikkas vastaanottoavustajaa. Rokotusta neiti tuskin huomasi. Nyt laitettiin 4-rokote ja kuukauden sitten tehoste + rabies. Sirun toiminta testattiin myös ja siellähän se piippas, vasemmassa lavassa. Napa, silmät, korvat ja purenta on kunnossa.

Retku on osoittanut luontaisia lahjoja agikoiraksi :-) Se kiipeää joka paikkaan! Nyt kun se pääsee jo sohville ja nojatuoliin, niin niitä apuna käyttäen se kiipeilee tietsikkapöydälle, kukkalaudalle, minun sänkyyni jne. Kukat ovat onneksi vielä saanet olla rauhassa ja muutenkin tuhoilta ollaan vältytty. Ainut konkreetinen, mitä Retku on syönyt luvatta, on minun 24-vuotias uniponi-Taffel. Raukasta tuli nyt viimein sokea, kun Retku repi siltä viimeisen silmän puolikkaan. Aiemmin Tahvea on menestyksellä hoitaneet kaikki talon koirat Metkasta alkaen...

Huomenna matkaamme Nastan, Jaanan & Sepen kanssa etelän turneelle. Källi ja Retku jäävät vanhemmilleni hoitoon Ouluun. Ohjelmassa on lauantaina Messarin V-04 näyttely (73 borderia) sekä sunnuntaina JAU:n agikisat Keravalla. Seuraavalle viikonlopulle Nasta on sitten ilmoitettu KASsin agikisoihin Ouluun. 

25.-27.11.2004
Retkun, Nastan ja Källin madotus Axilurilla.

24.11.2004
Retku on sulattanut meidän kaikkien sydämet iloisuudellaan ja välittömyydellään. Välillä oikein toivon, että isot koirat pitäisivät pennun paremmin kurissa ja nuhteessa, sillä sille taitaa kasvaa rajaton itsetunto, kun isot antaa sille kaiken periksi. Nasta antaa pennulle luunkin suustaan =) Ulkona kakara kirmaa jo vaivatta isojen matkassa ja pidempiä lenkkejä käydään noin joka toinen päivä. Agihallilla ollaan käyty kuuntelemassa isojen koirien kiihkeää haukkua ja autossa neiti matkustaa jo isojen koiren kanssa karjaosastossa. Ensi viikolla Retku saa ensimmäisen rokotteen. Korvat näyttävät asettuvan ihan luomusti oikein, eli naruja ei olla liimattu ainakaan vielä.

21.11.2004
KV Jyväskylä näyttely. Matkasimme Jyväskylään päiväseltään Nastan, Jaanan & Sepen kanssa. Minulla oli laitettavana ja esitettävänä Nastan lisäksi Nasta x Niko poika Elwood sekä Retkun Coh-iskä. Elmu kelpasi brittituomarille erinomaisen hyvin :-) Pojalla on molemmat silmät kauniin siniset (rotumääritelmän mukaan hylkäävä virhe) ja tuloksena NUO EH2. Elwood siis nappasi ensimmäisessä ja viimeisessä näytelmässä tarvittavan tuloksen. Onnittelut ja kiitos rohkeudesta Mira & Teemu!!! Nuorten luokan voiton, ERIllä jälleen, vei Elwoodin Otto-veli. Paras Uros, SERTin ja CACIBin kera oli sitten Retkun Coh-iskä, josta tuli samalla kertaa Fin Mva. Kerrassaan mahtava mies! Kaiken kiireen keskellä Nasta kävi ensin pihalla moikkaamassa ja leikittämässä Sisu-poikaansa ja sitten suorilta kehään EH2. Hikiset kaksi riviä saatiin tuomiota tuomarilta. Joku kohta on kulmikas koirassani?!? ROP oli sukulaistyttö-Nana, onnea Hanna! Sepe oli PU4.

Päivän päätteeksi esitimme Pikkupaimenen kasvattajaryhmän (Tico, Juuso, Elke ja Nasta), joka oli rodun paras kasvattajaryhmä. Isossa kehässä esitys meni läpijuoksuksi - kiitos ja näkemiin.

Kerrassaan mukava päivä! Hommaa kyllä piisasi niin, että meinasi tulla huono omatunto omasta koirasta, joka joutui odottamaan lähes koko päivän boksissaan kehän reunalla. Källi ja Retku olivat vanhempieni luona hoidossa ja ilmeisen siivosti käyttäytyivät, sillä kyläilylupa tuli myös Messari viikonlopuksi.

Akka-sivua päivitetty. Olen kuukauden alusta lähtien työskennellyt kotoa käsin, eli teen 100% etätyötä. Myös kännykkänumeroni on vaihtunut. Uusi numero on: 050-434 2851. Vanha numero ei ole enää käytössä.

14.11.2004
Nasta x Pyry pennuista luonnetestiin Suomeen saapui tänään Sunny-tyttönen. Tulos erinomainen +183p. laukausvarma ja hyvin linjassa pentuesisarusten kanssa (Hippu 184, CPU 174, Rölli 150 ja Melli 120). Pentueesta on enää testaamatta Tootsie. Tässä Sunnyn tulos osa-alueittain:

toimintakyky +1  kohtuullinen +15 pist.
terävyys +3  kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua +3 pist.
puolustushalu +2  suuri hillitty +2 pist.
taisteluhalu +3  suuri +30 pist.
hermorakenne +1  hieman rauhaton +35 pist.
temperamentti +3  vilkas +45 pist.
kovuus +1 hieman pehmeä +8 pist.
luoksepäästävyys +3  hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin +45 pist.
laukauspelottomuus + laukausvarma  
yhteensä      hyväksytty

+183 pist.

Samaisessa testissä kävi myös Retkun Coh-iskä. Tuloksena loistokas +237p. laukausvarma. Onneksi en tarvinnut testitulosta pennun valinnassa, vaan totesin Cohin loistavaksi jätkäksi heti ensitapaamisella ja nyt poika vaan todisti sen muillekin ;-) Tässä Cohin osa-alueet:

toimintakyky +2 suuri +30 pist.
terävyys +1  pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua +1 pist.
puolustushalu +2  suuri hillitty +2 pist.
taisteluhalu +2  kohtuullinen +20 pist.
hermorakenne +2  suhteellisen rauhallinen +70 pist.
temperamentti +3  vilkas +45 pist.
kovuus +3  kohtuullisen kova +24 pist.
luoksepäästävyys +3  hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin +45 pist.
laukauspelottomuus + laukausvarma  
yhteensä      hyväksytty

+237 pist.

Meillä Oulussa on nyt kotikenneli =) Pyry-poika on meillä viikon hoidossa, joten säpinää riittää. Sisätiloissa on vaikea huomata, että pikkukaksiossa on neljä erittäin vilkasta koiraa. Lauma tulee mukavasti juttuun keskenään.

7.11.2004
Nasta x Pyry pentuset täyttävät tänään 4v. Isot onnittelut Melli, Hippu, CPU, Tootsie, Sunny & Rölli!!! Röllillä on käynyt tyttökaveri kylässä onnistuneesti muutama viikko sitten ja Hippu on parhaillaan juoksussa ja seksilomalla Jyväskylässä. Pidämme joukolla peukkuja, että saamme jälkikasvua vuoden vaihteen tietämillä ja silloin Nasta-mammasta tulee Nasta-mummo :-)

Lisätty ihanat uudet kuvat Bugista ja Sisusta. Onhan tuo nuoriso vielä rimppakinttusta ja kevytrunkosta, mutta rakennetta piisaa silti :-) Lisäksi kauniita kuvia Sunnystä paimenena.

Retku on viikon aikana asettunut taloksi ja oppinut talon tavat. Kovasti ollaan myös tavattu jo tuttuja ja turvallisia koirakavereita. Kylässä ovat käyneet Pyry, sukulaispoika-Saku, Nasta Taiga-tyttö 6kk ja lukematon määrä ihmisvieraita. Neitillä on kyllä kieltämättä aika rohkea ja railakas tapa treffata koiravieraita - täysillä päälle vaan =) Taigan kanssa mentiin ympäri taloa ja pikkupihaa toista tuntia hampaita kalistellen ja hyvin piti likka puolensa puolta isompaa pentua vastaan. Nastan kanssa Retku leikki myös paljon ja Nasta on selvästi ominut pennun omaksi lapsekseen. Eli kaikki hyvin lauman kanssa.

Tänään iltapäivällä menemme Retkun kanssa tapaamaan Jokisaaren Minnan borderipentuja Nappia ja Ottoa 3 kk. Luvassa siis jälleen vauhdikkaita hetkiä.

31.10.2004
Retkussa on potkua :-) Sitä saa mitä tilaa... Tänään meillä on jo haastettu leikkiin sekä Nasta että Källi. Nasta sai jo kuulla kunniansakin kovaotteisista leikeistään tältä pieneltä voimanpesältä. Samoin kylässä käynyt Nastan Micky 6 kk piti haukkua häntä pystyssä. Ulos mentäessä Retkun "minä ite" asenteen kuulee naapuritkin, neiti _ei_ halua kulkea sylissä vaan haluaa kävellä itse, sylissä ollessa se kiljuu ja sätkii isojen koirien menoa seuraten. Kun sen laskee sitten maahan, niin hihassa mennään vauhdilla kuin vanha tekijä (minä kun olen aina tottunut kantamaan pikkupennut puiston reunaan...). Ruuan suhteen Retku on aivan hullun ahne ja se kantaa kaikkea mielellään ja leikkii ja taistelee suullaan hyvin. Lempileluiksi on osoittautunut nyt pesupallo ja vessan pönttöharja.

Iltasella Ouluun satoi ensilumi. Neiti porhalsi pihalle vanhaan malliin, teki tarpeensa ja kävi sitten leikkimään uudella puhtalla lumella. Ei siis tunnu pienistä muutoksista hätkähtävän. Kelpo koira kerrassaan!

30.10.2004
Retkun ensimmäinen yö meillä sujui erinomaisen hyvin. Sori Riikan lauma, mutta meillä ei ikävöity kasvattikotia. Yöllä Retku pyysi ulos kolmesti ja ahkerana äitihahmona Nasta paineli aina sen kaveriksi takapihalle. Ulkoilun jälkeen uni maistui taas. Aidattu takapiha on kyllä loistava pennun kanssa! Kaikki kakat tulee ulos ja pissat enimmäkseen ulos tai sitten vaihtoehtoisesti sanomalehdelle takaoven eteen. Aamupäivällä lauma oli kotona keskenään vajaat 3 h, ilman mitään ongelmia. Nasta ei välitä pennusta oikeastaan lainkaan, se on hyvin neutraali Retkulle (toisin kuin omille pesästä lentäneille lapsille, niille pitää aina kovistella ja pöristä) ja Källi seurailee pennun tekemistä hyvinkin kiinnostuneena, mutta sängyn alle Retkulla ei ole Källin seuraksi asiaa. 

29.10.2004
Ajo Palokasta Tampereelle (josta pikkusiskoni Mirva poimittiin apukuskiksi kyytiin) ja sitten alkoi Retku Repolaisen matka kohti kotia ja suuria seikkailuja. Minä olen kärsinyt kesästä asti kroonisesta pentukuumeesta. Realismia on, että 9v. eläkeläisen ja 7v. vauhtimimmin kanssa harrastusvuosia ei ole enää monia edessä, niin kovasti poltteli jo uuden kaverin otto laumaan kasvamaan. Ja kun Nastan pennuissa ei ollut sopivaa tyttöä kotiin jäämään (poikaakin jo mietittiin mielenhäiriössä, mutta ei, 18 v. narttukoirakokemukeksella - ei urosta meille), joten sitten laitettiin Sarille pitkään tilaukseen eli jos ja kun jossain pentueessa joskus on meille se napakymppi narttu: ärhäkkä, pörhäkkä ja topakka meinijä, niin meille apus Ouluun Hirmuliskoksi sellainen. Nyt meillä on sellainen - Retku Repolainen Jojo x Coh pentueesta. Kiitos Sari ja Riikka luottamuksesta!

Retkun Jojo-emä on pitkän linja suosikkini; kaunis, kevytliikkeinen ja ketterä - ja agilityssä jumalainen meinijä. Ja Jojo on ensimmäisessä pentueessaan osoittanut myös olevansa erinomainen periyttäjä. Ja Coh-iskä oli rakkautta ensi silmäyksellä Rekolassa Pikkupaimenten kesäpäivillä; suuri ja voimakas uros, joka liikkui kuin ajatus ja työskenteli loistavalla teholla. Hetken silloin jo kaduin Nasta sterilointia, sillä jos Coh olisi ollut Suomessa jo keväällä, olisin 100 varmasti halunnut käyttää sitä Nastalle. Mutta kyllä Nasulin jalostusvelvoitteet on täytetty jo erinomaisen hyvin kolmella isolla pentueella.

Ajoimme siis Tampereelta pentusen kanssa 500 km Suomen halki. Kahvitauko Palokassa (hammaspusuja Sarille ;-) ja pieni pisitaukoa Vaskikellossa. Vanhempani käytiin vielä Oulussa hurmaamassa ennen kotiin saapumista ja sitten Retku kiersi talon ympäri ja asettui laumaan. Voiko uuden jäsenen ottaminen oikeasti mennä näin kivuttomasti?!?

28.10.2004
Ajoimme Källin ja Nastan kanssa iltasella Oulusta Sarin luo Palokkaan yökylään. Pentukuumeisen odotus palkitaan huomenissa. Kultakimpale on tänään 7 viikkoa vanha ja se saanut sirun ja sen silmät on peilattu terveiksi. Isot koirat ihmettelivät Arska-Auton varustusta: miksi pennunkuskaus boksi on mukana matkalla?

24.10.2004
Taas oli Oton päivä Seinäjoella. Tuloksena ROP ja SERTejä kasassa nyt täysi kymppi. Huh, huh! Onnea jälleen kerran Arja ja Otto!!!

23.10.2004
Nastan Otto-poika KV Seinäjoen näyttelyssä PU2 ja SERT & vara-CACIB. Serti oli Otto-pojan yhdeksäs (9). Ja loistavaa on myös se, että poika saa ERIn tuomarilta kuin tuomarilta! Tänään oli vuorossa Marja Talvitie. Onnea Arja ja Otto!!!

Lohjalla on harrastettu onnistunutta koiran vaihtoa. CPU-neidin kuskiksi on ryhtynyt Minna ja pari sai tänään Kirkkonummen agikisoissa 2-luokasta 0-tuloksen (sijoitus 3. parhaan ulkopuolella, joten nousutulos tämä ei valitettavasti ollut). Onnea Minna ja CPU!

16.-17.10.2004
Agikisoissa Kajjaanissa. Oikein mukavia ratoja ja hallittuja suorituksia. Viikonlopun tulokset hyl. - 5vp. - 0vp. - 10vp. Eli Nasta saavutti ensimmäisen nollaradan 3-luokassa! Tulokset täällä. Kylläpä tuntuu mukavalta, että pikkumusta koiruus on taas kunnossa. Källi osallistui sunnuntaina hallissa pidettyyn Match Showhun voittaen veteraanien sarjan ja ollen BIS-kisassa seitsemäs. Veteraanilla oli kivaa ja palkinnot oli muikeat :-) Tuhannet kiitokset Helenan poppoolle majoituksesta ja muonituksesta. Taidetaan tulla toistekkin...

Syksyyn kuuluu myös mukavia tulevaisuuden suunnitelmia. Nastasta on tulossa mummo tänä syksynä, Ruotsin pentusemme Sunny tulee Suomeen luonnetestiin marraskuussa ja akan pentukuumeeseen on tod. näk. löytymässä lääkettä... Nasta on ilmoitettu ja maksettu Jyväkylän ja Messarin näytelmiin. Agissa kisataan varmaan vielä joku kisa Oulussa tänä vuonna, mutta maneesipohjalle menemme kisaaman vasta, kun pääsemme marraskuun puolella ensin vähän treenaamaan maneesiin (akan jalat uppoo ja koiran perässä pysyminen on vielä tavanomaistakin vaikeampaa).

9.10.2004
Laku ja Saija ensimmäisissä tokokisoissa Kokkolassa luokkavoitto 11 koiran kisassa huipputuloksella ALO 194½ pistettä (10, 10, 10, 10, 10, 8½, 10, 9½ ja 10). Jättionnittelut Saija & Laku! Kyllä teillä on ollut loistokausi: BH JK1 JK2 ja tokossa ALO1.

2.10.2004
Oulun KV näyttely tuomari Kurt Nisson, Ruotsi (ja harjoitusarvostelija Marjatta Pylvänäinen-Suorsa). Nastan Otto-poika (21 kk) se mennä jyrää! Tuskin me uskallettiin haaveillakaan CACIBista, ROPista puhumattakaan... Ja niin se vaan nuorimies pesi koko sakin: NUO ERI1 PU1 SERT CACIB ja ROP. Serti oli Oton kahdeksas :-) Hieno mies, jonka kanssa voi ilolla ja ylpeydellä kiertää kehässä!!! Onnea Arja (täyspotti tuli sisaruksille, kun Arjan siskon tervu oli myös ROP ja sai ekan CACIBin)!

Källi-Maaria Pumpuliturkki 9v. esiintyi innokkaasti ja mallikkaasti veteraaniluokassa tuloksella VET EH1. Pumpuli-Källin arvostelu:
Mycket väl bibehållen veteran med utm. huvud & uttryck, en tenke stora ögon, utm. örön, mycket goda proportioner, utm. vinklar, mycket välgående för sig åldern, ngt mjuk päls.

Että tulipahan kirjallinen todiste siitä, että Pumpulilla _on_ liian iso ja pehmeä turkki :-) Suurista silmistä en ole samaa mieltä, ne olis varmaa ihan sopivat mustan koiran naamaan, mutta voimakkaan pigmentoituneet luomet ja nappisilmät valkoisessa naamassa näkyvät kieltämättä korostuneesti mustanaamaiseen koiraan verrattuna.

Mutta voi miten veteraanilla oli mukavaa näytelmissä 2v. tauon jälkeen. Akalla kieltämättä meinas loppua energia perjantai-iltana. Turkin selvittämiseen, pesuun, huuhteluu, kuivaamiseen ja kunnostamiseen meni 3h... Afgaania ei meille ainakaan koskaan tule ;-)) Meidän syksyn näytelmäturnee jatkuu sitten Nastan kanssa Jyväskylässä ja Messarissa. Pumpulin turkin kohtalo on taas vaakalaudalla, sakset polttelee akkaa kovasti...

Pumpulin ja Oton lisäksi akka esitti aussie-kehässä uuden tuttavuuden eli Sadun & Sarin Simba-aussien. Mukava ja reipas nuori neiti, jonka turkki oli kuitenkin jäänyt kotiin ;-) JAU Yrjölältä kuitenkin erinomainen arvostelu ja JUN EH1.

26.9.2004
Päivällä erinomaisen mukavia koiravieraita - Jippo perheineen Kajjaanista tuli käymään ja samalla kokoontumisajoihin saapuivat myös velipojat Luca ja Micky. Viiden kuukauden ikäiset veljekset olivat tasaista sarjaa, pitkäjalkaisia ja hoikkia poikia, ja vauhtia piisas leikeissä ja pusuja sateli meille ihmisille. Muutamia koipelo- ja kimppakuvia täällä.

Iltapäivälle juoksimme Nastan kanssa taas pari agistarttia. Erinomaisen sujuvat 10 ja 5 vp. radat. Kiva, kiva! Kisatulokset meriselityksineen on taas täällä.

Lisätty kuvasivu Tyynelän ratsutilalta tänne.

25.9.2004
Yhden agistartin verran kisoja Oulussa Nastan kanssa. Olikohan mulla viime viikonloppuna eri koira mukana kisassa?!? Kun tämä tämänpäiväinen koira hyppäsi hyvin, osasi pujotella ja kuunteli ;-) Kuski mokas A:n kontaktin ja pikkumusta puotti muurin palikan. Mutta muuten loistavasti - tulipa hyvä mieli!

22.9.2004
Akka koittaa petrata päivityksiä jatkossa. Sitä kun meinaa olla kaikki illat täynnä ohjelmaa ja kun kaiket päivät istuu töissä koneella, niin näpyttely ei enää kauheesti kiehdo illan pimeinä tunteina. Tallilla menee kolme iltaa viikossa ja sitten koirien treenit + lenkit ja viikonloput kisoissa tms.

Olen toimittanut kaikki Nasun lasten tämän kesän ja syksyn tulokset BC-tietokantaan sekä kevätpentueen tiedot myös. Tuhannet kiitokset Jennille sivuston ylläpidosta! Tietokanta on minulla ainakin (sukufriikki kun olen...) käytössä lähes päivittäin. Itse olen suunnitellut tekeväni kattavan yhden yhteenvetosivun kaikista Nastan jälkeläisistä. Kunhan tässä päivissä tunnit siihen riittäis...

Ensi viikonloppuna kisataan Nastan kanssa agissa Oulussa ja sitä seuraavana Källi osallistuu Oulun KV näyttelyyn. Loppuvuoden suunnitelmiin kuuluu ainakin Kajaanin agikisat lokakuussa, sekä mahd. jokunen agikisa Oulussa. Näytelmistä suunnittelin matkaa sekä Jyväskylään että Messariin, todennäköisesti Nasta olisi turkissa jo tuolloin.

18.9.2004
Hippu & Minna  loistivat tänään agikisoissa Iisalmessa; 0-voitto!!! Mahtionnittelut sitkeydestä - me ollaan kyllä jaksettu uskoa teihin, että kyllä sen nolla sieltä tulee. Nyt 5/6 Nasta x Pyry pentusista on saanut 0-radan agilityssä :-)

Meillä oli paska kisareissu, mutta tulipahan tehtyä. Kokkolaan asti piti matkata, todetakseen, ettei Nasta 7v. osaa enää pujotella :-( Molemmilla radoilla karkas pujosta 10 kepin jälkeen. Kisatulokset meriselityksineen täällä. Ja paskan reissun kruunasi elämäni ensimmäinen ylinopeussakko. 22 km/h liikaa 80-rajoituksella risteysalueella... *huoh* Ei tullut ihan pieni lasku tästä matkasta.

13.9.2004
Huh, ohi on onnellisesti agi-SM:t! Kylläpä oli pitkiä ja rankkoja päiviä, mutta toisaalta upea tunnelma ja hienoja suorituksia. Tuhannet kiitokset omien koirien hoitoavusta Mari-siskolle ja Sarmolan Helekulle. Tuli käytyä kotona häthätää muutama tunti yössä nukkumassa.

9.9.2004
Rakkaani Källi-Maaria Pumpulikoira juhlii tänään 9v. synttäreitä. Synttäriterkut lähee myös Spot- ja Demi-siskoille ja Jedi-veljelle. Still going strong :-) Ensi vuonna jätti-isot kymppikekkerit...

Tuleva viikonloppu meneekin sitten totaalisen tiiviisti Kempeleessä agi-SM kisoissa duunissa. Onneksi olen valinnut hommat siten, että pääsen seuraamaan kisat aitiopaikalta =)

5.9.2004
Laku ja Saija jatkoivat menestystään PK-jäljellä Kaustisilla. JK2-koulari pistein 266 p. (tottis 73, maasto 193). Onnea, onnea taas. Voi mahoton sentään, mihin te vielä kerkeette?!?

1.9.2004
Hetkellisessä mielenhäiriössä ilmoitin Källin tulevaan Oulun KV näyttelyyn. Kukakohan jaksaa Pumpulin pestä, kammata ja puunata kehäkuntoon? Turkkia on enemmän kuin laki sallii... 

29.9.2004
Elwood ja Teemu osallistuivat tänään Nokialla BH-kokeeseen ja läpi meni. Onnea, onnea! Koemaailma tuli näin tällä ensikertalaisella parilla korkattua komeasti.

Rölli jatkoi näytelmäkehien valloitusta Heinolassa, tuloksena tänään vara-SERTi. Hienoa!

Nasta pokkas 3. palkinnon maksi-3:ssa tänään Maaningalla nololla 20vp. tuloksella. Kaikki muut koirakot hylättiin kimurantilla radalla... Tulokset ja kommentit taas täällä. Kotimatka alkoikin sitten dramaattisesti, sillä jouduin silminnäkijätodistajaksi perässä ajaneen auton ulosajolle. Hurjaa oli seurata peruutuspelistä, kun takana oleva auto kieri, pyöri ja keri tieltä ulos. Poika oli ilmeisesti nukahtanut rattiin. Onneksi oli enkeleitä matkassa - auto rusinana, mutta poika selvisi autosta ulos omin jaloin, muutaman naarmun kanssa. Yllättäen ajelin ihan rauhassa ja skarppina matkan kotiin Ouluun...

28.8.2004
Laku ja Saija kisasivat tänään ensimmäisen PK-jälkikisan Saarijärvellä. Tottis 78, esineet 0 ja jälki 160 p. Yhteensä 238 p. ja JK1. Mahtisuuret onnittelut! Poika on vasta 19 kk ikäinen.

Rölli melkeen 4v. teilas tänään kaikki Kouvolan näytelmissä! AVO ERI1 PU1 SERT ja ROP tuomarilta Leni Nousiainen :-) Wow!!! Kuten jo Hailuodossa juhannuksessa totesin, poika on upea (kuvat täällä). Hitaasti hyvä tulee... Onnea Elina, Pertti ja Rölli.

Nastan kanssa räpellettiin Maaningalla agikisossa kaksi hyllyä; yksi molemmille :-) Meriselityksiä täällä. Iltasella ajeltiin vielä Mari-siskon kanssa Leppävirralle ihailemaan Kuustosen Suskin perheen taloa, tallia, tiluksia ja etenkin hevosia. Kuvia Tyynelän ratsutilalta täällä.

25.8.2004
Nasta on tehnyt alkuviikosta kaksi erinomaisen hyvää agitreeniä. Lisäksi päivittäin pitkät lenkit metsässä ja illalla mukana vielä tallilla touhottamassa. Källi tyytyy tallireissuilla lähinnä tarkkailemaan tilannetta tallinkäytävällä arkun kannelle istuen tai sitten avonaisessa auton peräkontissa nököttäen. Nasu "seurakoira" kulkee kokoajan apuna perässä. Viikonloppuna matkaamme testaamaan agikuntoa Kuopioon kisoihin.

20.-22.8.2004
Pikkupaimenten sukukokous Rekolassa Pihlajavedellä. Matkasimme Arska-autolla Källin ja Nastan kanssa, matkaseurana Petra, sukulaispoika-Leevi ja Nastan Micky-poika 4 kk. Mukavasti sovittiin ja koko neljän koiran poppoo matkusti sulassa sovussa koiraosastossa. Petran tehtävä oli kartanluku ja sujuvasti löydettiin eksymättä perille reittiä Oulu-Ylivieska-Kaustinen-Vimpeli-Veteli-Alajärvi-Ähtäri-Pihlajavesi. Kuka sitä nyt aina samaa tylsää 4-tietä jaksaa ajaa?!?

Rekolassa lauantaina osallistuimme peltojälki treeniin. Kovasti Rekola mainostaa mainioita maastoja ja treenipeltoja, mutta kyllä oli vaikeaa jäljestää polvimittaisessa, märässä ruohossa/heinässä. Ensi kerralla pakkaamme autoon mukaan siis myös ruohonleikkurin... Koirat toimivat kuitekin yllättävän hyvin, toki suuri osa makkarasta jäi peltoon, mutta nenä pysyi jäljellä ja kepit löytyi. Muuten porukka haajaantui kyllä mukavasti. Hakuryhmiä oli kaksi, metsäjäljellä yksi porukka ja tokossa iso joukko väkeä. Kuvia peltojäljeltä täällä.

Leirillä oli mukana kahdeksan Nastan pentua, kaikista kolmesta pentueesta. Ekasta pentueesta leirille osallistuivat siskokset Melli ja Hippu, keskimmäisestä pentueesta veljekset Otto, Laku ja Elwood sekä viimeisestä pentueesta sisarukset Taiga, Luca ja Micky. Iso määrä kimppakuvia täällä.

18.8.2004
Nastalla leikkaushaavan lopputarkastus. Leikkauksesta aikaa 4 viikkoa ja päivä. Eläinlääkärin mukaan haava on parantunut nyt vihdoinkin. Vatsanpeitteiden tikit tuntuvat paksuna ja kireänä matona nahkan alla edelleen, siellä on tod. näk. paljon myös arpikudosta. Tulehdus on kuitenkin helpottanut (antibioottia jäljellä vielä kaksi päivää). Alatikit tulevat sulamaan 1-2 kuukauden kuluessa. Saimme luvan aloittaa treenit ja hypyt 100% teholla, lenkillähän me ollaan metsässä kuljettukin tikkien poistosta lähtien, eli rouvan lihaskunto on kyllä erinomainen.

Illalla känny piippasi tittelinarvoisen tuloksen: Hippu & Minna suorittivat BH kokeen hyväksytysti. Hippu on nyt siis Fin Mva JV-01 BH Pikkupaimenen Milli Vanilli. Nyt sitten vaan metsään treenaamaan, taitaa tulla lajeissa valinnan vaikeus ;-)

Perjantaina matkaamme isolla porukalla Rekolan koirakeskukseen Pihlajavedelle Pikkupaimenten kesäpäiville. Kuvasatoa leiriltä luvassa heti alkuviikosta.

Tuhannet kiitokset kaikille meitä Nastan sairastelun aikana muistaneille! Sähköpostia, teksiviestejä ja puheluita on tullut valtavasti. Ihanaa tietää, että olette tukena niin ylä- kuin alamäessäkin. Nyt näyttää siltä, että vihdoin on ylämäen vuoro.

17.8.2004
Reipas lenkki metsässä (ei tule marjoja tänä vuonna) ja pieni agitreeni viiden viikon tauon jälkeen Nastan kanssa. Voi miten innoissaan rouva oli! Pysyyköhän akka jatkossa enää sen perässä lainkaan?

15.8.2004
Tulipa hurjia tulosuutisia oikein roppakaupalla Kuopiosta! Rölli & Pertti molemmista maksi-1 kisoista 0-voitto! Ihanneajan alitukset -15.25 ja -13.89. Loistavaa pojat!!! Myös Melli & Sanna saivat hyppyradalta nollan (parin toinen), ihanneajan alitus -7.32 ja sija 3. Voi miten ylpeitä me ollaan teistä :-)

Nasta on jo oikein reipas ja oma itsensä taas. Yrittää haastaa Källiä leikkiin, kerjää ruokapöydästä ja heiluttaa häntäänsä koko ajan. Ehkä tämä tästä :-) Toivomme, että pahin on jo takana ja oltas menossa parempaa kohti.

14.8.2004
Nasta jo huomattavasti reippaampi ja hyvävointisempi. Ei oksentelua, yökkii ja kakoo kyllä vielä jonkin verran (nielu ärtynyt). Olimme Haukkukeitaassa piirinmestaruusagikisoissa (akka duunissa rimannostajana) ja Hippu & Minna tekivät ykkösissä kaksi erinomaisen nättiä ja hallittua rataa. Molemmilta radoilta yksi rima alas eli 5 vp. Hyppyradalta vitosella irtos 3. sija. Kyllä oli ilo nähdä Hipun toimivan nyt myös kontakteilla :-D Kokkolassa viimeeksi oli vähän turhan vauhdikasta niissä kohdissa... Hienoa parannusta likat!

Pikkupentuset Luca ja Taiga olivat myös kentän reunalla aistimassa agikisojen kiihkeää tunnelmaa. Oulun pentusilla alkaakin elokuun lopussa tositoimet pentukurssin muodossa. Teimme YYA-sopimuksen Marjo Ratilaisen kanssa (kennel Ghosteye´s) kanssa, kun OKK:n pentukurssit olivat kaikki täynnä. Marjolla on tismalleen samanikäinen aussiepentue, kuin meidän kakarat ja näistä useampi on tässä Oulun lähellä. Eli saamme oman penturyhmän Nastan ja Lissun pennuista. Marjo kouluttaa syksykauden pentutokoa ja minä otan ryhmän sitten toukokuussa agin alkeisiin.

Kuopion suunnalla agissa kisasivat sisaruksista Melli & Sanna ja Rölli & Pertti. Mellille 15 vp. ja 10 vp. ja Röllille 15 vp. ja 5 vp. (sija 4). Tulokset kaikilta radoilta - hyvä, hyvä!

13.8.2004
Yö sujui rauhallisesti ja Nasta on selvästikin hyvin väsynyt eilisestä "yrjötaudista". Antepsin ja paasto on tehneet tehtävänsä ja oksentelua ei enää ole. Nielu on selvästi ärtynyt, mutta enää rouva ei ahmi ulkona hullun lailla ruohoa tai hiekkaa. Ohjelma on nyt se, että 3 ml Antepsiniä nieluun tunti ennen ruokailua, sitten antibiootti ruuan joukkoon murskattuna, lisänä Tehobaktia ja AB piimää. Toivotaan, että masu tällä hoidolla kestää lääkityksen. Haava-arpi punoittaa vielä takaosasta sen verran, että antibiootti tulisi syöttää kuuri loppuun.

12.8.2004
Ei tuu mitään! Kotiin töistä palatessani näky kotona oli karmiva. Noin 40 oksennusta ympäri asuntoa. Sängyssä, sohvalla, kaikilla matoilla ja vesikuppi typötyhjä. Nasta oli tosi vaisu, nuoli yhtenään huuliaan ja nikotteli. Koira oli selvästi erittäin huonovointinen. Akalta pääsi itku. Miten perusterveestä pikkukoirasta saadaan yhdellä leikkauksella näin kipeä?!? Miksi pientä näin kiusataan?!? Soitin kiireesti eläinlääkärille ja arvio on se, että kivun, sterssin ja lääkkeiden yhteisvaikutuksesta Nastalla on tämän kaiken lisäksi mahahaava. Apteekista Antepsiniä, vesipaastolle koira, kipulääke pois ja antibiootin annostus alemmaksi. Illanmittaa tilanne rauhoittui. Jään huomiseksi kotiin rouvan vointia vahtimaan.

11.8.2004
Lääkkeet vaikuttavat nopeasti ja Nasta voi jo paljon paremmin. Tänään rouva veteli jo täyttä laukkaa pitkin peltoa häntä S-mutkalla ja nautti vauhdista. Toki tiedän, että kipulääke hämää Nasua helposti ja vointi tuntuu paremmalta kun onkaan, mutta ilo on nähdä elämän pilke jo viikonloppuna niin vaisuna olleen koiran silmistä!

Iltapäivällä eläinlääkärimme soitti, haavaeritteen viljely on valmistunut. Antibiootti meni vaihtoon, sillä pöpöön on paremminkin pureva lääke. Ajoin siis illalla klinikalle, vein käytössä olleen lääkkeen (Kefavet) pois ja vaihdoin ne Synuloxiin. Kipulääke (Rimadyl) pysyy samana. Nastan ilmeestä näki klinikan pihalla, että se selvästikin tuumaas: "Jahhas, taas täällä...". No onhan siellä rampattukin viimeisen viiden viikon aikana seitsemän kertaa. 

9.8.2004
Voihan hitsiläinen - takapakkia tuli taas reilusti :-( Nasta oli tosi vaisu helteisen viikonlopun ja lauantai-iltana huomasin, että leikkaushaavan arvessa on takaosassa turvonnut, peukalonpään kokoinen punainen pahkura. Uimareissulla Nasu ei halunnut hypätä auton peräkontiin ja kotona kuumemittari oli karua luettavaa +38,5° (kun rouvan normaalilämpö on noin 37,6-37,8°). Tulehdus siis haavassa päällä. Puhelinkonsultaatiota Sarille (tuhannet kiitokset taas kerran!) ja sitten tänään maanantaina heti kipin kapin leikanneen eläinlääkärin pakeille.

Nastalla on tulehdus ja voimakas ihoreagtio leikkausarvesta vatsanpeitteiden sulavien piilotikkien johdosta. Siellä parantuneen ihon alla on paksusti sulavaa (sulavat 1-2 kuukaudessa) lankaa ja solmuja ja nämä ovat paikallisesti ärtyneet arven takaosasta ja aiheuttaneet tulehduksen (mätäkuu on kurja juttu). Pahkura avattiin (oli lähes auki ihon pintaan asti) ja märkä poistettiin. Kohdalla ihon alla näkyviä tikkejä myös poistettiin samalla. Haavaeritteestä otettiin viljely, jotta saadaan varmuus, että määrätyt antibiootit purevat tähän pöpöön. Viljelyn tulos tulee keskiviikkona ja silloin mahdollisesti muutetaan lääkitystä, jos tarvetta on. Nyt siis uusi 10 päivän antibioottikuuri + tulehduskipulääke neljäksi päiväksi. Ja vähintään kahden viikon lepo/kevyt liikunta *pyyhkii pois kisasuunnitelmia kalenterista*.

Uinti on kielletty taas pari viikkoa ja jumppapuku on sisällä taas haavan suojana. Käymme vielä ainakin yhden kontrollikäynnin klinikalla (varattu ensi viikon keskiviikolle).

Nasta sai taas kerran paljon kehuja rauhallisesta ja järkevästä klinikkakäytöksestä. Kun hoitoa tarvitaan, niin kyllä se meidän rautahermorouvalle sopii. Ei tarvita rauhoituksia, ei puudutuksia, ei kuonokoppaa eikä suuria avustajajoukkoja (paitsi yksi avustaja mahd. akan pyörtymisen varalle ;-) toimenpiteitä varten, vaan Nasu makaa kiltisti toimenpidepöydällä hoidettavana.

8.8.2004
Meidän Melli sai SERTin!!! Hih, Melli seuraa Nasu-äipän tassunjälkiä ja kehittyy hitaasti, mutta varmasi :-) Kun Nasta sai ekan sertin 4-vuotiaana, niin Melli sai sen 3v. 9kk iässä. Näytelmä oli KV Kuopio ja tuomarina Peter Bailey, Iso-Britania. Melli oli PN2 ja sai myös vara-CACIBin. Onnea, onnea Sanna ja Melli!

Otto pyörähti vuorostaan kehässä Nokialla ollen NUO ERI1 ja PU4. Eli poika jatkaa katkeamatonta ERI-linjaa, hienoa Otto ja Arja.

5.8.2004
PatoVetin kudosnäytelausunto tuli tänään Nastan nisäkasvaimesta. Näytteessä ei ollut solumuutoksia, eli möykky EI ollut nisäkasvain. Lausunnossa lukee "maitorauhastiehyeiden kystinen ektasia ja krooninen mastiitti" eli möykky oli hormooneihin liittyvä maitorauhaskysta ja siinä oli tulehdus. Huoh, Nasu on siis aivan kunnossa ja mitään jatkomöykkyjä ei tarvii pelätä.

Rouva on muutenkin kuntoutunut loistavasti. Leikkauksesta on nyt reilut 2 viikkoa ja haava on parantunut erinomaisesti. Nasta on reipas ja riehakas - ja virtaa on aivan valtavasti. Nastaa luullaan tämän tästä pennuksi, sillä sen turkki on aivan olematon ja koira näyttää tosi pieneltä ja hoikalta (ja paljaaksi ajeltu mahanalus vielä korostaa vyötäröä). Käymme jo täyspitkillä lenkeillä ja parina iltana olemme käyneet myös pyöräilemässä pururadalla muutaman kilomertin lenkin. Tänään alkoi syksyn tallikausikin eli koiruudet pääsevät taas tallihommiin. Ihanaa!

3.8.2004
Minna ja Hippu tokoilivat tänään ALO1 ja luokkavoiton verran. Hienoa tytöt!

31.7.2004
Otto-pojasta tuli tänään seitsemän SERTin Otto ;-) Porin KV näytelmän australialainen tuomari tykkäsi vain kahdesta näkemästään borderista; Australiasta jalostuslainassa olevasta Nearsistä (joka oli PU CACIB ROP) sekä meidän Otosta (eli PU2 SERT vara-CACIB). Kaikki muut bc:t saivat ko. tuomarilta punaista, sinistä tai keltaista nauhaa... Hyvä, hyvä Otto ja Arja!

28.7.2004
Hanki oma BC, niin elämä ei ole koskaan tylsää! Nasu-Petteri säikytteli akkaa taas oikein kunnolla... Lähdin koirien kanssa heti töiden jälkeen lenkille ja sieltä metsästä sitten suorilta koirat autoon ja kauppa-asioille. Mietin autossa, että miksei Nape seiso ja tähystä autossa omalla paikallaan kuten tavallisesti vaan pisti maahan heti autossa. Kaupan pihallakin ihmettelin, kun pikkumusta nukkui kerällä autossa. Kotiin kun päästiin, niin riisuin Nastalta potkupuvun (jonka olin laittanut sille suoraan päälle lenkin jälkeen leikkaushaavan suojaksi) ja tajusin, että tikit oli tarttuneet metsälenkillä johonkin tai sitten pitkänenäinen koiruus on päässyt vetämään niitä potkupuvun lahkeenravosta. Takajalkojen välissä oli pitkä lenkki tikkilankaa ja maha loisti punaisena ja kireänä sinkuvan tiukan tikkilangan ympärillä. Tikit olivat superkireällä noin 10 tikin matkalta takaa ja ihmekkös jos koira makas kerällä, kun mahasta kiristi. Meikäläisen ensiaputaidoilla yritin pinseteillä vetää lenkkiä takaisinpäin eli löysätä tikkien välistä, mutta lanka ei ihantanut mihinkään. Paniikkisoitto Sarille, sitten eläinlääkärille (klo 20) ja sitten päivystävälle. Ja puupaa auto kohti klinikkaa. Päivystäjä poisti tikit kokonaan takaosasta (keskisolmuun asti) ja totes, että hyvin on leikkaushaava parantunut. Kuulemma kutisee kovasti tässä vaiheessa kun paranee, joten ei yhtään ihmetellyt, että koira olisi niistä itsekin halunnut jo eroon. Huh, loppu hyvin kaikki hyvin. Mutta kylläpä taas otti akkaa sydämestä. Loput tikit poistetaan perjantaina.

Huomenna menemme illalla kimppalenkille nuorison kanssa eli Taiga, Luca ja Micky tulevat omistajineent Haukkikseen. Lupaan ottaa kuvia, jos ei sada kaatamalla (kuten kolmena viimepäivänä on satanut).

Lisätty muutama Nevalaisen Jarin ottama agikuva Nastasta KLAGissa sekä pari kuvakaappausta DVD:ltä meriselitysten kera tänne. Ihan hauskoja kuvia - käykää kurkkimassa :-)

25.7.2004
Makkarankuori verkkopuku ja paineside oli pakko ottaa pois, sillä verkko hankasti kaljun Nasta ihoa jalkataipeista sekä etujalkojen edestä että takajalkojen välistä. 

24.7.2004
Aukko vuoti valtavasti illan, yön ja aamun aikana, mutta meni sitten itsekseen umpeen. Suihkuttelin haavan pariin otteeseen ja totesin sen niin punottavaksi, että hain apteekista antibioottireseptin ja sitä Nasta nyt syö seuraavat kymmenen päivää. Painesidettä pidetään päällä vielä kokoajan, vaikkei haava vuodakkaan enää. Kun nisä on painesiteen alla, niin se ei toivottavasti kerää niin paljoa nestettä sisäänsä.

23.7.2004
Pientä takapakkia Nasun paranemisessa. Poistetun nisän viereinen nisä kerää nestettä eli littanassa vatsassa roikkuu yksi nisä, joka on kuin imettävällä äippäkoiralla. Kävimme päivällä klinikalla ja leikkaushaava raotettiin siltäkohtaa uudelleen auki ja neste herutettiin raosta ulos. Eläinlääkäri esitteli akalle auliisti, kuinka pinsetit pujotetaan tikkien välistä masuun ja sitten avataan, jolloin ihoon tulee aukko ja sitten yläpuolella olevaa nisää hierotaan, jolloin kerääntynty kudosneste valuu aukosta pois... Että voimme sitten tehdä tätä tarvittaessa kotonakin. Paitsi että akka pyörty klinikan lattialle =) Naama valkoseksi ja vintti pimeeksi. Siellä sitten elpattiin akka ja koira, akka lattialla jalat kohti kattoa ja koira toimenpidepöydällä. Nyt Nastalla on makkarankuoriverkkopuku päällä ja paisuneen nisän kohdalla terveysside painesiteenä. Vieläkään ei antibioottia määrätty, resepti on kyllä kotona valmiina, jos näyttää siltä että haava kuitenkin tulehtuu. Tikkien poisto ensi perjantaina.


Lepää rauhassa Sami
T. tyttäresi Nasta, siskon tytär Källi & Miia

Fin Ava Kans & Fin & Est Mva MV-98 Pikkupaimenen Salainen Ace
12.8.1991 - 21.7.2004


21.7.2004
Yö toipilaan kanssa sujui hyvin ja rauhallisesti. Nasta nukkui hievahtamatta kiltisti sänkyni vieressä makuuhuoneessa eikä itkenyt eikä valittanut. Pönttö päässä meillä ei opittu elämään, sillä aamulla Nasta meni sen verran hurjalla ryminällä sisällä pöntön kanssa, että päätin pelastaa koirani moiselta kidutukselta. Nyt Nastalla on päällä vanhasta t-paidasta ja lasten bodystä tehty kokopuku ja nyt rouva voi vapaasti kulkea sisään ja ulos, juoda ja kiivetä sohvalle. Ulkona mennään nakuna ja tikit saa olla rauhassa. Ihan entisellään rouva jo on; häntä heiluu ja pusuja satelee.

20.7.2004
Nastan kuulumisia leikkauksen jälkeen: rouva on jo jaloillaan, tarpeet on tehty ja ruoka maistuu. Nastaa ei ole koskaan aiemmin nukutettu (rauhoitettu vain muutaman kerran) eikä leikattu mitenkään (kynsiä ja karvoja ei lasketa ;-), joten herääminen ja toipuminen akkaa vähän jännitti. Kaikki hyvin kuitenkin. Nasta nukkui vilttiin käärittynä olkkarin lattialla pitkälle iltapäivään. Välillä se nosteli päätään, mutta päätti sitten jatkaa unta kuitenkin. Neljän jälkeen käytiin tipuaskelin pikkukävelyllä ulkona (ihmellistä ulkoiluttaa Nastaa, joka _kävelee_ omasta tahdostaan - kun se yleensä menee täyttä laukkaa joka paikassa). Pönttö päässä on rouvan mielestä tosi kurja! Se pahvi kävelee pää riipuksissa ja meinaa astua etutassuillaan pöntön päälle. Ylös noustessa ensin nousee koiran perä ja sitten varovasti pönttöpää irti lattiasta. Leikkaushaavaa Nasta ei ole vielä edes huomannut...

Näin akan naisellisesta näkökulmasta katottuna Nasun masu näyttää rumalta kursimukselta. Ei käyty plastikkakirurgilla (vaikka laskusta voisi niin kyllä päätellä...) vaan leikkaushaava kiemurtelee matona vinosti takamahassa isoin mustin tikein. Vinosti siksi, että samasta reiästä poistettiin sekä kohtuvermeet että nisäkasvain. Samalla poistettiin myös vasen takanisä kokonaisuudessaan ja sitten masu tätä palaa pienempänä kiristettiin kiinni (niin onhan sen jonkun valtakunnan plastikkakirurgiaa, kun 19 lapsen äidin riippatissejä ja vatsanahkaa viritetään tiukemmalle leikkauksessa ;-). Leikanneen eläinlääkärin mukaan nisän pahkura oli lähinnä nesteitä, eli kyseessä voi kuitenkin olla ihan harmiton, hormooneista johtunut kysta. Näyte lähetetiin patologille tutkittavaksi, joten ensi viikolla kuulemme, oliko siinä mitään muutoksia.

19.7.2004
Nisän pahkura ei kadonnut hormoonikuurilla, joten huomenna edessä on leikkaus. Nasta steriloidaan ja kasvain poistetaan. Loma ja mökkielämä loppuu tältä kesältä ja rauhoitetaan loppuviikko rouvan paranemiseen. Olin jo optimistina ilmoittanut Nasun oman seuramme iltakisoihin (agi) keskiviikolle, mutta se pitää nyt perua. Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja voimme palata kisakentille taas elokuussa.

Jarilta saapui jännittävä paketti, joka kuulemma sisältää muiston KLAGista. DVD vempelettä en omista, joten pakko malttaa odottaa ensi maantaihin, että pääsee töihin sisältöä tutkimaan. Kerrankin kiire lomalta töihin =) Kiitos Jari, taitaa olla jotain julkaisukelvotonta?!?

17.7.2004
Otto-poika se on komea! Oriveden näyttelyssä tänään Hartuksen Jaanan arvostelemana jälleen kerran ROP (Oton kolmas ROP ja kuudes SERT ;-). Kolmen koiran ja vain yhden ROPin kokemuksella voin vain kuvitella, kuinka mahtavalta Arjasta tuntuu. Onnea, onnea - jälleen kerran!

Kajjaanissa on vietetty ristiäisiä ja Helenan perheessä kutsutaan Väläkkyä jatkossa nimellä "Jippo". Ihan on pojalle sopiva ja kuvaava nimi.

13.7.2004
Lisätty sivulle KLAGissa Kokkolassa otettuja kuvia Tootsiesta, CPU:sta ja Hipusta tänne.

12.7.2004
Menimme Nastan kanssa klinikalle aamulla leikkausta varten. Tutkimuksissa eläinlääkäri kuitenkin totesi, että nisän pahkura on sen verran pehmeä ja suonikas, että kyseessä voi kuitenkin olla ihan hormoonitoimintaan liittyvä pahkura. Nastasta tirisee maito edelleen. Saimme Galastop-kuurin, jonka pitäisi rauhoittaa maidoneritys ja hormoonitoiminta normaalille tasolle ja sen jälkeen katsomme, onko pahkura vielä paikoillaan. Varmuudeksi sterilointileikkausaika on varattu ensi tiistaille, mutta mikäli pahkura katoaa tällä hormoonihoidolla, siirrämme steriloinnin talvelle ja pakkaskeleille.

9.-11.7.2004
KLAG agikisat Kokkolassa. Nastalle mukavia ratoja ja ok tuloksia (10, 15, hyl ja 5 vp.). Kisatulokset meriselityksineen täällä. Meno maistui mukavalle 7 kuukauden kisatauon jälkeen.

Lauantain aamukisassa Tootsie ja Janne nappasivat kolmannen 0-voiton 2-luokasta ja siirtyivät siis kisaamaan Nasta-äipän ja Pyry-iskän seuraan kuninkuusluokkaan. Pari viihtyi kakkosissa kolme viikkoa :-) Kolmosen radoilta tuli viikonlopun aikana 10, 5 ja 10 vp. (joista vitosen rata kisan nopeimmalla ajalla!), joten kuten sanottu onkin, tästä parista kuullaan vielä. Onnea vielä tätäkin kautta!!! Mansikat, kakku ja shamppanja olivat hyvää...

8.7.2004
Kotona taas eli tottakai kaikki koirankasvattajat matkaavat etelään pentujen lennettyä pesästä :-) Karibian risteilylle asti ei ollut varaa eikä aikaa, joten matka Tallinnaan ajoi saman asian. Etelässä, pois kotoa ja ulkomailla. Ja tietty Lintsillä piti käydä pyörimässä ja Ikeassa ihmettelemässä. Nasu ja Källi lomailivat sillä välin Sarmolassa Nastan Sami-iskän (Källin eno) ja Pyry-ex hellun luona, kiitos Helenalle ja Veikolle!

Nastalle on varattu leikkausaika maanataille. Tutkitaan ensi, miltä tisun paukku näyttää ja tuntuu ja jos epäilys on oikea, niin Nasta steriloidaan ja kasvain poistetaan yhdellä kertaa saman tien. Eli treenitaukoa tulee sitten taas kuukausi vähintään. Nyt viikonloppuna kuitenkin testataan koiran ja akan kuntoa Kokkolassa agikisoissa. Mukana kisoissa myös Nastan lapset Tootsie, CPU ja Hippu. Ja tietty Bugi-kakara turistina. Ja makkaroiden ja retkivarusteiden mukaan autoon pakataan mukaan myös upouusi Amerikan kevythäkki, jonka siskoni Mirva toi Dallasista. Nyt ei meidän koiria syö sääsket kentän reunalla.

4.7.2004
Väläkky-pojasta tuli tänään kajjaanilainen :-) Onnea matkaan Helena ja perhe! Saitte taatusti reippaan ja selväpäisen pojan laumaanne. Ristiäisiä odotellaan...

Talo nyt hiljainen ja autio. Pentuaidan palat on korjattu varastoon, sanomalehdet viety puhtaina paperinkeräykseen ja parketti on vapautunut muovimaton alta. Rakkaimmat lelunsa; James Hirven ja Kumi Porkkanan, Välä otti mukaansa uuteen kotiin (vaikka James Hirven hautajaisia vietettiinkin jo eilen takapihalla - poika kaivoi seinänviereen kuopan ja peitti Hirven sinne...). Kasvatustyö meidän taloudessa on päättynyt. Kolmen pentueen ja 19 jälkeläisen jälkeen Nastan äitiyden velvoitteet on nyt täytetty paremmin kuin hyvin. Ja 7- ja 9 -vuotiailla veteraaneilla ei paljoa enää "kenneliä" perustetta... Tyydymme jatkossa ylpeilemään jälkikasvun edesottamuksilla ja auttamaan heitä kaikkia eteenpäin uralla parhaan mukaan. Toki aina salaa toivotaan, että joku haluais palauttaa Nasun lapsen takaisin meille =)

Nastan äitiysloman päätös ei näytä juuri nyt kovin iloiselta :-( Löysin tänään kuivien ja lyttänöiden takanisien välistä luumunkokoisen röpelöisen paukun, joka erittäin suurella todennäköisyydellä on nisäkasvain. Varaan huomenna heti ajan eläinlääkäriin ja varmaankin sterilointi ja kyhmynpoistoleikkaus on ohjelmassa pikimmiten.

3.7.2004
Otto esiintyi loistavasti Saarijärven näyttelyssä: NUO ERI1 SERT ja ROP. Ja päihitettävänä oli joukko maailmanluokan valiokoiria :-) Onnea Arja ja Otto! Olemme kovin ylpeitä teistä.

Nasun kanssa treenattiin agissa Hailuodossa kisattuja 3-luokan kuvioita, meni erinomaisen hyvin. Välä treenasi jo täysmittaista putkea mutkalla ja makkarakin alkaa pojalle maistua. Mieletön kontakti =)