Suomenratsujen kuninkaalliset ja laatuarvostelun finaali käytiin Ypäjällä ja me kolmivuotiaat oltiin vuorossa jo perjantaina. Torstaina aamusta ajeltiin Erikan kanssa Oulusta Ypäjälle. Pientä kyytiongelmaa oli etukäteen, kun Eskolan traileri oli Sannin matkassa Vaasassa. Saatiin kuitenkin Heiniltä koppi lainaan ja se olikin mukavasti ilmastoitu malli, kun sattui hellepäivä menomatkalle. Jouhet oli pesty valmiiksi jo keskiviikkona ja torstaina aamulla kävin vielä juoksuttamassa Antin Äimiskällä ja sen päälle kevyt pesu. Antin vasemman etusen imppari vielä vähän turvotteli, joten kuljetukseen jalkaan laitettiin hikikääre ja sitten Ypäjällä kylmättiin koipea pakastevihanneksilla. Onneksi liikkui kuitenkin puhtaasti.

Matka meni hyvin ja Ypäjällä majottauduttiin siittolanmäelle. Ylimäärästä virtaa käytiin vielä illalla purkamassa vanhassa maneesissa juoksutuksen merkeissä. Kauhean raskas pohja siellä oli. Sari tuli omalla autolla Vaasasta ja yöksi ajeltiin Forssaan. Ja pakastevihannekset saatiin pakkaseen hotellin keittiöön :-)

Perjantaiaamu aukesi sateisena. Antti oli nukkunut hyvin ja täynnä virtaa heti aamusta. Taas alle juoksutus ja kevyt pesu. Me liikuttiin reilusti, kun toiset kuulemma jopa säästeli virtoja :-) Väsy ei tätä poikaa kyllä vaivaa! Arvostelu alkoi opistolla klo 10 ja meidän vuoro oli heti aamusta numerolla 4. Onneksi sade lakkasi siihen mennessä ja keli oli vallan komea. Kumpparit kuitenkin tarvi maastokävelylle, kevyemmät kengät sitten esittäjän jalkoihin opiston pihassa. Antti oli pörhäkkänä, mutta keskittyi kuitenkin hyvin.

Ensimmäisenä mentiin isoon halliin askellajikokeeseen + irtohypytykseen. Yleisöä oli mukavasti, vaikka oli perjantai. Ja Antti maailman miehenä ei kummastellut paikkoja lainkaan, oli rento ja innokas oma itsensä. Käyntiä ja ravia taluttaen hallin ympäri kujassa (puomit maassa) ja sitten poika irti kujaan. Hyppääminen sujui helposti maksimimittoihin (100 cm?) asti. Yhden pudotuksen Antti sai toiseksi viimeisellä kierroksella okserilla, kun väli jäi ahtaaksi, mutta tämän virheen poika korjasi kerrassaan loistokkaasti viimeisellä kierroksella. Helppoa on tämä hyppääminen Antille!

Sitten esitettiin vielä laukka myötäpäivään. Hiukan hirvitti päästää poika irti kujaan "väärään suuntaan". Tätä ei todellakaan ole harjoiteltu, vaikka irtohypytystä on kyllä harjoiteltu molempiin kierroksiin. Hyvin se Antti kuitenkin jalkansa keräsi puomeista ja teki päädyssä sitten puhtaan laukanvaihdokin :-)

Todella tyytyväinen olin Antin ensimmäiseen esiintymiseen Ypäjällä. Ja kun pisteen kuulutettiin, oli kaikki kyllä yhtä hymyä :))))

Hevonen: ori Brilliantti

Irtohypytys:
Tekniikka: Hyvä jalka- ja selkätekniikka, korjaa hyvin. 9,75.
Kapasiteetti: Suuri. 10,00.
Luonne ja yhteistyöhalukkuus: Järkevä eteenpäinpyrkimys, rohkea ja peloton, maltillinen. 9,50.
Yhteensä: 29,25 (vaihtelu 16,00-29,75)
Tuomari: Arto Vahtera

Askellajikoe:
Käynti:
Hyvä tahti. Tarmokasta ja riittävän matkaavoittavaa. Yliastuntaa ja venymistä voisi olla enemmän. 8,0.
Ravi:
Hyvä tahti ja riittävä aktiivisuus. Voisi ravata rennommin selän kautta. 8,5.
Laukka: Hyvä tahti. Riittävän tasapainoista ja pyöreää. Laadukas laukka. 9,0.
Yhteensä: 25,50 (vaihtelu 19,25-28,75)
Tuomari: Arto-Pekka Heino

Hetken odottelun jälkeen päästiin talliin mittaukseen ja hevostarkistukseen. Vielä viikkoa ennen laatareita Antilla oli yksi ehjä jalka. Toisessa etusessa imppari, toisessa etusessa iso naarmu ja takajalassa kintereessä hiekkaa ulospukkaava haava. Jätkä oli vähän kisaillut naapurin Newlon kanssa tallissa ja kolhinut jalkansa ruokakuppiin oikeen urakalla. Mutta hyvin nämä oli parantunut, vaikka kintere oli vielä osaksi auki. Mittauksessa saatiin pari lisäsenttiä kevään mittauksesta ja muutenkin poika seisoi siivosti ja antoi käsitellä nätisti.

Hevostarkastus:
Yleinen terveydentila: Oikean takajalan sisäsäärellä luuliika, erittäin hyvä 8,0.
Luonne ja käsiteltävyys: Erinomainen 9,0.
Säkäkorkeus: 159 cm
Yhteensä: 17,00 (vaihtelu 16,00-18,00)
Tarkastaja: Ilkka Huttunen

Lopuksi vuorossa oli rakennearvostelu maneesin pikkupäädyssä. Tämä olikin sitten nuorelle miehelle jännittävä paikka. Edellinen hevonen poistui ovista ja halliin piti jäädä yksin. Mutta kangasverhon takana laukkasi sitten toinen hevonen irtohypytyksessä ja raipan napsunta kuului sekä maiskutukset. Seisominen arvostelussa ja ravi meni ihan ok, mutta käynti meni hätäseksi tepasteluksi. Muurahaisia housuissa :-) Harmittaa toki, kun normaalisti Antti on saanut käynnistä 8 ja nyt tuli armosta 6. Ilman käynnin jännityksiä meillä olisikin ollut hiukeat pisteet... vaikka kyllä se ykköstulos näinkin miellytti. Mutta käyntipisteet = käytöspisteet.

Rakennearvostelu:
Laatutyyppi:
erittäin hyvä, ryhdikäs 9.
Runko:
Kaareva, kevyt kaula. Pyöreä, kevyenlainen runko. Matalahko, pitkä säkä. Laskeva lautanen. 9.
Jalat: Etujalat hieman suppuvarpaiset. Takajalat hyväasentoiset. Joustavat vuohiset. Pienet kinnerpahkat. 8.
Käyntiliikkeet: Etujalat ahtaat. Takajalat ahtaanlaiset. Jännittynyt. 6.
Juoksuliikkeet: etujalat suorat, väljät. Takajalat väljät, melko joustava. 8.
Yhteensä: 40 pistettä, 1. palkinto (vaihtelu 33-40)
Lautakunta: TP, TK, ML
Jaettu 1. sija rakenteesta

Oman suorituksen jälkeen talutin Antin takas siittolanmäen talliin ja sitten päästiin seuraamaan muiden suorituksia ja jännittämään tuloksia. Antti keikkui tosi pitkään kärjessä sekä rakenteessa että yhteispisteissä, ja irtohypytyspisteissäkin oltiin ihan kärkikahinoissa. Välissä käytiin syömässä ja karsinapaikkakin piti vaihtaa, kun "jouduimme" odottamaan palkintojenjakoa.

Yhteistuloksissa Brilliantti jaettu 2. sija keskiarvo 8,60 (29 osallistujaa)

Kaikki tulokset TÄÄLLÄ (pdf).

Videoita: ravia, Antti verryttelee, verkkahyppyjä, irtohypytys, irtohypytys2, irtohypytys3, laukkaa, palkintojen jako, palkintojen jako2 ja palkintojen jako3

Kuvia Sini Tuhkunen

Päivän päätteeksi ajettiin vielä Ouluun. Mutta vaikka matka oli pitkä ja päivä raskas, niin näiden tulosten myötä kotimatka meni kyllä ihan siivillä. Olipa hieno reissu. Ensi vuonna uudelleen :-) Aiemmin kolme parasta 3v. on päässyt suoraan finaaliin 4v. laatuarvosteluun, joten täältä tullaan Kuninkaalliset 2010.