Retku osallistui tänään Maaningalla MH-luonnekuvaukseen. Tämä on uusi testi Suomessa, Ruotsissa bordereita on testattu samalla kaavalla jo satoja. Heljä Marjamäen kirjoittama artikkeli MH-kuvauksesta.

Retkun osalta ei kuvauksessa tullut mitään yllätyksiä. Yhteistyö ja luottamus akan kanssa näkyy selvästi. Samoin kun se, että koiraa on jo koulutettu paljon, joten reagtiot eivät ole sellaisia, kuin ne varmasti olisivat nuorella ja kouluttamattomalla koiralla. Lisään tuonne väliin omia kommentteja testin kulusta.

Kuvaajat Jorma Kerkkä ja Kai Tarkka, testinohjaaja Riitta Ahonen.

1a. KONTAKTI Tervehtiminen / 4 Ottaa itse kontaktia, tai vastaa siihen.
1b. KONTAKTI Yhteistyö / 3 Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut testinjohtajasta.
1c. KONTAKTI Käsittely / 3 Hyväksyy käsittelyn.

Piti saapua kuvauspaikalle koira taluttimessa pitkällä hihnalla. Kierrettiin yleisö ja tervehdittiin testinohjaaja (to). Retku suhtautui häneen tapansa mukaan rauhallisesti ja etäisesti. Lähti to:n mukaan epäröimättä, mutta selvästi kuulosteli, että mihin akka jäi. To kopeloi Retkun läpikotaisin ja katsoi hampaat. Eepu seisoi rauhassa paikallaan. Kuvaajan kommentti tästä oli, että koira on niin välinpitämätön sille vieraasta ihmisestä, että ei vaivaudu edes ottamaan häneen katsekontaktia.

2a. LEIKKI 1 Leikkihalu / 4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen.
2b. LEIKKI 1 Tarttuminen / 3 Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.
2c. LEIKKI 1 Puruote ja taistelutahto / 3 Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan. / Korjailee otetta.

Leikkimislelu oli puolimetrinen täytetty paloletku, jossa solmut päässä. Eli tosi iso ja massiivinen lelu meidän käyttöön. Akan härnäyksestä innostui heti, pallolteltiin lelulla to:n kanssa ja kun Retku sai lelun, niin leikki ja taisteli sillä to:n kanssa ihan mukavasti. Puotti kyllä nopeasti, kun veto lakkas ja lähti valmiiksi etumatkalle, jos vaikka to heittäs lelua hälle :-) Noutoleikit kun on meillä taisteluja suositumpia.

3a. TAKAA-AJO
 1. kerta / 1 Ei aloita.
 2. kerta / 1 Ei aloita.

3b. TARTTUMINEN
 1. kerta / 1 Ei kiinnostu / ei juokse perään.
 2. kerta / 1 Ei kiinnostu / ei juokse perään.

Heh, heh. Kiva osuus. Koira hihnassa, maassa kiemurteli rata, jossa pieni ja pörröinen kangaspala vieheenä. Tosi pitkä nurmikko, viehe ei näkynyt ohjaajallekaan juurikaan, saatika sitten koiralle maantasalta. Ekassa takaa-ajossa Retku ei edes katsonut viehettä päin. Tarjos akalle kontaktia ja ihmetteli, että mitä me tässä nyt kävellään. Toisessa lähdössä piti kävelyn jälkeen pysähtyä, astua askel eteen ja päästää koira irti. Taaskaan Retku ei katsonut viehettä, vaan teki hienon liike seis ja perusasennon akalle :-) Eikä koko kesänä olla tokoa treenattu...

4. AKTIVITEETTITASO / 3 Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja.

Kolmen minuutin paikalla tönöttäminen. Ekan minuutin aikana Retku kiersi akan ympäri ja nuuskutteli vähän maata. Sitten tuli kahdesti akan eteen seisomaan ja lauleskeli vähän, että tarttis tehdä jotain, mitää sää siinä pitkät päällä seisoskelet. Sitten tuhahti, että ei akka ala ja pisti nurtsille viereen kerälle nukkumaan.

5a. ETÄLEIKKI Kiinnostus / 2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja.
5b. ETÄLEIKKI Uhka/aggressio / 1 Ei osoita uhkauseleitä.
5c. ETÄLEIKKI Uteliaisuus / 1 Ei saavu avustajan luo.
5d. ETÄLEIKKI Leikkihalu / 1 Ei osoita kiinnostusta.
5e. ETÄLEIKKI Yhteistyö / 1 Ei osoita kiinnostusta.

Puskasta taputteli täti käsiään. Retku katto sitä ja sitten hymyili katsomolle pitkät pätkät. Ei seurannut katsellaan etäleikkijään ennekuin metsästä alkoi kuulua puhetta. Kiinnostui. Meni omatoimisesti puoleen väliin, mutta sitten tuumas, että tää on nähty. Tässä kun on aikaraja, ja kun sen puitteissa koira ei mennyt etäleikkijän luo, niin arvostelu lakkas. Menihän se sitten sinne, kun akka lähti kaveriksi. Tässä selvästi näkyy se Retkun piittaamattomuus vieraita kohtaan. Ei pelota, ei kiinnosta. EVVK.

6a. YLLÄTYS Pelko / 1 Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti.
6b. YLLÄTYS Puolustus/aggressio / 1 Ei osoita uhkauseleitä.
6c. YLLÄTYS Uteliaisuus / 2 Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.
6d. YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko / 2 Pieni niiaus liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla.
6e. YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus / 1 Ei osoita kiinnostusta haalariin.

Metsässä kävellessä haalari rävähti eteen ja narusta piti päästää irti. Tässä irtos Eepusta kunnon haukut ja pysähty ja sitten kiersi haalarin taakse häntä pystyssä haukkuen. Tuli kutsuttaessa heti kattomaan ja kuittas säikähyksen saman tien. Kahdesti piti kiertää haalari mennen tullen. Ekassa ohituksessa otti vähän etäisyyttä, muut ohitukset ei mitään reagtiota.

7a. ÄÄNIHERKKYYS Pelko / 3 Väistää kääntämättä pois katsettaan.
7b. ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus / 3 Menee räminälaitteen luo, kun ohjaaja seisoo sen vieressä.
7c. ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä pelko / 1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita tai väistämistä.
7d. ÄÄNIHERKKYYS Jäljelle jäävä kiinnostus / 3 Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta väh. kahdella ohituskerralla.

Metsässä kävellessä vieressä vedettiin metalliketjuja aaltopellin päällä. Piti päästää narusta irti ja käänytä ääntä kohden. Retku teki pienen väistön ja tuli heti kattomaan vierestä räminän kohdetta. Selvitti asian samantien ja ohikävelyt eivät aiheuttaneet mitään reagtiota. Kun sitten käytiin yhdessä kattomassa laitetta vielä lopuksi, niin haisteli rauhassa.

8a. AAVEET Puolustus/aggressio / 1 Ei osoita uhkauselkeitä.
8b. AAVEET Tarkkaavaisuus / 2 Katselee aaveita silloin tällöin.
8c. AAVEET Pelko / 1 On ohjaajan edessä tai sivulla.
8d. AAVEET Uteliaisuus / 2 Menee katsomaan, kun ohjaaja puhuu avustajan kanssa ja houkuttelee koiraa.
8e. AAVEET Kontaktinotto aaveeseen / 4 Ottaa itse kontaktia avustajaan.

Hullujen päivien aaveet lähti tulemaan piilosta. Eepu seisoskeli edessä, katto välillä molempia, mutta välillä hymyili katsomoon. Ei pelännyt, kiinnostui vähäsen. Irti kun päästin, niin kävi kattomassa oikean puoleisen aaveen (minusta kuittas tämän vaarattomaksi ihmiseksi jo tässä vaiheessa) ja sitten Retku jälesti piilolle ja kävi siellä kurkaamassa, että "Mistä näitä aaveita oikeen tulee?". Tuli sitten aaveen luo, kun akka pyysi. Ja moikkas heti, kun huppu oli riisuttu. Ei se kyllä pitänyt näitä oikein minään.

9a. LEIKKI 2 Leikkihalu / 2 Ei leiki - osoittaa kiinnostusta.
9b. LEIKKI 2 Tarttuminen / 1 Ei tartu esineeseen.

Ei kauheasti jaksanut innostua alun mukaisesta leikistä. Kiinnostui kyllä akan pelaamisesta ja kopittelusta, mutta ois halunnut noutaa lelun, ei taistella siitä.

10. AMPUMINEN / 1 Ei häiriinny,  havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön.

Sain pienen mokkapatukan ja kaksi ekaa laukausta tuli noutoleikin aikana. Ei reagoinut mitenkään. Sitten koira naruun ja pitkällä hihnalla passiivista patsastelua kahden lisälaukauksen aikana. Ei reagoinut mitenkään. Paukuissa Retku on kyllä pomminvarma luonnostaan. Eipä ole kuullut moisia jysäyksiä luonnetestin jälkeen eli 3 vuoteen. No problem.

Kuvaajien kommenteissa ei ollut mitään erityistä. Sanoivat, että selvästi koira antaa akan hoitaa monia juttuja. Ja näinhän se on koira opetettukin. Ja se että koira on piittamaton vieraista, on akalle vaan positiivinen juttu. Onhan se helppoa kulkea koira vapaana tämmöisen kanssa, kun ihmiset on sille pelkää ilmaa.

Kamerassa on kuvia. Lisäilen niitä tähän, kun ehdin.