Päiväkirja 1.7.-31.12.2005
Pelastettu vanhoilta kotisivuilta, valtaosa linkeistä ei toimi.

31.12.2005
Vuosi vaihtuu ja pommit paukkuu. Meillä on kotona erittäin rauhallista. Nasta ja Retku eivät noteeraa paukkuja lainkaan ja Källi seuraa raketteja ajoittain ikkunasta kiinnostuneena. Käytiin pitkällä päivälenkillä Haukkukeitaassa iltapäivälla ja nyt illalla ulkoillaan sitten pikku pisulenkin remmissä. Kyllä on pomminvarmoja koiria meillä! 

Kiitokset mukavasta vuodesta 2005 kaikille ystäville ja kilpakumppaneille, ja menestystä vuodelle 2006!

24.12.2005
Kiireisen ja työntäyteisen jouluviikon jälkeen on aika rauhoittua joulun viettoon ja nauttia joutenolosta. Rauhallista joulua!!! T. team Hirmuliskot.

18.12.2005
Pohjoismaiden Voittaja 2005 näyttely Helsingin Messukeskuksessa. Kehässä 46 borderia ja tänään kehässä oli tilaa ruhtinaallisesti eiliseen verrattuna. Junioriuroksissa PmJV-05 tittelin voitti Nastan lapsen lapsi eli Hipun poika Pikkupaimenen New Look "Ketku". Otto voitti hienosti urosten valioluokan ERIllä, mutta Cohista tuomari ei tykännyt lainkaan. Coh sai sileän ykkösen. PU kehässä Otto sitten liikkui edelleen hienosti ja sijoittui toiseksi heti Niko-isänsä jälkeen. Ja kun Niko on jo Kans Mva ja veteraani, niin Otto sai CACIB:in ja valmistuu sillä Kans Mva:ksi!!! Herra on alle 3v. ja tienannut tänä vuonna jo 7 titteliä (Kans & Fin & Ltu Mva JV-03 BaltW-05 JK1 BH TK1 Pikkupaimenen Maximum Speed). Uskomatonta. Lämpimät onnittelut Arja ja Otto. Ketku sijoittui PU kehässä neljänneksi ja sai ensimmäisen SERTin.

Retkun junioriluokassa oli 9 narttua. Tuomari jakoi ryhmän liikkeiden osalta kahtia ja me saimme kunnian juosta jälkimmäisen ryhmän ensimmäisenä. Ja tämähän sopi meille Retkun kanssa loistavasti. Retku liikkui hienosti pitkällä askeleella ja tasapainossa hihna löysällä. Seisominen sujui hyvin eiliseen tapaan ja neiti sai vaaleanpunaisen nauhan. Kilpailuluokassa tuomari nosti muutaman juoksukierroksen jälkeen Retkun kärkeen ja taas oli helppo liikkua. Retku voitti täysin karvattomana luokkansa ja sai siten PMJV-05 tittelin. Olin aivan ällikällä löyty, minä kun meinasin jättäytyä pois kisasta vielä viime viikolla, kun koirasta paistaa nahka "turkin" läpi...

Hippu oli valioluokassa ERI3. PN kehässä Retku eikä Hippu päässyt sijoille. Hippu ja Otto olivat myös mukana Pikkupaimenen kasvattajaryhmässä, mikä sai KP:n ja voitti ROP-kasvattajaryhmän.

Kylläpä oli loistava huipennus näyttelyvuodelle 2005. Hienon menestyksen lisäksi voi vain todeta, että Retku on saanut hurjasti uusia kokemuksia ja se käyttäytyy hienosti tilanteessa kuin tilanteessa. Nyt se matkusti yksin autossa 1200 km, yöpyi elämänsä ensimmäistä kertaa hotellissa, ajeli lasiseinäisellä näköalahissillä ja opetteli tekemään tarpeensa city-koiran tapaan hihnassa pienelle nurmikkopläntille, väisteli oksennuksia, pulloja ja humalaisia (hotellin piha oli _kamalassa_ kunnossa aamuisin klo 6...), matkusti paikallisjunassa ja kulki ihmisvirrassa asemalla, käpytteli parkkitalossa ja portaissa, kulki kuin kala vedessä Messarin ahtaudessa jne.

Tilaamme joulupukilta Retkulle uuden turkin ja jatkamme näyttelykehissä ensi vuoden puolella.

17.12.2005
Voittaja 2005 näyttely Helsingin Messukeskuksessa. Kehässä 43 borderia. Esitin Retkun Coh-iskän, joka voitti valiourokset ja sijoittui PU-kehässä kolmanneksi ja sai vara-CACIB:in. Nastan Otto-poika valiouroksissa ERI3 ja Hippu-tyttö valionartuissa ERI2. Hippu ja Otto olivat myös mukana Pikkupaimenen kasvattajaryhmässä, mikä sai KP:n ja sijoittui toiseksi. Retku seisoi ja esiintyi hienosti, mutta kärsi suuresti pienestä neliökehästä liikkeiden kohdalla. Neiti kun kiitää sellaista vauhtia, että ei kerkee pienessä kehässä mennä askeltakaan suoraa.. Saimme junioriluokassa punaisen nauhan. Seisomista ollaan harjoiteltu viime viikot naksun kanssa, tarkoituksena tueton vapaa esiintyminen. Jyväskylässä kun Retku veti seistessäkin niin voimakkaasti pantaa vasten, että olisi varmaan keikahtanut nenilleen, jos narusta ois löysännyt... Nyt seisoi rauhassa ja tasapainossa ilman remmin tukea.

Huristelitiin kehän ja ostosten jälkeen paikallisjunalla takaisin hotellille, josta Räsäsen Minna sitten poimi meidät auton kyytiin. Iltapäivällä käytiin sukulaispoikien kanssa kirmaamassa pellolla. Mukana olivat 5kk ikäiset Retkun 3/4 sisarukset Touho, Jarre ja Nero sekä puoliveli Jouko. Lisäksi tapasimme Retkun Jojo-äipän ja Rontti-kummisetän.

16.12.2005
Pakattiin kamat autoon ja ajeltiin Mirva-siskon ja Retku Repolaisen kanssa kohti etelää. Pikapysähdys matkalla Palokassa ja sitten vielä Coh-isukin trimmaus Kellokoskella. Iltasella majoituimme hotelliin Vantaalle. Retku on ihan kalju karvaton, mutta kyllähän sitä pitää kerran vuodessa Messariin matkata ja kun koira on ilmoitettu ja maksettu, niin mukaan se raahataan, vaikka ei olekkaan kummoisessa näyttelykunnossa.

7.12.2005
Källin 20 päivän antibioottikuuri pisutulehduksen loppui. Aloitin sille C-vitamiinikuurin, jonka tarkoituksena on pitää virtsan PH tarpeeksi alhaisena. Viedään kontrolli pisunäyte tutkimuksiin vielä erikoisruuan loppuessa.

5.12.2005
Sikahienot agitreenit Retkun kanssa. Tehtiin pujottelua suoralla kepeilla hypyn kautta. Kaikki kerrat onnistuivat 100%:sti. Taitaa kepeistä tulla neidille lempieste. Hypyillä 3 esteen suoralla irtoamisharjoituksia.

1.12.2005
Retku taisi saada Jyväskylästä tuliaisiksi muutakin kuin SERTin. Sen verran voimakkaita niiskutuskohtauksia on neiti saanut, että hain klinikalta Interceptor-kuurin nenäpunkin häätöön. Napataan lääkettä nyt kerran viikossa, neljän viikon ajan. Eli Messarin reissukin tehdään ko. lääkkeen suojan varassa. Ettei tule lisää ei toivottuja loisia pikkuneitiin. Källi ja Nasta on oireettomia, joten ei lääkitystä niille ainakaan vielä.

25.11.2005
Päivitetty kotisivuja taas kuukauden tauon jälkeen. Källi voi antibiootin ansiosta hyvin, pisuvaivoja ei näy. Muuten muori on selvästi nyt syksyn aikana vanhentunut. Se nukkuu paljon ja hyvin sikeästi. Ja muutenkin se pistää kaikissa odottelutilanteissa helposti pötkölleen, eli ei halua olla pitkiä aikoja jaloillaan. Lenkillä se kyllä kulkee Nastan ja Retkun matkassa, mutta taapertaa omaa vauhtiaan muiden perässä ravaillen. Iltaisin Källi edellen kaivaa pallon esiin ja leikkii innokkaasti Retkun kanssa sillä.

Päivitetty Retkun näyttelysivulle muutama kuva kesän reissuilta. Ja Reino-hepan sivulle on lisätty yksi uusi kuva. Myös Tyynelän ratsutilan sivua on päivitetty. Siellä ois Suskilla pari komeeta FWB varsaa myytävänä!

21.11.2005
Retkulla erinomaisen onnistuneet agitreenit. Neljäs kerta nyt hallissa ja hallintaongelmat ovat historiaa. Retku oli lähes koko tunnin irti hallissa ja malttoi hyvin kuunnella ja odottaa vuoroaan. Tehtiin irtoamisia hyppysuoralla, hyppyjen välistävetoja ja pujottelun aloituksia. Ensi keväänä kisaamaan?

19.11.2005
Missi-Irmeli Retku matkasi Jyväskylän KV näyttelyyn. Karva vaan jäi kylppäriin eilisillan pesussa. Tämä oli Retkun ensimmäinen iso hallinäyttely. Juhannuksena Rovaniemellä näyttely oli toki Ounashallissa, mutta hallissa oli kivituhkapohja ja väkeä oli vain kourallinen. Nyt siis juostiin ekaa kertaa matolla ja ihmisiä ja koiria oli ruuhkaan asti. Aluksi Retku oli vähän varautuneen ja levottoman oloinen, mutta onneksi olimme paikalla hyvissä ajoin, joten neiti ehti tottua meteliin ja ahtauteen. Eikä aikaakaan kun maailman napa istui hymy naamallaan häkin katolla ja keräsi silityksiä ohi kulkevilta lapsilta :-) On se Retku reipas pikkukoira. Ja hyvin kelpas kakara kehässä ilman karvojakin! Retku voitti luokkansa ja kuudesta ERI:n saaneesta nartusta Leni Nousiainen sijoitti Retkun toiseksi ja saimme taas SERTin (Retkun neljäs). Kehä oli pieni, mutta yllättävän hyvin Retku silti liikkui eikä luistellut ollenkaan. Retkun arvostelu on täällä. Hyvillä mielin matkaamme tämän onnistuneen kenraaliharjoituksen jälkeen Messariin kuukauden päästä. Nastan lapsista Otto-poika oli PU3 ja Hippu-tyttö PN3. Mustat koirat Otto, Hippu, Juuso ja Fani jäivät kasvattajaryhmään, joten me päästiin jo iltapäivällä tienpäälle kotimatkalle.

Källi ja Nasta nauttivat Sarmolassa Pyry-hellun seurasta. Iso kiitos Helekku ja Veikko tyttöjen hoidosta!

18.11.2005
Eipä kestänyt kauaa ilo Källin tervehtymisestä. Pisutulehduksen oireet palasivat tänään ja muori joutui uudelleen antiobioottikuurille. Nyt syödään punaisia pillereitä seuraavat 20 päivää. Voi kurja :-(

16.11.2005
Källin pissanäyte oli puhdas. Antibioottikuuri loppui tänään.

15.11.2005
Källi oli tutkimuksissa eläinlääkärissä. Virtsarakko ultrattiin (ei muutoksia, eikä näkyviä kiviä) ja pissanäytteestä tutkittiin kiteet (ei kiteitä). Pissaviljelyn tulokset saamme huomella. Jatkamme diettiruokaa säkin (7½ kg) loppuun.

14.11.2005
Kallista tämä koiraharrastus :-) Arska-auto kävi liian pieneksi. Uusi menopelimme on Toyota Avensis 1.6 VVT-i Wagon rek. 5/2001. Pirssi tottelee nimeä "Kultu-Kimallus". Autossa on kaikki herkut: ilmastointi, kattokaiteet + suksiteline, ASB-jarrut, airbagit edessä, vetokoukku, lohkolämmitin, sisälämppäri, kauko-ohjattava keskuslukitus, ajotietokone, sähköikkunat (edessä) ja -peilit, koirakalteri ja kaukalomatto. Kyllä kelepaa körötellä! Ja koiraosasto on aivan hulpean kokoinen.

Illalla huristelimme Retkun kanssa agitreeneihin. Viime viikon kovistelusta oli hyötyä. Retku oli huomattavan hyvin kuulolla ja keskittyi hommiin erittäin hyvin. Tehtiin pujottelun aloituksia hypyn kautta. Pujo menei hienosti suorilla kepeillä ja aloitustakin Retku osas jo hakea helpoista vasemman kulmista ja suoralla.

12.11.2005
Hieno tulospäivä Nastan lapsilla!

Hippu Varkaudessa agikisoissa: hyppyradalta 0-voitto. Vielä yksi nolla ja Hippu on 2-luokassa. Hyvä, hyvä Minna & Hippu.

Elwood ja Teemu osallistuivat rauniolla A-kokeeseen (tottelevaisuus, ketteryys ja raunio). Läpi meni PERA-A ja Elmusta tuli verovapaa koira. Ja paikka hälyytysryhmä on taas askelta lähempänä. Onnea pojat!

11.11.2005
Saimme illalla vieraaksi Retkun Supo-siskon ja Taku-puolisiskon sekä 3/4 siskon Ruskan. Kuusi borderia laumassa ja Nasu raukka oli ainut mustavalkoinen ;-) Kävimme porukalla lenkillä pimeässä Haukkukeitaassa ja itsenäinen Supo häippäs ½ tunniksi omille teilleen. Hurja kakara! Ei kelvannut meidän muiden seura, vaan pupujahti vei voiton.

7.11.2005
Källin ruoka nyt seuraavat viikot Royal Canin Urinary diet. Antibioottikuuri 6.-16.11.2005 (Synulox vet 400mg ½ tab. 2 kertaa päivässä) ja kipulääkettä 5 vrk. Katsotaan liukeneeko virtsakiteet ja tokeneeko pistutulehdus tällä. Ainakin oireet helpottuivat heti antibiootilla.

Retku jälleen agitreeneissä. Parempi kuin viimeeksi, mutta edelleen hurjan kiinnostunut muista koirista ja ohjaajista. Raketti ampui keinulle menneen villakoiran peesiin ja sai nousseesta keinusta leukaansa... Ei tunnu missään! Akka otti niskaperse-otteen ja puhutteli kakaraa siten, että matkassa on pysyttävä eikä muualle hönkäillä. Kilttihän se Retku on. Ei se päälle käy, vaikka hurjalta näyttääkin, kun se lähtee ja ampuu muita kohti. Se vaan on niin innoissaan muiden ohjauksesta, palkasta ja kehuista koirille.

6.11.2005
Källi valvotti yöllä. Oli tosi levoton, halusi yhtenään ulos pissalle ja oksensi kahteen kertaan. Aamulla oksensi eteiseen ja samalla pissasi allensa. Pissassa oli selviä verihyytymiä ja se haisi todella voimakkaalle. Kun pimpsatarkistuksessakin näkyi verta, oli soitettava Sarille ja päivystävälle eläinlääkärille ja sitten ajettiin suorilta klinikalle. Källi oli alilämpöinen ja kuivunut. Joutui tippaan. Pissassa oli voimakas tulehdus ja paljon virtsakiteitä. Kipulääkepistoksen ja kortisoonin jälkeen muori nukahti klinikan pöydälle tippa vielä niskanahassa. Rankaa tuo valvominen ja sairastaminen vanhalle koiralle. Sai antibioottikuurin ja huomenna pitää hakea Urinary-erikoisruokaa.

3.11.2005
Kävimme katsomassa Tupoksessa Alfa-kelpien pentusia. Kerrassaan ihania villipetoja! Ja jännittävää huomata, että kermanvaaleilla kelpiepennuilla oli pikimusta pigmentti polkuanturoissa, korvissa ja naamassa. 

Muuten lomaviikko on mennyt tallilla, koirien kanssa ulkoillessa, levätessä ja kotihommissa.

2.11.2005
Olipa kerran agikisat. Akka oli tänään ilmottautumassa 1½ viikon päästä KAS:sin agikisoihin. Piti vaan käydä tarkistamassa maksuviite seuran kotisivuilta... Ja mikä ihmeen aikataulu siellä oli?!? Kisat olikin siirretty viikkoa aiemmaksi. Se siis niistä kisoista. Ja tämä tarkoittaa sitä, että meidän agikautemme Nastan kanssa on nyt päättynyt. Joulukuun kisoihin emme pääse, kun on Helsingin reissu samaan aikaan. Ehkä tamminäytelyn agikisoihin Kajjaaniin?

31.10.2005
Retkun agilityn hallitreenit alkoi. Kylläpä oli kakara innoissaan. Ja ongelmaksi koitui se, että Retku oli tuhannen riemuissaan myös, kun ryhmän muut ohjaajat palkkasivat, kehuivat ja riekkuivat koiriensa kanssa... Retkuhan ON maailman napa. Huoh. Sen siitä saa, kun on yksin treenannut koko kesän. Kyllähän minä kentällä olen mielenkiintoinen, kun ketään muita ei ole paikalla...

26.10.2005
Akka Reino-hepan kanssa Anen valmennuksessa. Ensimmäiset estetreenit heinäkuun selkämurtuman jälkeen. Hyvin meni ja selkä tuntuu olevan kunnossa.

23.10.2005
Tämän päivän tuloksia Seinäjoelta: ROP ja SERTi Retkun Niila-siskolle, Hippu PN2, Otto PU2 ja Laku PU4. ERInomainen linja siis jatkuu, onnea jälleen kaikille!

Tehty oma kuvasivu heppaystävä Reinolle.

22.10.2005
Nastan lapset edustivat loistavasti Seinäjoen näyttelyssä: Hippu ROP ja RYP3 (wautsi, wau!), Laku PU2+vara-SERTi ja Otto PU3. Kasvattajaryhmässä oli kolme Nastan lasta ja yksi lapsenlapsi :-)) Onnea, onnea!!!

20.10.2005
Käytiin Mirvan ja koirien kanssa iltapäivällä patikoimassa Pilpasuon luontopolku ~7 km. Maasto oli vaihtelevaa ja ketterästi kulki koirajono pitkospuilla ja lankkusilloilla. Söimme karpaloita suolla ja nautimme retkievästä laavulla. Hyvin jaksoi Källi 10v. joukon jatkona. Retku ja Nasta mennä vihelsi edellä. Ja ainavalmis Retku kahlas suolla, istui häntäänsä heiluttaen vanhassa nuotionpohjassa ja kiipesi omatoimisesti laavun katolle tähystämään... Durasel mikä durasel.

17.10.2005
Koirat rokotuksella Akuutissa. Laitettiin kerralla kaikki rokotteet kaikille, niin pääsevät samaan rytmiin. Nyt jatkossa sitten rokotetaan vain joka toinen vuosi. Vuoden vaihteen jälkeen vien Nastan ja Retkun vasta-ainetesteihin, niin päästään ensi kesänä sitten Ruotsin puolelle kisaamaan. Puntarin lukemat: Källi 15,2 kg, Nasta 16,8 kg ja Retku 18,2 kg. On se Repu iso tyttö :-) Näyttää nyt jopa hiukan turhan hoikalta, mutta luusto painaa.

Ilmoitin Retkun Jyväskylän näyttelyyn marraskuulle. Parempi ottaa yksi hallinäyttely harjotukseksi alle ennen Messarin tungoksia joulukuussa. Todennäköisesti emme pääse treenaamaan mattoalustalle ennen sitä, sillä OKK:lla ei ole ainakaan vielä harjoitushallia talven toko- ja nätötreeneille.

OKK:n agitreeni Aaltokankaan ratsastukoulun maneesissa alkavat viikolla 44. Retku pääsee nyt ekaa kertaa mukaan ohjattuun ryhmään. Kesähän on harjoiteltu omatoimisesti Haukkukeitaassa. Saa nähdä, miten raketin maltti riittää ryhmätreeneissä, kun oman tekemisen lisäksi pitäis malttaa odottaa...

10.-11.10.2005
Koirien madotus Flubenolilla. 

En sittenkään ilmoita Nastaa lokakuun agikisoihin. Meidän seuran hallikausi alkaa vasta marraskuun alusta, joten parempi ottaa ensin jokunen treeni pehmeällä maneesipohjalla ennen kisoja. Koirahan kyllä kulkis, mutta akan jalka on tahmea pehmeällä alustalla...

6.10.2005
Ensi juhannuksen agikisat pidetään Rokualla. Mökki on varattuna kisapaikan läheltä. Jos vaikka Retkun kanssa päästäs kisaamaan Hemmon Maljasta...

5.10.2005
Akka ensimmäisen kerran ratsailla selkämurtuman jälkeen. 10½ viikon tauko oli kokonaisuudessaan. Ja nyt jatkossa tämä tätiratsastaja pitää päällään turvaliiviä aina ratsastaessa. Ihan hyvin sujui ratsastus, eikä selässä tuntunut kipuja ratsastuksen aikana eikä sen jälkeen.

1.10.2005
Källin kanssa Oulun KV näyttelyssä. Kylläpä oli veteraani onnensa kukkuloilla, kun pääsi näyttelyyn ja etenkin yksin akan matkaan. Bortsuilla oli tuomarin muutos, joten puolet koirista oli poissa. Tuomarin oli Ritva Raita ja ERI:a jaettiin vain kolmelle koiralle ja meidän Källi oli yksi niistä. Tässä muorin arvostelu: "Erinomaisesti liikkuva 10v. veteraani. Erittäin hyvä, ilmeikäs pää ja hyvä purenta. Hyvä ryhti ja ylälinja. Hyvin kulmautunut. Hyvä luusto. Hyvä, matala kinner. Liikkuu kaikinpuolin hyvin." Ja tuloksena VET ERI1 PN1 ROP ja ROP-veteraani. Eli Källi voitti kaiken :-))) Urosten paras oli Beanaruoktu Ametist (SERT->Fin Mva) ja PN2 SERT CACIB Starsky On The Move. Nastan Hippu-tytär sai valioluokasta punaisen nauhan.

Välillä pidettiin sitten taukoa ja käytiin kotona syömässä ja ulkoiltiin nuorison kanssa. Ja iltapäiväksi palattiin hallille ryhmäkehiin. Ykkösryhmän ryhmän otti Leni Nousiainen ja veteraanit Nils Molin Ruotsista. Ryhmässä Källi kuulutettiin kehään: "Ja seuraavana australianpaimenkoira...". Onneksi Sarmolan Jaska istui kuuluttajan vieressä katsomossa ja Jaska oli tökännyt kuuluttajaa samantien kylkeen, että väärä rotu ja Källin rotu korjattiin sitten borderiksi siinä vaiheessa, kun Leni tuli käpälöimään ja tehtiin yksittäisliikkeet. Hienosti muori jaksoi vielä ryhmissäkin liikkua, mutta odotellessa väsy alkoi jo painaa ja Källi pisti välillä tyyväisenä köllöttämään kehään. Jaksoi kyllä seistä ja skarpata, kun häntä arvosteltiin.

Seisottiin pitkään ryhmän arvostelun aikana tuomaripöytien edessä ja kohdalla istuneet kolme tanskalaista tuomaria kysyi Källin numeroa ja sitten ne pläräs luettelosta rodun ja koiran tiedot. Tanskalainen naistuomari tuli meitä sitten vielä arvostelun jälkeen ulkopuolella puhuttamaan ja sanoi, että eivät olleet tunnistaneet rotua. Ja että eivät olleet koskaan aikaisemmin nähneet tämä väristä borderia. Kyseli väristä ja sukulinjoista Australiaan ja kehui kovasti Källiä. Olipahan hyvää pr:ää rodulle käydä näyttäytymässä, vaikka menestystä ei tullutkaan.

Källi on kyllä ihana kaveri. Se liikkuu edelleen kuin nuori koira, voimalla ja vetävästi. Ja nauttii suunnattomasti esiintymisestä. Turkki on kyllä työläs laittaa ja pitää edustavassa kunnossa. Nyt turkki on sopivasti palautunut kesän parturoinnista eikä ole kuitenkaan vielä liian pitkä. Illalla käytiin vielä koko poppoon kanssa kiertämässä Haukkis ja hyvin jaksoi näyttelystarakin menossa mukana. Ja illalla sitten leikittiin joukolla uusilla leluilla.

28.9.2005
Retkun kuvat on lausuttu Kennelliitossa: lonkat A-A ja kyynärpäät 0-0. Ihanaa, ihanaa! Päivitetty terveystiedot Retkun omalle sivulle. 

25.9.2005
Agilityn Piirinmestaruus kisat Pateniemessä. Hyppyradalta Nastalle kamala 20vp. tulos. Tarttu koira rukkasiin 4. esteen jälkeen ja sitä korjattiin ja korjattiin... kielto siis siitä akan sössistä. Sitten muurilta palikat alas ja kaksi rimaa. Huoh! Ei sovi hyppyradat nopealle koiralle & hitaalle ohjaajalle. Agilityradalla sitten tuli taas pujottelussa aloitusvirhe ja akalta loppu kunnon käskytys siihen. Seuraavan esteen jälkeen tulikin sitten noutaja (eli hylky), kun koira kerkes koskea linjalla ollutta U-putkea eli väärä rata. Mentiin sitten loppurata sujuvasti maaliin asti. Veikko ja Pyry teki tasasta, hyvää tulosta. Yhteistuloksissa 4. sija PM-kisassa 5 vp:llä. Ilman hyppyradan riman tiputusta pari olisi voittanut mestaruuden... Hienon näköistä menoa!

24.9.2005
Retku osallistui paimennuskoulutukseen Jokisaaren Minnan ohjauksessa. Ehkei Repusta ihan Nasun veroista paimenkoiraa tule, mutta mukavaa oli ainakin.  Oltiin päivän aikana kahteen otteeseen pyöröhäkissä ja sitten kahvitauon jälkeen kahteen otteeseen pikkulaitumella. Pyöröhäkissä Retku liikkui suht rauhassa ja varmasti, katsoi kyllä aika suoraan lampaisiin kiinnostuneena eikä liikunu luonnostaan tarpeeksi lähellä aitaa. Paineella menei sinne kyllä ja suunnanmuutokset oli rauhallisia ja käännökset pieniä. Ei haukunu, eikä ryntäilly, mutta oli kovasti kiinnostunut lampaista. Pellolla homma meinas sitten mennä hulinaksi pariin otteeseen, kun Retku meni saalisvietin puolelle ja innostu laukkaamaan lampaiden perässä käskyistä piittaamatta. Flärpällä saatiin sitten kuulolle ja teki muutamia onnistuneita flänkkejä. Tasapainoon ei kyllä jäänyt kuin käskyllä. Näki selvästi, että koira on nuori. Haluais tehdä omaa kivaa, mutta kun pitäs akalle ruveta töitä tekemään, niin mielenkiinto lakkaa. Eli paineen alla tekee sitten välillä ihan muuta kuin paimentaa. Ja kun kunnon tottelevaisuutta ei vielä ole, niin akkaa kyllä hirvitti laskea koira vapaaksi pellolle. Varmasti ei pure lampaita, mutta juoksuttaa kyllä ilosesti. No, katsotaan asiaa keväällä uudelleen, jahka tottis tehdään talven aikana kuntoon. Nasta sai pariin otteeseen avustaa lampaiden siirrossa laitumelta toiselle ja pyöröhäkistä laitumelle ja rouva oli kyllä aivan intona. Kyllä tämä paimennus on Nastalle se omin laji! Kuviakin on, kunhan keretään käsittelemään ja lisäämään.

Päivällä tuli sitten ihana puhelu Kaustisilta. Onnittelut Arja ja Otto-poika (Nasta x Niko) olivat ensimmäisissä PK-jälki kisoissa. Tuloksena 271 p. (169/28/74) ja JK1 ja luokkavoitto. Tällä tuloksella Otosta tuli myös valio. Herra on jatkossa Fin & Ltu Mva JV-03 BaltW-05 JK1 BH TK1 Pikkupaimenen Maximum Speed. Onnea, onnea! Hieno tulos ja hieno koira! Ja seuraavasta CACIBista myös Int-valio...

Illan päätteeksi me Nastan kanssa vielä juostiin KASsin iltakisassa 10 vp. tulos (pujon alotuksessa virhe ja toisen A:n kontakti). Mukava rata, vaikka yhtään nollaa ei kisassa tullutkaan.

23.9.2005
Nastan Sisu-pojan (Nasta x Rudi) terveystulokset ovat tuleet Kennelliitosta: lonkat A-A ja kyynärpäät 0-0. Hienoa Sepi & Sisu!!! Päivitetty pentueet-sivua terveystulosten ja tilastojen osalta.

18.9.2005
Nasta x Rudi pentusista ensimmäisenä kisauran avasivat tänään Petra ja Micky-poika. Tuloksena tokosta ALO 184½ pistettä ja sijoitus 3/14. Onnea, onnea!!!

16.9.2005
Retku Repolainen kävi tänään Palokassa virallisissa terveystutkimuksissa 1 vuoden ja 1 viikon iässä. Polvet 0-0 ja selkäranka täysin terve. Kennelliittoon lähti lausunnot: lonkat A-A ja kyynärpäät 0-0. Pistäkää paremmaksi :-)) Pidetään kädet ristissä, että Liman on Kennelliitossa samaa mieltä.

15.9.2005
Retku kokeili tänään ensimmäistä kertaa pujottelua suorilla kepillä ja osasi sen samantien. Vinopujottelu on mennyt nyt jo niin hienosti, että pitihän tuota koittaa. Taitava tyttö!

11.9.2005
Vicky-tyttö (Nasta x Niko) osallistui tänään elämänsä ensimmäiseen (ja mahd. myös viimeiseen) näyttelyyn Porvoossa. Kaunis sinisilmäinen tyttö sai tuomari Michael Leonardsilta (Irlanti) avoimesta luokasta EH:n ja oikein positiivisen arvostelun. Onnittelut Eija ja Vicky, täsmänäyttelyt on mukavia!!! Samassa näyttelyssä Rölli-poika (Nasta x Pyry) voitti ERI:llä urosten avoimen luokan ja oli PU4 saaden vara-SERTin. Hyvä, hyvä Rölli!!!

Me Nasta kanssa koitettiin kerätä eilisen onnistumisen jälkeen tuntuma kuntoon agikisoja varten. Motivaatio oli kyllä vähissä, mutta mukavaa oli. Hyppyradalta 15 vp. ja agiradalta kolminkertainen hylky :-) Kyllä muori jaksaa kiihdytellä...Päivän tulokset selityksineen tuttuun tapaan täällä. Meillä olikin tässä välissä pitkä agitauko, kun ensin vaivas Nasta irronnut kynsi ja sitten akan murtunut selkä. Nyt voidaan taas juosta molemmat, ainakin jotenkuten (akka).

10.9.2005
Paimennuskisoissa taas Nastan kanssa, tälläkertaa Haapavedellä. Olosuhteet olivat eilistä selvästi paremmat, lampaat olivat tolkumpia ja varikko oli pellon oikeassa reunassa ja varikkoportilla oli kokoajan apukoira. Eli tänään ei nähty vauhkoja lampaita katsomossa.

Nastan hakukaari 1-luokassa ei ollut ihan eilisen veroinen, jouduin antamaan lisäkäskyn klo 10-11 paikkeilla, kun koira kävi empimään matkalla tasapainoon klo 12 kohdalle. Hakukaaresta 12/20 pistettä. Nostossa meni maahan, mutta hiipi ensin reilusti kohti katrasta, pisteitä siitä vain 5/10. Nyt lauma kuitenkin lähti nostosta rauhallisesti kulkemaan kohti minua, joten eilinen katastrofi ei toistunut sentään. Sitten peruuteltiin kaikki yhdessä: akka, lampaat ja koira kohti lähetyspaalua. Saatiin kuljetuksesta 9/20 pistettä (-10 pistettä menee automaattisesti, sillä menin puolimatkaan hakukaarelle koiran avuksi ja siten luoksekuljetus on puolta lyhyempi). Tolpalla meinas mennä linja vähän ohi, joten akka joutui kääntämään hetkellisesti katseen kierrettävän paalun suuntaan, jolloin koira pääsi liian lähelle lampaita ja ne ohittivat ohjaajan... Eli minä sössin ja kurvissa sitten yksi uuhista päätti jatkaa matkaa ja erkani katraasta. Ja taas kun tilanne oli uusi, niin me mokattiin. Akka lähetti koiran hakemaan karkulaista, mutta se oli jo liian kaukana muusta katraasta ja veto oli muualle kuin toisten perään. Tööt tuomariautosta ja leikki loppu siihen. Yksi kadotettu lammas ja hylky. Luhtaniemen Marin ottamassa kuvasarjassa (kuvat 40-44) näkyy selvästi meidän virhe - koira tulee liian lähelle ja katras hajoaa...

Illan suussa oli sitten vuorossa kauden päätavoite eli paimennuksen perusrata. Ja tästä häppeningistä voiskin sitten kirjoittaa romaanin, kaikki ei nimittäin mennyt kuin elokuvissa... Ensimmäinen koira oli ihan katastroofi, se pyöritti lammaslaumaa tolppahenkilön ympärillä kiihtyvällä vauhdilla eikä ottanut ohjaajalta mitään käskyä vastaan. Sitten se hajotti katraan ja juoksutti lampaita päättömästi ympäri peltoa. Yksi lampaista putosi aidan taakse ojaan ja katraan keräämiseen ja rauhoittamiseen meni apukoirillakin reilu tovi. Katrasta ei vaihdettu välissä, joten pellolla oli lauma melko järkyttyneitä lampaita. Seuraavana oli treenikaverimme Marin ja kelpie-Spyyn vuoro. Lammaskatras liimautui tolppahenkilön ympärille ja Spyllä oli kova työ saada nostossa lauma liikkeelle. Kovalla kannustuksella se kuitenkin onnistui ja muuten rata meni loistavasti. PPR1 Spy ja Mari, onnea!!!

Ja sitten oli Nastan vuoro. Tuomarin keskustelivat pitkään Spyn arvostelusta ja koska samalla oli myös tuomareiden neuvottelupäivä, niin tuomarit siirtyivät pois pellolta katsomon puolelle arvostelusta neuvottelemaan. Me seistiin Nasun kanssa valmiina pellolla ja odotettiin ja odotettiin... Lampaat olivat tiivinä katraana pellon toisessa päässä tolppahenkilön ympärillä. Sitten vihdoin saatiin vuoro aloittaa. Perusrata on 1-luokkaa vaikeampi siinä, että hakukaari on 80-100 m ja matkalle ei saa mennä avuksi eli ohjaajan on jäätävä lähetystolpalle. Nasta maahan ja sitten käsky vasen. Koira lähti kaarelle, mutta puolen välin jälkeen vauhti kävi hidastumaan ja Nasta kääntyi kysymään apuja minulta. Lisää käskyjä ja kannustusta, mene vaan! Koira pyörii ja kysyy apuja. Se ei saa minkaanlaista veto lammaslaumalta, joka seisoo kuin tontin ostaneena paikoillaan tolppahenkilön jaloissa. Pyydän Nastan uudelleen luokse (se ei ole vielä leikannut hakulinjaa) ja lähetän uudelleen vasen. Nastan usko loppuu kesken, se ei kierrä lammaskatraan taakse ja tuomari pyytää kutsumaan koiran pois. Suorituksemme on hylätty ja saan kuulla tuomareilta, että koirani ei osoita minkäänlaista kiinnostusta lampaisiin eikä paimennusvaistoa. Olemme kuulemma aloittanee 8v. koiran kanssa auttamattomasti liian myöhään. Harmittaa, harmittaa ihan vietävästi. Nasu ei voinut ymmärtää, että se olisi oikeasti saanut käydä hätistämään ne siellä sadanmetrin päässä seisseet lammaspatsaat liikenteeseen. Ja kun paimennuksessa Nasta on kuitenkin sen verran nuori ja kokematon, että sen usko loppui kesken. Voi kun olisi vähän edes saanut tuntumaan ja verryttelyä, niin ehkä sitten?

Jäimme Minnan kanssa vielä katsomaan muiden suorituksia. Nasta seisoo pellon reunassa keskittyneenä, häntä tiukasti kiepillä takajalkojen välissä. Se seuraa silmä kovana muiden suoritusta ja keskittyy 100%:sti liikkuviin lampaisiin. Vuoroon tulee aussie, joka ottaakin muista poiketen lauman haltuunsa jo edellisen koiran häkityksen jälkeen ja käy verryttämään lampailla pellolle. Täh? Oltaisko mekin saatu mennä Nastan kanssa etukäteen pellolle ja ottamaan tuntumaa lampaisiin? Eikö tässä anneta verryttelymahdollisuutta kaikille? Suoritys hylätään ja minä päätän saapastella pellolle jututtamaan tuomareita. Kysyn, olisiko meilläkin ollut mahdollisuus moiseen? Kerroin kyllä, että ollaan ensikertalaisia molemmat, eikä olla nähty ainuttakaan perusrataa aiemmin. Tuomarin tuumaavat, että kyllä tuo verryttely ja tuntuman ottaminen lampaisiin on ihan luvallista, kun kyseessä on kuitenkin koe eikä kilpailu. Ja että on heidän virheensä, että meille ei sitä mahdollisuutta suotu. Saamme luvan uusintaan kokeen viimeisenä koirakkona. Enhän voi luvata, että Nasta nyt lähtisi hakuun, mutta ainakin mahdollisuudet olisivat paremmat, kun koira saisi pienen tuntuman katraaseen.

Aurinko laskee taivaanrannan taa ja sumu nousee pellolle. Kello lähenee puolta yhdeksää ja pimeä painaa päälle. Viimeinen koira luovuttaa lammaskatraan meille Nastan kanssa häkityksen jälkeen. Nyt jos koskaan on meidän mahdollisuutemme. Nasta silmissä palaa tuttu säihke - jes, lampaita! Teemme muutaman flänkin ja pätkän kuljetusta. Pari tottelevaisuus- ja kuuliaisuusharjoitusta ja sitten viemme Nastan kanssa katraan pellon päähän hakupaalulle ja palaamme lähetystolpalle. Tuomarit antavat luvan aloittaa. Laitan koiran maahan ja käskytän vasen ja ristin käteni. Nasta suihkaisee täyteen laukkaan, tekee kauniin, tasapainoisen hakukaaren katraan taakse ilman ainuttakaan lisäkäskyä tai empimistä, käy hienosti maahan tasapainoon ja nostaa lampaat kauniisti kuljetukseen kohti minua. Hitsi se on hieno koira! Lampaat tulevat rauhallista hölkkää ja kävelyä minun luokse lähetystolpalle, josta käännämme kurssin kohti ensimmäistä kuljetusporttia. Nasta työskentelee lauman takana rauhallisesti ja tasapainoisesti, maahan käskyt menevät ongelmitta läpi ja etäisyys laumaan säilyy hyvänä. Ensimmäinen portti menee loistavasti ja pellon takaosassa on jo sankka sumu. Sitten kohti toista porttia ilman ongelmia ja kuljetus kiinnottoympyrään. 300 metrin kuljetusmatka tuntuu ikuisuudelta. Akka ehtii matkalla niistää nenänkin ja hanskat sujahtaa taskuun kiinniottoa varten valmiiksi. Kiinniotettavana on iso valkoinen uuhi ja tuomarit tahtovat niin pitävän kiinnioton, että ehdin lukea uuhen korvamerkistä numerot ääneen. Hyvin menee, kiinniotto paljain käsin :-) Nasta tasapainoilee lauman ympärillä, maahan tässä ei saa laittaa. Hyvä koira. Sitten lauma rauhoittuu paikoilleen ja laitan Nastan makaamaan maahan häkin ja katraan väliin. Kipin kapin häkille ja portti auki, Nasta tekee käskystä hyvän hakukaaren lauman taakse ja ajaa lampaat rauhallisesti kohti minua ja häkkiä, maahan, kerran oikealle ja sitten aja. Lampaat kävelevät häkkiin. Koira käskyllä katraan perään häkkiin maahan ja portti kiinni. Tuomarit tulevat ihan lähelle katsomaan. Koira häkin perälle ja lampaat siirtyvät takaisin portille. Tuomarin ilmoittavat, että koira on niin tottelevainen, että haluavat nähdä sen vapaan työskentelyn katraan ympärillä. Meidän pitää kuljettaa lampaat ulos häkistä kiinniottoympyrään ja minä palaan sulkemaan häkin portin. Nasta saa humputtaa lampaiden ympärillä mielin määrin (tätä se ei ole juurikaan saanut treeneissä tehdä, sillä emme stressaa ja hyppyytä lampaita turhaan) ja on niin innoissaan, että ei meinaa nahoissaan pysyä, Nasu paimentaa - näettehän?!? Käskyjä en saa antaa, kehua vaan. Tuomarit ovat mielestään nähneet tarpeeksi ja koe päättyy. Seisomme pimenevällä pellolla, lampaista nousee höyry ja Nasta hymyilee koko naamallaan kieli polvissa roikkuen. Meinaa tulla tottelevaisuusongelmia, kun tuomarit kutsuvat meidän luokseen. Nasta ei tahdo luopua lampaistaan, oli niin mukavaa. Saamme tuomaripalautteen, Nastan purenta tarkistetaan ja sen luoksepäästävyys ja luonne todetaan erinomaiseksi. Tuomarit puristavat kättäni ja kertovat, että koe on hyväksytty. Nasta on suorittanut juuri Suomen Paimenkoirayhdistyksen paimennuksen perusradan.

Riemu kuplii rinnassa ja silmät täyttyy kyynelistä. Halaan valmentajamme Minnaan pellon reunassa ja kehun Nastalle, kuinka taitava koira se onkaan. Akan oma Pikkupaimen. Se osasi sittenkin ja toimi loistavasti, kun vain sai ensin alle pienen sytyttelyn. Hitsi, miten hieno koira!

Matkalla autolle pitää soittaa Sarille heti tunnelmat tuoreeltaan. Ja lähettää ilosanoma tekstiviestillä kaikille ystäville. Me teimme sen! Nasta on ensimmäinen Pikkupaimen, joka on ylipäätänsä edes osallistunut paimennuskisoihin ja yrittänyt perusrataa ja nyt me läpäistiin se ensikertalaisina. Rouva on nyt Fin&Est Mva PPR1 TK1 BH Pikkupaimenen Creme Vanilla ja ilmeisesti voimme perusrata-tuloksella anoa myös Kans Mva -arvoa, sillä CACIBithan meillä on jo plakkarissa.

Tuhannet kiitokset ystävämme ja valmentajamme Minna Jokisaari (kennel Eyespy). Minna se poimi meidän Nastan jatkoon heinäkuun sytyttelypäivästä, sillä Minna näki koiran potentiaalin. Olemme treenanneet nyt 1½ kuukauden aikana yhteensä 13 kertaa ja tavoitteena on ollut perusrata. Vaikeinta on ohjaajana oppia sijoittuminen ja käskyttäminen ja tarvittava lampaiden luku- ja käsittelytaito. Kaikki kaupunkilaistytölle ihan uusia asioita. Nastahan on harjoitellut koko ikänsä Källiä ja vastaantulijoita paimentaen, akka on syttynyt vähän hitaammin =) Kiitokset myös treeniryhmälle Mari & Spy ja Marja & Otto. Pellon reunalle ne virheet näkyy aina niin selvästi. Me taidetaan olla nyt uramme huipulla...

9.9.2005
Osallistuimme Nastan kanssa paimennuksen 1-luokan kisaan Ruukissa. Jo edellisten luokkien ja koirien kohdalta oli nähtävissä, että olosuhteet olivat vaikeat. Lampaat olivat erittäin liikkuvaisia ja veto varikolle oli valtaisa. Ja kun varikko vielä sijaitsi suoraan lähetystolpan takana, niin katras hukkui siinä kohtaa melkein kaikilta. Meno oli välillä tosi hurjan näköistä, kun vauhkoontuneita lampaita loikki katsojien joukossa, puhvettiladossa jne.

Akka jännitti Nasun suoritusta etukäteen, sillä olihan tämä ensimmäinen kisa ja itseasiassa ensimmäinen paimennuskokemus Nastalle muualla kuin Minnan pelloilla ja lampailla Tupoksessa. 1-luokassa saa onneksi mennä alun hakukaaressa puoleen väliin avuksi (n. 40 m), joten ihan yksin ei tarvii koiran toiseen päähän peltoa mennä katrasta hakemaan. Nasta lähti ensimmäisestä käskystä hienosti ja varmasti vasemmalle hakukaareen (saimme pisteitä 17/20). Lähestyminen eli nosto katraan takana oli hieno ja maltillinen, koira kävi ensimmäisestä käskystä tasapainoon maahan (pisteitä 9/10). Mutta sitten lähti lampaat vyörymään kohti varikkoa kuin sapelihammastiikeri kintereillä, täyttä laukkaa. Koska olin nähnyt saman tilanteen jo muiden koirakoiden kohdalla aiemmin, annon Nastalle nopeasti luvan lähtä kokoamaan laumaa. Eipä ollut tälläistä tilannetta harjoiteltu koskaan - Minnalla kun ei lampaat moista vauhtia liiku koskaan. Nasta pääsi lauman rinnalle, mutta ei ohi ennenkuin lauma sukelsi muovinauhan ali pois pellolta varikolle. Eli lauman kadotus ja hylkäys oli meidän kohtalomme. 18 koirasta 1-luokassa vain 4 sai tuloksen, kaikki muut hylättiin. Tein Nastan paimennustuloksille oman sivun tänne.

Videolta kun suoritusta katsoi, niin koira oli maassa, kun lampaat lähtivät täyttä laukkaa. Niillä ei ollut minkäänlaista uhkaa eikä painetta koirasta. Päästyään vauhtiin, ne hiljentivät laukasta vasta varikolla. Huoh, hankalaa! Olo oli kuin ois agiradalla hylätty kakkosestellä, eikä sais suorittaa rataa loppuun. Vastahan me päästiin vauhtiin, kun ilo jo loppui kesken.

Illalla juhlittiin sitten isolla porukalla Källin 10v. & Retkun 1v. synttäreitä meidän mökillä Limingassa. Keli ei ollut kovinkaan suotuisa, joten juhlimme siististi sisätiloissa. Källi istui pöydän päässä makkara-leipä-maksalaatikko-jauheliha-kermavaahtokakkua nauttien ja lahjapöytä pursusi toinen toistaan komeammista lahjoista. Kiitos kaikille ystäville osallitumisesta, olipahan mukavaa!!! Repu oli päivän menoista (oli mukana myös Ruukissa) niin väsynyt, että se vetäytyi kesken juhlinnan makuuhuoneeseen nukkumaan, ihan vapaaehtoisesti :-)

8.9.2005
Sisu-poika (Nasta x Rudi) on käynyt terveystutkimuksissa Jyväskylässä. Lonkat lähtivät Kennelliittoon lausunnolla B ja kyynärpäät 0. Eli kerrassaan terveluustoinen poika, onnea Sepi! Nyt Nastan jälkeläisistä on kuvattu yhtä vaille kaikki pennut. Päivitetty pentueet-sivua terveystulosten ja tilastojen osalta.

Nasta kävi illalla taas paimentamassa. Pelto oli vesisateen jälkeen taas lammikkoinen, joten ei otettu häkitystä lainkaan (häkin portilla iso lätäkkö). Hakukaaret oli eilistä kapeampia, joten otettiin reilusti flänkkiä molempiin suuntiin. Muutamassa kaaressa jäi myös tasapaino lauman takana vajaaksi, joten sitäkin treenattiin. Kuljetukset ok, kunhan akka vaan muistaa pitää koiran tarpeeksi kaukana.

7.9.2005
Paimennustreenit taas tiiviillä 5 lampaan katraan kanssa. Oli Nasulla loistopäivä. Kaikki onnistui kerrassaan hyvin. Tehtiin täysmittaiset hakukaaret molempiin suuntiin, kuljetusta ja perusradan häkitys. Hieno koira!

4.9.2005
Pertti ja Rölli-poika (Nasta x Pyry) tänään Kouvolassa agilityn 3-luokasta 0-rata ja sijoitus 2/35. Tulos oli parille toinen nolla ensi vuoden SM kisoja silmällä pitäen. Hienoa pojat!!!

Hämeenlinnasta Satu soitteli, olivat olleet Willa-tytön (Nasta x Niko) kanssa enimmäistä kertaa tokokisoissa. Reipasta menoa tälle PK-parille lyhyen harjoittelun jälkeen ja 2. tulos. Hyvä, hyvä! Tokosta teille kakkoslaji pitkiksi talviksi :-) Päivitetty tietoja "jalostuskoira Nasta" -sivuille.

Retku käy nyt 2-3 krt/viikossa pienissä agitreeneissä tuossa meidän kentällä lenkin lomassa. Tänään tehtiin vinokeppipujo neljä kertaa eikä muuta. Pujo menee jo loistavasti ilman ainuttakaan apua hihnasta. Palkka (nami) meillä on lautasella pujottelut lopussa ja lisäksi palkaan naksulla. Pujon lisäksi on otettu viikolla hyppyjä (55 cm) ja rengasta sekä kaikki kontaktit. Repu on nyt estevalmis, hallitsee kaikki muut paitsi pussin (ei ole tehty, kun treenataan yksin ja pussin pitoon tarvis alussa avustajan). Hirmu innokas ja kuuma Retku on. Lähtötilannetta (eli istumista) on harjoiteltu paljon ja muutenkin pidetään vauhti vielä tarkoituksella rauhallisena.

3.9.2005
Nasta kanssa taas paimentamassa. Nyt karsittiin laumaa ja jätettiin pellolle vain 5 lampaan lauma (ilman isoja uuhia). Olipahan hyödyllinen treenikerta, sillä tämä lauma liikkui todella herkästi ja vauhdilla, ja veto oli rankka uuhilaitumen suuntaan. Etäisyyttä pitää saada Nastalle lampaisiin lisää. Nyt se ajoittain painostaa ihan siellä kintereillä ja tämän liikkuvan lauman kanssa moinen ei käynyt päinsä. Niimpä kuljetuksiin ja nostoon paljon maahanmenoja - onneksi koira tottelee hyvin. Hakukaaret näytti taas alkuun liian kapeilta ja Nasta törkeesti kurvas pariin otteeseen aivan sivusta (eikä takaa) kohti lampaita. Tehtiin vähän kurinpalautusta ja flänkkikaaria lauma paikoillaan, jotta saatiin kaaret taas pulleiksi ja koiralle hyvä etäisyys lampaisiin. Sitten häkitettiin 5 lampaan lauma jälleen kerran todella onnistuneesti :-) Nasulle pari suuntakäskyä ja aja, ja lampaat kipittivät kiltisti häkkiin. Helppoa, kuin heinänteko =) Nyt myös lauman haltuunotto häkistä poistuessa onnistui erittäin hyvin. Lopuksi vielä muutama hakukaari. Flänkeistä hurja apu ja haut onnistuivat taas erittäin hyvin.

30.8.2005
Sateisen päivän päätteeksi kumpparin jalkaan ja paimennustreeneihin. Tehtiin hakukaaria ja kuljetusta. Kuljetusetäisyys taas Nasulla vähän nafti, sitä korjattiin. Hakukaaret hyviä ja lähdöt tolpalta tosi vauhdikkaita ja varmoja. Lopuksi taistelimme varmaan vartin häkityksen kanssa. Perusratahäkin kujaosassa oli sateen jäljiltä iso vesilätäkkö ja lampaat junttas päättäväisesti häkin portille... No me Nasun kanssa tehtiin lukemattomia oikea, vasen, aja yms. temppuja, tuloksetta. Eli hyvä harjoitus, mutta häkkiin me ei lampaita saatu. Minna yritti vielä häkitystä Viun kanssa onnistumatta ja loppujen lopuksi kaksi lauman isoa uuhta talutettiin pakolla lätäkön yli häkkiin ja kaikki pikkulampaat kipittii sitten kiltisti perässä ;-) Juntteja!

28.8.2005
Janne ja Tootsie-tyttö (Nasta x Pyry) kisasivat Järvenpäässä 3-luokan agilityssä. Hyppyradalta nolla ja sijoitus 9/60. Tulos oli parille toinen nolla ensi vuoden SM kisoja silmällä pitäen. Hienoa!!!

25.8.2005
Ja taas raporttia päivän paimennustreeneistä: Nasu oli jälleen sikahieno! Otimme alkuun vain muutamia lämmittelyflänkkäyksiä ja sitten pienen hengähdystauon jälkeen teimme Nastan kanssa "perusradan" 13 lampaan kanssa. Hakukaari oli 65 m ja minä jäin tolpalle. Hiukan jäi Nasta empimään matkalle, ja jouduin laittamaan maahan ja antamaan uuden vasen-ohi käskyn, mutta sitten nosto oli hyvä ja suora. Täntäräntä, lampaat näytti hurjilta tolpalta katsottuna, kun ne tuli laukkavauhtia kohti rintamassa niin, että tanner tömisi. Nasta maahan pariin otteeseen matkalla, ettei tullut liian lujaa tolpalle. Sitten kierto ja kuljetus. Innokas on rouva ja tulee aika-ajoin kuljetuksessa aivan liian lähelle lampaita ja pyrkii ajamaan niitä minusta ohi, mutta tiukalla käskytyksella koira tekee työnsä ja kuljetus+portti ok. Sitten ison uuhen kiinniotto - hienosti. Ja koira laumaa vahtimaan ja akka kipin kapin häkin porttia avaamaan. Meillä tuntuu olevan moukan tuuri häkityksessä, sillä taas saimme koko lammaslauman ekalla yrittämällä häkkiin. Nasta lampaiden perässä häkkiin, paikkamakuu ja kierto lampaiden taakse häkissä - mahtavasti! Sitten lampaiden ajo sumppuun portille ja portti auki ja lauman kuljetus ulos. Tässä meillä sitten levis jokisen eväät ja akka hermostu käskytyksessä. Lampailla oli häkin portilta kauhea veto vasemmalle uuhiaitausta kohti ja kun portti aukesi oikeasta reunasta, niin minä käskytin koiraa oikealta lauman ympäri. Nasta kuitenkin näki lampaiden suuntaavan vasemmalle, joten sen luontainen vaisto määräs lähtemään vasemmalle ja pysäyttämään sieltä lampaat, mutta kun häkin aita oli välissä... No kerättiin me lauma sitten kasaan, mutta pikku sählingin jälkeen.

Tauon jälkeen otimme hakukaaren uudelleen. Nyt kävelin koiran avuksi alkumatkassa muutamia metrejä sen mukana, jolloin Nasta ei jäänyt kysymään vaan teki upean pullean hakukaaren vasemmalle (n. 60 m) ja todella kauniin, suoran ja hillityn noston.Wow, ihmeellinen otus! Lopuksi vielä kuljetusta ja ajoittain koira matkalla maahan, ettei puske liian lähelle. Kun ei ole luontaista tälle 8v. veteraanille tuo kävelyvauhtia eteneminen :-)) Todella onnistunut treenikerta, kiitos taas kerran koutsi-Minnalle!!!

Ensi viikolla pääsemme toivottavasti tekemään paimennustreenin Haapavedelle isolle pellolle ja vierailla lampailla. Jännää!

Ja tarkoitus olisi, että Retku pääsisi vielä nyt syksyn aikana käymään lampailla myös ja sytyttelyn jälkeen ajatus saisi jäädä talveksi hautumaan. Ja sitten talvi työstettäs tottelevaisuutta ja yleistä hallintaa ja sitten ensi keväänä aloitettaisiin paimennustreenit myös sen kanssa tavoitteellisesti.

23.8.2005
Viikon tauon jälkeen taas paimennusilta. Tehtiin alussa suorilta häkissä olevilla lampailla perusradan "tottelevaisuushäkki" eli koira häkkiin lampaiden kanssa, maahan meno, odotus, kierto taakse ja sumputtaminen portille. Nyt Nasta toimi heti rohkeammin ja varmemmin, eikä vaatinut paljonkaan käskytystä. Otettiin toistoja pari kolme kertaa ja joka kerta homma meni paremmin ja paremmin.

Sitten lampaa laitumelle ja tällä kertaa lampaita oli 7 kevätpässin lisäksi kaksi isoa uuhta, ja 4 keväällistä tyttökaritsaa (milläköhän nimellä niitä kutsutaan?) eli kokonaisuudessaan 13 lampaan lauma. Liikkuvuutta tässä laumassa oli aiempaa paljon enemmän, varsinkin kun uuhet oli kiimassa. Eli koiran piti pitää pidempi etäisyys laumaan. Tehtiin flänkkäyksiä ja hakukaaria siten, että lauman piti pysyä suurinpiirtein paikallaan aidan lähellä. Meinas mennä Nasulla kaaret alussa turhan ahtaiksi, mutta pienen paineen ja kovistelun jälkeen muori teki loistavan ihania kaaria. Etenkin vastapäivä (oikea) oli huomatavan hyvä. Ja varsinkin, kun koira alunperin pyöritti laumaa vain myötäpäivään (vasemmalle) luonnostaan... Tuli ihania onnistumisia! Ja sitten vielä koirat pois laitumelta ja me akat treenattiin lampaiden kiinniottoa sauvan avulla. Minulle sattui oikein vikura nuorikko (sukupuolta ei tullut tarkistettua ;-), mutta pysyihän se käsissä vaikka hyppi pystyyn ja pisti hanttiin oikein koko painollaan =)) 

Illalla Repu kävi sitten vielä pujottelemassa. On se oppivainen kakara. Vinokepit sujuu jo pienellä remmipaineella (eli akka vetää vähän taaksepäin ja jarruttaa vauhtia), muuten koira tekee pujon oikein ja hyvässä rytmissä.

21.8.2005
Vietimme rentouttavan viikonlopun mökillä kauniista syyspäivistä ja pimeistä illoista nauttien. Ja nuoriso (lue: Nasta & Retku) on juossut omaa GP:tään pitkin pihanurmea aamusta iltaan. Huomenna alkaa taas arki ja akka palaa 7½ viikon kesä/sairasloman jälkeen taas töihin. Tällä viikolla Retku on treenannut agia kolmesti ja olemme ottaneet pujottelun alkeet myös ohjelmaan. Kaksi ekaa kertaa mentiin vinokeppikujalla, perjantaina ja tänään väännettiin sitten jo yhdessä lattaraudassa olevaa vinopujottelua. Vauhtia ja voimaa piisaa, mutta selvästi pujossa on jo ajatusta. Estevalikoimaan on tullut myös maksi-muuri ja rengaskin on jo maksikorkeudella. Kun vaan sais vielä pikkuneidille äänenvaimentimen... Ja kasvumuona Eukanuba alkaa olla lopuillaan eli ensi viikon kuluessa Retku siirtyy aikuisten ylläpitomuonaan, joka on sama kuin Källillä ja Nastalla (Eaglen Natural Formula 23/12).

Retkun Niila-sisko oli tänään ollut KV Hämeenlinnan näyttelyssä Kari Järvisellä PN2 ja saanut ekan SERTin. Onnea Riikka ja Niila!!! Ja Retkun Jojo-äiskä oli voittanut agilityssä 1-luokan nollalla, onnea Jojo ja Jari sekä Riikka!!!

20.8.2005
Nastan lapsille hieno tulospäivä! Vantaalla Tootsie (Nasta x Pyry - Pikkupaimenen Misty Morning) ja Janne kisasivat agilityn 3-luokassa ja voittivat kisan nollalla. Tämä on parin ensimmäinen kiinnitys Agilityvalion arvoon, valtavat onnittelut!!! Ja sitä näytelmätulostakin pitäs käydä koittamassa...

Arja ja Otto puolestaan kisasivat tokossa Vimpelissä ALOkasluokassa. Melkeen rikkeetön 10 rivi, hyppy nollille ja siitä -20p. Tulos 175p. sija 3/10 ja TK1 titteli. Otto on siis jatkossa virallisesti JV-03 BaltW-05 TK1 BH Pikkupaimenen Maximum Speed. Onnea, onnea!!!

17.8.2005
Puhelin piippasin illalla iloisen tulosuutisen: Satu ja Willa-tyttö (Nasta x Niko - Pikkupaimenen Mercy Speedster) olivat käyneet käyttäytymiskokeessa ja nyt Willan nimen edessä komeilee BH tunnus. Hienoa työtä tytöt!!! Ja parin matka jatkuu hakumetsiin...

16.8.2005
Paimennuksessa ohjelmassa perusradan kommervenkkejä. Alkuun otimme vähän pidempiä hakukaaria (60-80 m). Pulleammat saisivat olla Nastan kaaret ja varsinkin lauman takana se ajoittain kurvaa aivan liian läheltä tasapainoon. Otettiin sitten kaaren suurennoksia ja fläkättiin oikeen urakalla. Meneehän se Nasu-muori pullemminkin, kun vähän laittaa painetta :-) Sitten oli ohjelmassa perusradan häkitys. Minna-koutsi pysyi tällä kertaa hiljaa ja me Nastan kanssa tehtiin häkitys ihan kahdestaan, ilman ohjeita. Ja wow, 7 pässiä tallusteli häkkiin ensiyrittämällä, rauhassa ja maltilla, melkeen kuin Babe-leffan parijonossa =) Sitten oli Nastan mentävä häkkiin pässien joukkoon ja häkissä tehtiin maahanmenoja, lauman taakse kiertämistä ja lampaiden ajamista häkin "kujaan". Hyvin se Nasta tässäkin työskenteli, vaikkakin tarvi paljon kannustusta ja rohkaisua ihan lähityöskentelyssä. Lampaat kuitenkin tottelivat sitä hyvin, eikä Nasta painostanut niitä liian kovasti. Ja lopuksi kuljetettiin lampaat vielä rauhallisesti ulos häkistä ja sitten vielä kertaalleen takaisin häkkiin. Ja akka treenasi elämänsä ensimmäisen lampaan kiinnioton paimensauvan avulla... Saimme myös nämä treenit kokonaisuudessaan videolle, kiitos Jaanalle kuvaamisesta! Tämän viikon treenit jäävätkin tähän yhteen kertaan, saa nähdä kuinka innoissamme me ollaan viikon päästä.

11.8.2005
Ja taas paimenessa. Nyt otettiin alkuun viimekerran kertausta eli tasapainon murtoa ja sitten lisäksi vasen-oikea käskytyksen harjoitus ns. tiimalasi-muodossa. Eli koira lammaslauman takana klo12 ja akka klo 6 kohdalla. Ja sitten siitä siirtymisiä akka klo 8 ja 4 -> koira korjaa tasapainon vasen-oikea eli klo 2 ja 10. Hienosti meni ja Nasta kuunteli erittäin hyvin. Ja se pitää tässä erinomaisen etäisyyden lampaisiin.

Sitten tehtiin elämämme ensimmäinen häkki. Häkki oli pieni (noin 2,5 x 2,5 m) ja lampaita 7. Kaksi ekaa yritystä meni ohi, mutta kolmannelle häkityskokeilulla saimme Nastan kanssa kaikki lampaat häkkiin ja portin kiinni. Ja kauheet tuuletukset! Nasta on ihana häkityksessä, kun se tottelee niin hyvin ja maltaa loistavasti. Häkityksessä kun tuli paljon metri vasemmalle, metri oikealle, kaksi askelta lampaita kohti yms. pikkupiiperrystä. Lopuksi vielä tehtiin kuljetusta porttien läpi. Nyt kolmessa viikossa ja 6 harjoituskerrassa käyty läpi kaikki paimennuksen 1-luokan osa-alueet. Ja kuten arvata saattaa, niin akka ja koira ovat ihan innoissaan uudesta harrastuksesta!

9.8.2005
Paimennustreeneissä tänään otettiin aluksi sitä samaa kuin viimeksi eli pientä hakukaarta ja kuljetusta kahdeksikolla esteiden ympäri. Sen jälkeen murrettiin koiran luontaista tasapainoa; koira laitettiin kaarella tasapainoon ja ohjaaja meni sivusuunnassa vähän ottamaan vastaan, kutsui koiran luo ja päästi koiran jatkamaan kaarta lampaiden ympäri. Eli koira kiersi täyden ympyrän lampaiden ympärillä. Tämä oli Nastalle selvästi vaikeaa. Kun rouva on kerran löytänyt hyvän luontaisen tasapainon, niin se raukka oli ihan ihmeissään, kun se pakotettiin tasapainosta pois. Lopussa tehtiin itsevarmuuden vahvistamiseksi vielä kuljetustat tasapainossa. Hakukaari oli nyt hienon pullea ja kaarroissa lauman ympärillä Nasta jättää mahtavasti tilaa (kiertää kaukaa), mutta kuljetuksessa tulee vielä ajoittain liian lujaa ja lähellä lampaita.

Kyllä sitä tälläinen cityihminen on ihan ihmeissään koiran luontaisesta toiminnasta. Nasta osaa ja tietää, mitä tekee ja on hirmu järkevä lampailla. Jos joku sössii, niin se on kyllä akka...

Repu Reppulainen täyttää tänään 11 kk. Olemme akan sairasloman takia (ei voi juosta) treenanneet agia vain ihan vähän. 1-2 hyppyä ja pieniä hyppykuvioita kävelyvauhdissa. Repu lukee hirveesti ite hyppyjä ja imee niitä kohti, joten ajoittain se menee seläntakaa "hukkaan" eikä pysy ohjauslinjoilla. Hypyt on nyt 55 cm ja naksulla palkataan hypyistä. 

6.8.2005
Otto-poika (Nasta x Niko) jatkaa näyttelykehien valloitusta, tällä kertaa ulkomailla eli Liettuan Vilnassa. Kotiintuomisina ROP, CACIB, Liettuan SERTi ja BaltW-05 titteli. Onnittelut Arja ja Otto!!!

4.8.2005
Nastan kanssa taas paimenessa. Sateesta huolimatta mukavaa oli :-) Nyt menimme isolla pellolla ja harjoittelimme lyhyitä hakukaaria ja kuljetusta. Kuljetus tehtiin 8-muodossa kahta "tolppaa" kiertäen. Lopuksi sitten talssittiin maratonkuljetuksia eli Minnan noin 150 m pitkää isoa laidunta päästä päähän pariin kertaan. Hienosti Nasta pitää tasapainon lauman takana ja huolehtii, että kaikki pikkupässit (7 kpl) pysyy menossa mukana. Pitkässä kuljetuksessa yksi pässi meinasi matkata ison ojan väärälle puolelle ja senkin Nasta poimi loistavasti takas laumaan (käänsi pään vaan poispäin lampaasta ja kiilas ojan pohjalta ohi -> katse takas lampaaseen -> palas laumaan). Kyllä Nasu on taitava!

2.8.2005
Nastan paimennustreeneihin mentiin illalla särkylääkkeiden puuduttamana. Sillä parhaimmat naurut, jolla vahvin lääkitys =) Hienosti meni taas. Nyt mentiin suoraan laitumelle ja otettiin kertauksena viime viikkoisia flänkki-kaaria ja lauman kiertoa ja kuljetusta nurkkaan. Sitten innostuttiin kokeilemana kuljetusta ja mahtavasti meni sekin kaikilla. Koira lauman taakse ja ohjaaja talssimaan reippaasti ympäri laidunta. Ensin menee akka, sitten lampaat ja viimeisenä koira, joka pitää lauman kasassa ja lampaat liikkeessä. Kuviakin on kamerassa, jahka kestän istua koneella niin pitkään, että saan ne muokattua...

1.8.2005
*pyyhkii kalenterista pois kaikki elokuun kisasuunnitelmat*
Nyt on akan vuoro sairastaa. Eli eilen tuli ilmalento Reino-hepan selästä estetreeneissä. Ihan vaarattoman oloinen kellahdus perseelleen 3-sarjan välissä, kun hepo päätti jatkaa esteen sijaan 90 astetta vasemmalle. Mutta kun melkeen 180 cm korkean hevosen selästä putoaa laukasta tämän kokoinen amatsooni, niin kipeetähän se käy. Ja tänään oli vielä sen verran kipeä selkä, että oli matkattava työterveyteen. Röntgen-kuvissa näkyi murtuma ristiluussa (selkärangan luu lantiossa) ja edessä on vähintään 3 viikon sairasloma ja 2-3 kk ratsastustauko. Kaunimmat oli muuten Retkun lonkkakuvat kuin akan :-) Nyt sitten edetään tipuaskelin kävelyvauhtia ja nappaillaan särkylääkettä. Muuta hoitoa murtuma ei vaadi. Ja ratsastajan turvaliivi on akalle tilattu selän suojaksi jatkossa.

28.7.2005
Nasta taas paimenessa. Nyt aloitettiin lyhesti edellisen kerran kertauksella pyöröhäkissä ja sitten siirryttiin laitumelle harjoittelemaan. Tehtiin flänkkikaari-harjoitusta lampaat kulmassa ja suunanvaihtoja. Sitten koirat sai kiertää lauman taakse ja tuoda lampaat ohjaajalle aidan viereen kulmaan. Lopuksi vielä keskellä laidunta koiran kierto lauman taakse ja tasapaino + pysäytys (paimen ja koira lauman eri puolilla). Hyvin meni ja Nasta toimi kyllä loistavasti! Akka unohtui ajoittain ihailemaan koiran menoa, eikä keskittyny tehtäviin... Mutta tästä on hyvä jatkaa.

Olemme nyt viikolla käyneet Retkun kanssa muutaman kerran agikentällä treenamassa. Ohjelmassa on ollut paikalla istumista hypyn takana (yllättävän vaikeaa tälle kuumakallelle...) ja yksittäisiä maksihyppyjä. Naksulla sain kahdessa harjoituskerrassa paikkaistumisen toimimaan ja hypyt maksiesteillä sujuu ilmavasti ja tarkasti, kunhan lähdössä malttaa. Tänään mentiin jo kahta maksihyppyä peräkkäin. Retkun oppimisprojekti on hassu :-) Eka kerta uusissa jutuissa menee aina ihan hirveeksi sähellykseksi, koira kiljuu ja intoilee liikaa. Seuraana päivänä kaikki sitten toimii kuin unelmaa, eli "lamppu syttyy" tauon aikana. Hyvä koira tästä tulee! Kontaktit menee loistavasti ja maksirengaskin otettiin kokeeksi ilman ongelmia. Pujottelua en ole vielä edes aloittanut, se on seuraava projekti.

26.7.2005
Nastan kanssa Tupoksessa paimentamassa. Ohjaajille videoita ja teoriaa, koirille sytyttelyn jatkoa pyöröhäkissä. Hidastuksia ja suunnanvaihtoja. Hyvin meni, kun malttoi ja rauhoittui, alussa ihan liikaa vauhtia ja jyrää ohjaajan "yli". 

25.7.2005
Erkkarin kotimatkalla pysähdyimme Palokassa ja Retku sai nuijanukutuksen klinikalla. Neidillä on ikää 10½ kk ja otimme varmuuden vuoksi tytön lonkista välikuvat. Kun alkoi jo sekä akkaa että Saria kiinnostaa, että onkohan tässä miltei täydellisessä pakkauksessa kaikki kunnossa myös sisäisesti?!? Lonkkakuvat olivat loistavat. Oikeasti A+++ molemmin puolin. Huoh! Repusta tulee siis myös oiva harrastuskoira, kun luusto on kunnossa. Tämän välikuvan perusteella taidamme suunnata virallisiin kuviin heti 1 vuotiaana. Ja nyt uskallamme ottaa agia sitten jo vähän tänä kesänä.

24.7.2005
Bordereitten erikoisnäyttely Vantaalla. Kehässä 55 borderia. Keli oli yöllä ja aamulla karmea, vettä tuli rankkoina kuuroina. Näyttelypaikalla vielä ½ h ennen kehän alkua satoi niin rankasti, että akka jo tuumas, että joskos sai jäähä autoon istuu... Klo 10 kuitenkin pilvet halkesivat näyttelypaikan yltä ja sade lakkasi. Koko päivän tuuli kovasti, mutta sadepilvet pysyivät poissa paikalta ja aurinkokin lämmitti mukavasti.

Ensimmäisenä tutuista koirista kehässä oli Nasta x Niko Otto-poika urosten avoimessa luokassa. Siihen asti tuomari oli pitänyt ankaraa linjaa, yksikään juniori- tai nuorten luokan uros ei ollut saanut ERIä. Niimpä heti isot tuuletukset Arjalle ja Otolle vaaleanpunaisesta nauhasta. Luokassa Oton sijoitus ERI3. Sitten vuoroon Retkun Coh-iskä. Vaaleanpunainen nauha myös Cohulle ja luokkavoitto tasokkaassa valioluokassa. PU-kehässä sitten avoimen luokan koirat jyräsivät. PU (ja myöhemmin myös ROP) oli upeasti liikkuva Story Goes Cappuccino ja PU2 veljensä Espresso (SERT). Coh oli PU3 ja Otto hienosti PU4.

Retkun kanssa tuli vähän kurjan kiire, kun suorilta lennosta vaihto PU-kisan jälkeen, Coh reunalle ja Retku kehään. Pikkuneitin esiintyminen ei ollut ihan paras mahdollinen ja varsinkin seisominen oli ajoittain hyvin levotonta. Tuomarin linja jatkui nuorison kohdalla = ei ERInomaisia. Miltähän junnun tai nuoren olisi pitänyt tälle sedälle (Bernhard Fears, Uusi-Seelanti) näyttää?!? Retku sai punaisen nauhan ja sijoittui viiden koiran luokassa toiseksi. Ensimmäistä kertaa kävi nyt niin, että tuomari selvästikkin antoi Retkun etuosan värityksen hämätä rakennetta. Setä kopeloi koiran huolella ja saneli samalla kirjoittavalle sihteerille. Retkun arvostelussa on lukenut ensin "modered front angulation" ja se on jälkeenpäin muutettu "insufficient front angulation". Retkun vasemman kyljen väritys ei ole etukulmausten kohdalta kovin suotuisa, sillä leveä valkoinen kaulus putoaa säästä suoraan alas pitkin kylkeä. Etukulmia on kyllä hyvästi, mutta väri hämää rakennetta (jos antaa sen hämätä...).

Pienen hengähdystauon jälkeen vuorossa oli Nasta veteraaniluokassa. Nastan turkki näytti yllättävän siedettävältä pienen puleerauksen jälkeen. Housut ja häntä on kyllä lainattu joltain ruskealta koiralta, mutta muuten turkki on pikimusta ja kiiltävä. Vetskunarttuja oli kehässä 5 ja Nasta sai ERIn ja sijoittui luokassaan toiseksi. Hivenen oli hankala saada Nasu liikkumaan kunnolla, kun kehän nurmelle oli kylvetty reilusti makupaloja ja ahne muori meinas mennä nenä maassa pölynimurina koko ajan. Luokan voitti Nastan puolisisko Pikkupaimenen Cappucina (ROP uroksen emä). PN kehässä Nasta ei sitten enää sijoittunut, joten meitä ei tarvittu mukaan myöskään kasvattajaryhmään. Ryhmän muodostivat pojat Otto ja Juuso sekä nartut Fani ja Cina. 1KP ja ROP-kasvattaja Sarin hienolle ryhmälle, onnea! Nastan arvostelu on täällä ja Retkun täällä. Kokonaisuudessaan tulokset SBCAK-foorumissa.

Mukava päivä ja ei tarvinnut jäädä isoon kehään asti. Näyttelypaikalla kävivät myös Nasta x Niko pentuset Vicky ja Riemu perheineen. Me pitkänmatkalaiset purimme leirin kehän jälkeen ja suuntasimme syömään ja Ikeaan shoppailemaan. Ja illaksi ajettiin vielä Padasjoelle kummitädin luo yökylään. Iso kiitos Marjolle ja Jannelle majoituksesta!

21.7.2005
Tehty vielä KoiraNettiäkin kattavampi yhteenveto Nastasta jalostuskoirana. Kurkkaa pentueet-sivulle.

Akka on kesälomalla ja lupaa, että kaikki rästissä olevat heppa-, paimennus-, agility-, näyttely- ja uimakuvat lisätään sivuille, jahka muilta kiireiltä ehditään.

Lauantaina pakkaamme Nasun & Repun autoon, otamme avuksi kenneltyttö-Mirvan (pikkusiskoni) ja suuntaamme kohti etelää. Saapa nähän, joko erkkarissa tulee meidän Missi-Irmelin kanssa karu paluu maan pinnalle... :-) Eihän joka näyttelystä voi SERTiä saada, eihän?!?

18.7.2005
Nasta sai kutsun Minnalle uuteen paimennus "testiin" eli rouva pääsi laitumelle vapaana ja katsottiin, että löytyykö sitä pyöröhäkin sytyttelyssä esiintynyttä halua kiertää lauman taakse oikeasti. Ja löytyihän sitä. Vauhti on kyllä akan mielestä turhan kova ja Nasta on selvästi vino eli kiertää halukkaammin myötä- kuin vastapäivään ja tasapaino lauman takana ei ole ihan selvä, mutta halua ja taipumusta on. Nasta siis hyväksyttiin mukaan perusrataryhmään ja aloitamme säännöllisen treenin Minnan lampailla ensi viikolla. Suurin työ on varmaan opettaa agiorientoitunut akka paimeneksi =) kun koiran lisäksi perusradalla lampaanlukutaitoa tarttis myös ohjaaja... Mutta mukava uusi harrastus siis luvassa ja mikäli koirassa potkua riittää, niin tavoitteena on kisaaminen 1-luokassa ja paimennuksen perusrata.

Nastan tassu alkaa olemaan kunnossa. Se on päässyt jo mukaan täysmittaisille lenkeille ja uimaan, eikä tassussa ole enää sukkaa tai tossua. Todennäköisesti rouva siis pääsee mukaan kehään erkkarissa.

17.7.2005
Missi-Irmeli Retku Repolainen matkasi Nivalaan KV näyttelyyn. Kehässä 11 borderia ja tällä kertaa runsaasti nuoria koiria. Keli oli hurja: mittari kieppui +30°C tietämillä ja urheilukentällä ei juurikaan varjoa löytynyt eikä tuullut. Retkun luokassa (juniorinartut) oli 3 koiraa. Retku voitti luokkansa ERIllä ja liikkui taas erinoimaisesti. Kehä oli ihanaa lyhyttä nurmikkoa ja helteestä huolimatta kakara käyttäytyi taas mallikelpoisesti. Paras narttu kehässä vastassa oli valioluokan sukulaistyttö Hera ja tuomari J.A.U.Yrjölä teki Retkusta voittajan! Eli taas paras narttu ja SERTi (kolmas). CACIBia teiniprinsessa ei saa vielä ottaa vastaa, joten se siirtyi Heralle. ROP kehässä olivat sitten vastakkain Nastan Otto-poika (Otolle toinen CACIB :-)) ja Retku. Ja niinhän siinä tällä kertaa kävi, että Repu oli ROP ja Otto VSP. Kuukausi sitten Saarijärvellä sijat menivät päinvastoin. Huh, huh. Ei akka ole tälläiseen voittokulkuun tottunut... Retkun arvostelu on täällä.

Saimme kokoon mukavan kasvattajaryhmän, jossa ROP Retkun ja VPS Oton lisäksi oli junnu-uros Eddy (PU2 SERT) sekä PN2 Hera. Ryhmä oli rotukehässä 1 KP ja helteestä huolimatta jäimme odottamaan isoa kehää. Siellä tuomari Bridget Smeeton, Uusi-Seelanti sijoitti kasvattajaryhmän BIS4-sijalle. Eli kannatti odottaa! Kiitos kaikille mukanaolosta, kiitos Mirvalle avusta&seurasta ja onnittelut Sarille hienoista koirista!!!

15.7.2005
Agituloksia KLAGista: Röllille ja Pertille ensimmäinen nollarata maksi-3:sta! Sijoitus 3/39. Hienoa pojat ja tili auki ensi vuoden SM:iin ja karsintoihin.

14.7.2005
Retkun juoksua takana 3 viikkoa ja iskä Coh totesi tänään, että neidin juoksu on ohitse, vaikka vielä vähän vuotaakin. Eli Marjo ja Janne, sekä koiruudet Hulda, Tootsie (Nasta x Pyry tyttö) sekä Retkun Coh-iskä ajelivat Ouluun ja Tupokseen, jossa ohjelmassa oli paimennuksen sytyttelypäivä lampailla Jokisaaren Minnan ohjauksessa. Sytyttelyssä olivat lisäksi mukana kaikki minun koirat (Källi, Nasta ja Retku) sekä Nasta x Rudi pentueesta Luca-poika ja Taiga-tyttö. Ja mukavaa oli, kiitos Minna!

Källi on rauhallinen, päättäväinen ja vahvasilmäinen lampailla. Sen kohtalona on lampaitten isottelu, eli kuten aiemminkin, vanhat uuhet testaavat koiran vahvuutta nimenomaan blondin kohdalla. Akka sai muutamaan otteeseen Källiä auttaa, kun uuhet kävivät tuijottamaan ja polkemaan jalkaa koiralle. Hyvin tilanteesta kuitenkin selvittiin ja Källi poistui voittajana pyöröhäkistä =)

Nasta on lampailla selvästi koiristani lahjakkain. Se on suhteellisen kova ja vaatii tiukan kurin minulta ja vauhtia pitää ottaa alussa varsinkin pois, mutta muuten sillä on vahva silmä ja selkeä pyrkimys kiertää lauman taakse. Akka oli muutamaan otteeseen ihan pulassa, kun koira kiersi lauman taakse ja lähti pienessä pyöröhäkissä tuomaan lampaat ohjaajalle. Sandaalit jalassa 10 lammasta sylissä... hui! Eli arkielämässäkin Nastalla voimakkasti esiintyvä "paimennusvaisto" (hiipiminen, tuijottaminen, taakse kiertäminen, maahan putoaminen ja ympäri kiertäminen) on ihan oikeaa vaistoa ja vaikka sitä on 8 vuotta kaupungissa pyritty karsimaan ja kieltämään, niin tositilanteessa koira toimii edelleen vaistonsa mukaan.

Retku ja rauhallinen samassa lauseessa (harvinaista herkkua ;-)) eli Retku toimi lampailla rauhallisesti ja harkiten. Sillä on selkeä halu kuljettaa lampaita, mutta rohkeus ei ainakaan vielä riitä lauman taakse kiertämiseen. Retku ei pure eikä hyöki vaan etenee rauhallisesti ja harkitusti ja lampaat selvästi luottavat siihen. Tiedä, mitä tästä pikkulikasta vielä tulee.

Coh oli sitten tapaus sinäänsä. Meillä oli tieto, että Coh on toiminut Australiassa lammastilalla näytöskoirana, mutta mitään "todisteita" lammastyöstä ei ollut. Marjon kanssa pyöröhäkissä Coh esiitti välinpitämätöntä, eikä juurikaan innostunut lampaista. Ja me jo veikattiin, että paltturia on koirasta puhuttu... Minna halusi kuitenkin testata poikaa tarkemmin ja niimpä sytyttelyn jälkeen Cohin ohjaajaksi vaihtui Minna ja pyöröhäkki vaihtui isoon niittyyn ja laumaan lampaita. Ja wow! Coh ON ehta lammaspaimen. Hetken hakemisen jälkeen (yhteistä kieltä koiran kanssa paimennukseen ei ole) Coh teki hyvän hakukaaren ja kuljetti laumaa mallikelpoisessa tasapainossa. Selvästi näki, että tämä on tuttua hommaa koiralle ja sillä on vahva vaisto paimennukseen. Silmää se ei paljoa käytä, mutta pitää lauman koossa ja liikkeessä hyvällä liikkeellä. Saapa nähdä, pääseekö Coh Suomen vierailun aikana näyttämään kyntensä myös paimennuksessa...

Nastan antibioottikuuri päätty. Ulkona pidämme vielä lenkkaria tassun suojana ja sisällä jalassa on pelkkä sukka, ettei rouva nuole kynttä. Parantuminen on edennyt, eikä Nasta enää onnu. Ensi viikolla uskaltaudumme varmaan jo agikentällekkin.

9.7.2005
Retku täyttää 10 kk. Ja on kasvaa hujahtanut Nastastakin ohi. Nyt kotikonstein mitattu säkäkorkeus 50 cm ja painoa 17,7 kg.

Nasta kulkee tossu jalassa (ostin Vaasan eläinkeskuksesta keväällä Nastalle kunnon "lenkkarit") hivenen ontuen. Kynsi on vaaleanpunainen ja paljas, mutta ei vuoda. Ja mahakin on pysynyt kunnossa rankasta lääkityksestä huolimatta.

4.7.2005
Nasta eläinlääkärillä. Koira narkoosiin ja kynsi kuorittiin kokonaisuudessaan pois leikkaussalissa. Märkimisen aiheutti kynnen alle polkuanturaan tunkeutunut tikku. Auts! Nyt Nastalle antibioottikuuri (Clinacin 75 mg 1½ tab. 2 krt päivässä) sekä alkuun Rimadyl-kipulääke. Ja jotta viime kesäinen vatsahaava ei toistu, niin lisäksi Antepsin masun suojaksi aina ½ h ennen lääkettä. Ja kovasta helteestä huolimatta Nastalla on uimakielto ja tassusidepakko seuraavat 2 viikkoa.

3.7.2005
Akka putsas Nastan haljennutta kynttä tarkemmin ja leikkeli tuhriintuneita karvoja. Kynnen alta pursuaa märkää... Heti kipin kapin maantaina eläinlääkäriin. Hyvästi KLAG...

1.7.2005
Samana päivänä, kun KLAGin ilmo lähti matkaan, niin kisakoirani Nasta hajotti taas kyntensä (tismalleen sama oikean etutassun uloin kynsi, kuin maaliskuun lopussa). Kynsi on pituussuunnassa halki ja pi*un kipeä :-((.

Nasta x Rudi pennuista Jippo-pojan viralliset terveystulokset tulivat Kennelliitosta: lonkat B-B ja kyynärpäät 0-0. Onnittelut Helenan perheelle terveluustoisesta koirasta! Nyt 4/6 pennuista on kuvattu ja kaikki ovat terveitä.