Päiväkirja 1.1.-30.6.2006
Pelastettu vanhoilta kotisivuilta, valtaosa linkeistä ei toimi.

30.6.2006
Kesäloma alkaa kellon soidessa aamulla :-) Akka Oulun Pokaalissa töissä ja koirat pääsi liikenteeseen vasta iltasella. Oltiin Retkun kanssa oman koulutusryhmän agitreeneissä, kun treenattavia oli paikkalla vain kaksi. Juhannuksen lentokeinun takia otettiin nyt vauhdikkaita tuloja keinulle ja varmisteltiin pysähdys kunnolla. Toimi ihan mukavasti, paitsi että Retku otti nokkiinsa kontaktin tiukkuudesta ja sitten mennä vihelsi moneen kertaan keinusta ohi. No, toistoja tuli monta kymmentä, eiköhän tämä tästä.

Iltasella vein Källin ja Nastan Sarmolaan hoitoon. Sinne ne jäivät puutarhaan grillaamaan... Retkulla ohjelmassa trimmaus ja pesu, auton pakkaus ja aikasin nukkumaan.

25.6.2006
Rokuan juhannusagin viimeinen kisapäivä. Me tehtiin Retkun kanssa aamukisassa siisti kymppi. Oli muuten taatusti kisan nopein keinu :-) Taiga ja Luca (Nasta x Rudi) olivat myös kisaamassa ja iltapäivän hyppyradalta sekä Niina & Taiga että Erja & Luca tekivät puhtaan radan. Taiga voitti miinustuloksella ja Luca oli kolmas tuloksella +3,xx. Isot onnittelut! Akka on kovin ylpeä teistä sekä "apukasvattajan" että agivalmentajan roolissa.

3-luokassa Pertti ja Rölli tekivät vaikealla radalla upean nollan. Pari on siis hyvässä vauhdissa keräämässä SM-nollia vuodelle 2007. Hienoa työtä pojat!

Retkun agitulokset päivitetty ja muutama kuva löytyy täältä. Mökki on varattuna taas ensi juhannukseksi Rokualle.

Lisää kuvia tulossa tässä viikolla, jahka keretään päivittelemään.

24.6.2006
Rokuan juhannuskisan toinen päivä, meillä ohjelmassa kaksi starttia. Jostain syystä akan tuulimylly-kädet pyörii taas. Koira irtoaa maata kiertävälle radalle nanosekunnissa ja sitten ollaan pulassa. Pitäs oikeesti opetella ohjaamaan ilman käsiä, kun Retku kuitenkin osaaa hypätä loistavan puhtaasti eikä oikeesti tarvitte käsiohjausta hypyillä. Hylky saatiin molemmilta radoilta ja ihan peilistä katsomalla kyllä löytyy syyllinen.

Päivään sisältyi itkua ja naurua yllin kyllin. Aamupäivä painittiin rakkaan Sunny-koiran apuna, kun sen vointi oli yllättäen heikentynyt leiriolosuhteissa. Sunny pääsi loppujen lopuksi Ouluun päivystävälle leikkaukseen ja oloa saatiin helpotettua. Parempia vointeja Sunny ja Mimmu, olette jatkuvasti mielessä. Ja iso kiitos Saanalle puhelinavusta! Sillä välin Jari ja CPU (Nasta x Pyry) pitivät lippua korkealla kisakentällä. Puhdas rata maksi-2:ssa, luokkavoitto ja menolippu kuninkuusluokkaan. Valtavasti onnitteluja Jari ja CPU!!! Luovuttaa ei pidä koskaan. Tämä on pentueen kolmas koira maksi-3 luokassa. Jostain syystä nuo ukot (Janne, Pertti ja Jari) ovat saaneet koiransa hienoon agikuntoon :-)

Otto-poika (Nasta x Niko) Rovaniemellä KV näyttelyssä ainut ERI:n saanut borderi ja siten myös ROP. CACIBin tuomari kuitenkin jätti jakamatta. Toisaalta, Otto on vahvistettu FCI:ssä Kansainväliseksi Muotovalioksi 15.6.2006, joten ei se ois sillä CACIBilla mitään tehnytkään. Onnea, onnea Arja ja Otto.

23.6.2006
Matkattiin Retkun kanssa kahdestaan Rokualle agilitykisoihin. Källi ja Nasta jäivät nauttimaan jussista vanhempien seuraksi mökille. Meillä on iso mökki varattuna Rokualta ja majoituimme mökkiin Marjon ja Jannen sekä Hulda ja Tootsie (Nasta x Pyry) bordereitten kanssa.

Perjantain ohjelmassa oli perinteinen Hemmon Malja -kisa. Pönttö tuli meidän talouteen tasan 9 vuotta sitten Källin voittaessa kisan tuolloin 1997 Hailuodossa. Nyt ei tullut maljaa eikä voittoa, kimurantilta radalta kukaan ei saanut makseissa nollaa. Retkulle 10 vp. kahdesta kiellosta (ohi meni hypyltä ja A:lta). Kisakynnyksen ylittivät myös Bugi (Nasta x Rudi) ja Jari. Siistiä menoa parilla, vaikka Jarin mukaan harjoittelu on jäänyt vähiin.

22.6.2006
Päivällä lyhyt viimeistelytreeni Retkun kanssa Haukkukeitaan agikentällä. Tulipahan taas muistettua, että Källiä ja Nastaa ei pidä ottaa roikkumaan kentän reunalle. Sellainen kannustushaukku siellä raikas, että meinas pikkuneidin ja akan keskittyminen vallan herpaantua. Tehtiin kuitenkin kontaktit, lähtöjättö ja pujottelu onnistuneesti.

Iltasella oli vuorossa paimennustreenit. Aloitettiin Retkun kanssa pyöröhäkissä kolmella lampaalla siten, että lampaat oli pyöröhäkissä ja me koiran kanssa ulkopuolella. Tehtiin tasapainoa ja flänkkiä lauman ympärillä. Retku toimi rauhassa ja maltilla ja pienen lämmittelyn jälkeen tasapaino löytyi hyvin. Ja hienosti Retku lähti tasapainossa oikeaan suuntaan minun liikkuessa vastapuolella. Sitten siirrettiin lampaat talvitarhaan ja jatkettiin harjoitusta vapaana. Ja kyllä pitää kehua Retkua - se parantaa työskentelyä kerta kerran perään. Nyt tehtiin ihan lyhyitä hakuja, lauman kiertoa, flänkkiä ja kuljetusta. Retku pysyy hyvin lauman takana ja pitää erinomaisesti etäisyyden lampaisiin. Tasapainopisteeseen se pitää välillä käskyllä pysäyttää, mutta välillä tarjoaa jo sitä ihan itse. Sitten tehtiin kuljetus kulmaan (lampaat siis) ja koira tasapainoon seis. Koira ohi aidan puolelta, kierto tasapainoon ja seis. Flänkkejä lampaat kulmassa. Selvästikin Retkun mielenkiinto herpaantuu heti, jos lampaat on paikoillaan, joten pidettiin lauma kokoajan pienessä liikkeessä ja silloin Retku työskenteli hyvin. Yhtään se ei isottele eikä uhoa, vaan käsittelee lampaita tosi kauniisti.

Nastan vuorolla oltiin sitten isolla pellolla isomman lammaskatraan kanssa. Kyllä on Nasun työskentelyssä intensiivisyyttä ja vauhtia. Pakko on laittaa painetta muoriin, sillä muuten se kurvaa tosi törkeen lähelle lampaita flänkeissä. Treenattiin kaarelta "pois" käskyä ja 90 asteen lähtöjä flänkeissä. Välillä kuljetettiin palkaksi isoa 8-kuviota ja tehtiin muutama hakukaari. Lopuksi tehtii pari vaihtoa peruskuljetuksesta poispäin ajoon. Tätä pitää vielä treenata, että saadaan koiralta käskystä flänkkäys pois ja eteneminen suoraan kohti katrasta.

20.6.2006
Retkun rapsutus laantui välittömästi kortisonin alettua vaikuttaa. Pesin se varmuuden vuoksi vielä Etiderm-shampoolla. Ulkoloisia sillä ei voi olla, sillä EV-reissulla kaikilla koirilla oli Expot-suoja ja luulis, että Källi ja Nasta ois kutissu kans, jos niillä jotain öttiäisiä ois. Vai tulisko kutina Expotista?!? Retku sai sitä nyt ekan kerran, Källi ja Nasta on käsitelty aikaisemminkin.

18.6.2006
Pertti ja Rölli (Nasta x Pyry) edustivat agilityn SM-kisoissa Lappeenrannassa. Ensimmäiseltä radalta valitettavasti hylky väärän radan takia. Kokemusta lisää ja ensi vuonna uudestaa!

Retku kävin nyt viikonlopun aikana rapsuttamaan itseään. Se kalus parissa illassa takajaloista pohjavillat pois. Lisäksi kainalot kutisee kans, mutta ihossa ei näy mitään. Näyttää siltä, että kutina on lähinnä nuissa ohuen karvan kohdissa eli jaloissa ja mahan alla. Itikanpuremia?!? Sari määräs kutinan rauhoittamiseksi lyhyen kortisoni-kuurin (Prednison 5 mg). Annetaan tätä nyt alkuun kolmen päivän ajan isolla annostuksella (3 tab.) ja sitten puotetaan annostu kolmeksi päiväksi 1½ tablettiin ja sitten vielä viikon verran joka toinen päivä 1½ tab.

15.6.2006
Lohelan Alli piti meille tuuraajana tosi hyvät agitreenit illalla. Tehtiin kimurantti 20 esteen rata suorilta ja oltas saatu Retkun kanssa puhas rata, jos putket ois olleet painoilla kiinni. Nyt kahteen kertaan menty U-putki oli toisella kerralla niin väärässä asennossa, että tuli ohimeno seuraavalta hypyltä. Uskalsin viedä Retku riskillä ja rohkeasti ja koira kulki kerrassaan loistavasti!

14.6.2006
Paimennusilta Minnan luona. Ensin Retku pienen hetken pyöröhäkissä ja kun se siinä jo pyrki lauman taakse ja kuljettamaan lampaat akalle, niin siirryttiin talvitarhaan. Liinassa ensin ja sitten vapaana. Suhinalla haettiin koiraa kaarella tasapainoon katraan taakse ja hyvin Retku sinne liikkuikin. Tasapainopiste ei ole ihan selkeä vielä, mutta pyrkimys sinne taakse on hyvä ja riittävä tässä vaiheessa. Plussaa Retkulle siitä, että se pitää luonnostaan hyvän etäisyyden lampaisiin, eikä mene saalisvietin puolelle. Yllättävän hyvin neiti myös tunkee ahtaista paikoista aidan vierestä lampaiden ohi, toki kannustusta tarvii paljon. Pariin otteeseen sain Retkun myös käskystä käyttämään hampaita (tämä on tarpeellinen taito uhittelevien lampaiden kanssa) eli jos lammas pyrkii kohti ja liian lähelle, koira saa käskystä näykätä lammasta turpaan. Selvästi Retku parantaa kerta kerran jälkeen ja alkaa saada kiinni idesta. Syttynyt se on, ihan varmasti :-)

Nasta pääsi lopuksi isolle pellolle ison lammaskatraan kanssa. Aika kova veto oli lampailla lampolan suuntaa, joten poispäin ajoa ja hakukaaria tehtiin vain toiseen suuntaan. Vähän meinaa olla innokkuudesta johtue ahtaat flänkit Nastalla ja välillä etäisyyttä on pakko korjata maahanmenolla. Tehtiin poispäinajoa sekä suoraan että sik-sak kuviona. Kuljetusta treenattiin myös lampaiden vetosuuntaan.

12.6.2006
Retkun kanssa osallistuttiin SBCAK ry:n järjestämään agilitykoulutukseen Purina Areenan kentällä. Kouluttajan oli herra Mouchart Hollannista. Tehtiin hyvin erikoista treenia alkuun, ei rataantutustumista eikä lähdössä jättämistä, piti vain ohjata ja reagoida koiran tekemisiin nopealla radalla. Ja jo meiltä "vasta-alkajilta" vaadittiin vauhdin optimointia. Minä kun olen tähän mennessä pyrkinyt tuomaan Retkua vain helpoissa kulmissa hypyille, vauhtia vaatimatta (kun sitä piisaa kuitenkin). Nyt sitten vähän testattiin koiran kykyjä ja kyllä Retku menikin hienosti! Aamu oltiin agiradalla ja iltapäivällä hyppyradalla. Minä sain ohjeeksi "pitää käden itselläni" eli ohjaamaan kaarrehyppyjä kädet hyvin lähellä vartaloa. Ja se toimi Retkulla loistavasti. Kun vain saisi vanhan opitun tavan pois tuolta selkäytimestä. Sitä kun on ohjannut lentokonetta Nastan kanssa viimeiset 8 vuotta, riman tiputuksia varoen. Retku OSAA hypätä ilmavasti ja puhtaasti, ei siihen käsiä tarvita.

Päivän päätteeksi ajeltiin Padasjoen ja Palokan kautta kotiin nahka kivistäen. Käsivarret ja niska on akalla pahasti palanut eilisen 9 h ulkoilun jälkeen. Autossa oli ahdasta, mutta onneksi sain Sarmoloiden kyytiin ison peilin.

11.6.2006
Rotuyhdistyksen erikoisnäyttely Tuomarinkylän vinttikoiraradalla. Päivä alkoin klo 9 ja iltaan asti meni. Kehässä oli 90 borderia. Keli oli loistava - aurinkoinen ja sopivan tuulinen. Paitsi että akan nahka paloi perinpohjaisesti... Retku voitti nuorten luokan ERI:llä ja sai kerrassaan superarvostelun. Neiti kutsuttiin mukaan myös "paras pää" -kisaan. Veteraaneissa oli tiukka kisa ja Källi Sarmolan Veikon händleriksi. Niin me sitten paineltiin kehässä peräkkäin Nastan ja Källin kanssa. Nasta 9v. meinas pistää ihan ranttaliksi ja ravi oli hakusessa, mutta rauhoittui sitten raville, kun saatiin toisen kerran yrittää. Tuomaria muorin hyppelyt ja innokkuus lähinnä nauratti. Källi liikkuin Veikon kanssa hienosti ja malttoi seistä hyvin. Molemmille veteraaneille ERI ja Källi sijoittui luokassa 4. Päivän päätteeksi Retku oli vielä mukana Sarin kasvattajaryhmässä jossa tulos 2 KP:n kera.

Päivän muita menestyjiä oli Nastan ensimmäinen sulho Pyry (Borderfame Perths Glory), joka oli PU3 ja ROP-veteraani. Nastan ja Pyryn Hippu-tytär sijoittui puolestaan nartuissa PN3:ksi. Lisäksi Nastan lapsista CPU (Nasta x Pyry) ja Willa (Nasta x Niko) saivat ERI:n. Otto (Nasta x Niko) sai elämänsä ensimmäisen EH:n (aina aiemmin kaikilta tuomareilta on tullut ERI) ja sinisilmäinen Bugi-tyttö (Nasta x Rudi) kävi pokkaamassa varmalla esiintymisellä tarvittavan H:n.

Erkkarikuvia löytyy runsaasti täältä.
Retkusta hienoja kuvia on täällä

Viikonlopun arvostelut lisätty koirien sivuille: Retku, Nasta ja Källi (vihdoinkin Pumpulillakin on oma showsivu).

10.6.2006
Euroopan Voittaja 2006 näyttely Messukeskuksessa. Kehässä 51 borderia. Retkun luokassaan ERI:llä toinen, ihan ok arvostelu ja neiti esiintyi oikein mukavasti. Veteraaneissa Nastan kisakumppanit oli ilmoitettu valioluokkaan, joten me saatiin kiertää kehää ihan keskenämme. Nasta sai ERI:n ja voitti luokan (yllätys, yllätys ;-) ja siten siitä tuli Euroopan Veteraani Voittaja 2006. Rouva kantaa jatkossa nimeä Fin & Est Mva EVV-06 PPR1 TK1 BH Pikkupaimenen Creme Vanilla.

Muita menestyjiä oli Nastan toinen sulho Niko (Maccabee Blue Peter) joka voitti urosten veteraaniluokan saaden tittelin EVV-06 ja ollen ROP-veteraani.

Illalla ohjelmassa hotellilla Pumpulin pesu ja puunaus. Nasta ja Retku saa kelvata Erkkariin eilisellä pesulla.

9.6.2006
Padasjoelta matka jatkui aamupäivällä Helsinkiin. Pientä shoppailua keskustassa (koirat rautatieaseman alla parkkihallissa autossa) ja Ikeassa. Tuli sen verran isoja ostoksia, että pitää hommata osalle kyyti kotiin... Illalla majoituttiin Ramada-lentokenttähotelliin. Koirien pesu ja ulkoilua. Hyvin asettui lauma hotellihuoneeseen.

8.6.2006
Pakattiin Kultu-Kimallus kattoa myöten täyteen tavaraa ja koirat takaboksiin ja suunta kohti etelää. Ensimmäinen etappi oli kummitädin luona Padasjoelle, matkalla toki piipahdettiin Sarin luona Palokassa. Mummu 86 v. jäi viikonlopuksi "hoitoon" Padasjoelle ja koirapoppoo suuntaa Helsinkiin.

7.6.2006
Retkun kanssa omalla kentällä agikisoissa. Sitä saa mitä tilaa eli ois pitänyt ehdottomasti päästä harjoittelemaan tässä kisojen välissä. Koira oli ihan pois käsistä ja revitteli ihan omiaan. Karkas lähdössä tosi törkeesti ja sitten saatiin nelosena olleelta A:lta elämämme ensimmäinen kontaktivirhe. Puomilla otin sitten vauhdin niin pois, että tarttui "rukkasiin" ja tuli kielto seuraavalta putkelta. Loppusuoralla Retku sitten teki näyttävän loikan renkaalle - kehyksen välistä, joten hylkyhän siitä paukahti, kun akka ei moista huomannut. Hakusessa siis tasapaino kuuntelun ja hallinnan sekä irtoamisen ja omatoimisen radanluvun välillä...2½ viikkoa aikaa harjoitella ennen Rokuan juhannuskisoja.

Sari Eskelisen ottamia kuvia kisoista: Luca puomilla ja puomilla2. Retku puomilla, puomilla2, puomilla3, puomilla4 ja hypyllä. Taiga puomilla, puomilla2, puomilla3, puomilla4 ja pituudella.

Matkaamme pitkäksi viikonlopuksi etelään. Äiti lähtee avuksi kenneltytöksi ja Veikko auttaa händläyksessä erkkarissa. Meidän sakin löytää siis lauantaina Euroopan Voittaja 2006 näyttelystä Messarista, sunnuntaina Tuomarinkylän vinttikoiraradalta erkkarista ja maanantaina Purina Areenalta agikoulutuksesta.

6.6.2006
Retkun kanssa Minnan luona paimennuksen sytyttelyssä. Nasta pääsi alkuun isolle pellolle mallikoiraksi ja aika pulassa oltiin ison ja hyvin lentävän lammaskatraan kanssa. Päkät menis sujuvasti laukkaa molempiin suuntiin pitkin pitkää peltoa. Saatiin kuitenkin aikaseksi pätkät rauhallista kuljetusta sekä poispäin ajoa ja flänkkejä katras paikoillaan. Retku aloitti sitten pyöröhäkissä kolmella pässillä ja heti alusta alkaen ajatusta hommassa oli huomattavasti viime kesäistä enemmän. Häntä pysyi aivan alhalla ja huomio rauhallisesti lampaissa. Rohkeutta Retkulla saisi olla enemmän, vaihtoi helposti omatoimisesti suuntaa, kun lampaat juntturoivat. Mutta ideaa on ja saatiin pyöröhäkissä aikaiseksi muutama taakse kierto. Talvitarhassa sitten otettiin koira liinassa ja Retku kiersi muutaman yrityksen jälkeen suhinalla katraan taakse. Ei pysähdy vielä luonnostaa tasapainoon, mutta käskyllä kyllä on käsissä. Ehkä tästä paimenkoira tulee sittenkin?!?

Sovittiin jatkosta siten, että Retku pääsee nyt aloittelijoiden viikkotunnille. Uudestaan lampaille siis ensi keskiviikkona. Katotaan, mihin kakaralla rahkeet riittää.

5.6.2006
Nastan tämän kesän toiset paimennustreenit. Tänään selvittiin kuivin jaloin. Oltiin isolla laitumella kolmen lampaan kanssa. Nyt oli huomattavan herkkäliikkeisiä lampaita ja niillä oli hurja veto lampolan suuntaan. Tehtiin ensimmäistä kertaa poispäin ajoa. Nasta oli liinassa ja ohjasin sitä takaa ja sivulta. Hienosti meni. Täytyy myöntää, että mun 9v. koira on luonnonlahjakkuus tässä lajissa! Nasta kuljettaa rauhassa ja maltilla, liikkelle lähdöt on ihanan rauhallisia ja kontakti säilyy kokoajan lampaisiin. Suoran poispäin ajon jälkeen tehtiin pellon mitan (n. 100m) verran sik-sak poispäin ajoa eli harjoteltiin takaa vasen ja oikea käskyjä + aja. Loistavasti meni tämäkin. Sitten takaspäin tehtiin perinteistä kuljetusta, mutta tarkkana sai olla, kun lampailla oli kova veto lampolaan päin. Paremmin säilyy Nastalla maltti ja etäisyys, kun ollaan molemmat samalla puolella (poispäin ajo). Perinteisessä kuljetuksessa täytyy käskyttää tiukemmin, ettei muori ryysi liian lähelle lampaita. Nämä oli kyllä kerrassaan kiitollisia lampaita, sillä ne otti ritolat välittömästi, jos koira puski yhtään liian lähelle. Minna-koutsi meinas, että kisoihin vaan, kun näin hyvin pelittää. Loppukesästä siis Ruotsiin...

4.6.2006
Elwood (Nasta x Niko) luonnetestissä Nummelassa, tuomarit Jorma Piiroinen ja Bengt Söderholm. Kerrassaan hienot pisteet (samat, kuin Nasu-äipällä ;-) ja kovasti kehuja tuomareilta. Tässä Elmu osa-aluepisteet:

toimintakyky

+2 Suuri

+30 pist.

terävyys

+3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

+3 pist.

puolustushalu

+3 kohtuullinen hillitty

+3 pist.

taisteluhalu

+3 Suuri

+30 pist.

hermorakenne

+1 Hieman rauhaton

+35 pist.

temperamentti

+3 Vilkas

+45 pist.

kovuus

+3 Kohtuullisen kova

+24 pist.

luoksepäästävyys

+3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

+45 pist.

laukauspelottomuus

+ Laukausvarma

 

yhteensä

hyväksytty

+215 pist.

Ja Rölli-poika (Nasta x Pyry) ohjaajansa Pertin kanssa kesti hienosti "veitsi kurkulla" kisaamisen agilityssä. Pari sai tänään Jyväskylässä seitsemännen (eli viimeisen) SM-nollan. SM-kisat pidetään kahden viikon kuluttua parin kotimaisemissa eli Lappenrannassa. Isot onnittelut Pertti & Rölli - olemme kovin ylpeitä teistä!

Me koiraleiriläiset pakattiin kimpsut ja kampsut sekä järvivedelle tuoksuvat koirat autoon ja ajeltiin ukkoskuurojen kannustamana kotiin Rekolasta. Kiitos mukavasta leiristä järjestäjille ja iso kiitos Petralle & Mickylle matkaseurasta ja virheettömästä kartanluvusta. Hyvä oli maakuntareitti ajella. Ja Källin turkissa on tuliaisena kilo Rekolan rantahiekkaa...

Kuvia tulossa.

3.6.2006
Lähdettiin Rekolasta Jyväskylään agikisoihin. Ennen kisoja Pöyliön Lea otti Retkusta poseerauskuvia ja koko kolmikosta kimppakuvia. Odotellaan näitä kuvia rauhassa ensi viikolla. Ainakin kameran näytöllä kuvat näyttivät onnistuneilta.

Retkulla oli ohjelmassa kolme starttia. Ensimmäisellä radalla Retku teki ensimmäistä kertaa täysin soolovalinnan eli syöksyi akan selän takaa putkesta renkaalle. Videolta kun kattoo, niin koiran pääkään ei kääntynyt, vaikka akka oli menossa ja käskytti ihan eri suuntaan... Hylky siis loppusuoralla. Kakkosradan sössiminen meni sitten 100% akan piikkiin. Nollavoittoa tarjottiin ihan kultatarjottimella. Pujottelu vaan oli radalla ihan jossain muualla, kuin mitä sen piti akan mielestä olla. Eli sujuvasti vietiin koira kurvista pujon ohi (ja estettiin koiran meno seisomalla suoraan keppien edessä). Huoh. Nollanesto toimii taas :-( Hyppyradalla ote herpaantui taas loppusuoralla ja raketti sujahti akan liiallisen ennakoinnin johdosta putken väärään päähän. Retkun tulokset on  täällä.

Tuloksista huolimatta, olen taas äärettömän tyytyväinen Retkun ratoihin. Se kuuntelee hyvin ja etenee sujuvasti esteiltä toiselle. Kontaktivarmuus meillä on 100% (ei yhtään virhettä 15 startissa) ja hypyt sujuvat pääsääntöisesti hyvin ja ilmavasti. Retku ei myöskään ihmettele ollenkaan uusia esteitä, vaan kulkee varmasti kisassa kuin kisassa. Ja lähdössä pysyy nyt hyvin (kiitos Elina patistelusta). Kyllä se nolla sieltä vielä joskus tulee.

Kisojen lomassa Sepi kävi meitä tervehtimässä Sisu-pojan (Nasta x Rudi) kanssa. Kylläpä on poika hurjasti kehittynyt vuoden aikana. Eli on hyvin tyypillinen Nastan lapsi - kehittyy hitaasti, mutta varmasti. Kuviakin räpsittiin, laitan niitä esille jahka ehdin.

Rölli (Nasta x Pyry) ja Pertti kisasivat Helsingissä Stadi Games:issä ja saivat 6/7 SM-nollan. Yhtä puuttuu... Onnea, onnea!

Ja Minnan tuomaroidessa meitä Jyväskylässä, matkasi Hippu (Nasta x Pyry) Tallinnaan näyttelyyn. Viiden bc-nartun kisassa Hippu oli ainut ERI:n saanut (tuomari Jamie Hubbart, Australia) ja tulijaisina siis SERT CACIB ROP BaltV-06 Est Mva. Mahtavaa, upeeta Hippu!!!

2.6.2006
Ajeltiin Petran ja Mickyn (Nasta x Rudi) kanssa iltapäivällä Pihlajavedelle Rekolan koiraurheilukeskukseen Pikkupaimenen kesäpäiville. Paikalla on viikonlopun aikana noin 40 ihmistä koirineen. Illalla otetiin lähimetsässä esineruutua. Tämä oli ensimmäinen vieras esineruutu Retkulle. Ruudussa oli oma mötkö, oma rukkanen ja Ramin hanska. Kaikki esineet Retku haki innolla ja tarkasti ja toi akalle, paitsi että Ramin hanska maistui pahalle ja se piti limpata metsään pariin otteeseen. Pitänee laittaa esineruutuun vain vieraita esineitä jatkossa. Omat kamat on liian ihania.

Illalla Källi toimi sitten demokoirana näyttelytrimmauksessa. Tyytyväisenä muori köllötti pöydällä hoidettavana.

1.6.2006
Laitoin Expot-punkkisuojan kaikille koirille. Tämä on etenkin EV-06 sisänäyttelyä varten. Ei kiinnosta tuoda Messarista tulijaisina kirppuja ja/tai täitä. Punkkeja meillä Oulussa ei kauheesti ole, mutta kun kesäretket vie mm. Jyväskylään, Pihlajavedelle, Padasjoelle, Helsinkiin ja Kokkolaan, niin parasta suojata tytöt punkeilta.

Otto (Nasta x Niko) on tullut isäksi. Morsian on Fin & Ltu Mva BaltV-05 BH Mäntysillan Caracol. Pentuja syntyi kuusi, kolme urosta ja kolme narttua. Tiedustelut pennuista Kennel Borderluck's.

29.5.2006
Nastan ensimmäinen paimennustreeni sitten viime syyskuun. Eli meillä on ollut reilu 7 kk tauko ilman lampaita. Nyt oltiin kamalassa vesisateessa talvitarhassa kolmen pässipojan kanssa. Intoa piisas koirassa. Otettiin alkuun vähän vapaata kuljetusta ja suunnan vaihtoja. Sitten kulmaan ajo treeniä, flänkkejä + sieltä lauman ohitus aidan puolelta ja haltuun otto. Rohkeasti ja päättäväisesti Nasta kiilas lampaiden lähelle ja ahtaisiin paikkoihin. Flänkit meinas olla turhan ahtaita, mutta ne saatiin hyvästi treenillä ja pienellä paineella laajemmiksi. Tahtoo vaan koira valua maahan-käskyn jälkeen vielä 1-2 metriä kohti lampaita. Kyllä syttyi palo taas meidän paimenkoiran silmiin. Jatketaan harjoituksia nyt Minnan ohjauksessa kerta viikossa.

28.5.2006
Hieno näyttelytulos Järvenpäästä: Nasta x Niko Laku-poika Lilian Hannisten arvostelemana KÄY ERI1 PU1 SERT VSP -> Suomen Muotovalio! Jatkossa Laku on siis virallisesti Fin Mva JK2 BH Pikkupaimenen Man In Black. Lämpimät onnittelut Saija ja Laku!!! Nyt Nastalla on kolme valiojälkeläistä.

Huomenna Nastalla alkaa paimennuskausi ja tarkoitus olisi treenata läpi kesän kerran viikossa Jokisaaren Minnan ohjauksessa. Ensi viikonloppuna matkamme Petran ja Mickyn kanssa Rekolaan Pikkupaimenten sukukokoukseen ja lauantaina Retku juoksee Jyväskylässä kolme agistarttia. Olen myös sopinut studio-Pölen kanssa missi-irmelin valokuvauksesta eli laatukuvia luvassa...

Kotareiden päivityksessä on palattu takaisin FrontPageen. Open Office teki niin kökköstä koodia, että sitä ei käsin jaksanut korjata. Ja kun muutenkin tahtoo nämä päivitykset venyä, niin huono ohjelma ei yhtään edistä sitä kyllä.

27.5.2006
Tamperella ryhmänäyttelyssä (Ruth Wagner, Luxenburg) Otto (Nasta x Niko) pesi koko tasokkaan joukon ollen ROP. Ryhmässä poika oli nostettu vielä 8 parhaan joukkoon, mutta sijoitukseen asti meno ei ollut riittänyt. Isot onnittelut Arja ja Otto!

Pyry Pyrhönen tuli meille muutamaksi päiväksi hoitoon. Hyvin sopii herra akkalaumaan. Lenkillä se kulkee rinta rottingilla ja häntä pörheenä haareminsa rinnalla :-) Ulkona sataa ja ukostaa. Pihahommia ois vaikka kuinka, mutta kuka niitä sateessa haluais tehä?!?

26.5.2006
Rouva Nasu-Petteri täyttää komeat 9v. Akka on yrittänyt kertoa Nastalle, että 19 kertainen äiti, 13 kertainen isoäiti ja 5 kertainen iso-isoäiti voisi alkaa jo käyttäytymään rauhallisesti ja arvokkaasti, mutta katin kontit. Joka paikaan pitää hönkästä mahd. nopeasti ja mieluiten kiitolaukkaa Retkun kanssa kilpaa. Toivomme hyviä ja virkeitä vuosia vielä runsaasti lisää. Ja höpöstelyterveiset ja onnittelut Inka-sissolle Kajjjaaniin!

Källin otsasta poistettu kesän ensimmäinen punkki :-(

25.5.2006
Tätiratsastaja 15 vuoden tauon jälkeen kilparatsastajana :-O. Matkasimme Reino-hepan kanssa Kempeleen Koivikkoon seurakisoihin hyppäämään 80 cm esteitä. Kisa oli Reinon ensimmäinen estekisa ja hyvinhän se sujui. Sarjaväliin ei oikein sovittu, joten B-osalta puomi alas ja tulos 4 vp. Mutta tästä on hyvä jatkaa! Iso kiitos Bibille kärsivällisyydestä ja valmentaja-Sonjalle tsemppauksesta.

Retkun Jojo-äiti jatkaa menestystä näytelmäkehissä. Tänään Orimattilassa Elena Ruskovaaran arvotelemana ROP ja ROP-veteraani sekä näyttelyn 2. kaunein veteraani. Retkun 3/4 veli Touho oli VSP ja sai toisen SERTinsä. Onnittelut Seppälän perheeseen!

21.5.2006
Kisat Haukkukeitaassa jatkuivat. Aamun hyppyradalta Retkulle yksi rima alas ja sija 2. Agilityradalta kuskille 5vp. pujottelusta. Tuli sitten käskytettyä koira oikeasta välistä pois... Tälläkin radalla sija 2. Muuten kokonaisuudessaan hirmu sujuvia ja hallittuja ratoja. Yhtään kieltoja/ohijuoksuja ei tullut ja kurssi pysyi kokoajan hyvin kohti seuraavaa estettä. Meillä on nyt 12 kisastartin jälkeen 6 x vitosen ratoja ja neljä hylkyä. Retkun tulokset on täällä.

Pirkko Riekin ottamia ratakuvia Retkusta: hyppy1 ja hyppy2

Sari Eskelisen ottamia ratakuvia Retkusta: puomi1, puomi2, puomi3, puomi4. Ja hyvästä työstä tulee riemupalkka: mötkö1 ja mötkö2.

Iltapäivällä onnellinen Satu soitti Hämeenlinnasta Willan tuloksia. Pari oli ollut ensimmäisessä PK-jälkikokeessa ja tuloksella maasto 163, esineet 30 ja tottis 72 irtosi koulutustunnus JK1. Isot onnittelut Satu & Willa!!! Tämä Nasta x Niko on oikeen PK-pentue, kun kolmella sisaruksella on jälkikoulari 3 vuoden iässä.

Rölli-poika (Nasta x Pyry) teki tänään Varkaudessa agilityn 3-luokassa nollaradan. Tämä on Röllin & Pertin 5/7 nolla kohti SM:iä ja karsintoja. Onnea, onnea!!!

Retkun Jojo-äiti puolestaan sai agilityn 1-luokasta nollaradan ja nousi kakkosiin. Hyvä Jojo ja Jari!!! Eilen kaunis ja tänään taitava =)

Helsingissa Aptus showssa Hippu (Nasta x Pyry) esiintyi edukseen voittaen nartut ja saaden CACIBin. Lämpimät onnittelut Minna ja Hippu-mummo ;-))!

Retku on ilmoitettu heinäkuun alussa Jällivaaran KV näyttelyyn Ruotsiin. Lähdemme sinne päiväretkelle treenikamujen Erjan ja porves Pikin kanssa.

Nastasta on tänään tullut isomummu kun sen lapsenlapsi Pikkupaimenen Now And Forever "Hipsu" (Nahrof Shadow of Mercy - Pikkupaimenen Milli Vanilli) synnytti viisi pontevaa pentua Australiassa. Pentueen isä on Pikkupaimenen Purple Rain "Toto". 

20.5.2006
Retkun kanssa agikisoissa omalla kentällä. Ekalta radalta 15vp. meille hyvin epätyypillisistä riman tiputuksista. Pikkukoira vallan sekosi rytmissä loppusuoralla. Toiselta radalta 10vp rimasta ja virhe pujottelun aloituksesta. Nyt kakaran pää kuitenkin kesti hienosti pujon korjaamisen, vaikka oltiin jo loppusuoralla ja vauhtia + kierroksia oli melkoisesti. Sijoituttiin kympillä kolmanneksi. Ja molemmilla radoilla lähtö onnistui hyvin, eikä koira varastanut yhtään.

Kisauran agilityssä avasivat myös Nasta x Rudi pentueesta Luca-poika. Vielä tällä kertaa ei tuloksia syntynyt, mutta Erja ja Luca esittivät monia hyviä pätkiä radalla. Siitä se lähtee!

Sysmästä tuli näytelmäuutisia: Retkun Jojo-äiti oli Jaana Hartuksen arvotelemana ROP ja ROP-veteraani sekä päivän päätteeksi Näyttelyn kaunein veteraani!!! Samasta laumasta Retkun 3/4 veli Touho oli VSP ja sai SERTin. Hurjasti onnitteluja Riikka ja Jari!!!

16.5.2006
Agiltyn möllikisat omalla kentällä. Kisakynnyksen ylittivät Niina&Taiga (Nasta x Rudi), ja pari voitti maksien möllikisan ihan suvereenisti nollalla. Myös Erja&Luca olivat kisassa mukana tehden virheettömän suorituksen. Me Retkun kanssa saatiin hylky heti alkuradasta 1-luokassa.

14.5.2006
Rölli-poika (Nasta x Pyry) näytelmäkehässä Kotkassa (tuomarin Jaana Hartus) AVO ERI1 PU2 ja vara-SERT. ROP oli Retkun 3/4 veli Nero. Röllin Tirri-tytär oli PN2 ja sai ensimmäisen SERTin. Onnittelut Elina ja Pertti!

13.5.2006
Oulun näyttelyssä Källin kanssa. Kehässä ensimmäistä kertaa myös Nasta x Rudi pentueesta veljekset Luca ja Micky. Tuomarina Miroslav Zidar Sloveniasta. Micky esiintyi hyvin ja sai vaaleanpunaisen nauhan (ERI2). Luca ujosteli tuomarisetä yksilöarvostelussa ja nauhaksi tuli punainen (EH3). PU-kehässä Micy sitten sijoittui vielä toiseksi ja sai vara-SERTin meidän kaikkien yllätykseksi. ROP ja paras uros oli sukulaispoika Saku (onnittelut Jouko!). Källin turkki oli kamalassa kunnossa, mutta silti irtosi ERI. Luokassaan muori sijoittui toiseksi. Retkun 3/4 sisko Ruska voitti nartut ja sai ensimmäisen SERTin. Hippu (Nasta x Pyry) oli PN4. Esitimme myös Pikkupaimenen kasvattajaryhmän (KP), mutta sekalaisen sakin kanssa ei jääty isoon kehään.

Iltapäivällä Retku osallistui OKK:n agikurssille, jonka piti Taina Airaksinen. Tehtiin aika vaikeita ja kimurantteja harjoituksia, mutta Retku kyllä toimi hirmu hyvin ja jaksoi lukuisia toistoja hyvillä kierroksilla. Pitää vaan rohkeasti treeneissä tehdä vaikeampiakin kuvioita välillä. Kontaktit meillä on hyvin hanskassa, niistä tuli kehuja.

9.5.2006
Retku 20 kk.

7.5.2006
Nastan lapsista Otto (Nasta x Niko) ja Hippu (Nasta x Pyry) Suolahden näyttelyssä. Otto PU3 ja Hippu PN2. Tuomarina Elena Ruskovaara. ROP oli Lean Jawa (Locheil Power Play). Isot onnittelut kaikille!

Aamusella oltiin katsomassa OSN:n tokokoetta, jossa Petra ja Leevi (Fin Mva HK2 BH TK1 Pikkupaimenen Jazzy James) saivat EVL:ssä 1-tuloksen ja Leevistä tuli Fin Tva. Mahtavaa, upeeta! Valiokahveja odotellaan...

Janne ja Tootsie kisasivat agilityä Helsingissä. Hyppyradalta nolla, joka on parin 6/7 nolla kohti SM:iä ja karsintoja. Onnea, onnea!!! Kuulemma nollia voi varmistellakin... :-)

6.5.2006
Jari ja CPU (Nasta x Pyry) kisasivat Nummelassa agilityn 2-luokassa: 0-voitto. Tämä oli parin toinen nousutulos. Nyt kuulostaa, että yhteinen sävel on löytynyt. Onnittelut!!!

1.5.2006
Janne ja Tootsie (Nasta x Pyry) kisasivat Helsingissä agilityn 3-luokassa: 0-voitto. Aikaero kakkoseen lähes 4 s. Tämä olin parin toinen nollavoitto kohti Fin Ava -titteliä. Ja sitten vielä se missikisatulos tarvittas... Aivan valtavan isot onnittelut, ollaan kovasti ylpeitä teistä!!!

30.4.2006
Agikisat KASsilla jatkuivat. Ja me Retkun kanssa pujoteltiin ja pujoteltiin ja pujoteltiin. Ekalla radalla varmaan 8 kertaa (hylky). Kierrokset nousi niin taivaisiin, että eihän siitä mitään tullut. Toisella radalla akka sitten otti tiukemman asenteen ja verryttely suoritettiin ihan toiseen tapaan (rauhoittelua kentän reunalla, ei saa katsoa muiden suorituksia). Tältä radalta sitten hieno 5 vp. (yksi rima alas) ja aika -27,10 ja sija 2. Sen verran hankala oli rata, että yhtään nollaa ei tullut ja tuloksenkin sai vain 4 maksia. Kaikki tulokset on täällä. Ja Retkun tulokset meriselitysten kera täällä.

Kiitokset vierailusta Elina, Pertti, Rölli ja Tirri. Ensi kerralla pyritään jättämään aamupalaksi tarjoiltu hellalla keitetty vedenkeitin väliin... ja samoin savumerkit :-)

29.4.2006
Hippu (Nasta x Pyry) missikisoissa tänään Lieksassa, tuomari Päivi Eerola. Hippu paras narttu ja VSP. Retkun ¾ veli Jarre (Pikkupaimenen Golden Arrow) aloitti virallisen näytelmäuran 9kk 2 päivän iässä, olemalla ROP, RYP1 ja BIS3. Voiko tuon paremmin enää aloittaa?!? Hippu oli myös mukana Pikkupaimenen kasvattajaryhmässä, joka oli BIS1. Isot onnitelut kaikille!!!

Retkun kanssa korkattiin ulkokausi käyntiin suorilta KASsin kisoissa. Yhteen ulkotreeniä ei ollut alla, oman seuran esteet muuttivat Haukkukeitaaseen vasta eilen. Ja nyt se nuori koira löytyi sitten meidän kakarasta ;-) Saatiin hylky molemmilta radoilta kieltojen muodossa. Ja joistain syystä pujottelu tökki kans oikeen urakalla, vaikka se Retkun lempieste onkin.

26.4.2006
Erja ja Luca (Nasta x Rudi) ylittivät kisakynnyksen tänään KASsin mölliagissa. Kaksi puhdasta rataa (möllit & 1-lka) ja mölliluokan voitto. Olipa hieno aloitus, onnittelut!

Bugin (Nasta x Rudi) terveystulokset tulivat Kennelliitosta: lonkat A-A ja kyynärpäät 0-0. Onnittelut Jari & Minna terveestä koirasta.

Nyt Nastan kaikki 18 eloissa olevaa jälkeläistä on terveystutkittu ja tulokset ovat kyllä loistavat.
Lonkat:
A 14/18 (78%)
B 3/18 (17%)
C 1/18 (6%)
Ja kyynärpäät kaikilla 0 (100%).

Kiitos kaikille pennunomistajille tutkimusten teettämisestä. Tämä on tärkeää tietoa sekä koiran omasta terveydestä, niin myös jalostuksen etenemisestä. Toivomme tulosten säilyvän yhtä hyvinä myös tulevissa polvissa.

Kevään 2006 aikana jälkikasvua Nastan lapsille on tulossa Otolle (Kans* & Fin & Ltu Mva JK1 BH TK1 BaltW-05 JV-03 Pikkupaimenen Maximum Speed) Pepin (Fin & LtuMva BaltV-05 BH Mäntysillan Caracol) kanssa. Tämä on Oton ensimmäinen pentue.

25.4.2006
Suomalaista bc-historiaa: ensimmäinen suomalainen bordercollie on tänään matkannut Australiaan. Koira on Nasta lapsenlapsi “Hipsu” (Pikkupaimenen Now And Forever) Hipun ja Nearsin pentueesta. Hipsun masussa maailmalle matkasivat myös Nastan tulevat lapsenlapsenlapset. Eli Nasusta tulee iso-mummo vielä nyt kevään kuluessa :-O.

22.4.2006
Nastan kolmas pentue (Nasta x Rudi) juhlii tänään 2v. synttäreitä. Onnea Taiga, Bugi, Jippo, Sisu, Luca ja Micky – nyt taitaa kalenterin mukaan alkaa virallinen aikuisuus :-) Tosin teidän Nasu-mammakin (melkee 9v.) on vielä ihan kakara.

Otto (Nasta x Niko) osallistui tänään luonnetestiin. Otto on jo valio PK-jälkituloksen perustella, mutta mukavaa, että saadaan papereihin myös LTE-tulos.

toimintakyky

+1 kohtuullinen

+15 pist.

terävyys

+3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

+3 pist.

puolustushalu

+3 kohtuullinen hillitty

+3 pist.

taisteluhalu

+2 kohtuullinen

+20 pist.

hermorakenne

+1 hieman rauhaton

+35 pist.

temperamentti

+2 kohtuullisen vilkas

+30 pist.

kovuus

+1 hieman pehmeä

+8 pist.

luoksepäästävyys

+3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

+45 pist.

laukauspelottomuus

+ laukauskokematon

 

yhteensä

hyväksytty

+159 pist.

Lempäälä 22.4.2006 Pekka Orava & Pasi Halme

Onnittelut Arja ja Otto hienosta tuloksesta, ihan on Oton kuuloinen tulos. Rauhassa ja turvallisin mielin sopii Otonkin kanssa kulkea pimeässä :-)

17.4.2006
Loistavia näytelmäuutisia Lappeenrannasta (KV). Rölli-poika (Nasta x Pyry) AVO ERI1 PU1 SERT CACIB ja ROP!!! Tuomarina tanskalainen Gert Christensen. Tämä oli Röllin toinen SERTi. Mahtionnittelut Rölli, Elina ja Pertti. Ja iso kiitos Rölliä taitavasti esittävälle Jennille! Isoon kehään Rölli ei jäänyt, kun händlerin piti lähtä töihin.

Me ollaan nautittu joutavasta pyhäpäivästä kotihommissa ja ulkoilleen. Auto Kultu-Kimallus on siivottu (akka sotkee ohjaamoa syödessään ratin takana... ja koiraosastossa oli miljoona Pumpulin karvaa). Päivällä käytiin myös pitkä lenkki Iinatin metsässä. Siellä on vielä mukavasti lunta ja rinnepaikoissa jo ihan sulaa ja kuivaa. Halvat on huvit koiramaailmassa. Källi nautti saadessaan vääntää kakat kuivaan heinikkoon ja sitten potkittiin ja ruovittiin maata ja heinäturppaita päälle oikeen urakalla. Ja toisaalla metsässä saattoi sitten köllähtää piehtaroimaan jäähileiseen lumihankeen.

Odotuksella seurataan oman kotipihan sulamista ja sitä, mitä kaikkea (kuivien haravoimattomien lehtien lisäksi) sieltä lumen alta paljastuukaan. Pihassamme on kaksi isoa koivua, joista toinen on veikeästi kolmihaarainen. Kolmas pihapuu on ilmeisesti pihlaja. Pensasta on jos jonkin moista. Toivotaan, että väliaitapensas ois sireeni. Lisäksi lumen alta on paljastunut kaksi isoa pihakiveä ja leikattu pensasaita näyttää olevan ilman hankea noin 80-100 cm korkuinen. Kohta päästään omaa pihaa kuopimaan!

Akka on lomalla 27.4 asti, joten tässä on mukavasti aikaa tehdä kotihommia ja ulkoilla hienossa kevätsäässä. Tosin to-la kuluu risteilyllä Tukholmassa ja koirat jää äitin ja Mirva-siskon hellään hoitoon. Retku ilmoitettu 1½ viikon kuluttua pidettäviin KASsin agikisoihin. Kisat on todennäköisesti ulkokentällä, mutta treenaamaan ulos ei päästä vielä.

Kotisivut päivitetään jatkossa Open Officen HTML-ohjelmalla. Valitukset mokista kirjallisesti. Ei jaksa ihan notepadilla tätä hommaa tehdä.

16.4.2006
Agikisat Rovaniemellä jatkuivat heti aamutuimaan. Hotelliyö sujui Retkulla jo rutiinilla ja aamupalan ajan neiti nökötti turvallisesti omassa autossa. Kun on nuo hotellien korttiovet liian helppoja yhtä borderia pitelemään. Ensin oli agirata, joka vaikutti oikein mukavalta. Retku oli taas tosi täpinöissään lähdössä ja video paljastaa lahjomattomasti, että kakara karkas taas lähdöstä ennen aikojaan. 8 estettä päästiin alussa puhtaasti ja sitten rytisikin neljällä peräkkäisellä esteellä eli kaksi rimaa alas kurvissa (akka jäi tosi kauas taakse -> takajalkavirheitä), pujottelusta otus karkas 10 kepin jälkeen ja sen jälkeen hylky (väärä rata – kosketti A:ta). Loput kuusi estettä mentiin sitten taas puhtaasti ja sujuvasti. Eli olipa nyt sitten oikeen tyypillinen nuoren koiran rata! Kun on kuski myöhässä, niin virheitä tulee.

Hyppyradalta en siten suuria odotellut, kun ilman kontaktiesteitä meillä tuo vauhti herkästi karkaa turhan suureksi ja ohjaus ei pysy kasassa. Lähtö oli taas aivan liian liukas. Jos akka ois päässyt muutaman askeleen kauemmaksi, 2 esteen taakse, niin 5 esteen alkusuora ois voinut onnistua. Nyt siis Retku liukeni lähdöstä ja se kostautui ohimenolta (kielto) neloshypyllä. Muuten rata menikin sitten virheettömästi, vaikka kartturi hukkaskin kertaalleen kuviot ja leikkas ihan hassussa paikassa. Tulokseksi siis 5 vp. reilusti alle ihanneajan ja sijoitus 3/13. Ja taas siis palkinnot kotiin. Tällä kertaa täydennettiin akan Primavera-astiastoa palkintopöydästä.

Kyllä sopii olla äärettömän tyytyväinen Retkun kisauran avaukseen. Neljältä radalta 3 x 5 vp. ja vain yksi hylky. Kakara on yllättävän hyvin kuulolla, vaikka voisi kuvitella, että tuossa metelissä (haukkuu kokoajan radalla) ei käskyt kuulus ollenkaan. Ja tähän on päästy kuitenkin suhteellisen vähällä harjoittelulla. Retku on luonnostaan erinomainen hyppääjä ja se keskittyy hommiin todella hyvin. Kontakteilta radan jatkamista meidän pitää selvästi vielä harjoitella paljon, samoin kun lähtöön jättämistä. Nyt on pakko vähän tyytyä kompromissiin tuon lähdön kanssa, sillä vaarana on, että jos Retku varastaa ja käsken sen kaukona takas istumaan, niin kutsuttaessa se sitten tulee ykkösriman ali.

Nyt täytyy myös tosissaan harkita Nastan agiuran jatkoa. Voipi olla, että akan AO ei riitä samassa kisassa kahden totaalisesti erilaisen koiran ohjaamista. Ja kun on nopeita koiria molemmat, niin selkärangasta pitäs ohjauksen tulla. Eikä toimi Retku, jos sitä ohjaa Nastan tavalla, ja Nastan puottaa kyllä kaikki rimat, jos sitä vie kuten Retkua... Nasta tulee toukokuun lopussa 9v. joten joka tapauksessa sillä on jäljellä enää kausi tai pari. Oiskos tuo nyt iso synti, jos päästäis muorin jo agieläkkeelle? Paimennusta me jatketaan tottakai, se on Nastan laji. Ja muutenkin koira on vielä ihan huippukunnossa, revittelee lenkeillä aivan samaan tahtiin Retkun kanssa.

Retkun agikisat meriselityksineen täällä.

15.4.2006
Matkattiin Retkun kanssa kahdestaan ensimmäisiin virallisiin agikisoihin Rovaniemelle. Ounashallista kun on mukavia menestysmuistoja viime kesältä :-) Källi ja Nasta viettävät mökkipääsiäisen Limingassa vanhempieni kanssa.

Ekassa startissa Retku kävi verryttelyesteillä jo tosi kuumana ja kierroksilla. Pitää vaan rauhassa opetella lämmittely- ja verryttelyrutiinit sen kanssa, näyttää tarvitsevan rauhoittumisaikaa hyppyytyksen jälkeen, ennen radalle menoa. Rata näytti mukavan virtaavalta, vaikkakin 60 cm hypyt aiheuttivat akalle kyllä ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Mikä lie rimakauhu kartturilla. Retkun rata alkoi hienosti ja edettiin 13 estettä puhtaasti. Sitten loivan putken jälkeen tuli U-kurvi ja akan valssi oli niin ajoissa valmis, että koiralle tuli kiire ja se tuli hypystä riman ali. Eli kielto siitä ja rauhassa korjattiin, ettei jouduttu väärälle esteelle. Muuten oikein hyvä ja sujuva rata eli vain 5 vp. Sijoitus 5/13.

Toinen rata alkoi renkaalla ja Retku menas pökästä radalle lähdöstä jo valjaat päällä... Tiukasti piti karvoista pidellä ja käskeä, että pysyi lähdössä edes muutaman askeleen verran. Ja sitten mentiinkin tuli hännän alla. A:lla akka oli valssiin kanssa myöhässä ja seuraavalta esteeltä meinattiin ajaa ohi. Korkea yli C kuitenkin pelasti sen tilanteen, mutta seuraavalta esteeltä tuli sitten se ohimeno (kielto). Muuten hyvä ja hallittu rata eli 5 vp. Sijoitus 3/13. Kisa oli 1st Choice cup, joten palkintojenjaosta sai poistua kädet tavaraa notkuen. Voitimme ruusukkeen ja kiinnityskortin lisäksi 3 kg koiranruokaa, ison puruluun ja metallisen ruokakupin. Ja Retku oli niin polleena palkintojenjaossa, että kyllä siitä tuo show-luonne vallan paistaa läpi.

Kakkosissa sitten Minna ja Hippu (Nasta x Pyry) jatkoivat hienoa tulosputkea. Ekasta 2-luokan startista heti 0-voitto! Kyllä oli mahtavaa menoa, onnittelut taas!

Retku Supo-sisko kisas Liedossa Outin kanssa tokossa AVOimessa luokassa: 171 pistettä (liikkeestä maahan 0), sija 4/13 ja menolippu VOIttajaan. Mahtionnittelut Outi ja Supo!

Kisan jälkeen Retku oli ihan poikki. Se nukkua tursotti häkissä ja auton peräkontissa ihan sikiunessa. Kyllä se on rankaan nuorelle koiralle tuo kisaaminen. Ensin verrytellään ja otetaan tuntumaan, sitten kisasuoritus ja jäähdyttely ja ulkoilu päälle. Pikku lepo väliin ja taas sama uusiksi toisessa kisassa. Päälle vielä palkintojen jako ja kaikkien tuttujen nuuskuttelu (¾ sisarukset Ruska ja Jarre olivat hallissa). Paljon tuli taas uusia kokemuksia pikkukoiralle. Ilta hotellissa sujui rauhallisissa ja uneliaissa merkeissä. Ja iltalenkki Ounajoen rannalla mentiin ihan mummokävelyä, kun eihän sitä viiti yksikseen juosta hullukaan.

14.4.2006
Loistava kisatulos Joensuusta saapui pitkänperjantain iloksi. Minna ja Hippu (Nasta x Pyry) kisasivat agilityssä 1-luokassa tuloksena 0-voitto ja samalla pari nousi 2-luokkaan. Isot onnittelut Minna ja Hippu, tulihan se odotettu nousu sieltä!!!

13.4.2006
Viimeiset agiharkat Retkun kanssa mj:n valvovan silmän alla. Tehtiin hyviä pätkiä ja muutama pidempi (max. 13 estettä) treeni. Nyt pujottelu veti Retkua magneetin tavoin ja se oli kerrassaan vaikea saada pois pujottelusta, kun se oli sen vääränä esteenä lukinnut. Ja valssi pujottelun loppuun aiheutti sen, että koira palas takaisin pujotteluun... Huoh. Kamalaahan se on mennä kisoihin, kun ei ole koskaan treeneissä menty täysmittaista (18-20 estettä) rataa, mutta pakkohan se on joskus aloitaa :-)

9.4.2006
Ensimmäinen Nasta x Niko pentu, Willa-tyttönen, osallistuin luonnetestiin tänään. Loistavat osa-aluepisteet ja kovuus ja puolustusjutut taisi yllättää useimmat. Kyllähän 13 kiloinen borderikin puolensa pitää, jos emäntää ahdistellaan :-) Tässä Willan testin tulokset:

toimintakyky

+2 suuri

+30 pist.

terävyys

+3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

+3 pist.

puolustushalu

+2 suuri hillitty

+2 pist.

taisteluhalu

+2 kohtuullinen

+20 pist.

hermorakenne

+1 hieman rauhaton

+35 pist.

temperamentti

+3 vilkas

+45 pist.

kovuus

+3 kohtuullisen kova

+24 pist.

luoksepäästävyys

+3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

+45 pist.

laukauspelottomuus

+ laukausvarma

 

yhteensä

hyväksytty

+204 pist.

Harjavalta 9.4.2006 Pekka Orava & Pasi Halme

Kevään kuluessa tästä pentueesta luonnetestiin ovat menossa myös veljekset Otto ja Elwood.

7.4.2006
Bugi-tyttö (Nasta x Rudi) kävi tänään terveystutkimuksissa ja hyvältä näytti. Kuvat lähtivät Kennelliittoon: lonkat A-A, kyynärpäät 0-0. Nyt on kaikki Nastan 18 elossa olevaa jälkeläistä käynyt terveystutkimuksissa. Odotamme Bugin viralliset tulokset Limanilta vielä, sitten päivitetään tilastot vasta.

1.4.2006
Hippu (Nasta x Pyry) Polvijärven ryhmänäyttelyssä (tuomarina Soile Bister) hienosti ROP ja sitten vielä RYP3. Tämä oli 5-vuotiaan Hipun kolmas ryhmäsijoitus. Isot onnittelut Minna ja Hippu!!!

31.3.2006
Hei, hei Hiironen ja Haukkukeidas “takapihalla”. Kaikki tavarat on nyt roudattu uuteen kotiin Kaakkuriin ja juuri ja juuri mahtui kaikki kamat sisälle :-) Sen jälkeen ei sitten meinannutkaan yltää enää jalat maahan, eli tavaraa on kyllä ihan valtavasti. Pihavarastokin on kattoa myöten täynnä ja ihan epäjärjestyksessä. Mistä sitä tavaraa aina kertyykin? Ja kun jyväjemmari on, niin mitään ei malttas heittää pois. Esimerkiksi Koiramme- ja Hippos-lehtiä on tallessa 20 vuoden ajalta... Ja jokainen nainenhan tarvitsee vähintään 40 paria kenkiä?!? Onneksi koirat on sopuisaa sakkia ja ne pujottelee sujuvasti tavarakasojen ja laatikkojen keskellä. Kunhan ruokaa tulee säännöllisesti ja sohvalle pääsee turvaan köllöttelemään, niin kaikki hyvin.

Akka-sivulle päivitetty uudet osoitetiedot.

30.3.2006
Retkun kanssa taas mj:n agitreeneissä. Nyt meni jo paljon paremmin, tehtiin muutama rohkeampi ohjauskokeilu ja hyvinhän se onnistui. Saatin lupa osallistua ekoihin virallisiin kisoihin... Pujottelun oikealta puolelta tulevat avoimet kulmat oli vaikeita Retkulle, se ei kestä mennä ihan viereen avuksi (menee vasemmalta ohi paineen takia) ja itsenäisesti aloittaessa se painaa kakkosväliin. Treeniä, treeniä, lisää treeniä.

Koirien ruoka-asia on kyllä ihmeellinen! Nyt kuukauden syötön jälkeen (Eaglen Natural Formula) Källin turkin värjäymät ovat poistuneet täysin. En tiedä, mikä ainesosa edellisessä ruuassa värjäsi turkin, mutta luojan kiitos se korjaantui takaisin. Valkoinen koira punaisilla suupielillä, jotka vielä kutisivatkin, ei ole kovinkaan kaunis näky. Retkulle ruoka saisi olla rasvaisempaa, kylkiluut ovat pinnassa ja neiti on aika sporttisessa kunnossa. Pitänee kysellä eläinkaupasta, millä merkillä löytyy rasvaisempi lammas-riisi, sekun sopis Repulle parhaiten.

Elämä alkaa olemaan lihalaatikoissa ja jätesäkeissä. Matot on pesulassa ja kämpässä on kaaos. Muutto on huomenna.

29.3.2006
Lomaterveiset Leviltä! Nyt on hiihdetty, laskelteltu, ulkoiltu, levätty ja syöty hyvin. Mökki oli oikein mukava ja naapureita ei juurikaan näkynyt. Koirat meinas hukkua hankeen, joten pihaan piti akan kahlata pisupolku, jotta citykoirat pääsi tarpeilleen. Maanataina käytiin Mirvan ja koirien kanssa hiihtämässä Levin koiraladulla. Nasta ja Källi oli vapaana ja Retku fleksissä ja valjaissa. Retku meni tosi hienosti ja vetämättä. Jos vauhtia ois ollut enemmän, niin ois voinut lähtä akalta housut jalasta, sillä Repun fleksi oli kiinni tuulipuvunhousujen vyötärön kiristysnauhassa :-) Nasta juoksi kuin heikkopäinen koko lenkin ja vaani/paimensi kaikki vastaantulijat. Kaikki energia meni akalla kyllä Nasun käskyttämiseen, onneksi blondit meni kiltisti ja rauhallisesti.

Rinnepäivien ajaksi koirat jäi keskenään mökille ja ihan sievästi siellä oli oltu. Paitsi että Källi ja Retku seisoi tuvan pöydällä kun saavuttiin takas mökille. Siinä oli ilmeisesti talon paras tähystyspaikka.

24.3.2006
Källin eläinlääkäri Minna Liinamaa soitti pisuviljelmän johdosta. Pöpölle oli saatu tehtyä antibioottiherkkyysmääritys ja lääke menee nyt vaihtoon. Sekä Synulox että Tribrissen (joita on jo syöty) purevat pöpöön, mutta ne eivät sovellu pitkäaikaiseen käyttöön estolääkkeenä. Nyt vaihdetaan 10 päivän sulffakuurin (Tribrissen) jälkeen Nitrofur-C 75 mg lääkkeeseen. Sitä Källi syö ensin 10 päivän ajan 4 x päivässä ½ tablettia ja sen jälkeen jatketaan samalla lääkkeellä estolääkityksenä ¼ tablettia kerran päivässä. Toivottavasti tällä saadaan pidettyä pöpöt kurissa!

23.3.2006
Tänään on sitten viimeinen päivä koneen äärellä. Nettiyhteys katkeaa huomenna aamupäivällä ja uuteen kotiin saan nettiyhteyden asennettua maanataina 3.4, joten tässä välissä ei tule sitten päivityksiä. Suuntaamme nauttimaan hiihtolomasta Leville koko lauma.

Retkun kanssa agitreeneissä Kempeleen koirahallilla. Otetaan tässä nyt maalis-huhtikuussa muutama yksityisopetustunti (Erja ja Luca-poika meidän lisäksi) Jokisaaren Minnalta, että saadaan kisavarmuutta hiottua. On se nopea tuo pieni punainen! Pehmeässä hiekassa akka jää varsinkin valsseissa kuin nallia kalliolle... Ja pitäs uskaltaa ohjata Retkua paljon reilummin ja agressiivisemmin, akka kun on Nastan kanssa oppinut sievistelemään ja hissuttelemaan (tai muuten tippuu Nasulla rimat). Pujottelu jäi nyt Retkulla moneen otteeseen kesken, sitä pitää vielä harjoitella kovasti.

Nastan ja Retkun rabies-vasta-ainetestin tulokset tulivat Viron Vetlabista: molemmilla vasta-aineita ok, joten lupa-asiat mm. Ruotsin matkailuun ovat nyt kunnossa. Suunnitelmissa on tälle vuodelle sekä agia, paimennusta että näytelmiä Ruotsin puolella.

20.3.2006
Saatiin avaimet uuteen kotiin. Nyt sitten arki-illat menee siivotessa, puunatessa, maalatessa ja jonkun verran on tavaroitakin tarkoitus pikkuautolla siirtää. Loman jälkeen sitten tulee muuttoauto 31.3.

Lääke ei ilmeisesti sovi Källille ihan ilman sivuoireita, sillä muori on ajoittan kipeän oloinen, vaisu ja läähättelee. Pisuvaivat ovat kuitenkin pysyneet poissa, eikä muita oireita ole, joten jatketaan lääkekuuri loppuun asti.

Retku oli illalla 4 viikon tauon jälkeen agitreeneissä, ja käyttäytyi kuten odottaa saattoikin... eli oli täynnä virtaa ja teki ihan omiaan. Sen haukku on taas niin kiihkeää, että se ei kuule eikä kuuntele. Huoh. Kokeilin nyt sitten ekaa kertaa ohjauksen välissä "hiljaa" käskyä. Hiljenihän se, mutta vauhti katos kokonaan. Ilmeisesti sillä on vain älämölöllä varustettu turbo? Tai sitten se ymmärsi, että hiljaa tarkoittaa myös etenemisnopeutta :-) Pitäskö vaihtaa käskyksi "turpa kii"?

19.3.2006
Janne ja Tootsie (Nasta x Pyry) kisasivat agilityssä Helsingissä 3-luokassa. 0-rata ja sijoitus 10 paikkeilla. Tämä oli parin 4/7 SM/karsintanolla vuodelle 2006. Isot onnittelut!!!

18.3.2006
Koirat pääsi taas 2½ viikon tauon jälkeen tallille. Oltiin "aamuvuorossa" eli tallilla jo klo 8, joten vaaraa paikalla olevista poikakoirista ei ollut. Tai itseasiassa meidän tallilla on vain yksi uroskoira, saksanpaimenkoira Saku. No koirat hyöri innoissaan tallissa ja akka laitto Reinoa kuntoon valmennusta varten pesupaikalla. Sitten sattui pieni yhteenotto Reiskan kanssa (puri) ja akkahan nosti siitä tunnetusti isoäänisen metelin. Koiratkin väisti ihan varmuuden vuoksi. Akka meni sitten satulahuoneeseen ja katto, että mitkäs silmäparit siellä satulahuoneen pöydän alla kiiluu? Nasta ja Källi oli tallin puolella, joten pöytäliinan alla kököttivät Retku ja tallikissamme rinta rinnan :-) Kisu on sen verran itsevarma kaveri, että kulkee pokkana häntä ylhäällä koirien joukossa ja näköjään nykyään kaveraan Retkun kanssa...

16.3.2006
Källin oireet loppu taas heti, kun saatiin lääkitys päälle. Ehkä se on vielä tavanoimaista vaisumpi, mutta pisuvaivoja ei ole. Jatketaan nyt 20 vrk sulffakuuria + alkuun 5 päivää kipulääkettä siihen rinnalle.

15.3.2006
Ei auttanut toivominen pöpöjen poissapitämiseen :-(. Källi-muorilla on TAAS pisutulehdus. Aamu alkoi oksennuksella ja alle pissaamisella ja kokoajan piti ulkona kyykätä. Ensiapusoitto aamutuimaan Sarille ja sitten kipulääkettä. Ja heti päivällä sitten omalle eläinlääkärille Akuuttiin. Ultrattiin taas rakko ja se on ihan ok (pientä paksuuntumista rakon seinämissä nähtävissä) ja sitten otettiin pisunäyte. Paljon on valkosoluja ja verta virtsassa, ei kiteitä. Pisusta tehdään nyt viljely, ja jos bakteeri saadaan kasvamaan, niin siitä tehdään antibioottiherkkyysmääritys. Nyt vaihdettiin kokeeksi antibiootti sulffaan (Tribrissen vet.) ja tavittaessa tämän jälkeen jatketaan pitkäaikaisella estolääkityksellä.

Nasta ja Retku pääsi samalle reissulle mukaan eläinlääkärille ja niiltä otettiin verinäytteet rabies vasta-ainetestiä varten. Päästään sitten kesällä Ruotsinkin puolelle kisoihin. Retku oli tosi reipas ja helppo tapaus. Kakara kun ei ole eläinlääkärillä käynyt kuin rokotukset saamassa. Urheasti malttoi verinäytteen antaa etujalasta ja kovin ylpeä oli saamastaan sinisestä laastarista :-).

Puntarin lukemat: Källi 16,7 kg, Nasta 17,5 kg ja Retku 17,6 kg.

14.3.2006
Retkun juoksun takia koko lauma on ollut "kotiarestissa" eli koirat eivät pääse mukaan tallille ja treeneissä ei olla käyty hallilla ollenkaan. Toki pitkät lenkit tehdään kuitenkin päivittäin ja koirat saavat juosta vapaana pellolla ja Haukkukeitaassa. Hirmu hyvin on Repu kuulolla, vaikka juoksussa onkin. Retku on ollut iltaisin kotona naksukuurilla. Ollaan otettu noutamista oikein urakalla. Vanhukset on pakko teljetä treenin ajaksi makkariin, muuten hommasta ei tule mitään. Viikko vielä kärvistellään kotona ja sitten päästään taas liikenteeseen.

Koko akkalauma ilmoitettu SBCAK ry:n erikoisnäyttelyyn kesäkuulle. Helekku ja Veikko lupas avustaa händläyksessä. Toki sitä aina toivoo menestystä, mutta jos nyt sitten eivät kuitenkaan olisi kaikki kolme PN-kehässä...

Retkun Cohu-iskän matka kotiin Austraaliaan kieppas Amerikan kautta ja ihan muutamassa viikossa jätkä keräs tarvittavat pisteet Am Ch -valionarvoa varten. On se hieno mies!

Akka on käynyt miettimään tämän nettipäiväkirjan mielekkyyttä. Kun meidän elämää seuraa tämän kautta yllättävän iso joukko ystäviä. Ja sitten siinä käypi niin, että kaikki tietää, mitä meille kuuluu, mutta akka ei tiedä sitten ollenkaan, mitä muille kuuluu, kun kukaan ei soita, meilaa ja/tai piipahda kylässä juoruamassa. Että *vih, vih* vaan sinne maailmalle - saa soittaa ja Skypettää :-). Ja samassa kaupungissa asuvat: päiväkirjan luku kielletty!

9.3.2006
Retku Repolainen saavuttaa tänään 18 kuukauden ikäpyykin. Virallinen agikisaikä siis mittarissa.

2.3.2006
Källi-muorin kontrollipisunäyte oli puhdas. Jatketaan nyt antibioottikuuri vaan loppuun ja toivotaan, että pöpöt pysyy poissa.

1.3.2006
Retku Reipas aloitti vihdoin eilen illalla juoksun numero 2. Edellisestä juoksusta kului melkeen 8½ kuukautta. Näillä näkymin siis pysytään suunnitellussa kisa-aikataulussa eli juoksun jälkeen pääsemme treenaamaan 3-4 viikkoa ennen ensimmäisiä virallisia agikisoja. Toki seurataan ensin, miten kakara juoksun jälkeen taas kulkee.

Nasta ja Retku on ilmoitettu Euroopan Voittaja näyttelyyn kesäkuulle.

25.2.2006
Petra ja Micky (Nasta x Rudi) kisasivat tänään tokossa Kemijärvellä AVOimessa luokassa. Tulos 194/200 pistettä ja  luokkavoitto kunniapalkinnolla. Tämä oli parin toinen tokokisa ja toinen ykkönen :-) Hienosti oli nuori jätkä keskittynyt hommiin liikuntahallin hälyssä. Isot onnittelut!

Käytiin tänään pitkä lenkki päivällä ja tutustuttiin lähemmin uuden kodin lenkkimaastoihin. Käveltiin ensin tästä meiltä vakilenkki Haukkukeitaaseen ja sieltä sitten lähdettiin hakuammunnalla metsäpolkuja pitkin etsimään reittiä uudelle kodille. Selvä ajatus oli, että metsän läpi radan varteen ja siitä yli Kaakkuriin puolelle. Ei vain tainnut olla ihan suorin reitti, kun lenkkiin meni melkeen kaksi tuntia =). Mutta sen uskallan luvata, että muutaman sadan metrin pyörätiekävelyn jälkeen uudelta kodilta avautuu mahtavat lenkkimaastot. Toki avarat pellot tulee vaihtumaan metsään, mutta sitä sitten riittääkin. Radan varressa menee myös sähkölinja ja nyt siinä oli lukuisia moottorikelkan reittejä. Siinä pohjalla on varmaan oivaa kulkea kesäkeleillä. 

Meillä "täydellisen" ruuan etsintä jatkuu jälleen. Blondit on saaneet Nutra Goldista kauheita värjäymiä turkkiin! Källillä on suupielet, leuka, silmänpielet ja etutassut värjäytyneet punaisiksi ja Retkulla etutassut ranteiden kohdalta ja lisäksi Retkun maha tuntuu jatkuvasti olevan melko löysällä (ei varsinaisesti ripuloi, mutta kakka sotkee perän). Nastallehan käy ruoka kuin ruoka ;-) mutta se saa sitten vaihdella muonia "siskojen" perässä. Nyt vaihdan Källin ja Nastan takaisin Eaglen Natural Formulaan (23/12), sitä on syöty pitkään ja sopii ihan ok. Retkulle ostin kokeeksi säkin Nutro Choicen lammas-riisiä (22/13). Jos Nutro käy Repulle, niin voipi olla, että kokeilen vaihtaa koko lauman sille. Ja laitan Retkulle sitten rasvasia lisukkeita tarpeen mukaan, muona kun on melko laihaa tuolle ikiliikkujalle.

21.2.2006
Källi on ollut sunnuntai-illasta asti kipeän oloinen. Se nukkuu levottomasti ja selvästi hakee minusta kontaktia kotona kuin kertoakseen, että kaikki ei ole kunnossa. Vanhat koirat kun on tämmöisiä, että niiden ajatukset voi melkeen lukea. Annoin muorille varalta kipulääkkeen, mutta tänään aamulla oireet ilmenivät aivan selvinä. Källillä on taas pisutulehdus. Soitin Akuuttiin ja vein sinne näytteen. Selkeä tulehdus ja saatiin saman tien 20 päivän antibioottikuuri + kipulääke. Edellinen 10 + 20 kuuri oli vasta marraskuussa... Voi kurja tätä kierrettä. Onneksi oireet helpottivat heti lääkkeellä. Viedään uusi näyte kuurin puolessa välissä, että nähdään pureeko lääke pöpöön.

20.2.2006
Asuntokaupat on nyt tehty. Uusi koti vapauttu meille 20.3 ja virallinen muuttopäivä on perjantai 31.3. Reipasta muuttoapua otetaan tuolloin ilolla vastaan :-)

Uusi osoitteemme on Välikankaantie 4-6 E 22, 90420 Oulu.

Retku oli taas tänään sikahyvä agitreeneissä. Tässähän alkaa kisakuume kohta toden teolla nousemaan. Jos sen ilmottas kisoihin, niin juoksu varmaan sitten alkas?!?

Nasta on ilmoitettu kesäksi Jokisaaren Minnan säännölliseen paimennusryhmään. Ja Retkukin menee sytyttelyyn. Repulle on myös suunnitteilla Minnalta muutama tehotunti agilityyn. Että pudotas taas maan pinnalle tämän osaamisen kanssa :-)).

14.2.2006
Hyvää ystävänpäivää! Meillä oli tänään kosteusmittaus mahd. tulevassa asunnossa ja kaikki on kunnossa. Maaliskuun lopussa meidän lauma muuttaa omaan (lue: pankin) kotiin vanhan Kaakkurin aluelle, 2 km päähän nykyisestä kodista.

Koti on rivitalon (vm.93) päädyssä ja pihaa on kolmella puolella. Lupa pihan aitaamiseen on, joten lumien sulamisen jälkeen on sitten pihahommien vuoro. Ihanaa!

Retkun juoksu antaa vieläkin odottaa. Edellisestä juoksusta on jo melkeen 8 kk. Pakkasista huolimatta ollaan päästy yhtä maanataita lukuunottamatta treenaamaan kerran viikossa. Hyvin Retku pelittää, vaikka kuumuukin ajoittain ihan kamalasti. Treenissä on pakko jaksottaa vauhdikkaampia ja hillitympiä treenejä vuoron perään, että neiti malttaa keskittyä. Meteli on kyllä kamala! Retku haukkuu/huutaa hypyillä, putkessa ja pujossa kokoajan, kontakteilla on sentään hiljaa. Hypyt on ilmavat ja koira ohjautuu oikein mukavasti.

12.2.2006
Janne ja Tootsie-tyttö (Nasta x Pyry) kisasivat Tampereella agilityn 3-luokassa nollaradan, sijoitus 7. Tämä oli parin kolmas nolla 2006 SM-kisoihin.

23.1.2006
Retkun edellisestä juoksusta 7 kk. Saishan tuo jo juoksunsa aloittaa...

15.1.2006
Päivitetty sivuja taas kuukauden tauon jälkeen.

Källin virtsakivi-erikoisruoka on loppunut ja tuli paikka miettiä koirien ruokakuvioita uusiksi. Eagle ei ole sopinut Retkulle mielestäni tarpeeksi hyvin, jätökset on isoja ja koira kakkaa 4-5 krt/päivässä. Kokeeksi vaihdoin nyt koko porukan uudelle ruualle. Källi syö nyt Nutra Goldin Senior-ruokaa (26/10) ja Retkun ruoka on Nutra Gold Adult (28/18). Nasta syö 50/50 sekaisin näitä kahta edellistä, sillä en usko sen pärjäävän ihan pelkällä senioriruualla vielä.

Källin pisuvaivat ovat pysyneet kurissa. Se saa nyt ½ tablettia aamuisin murskattua C-vitamiiniä ruokaan (pitää virtsan tarpeeksi happamana) ja lisäksi pisunkarkailuun Rinexiniä ½ tablettia aamusin ja kokonaisen tabletin iltaisin. Kokeilen pikkuhiljaa vähentää tuon annostuksen takaisin normaaliin 1 tab. päivässä ja jaan pillerin 1/3 aamuun ja 2/3 iltaan. Rinexin pitäisi ihmisellä ainakin nauttia aina kokonaisena, mutta nyt näyttää siltä, että se toimii Källille  huomattavasti paremmin, kun tabletin halkaisee kahteen osaan.

Olen tehnyt periaatteellisen päätöksen agitreenauksen suhteen. Keskityn nyt yhteen koiraan kerrallaan, sillä Retku ja Nasta ohjautuvat niin erityyppisesti, että minä en yksinkertaisesti hallitse molempia ohjauksia samaan aikaan. Nasta on siis tauolla ja Retku treenaa 1-2 krt/viikko. Katsotaan Nastan treenit taas keväällä uusiksi, kun esteet siirtyy Haukkukeitaaseen ja on mahdollisuus omatoimiseen harjoitteluun. Lisäksi haluan säästää hienossa kunnossa olevaa 8½v. Nastaa pahimman pakkaskauden ajan. Vanhan koiran lihashuolto, lämmittely ja jäähdyttely vie kuiten huomattavasti enemmän aikaa, kuin nuoren koiran kanssa. Ja vaikka mieli virkeä onkin ja menohaluja olisi vaikka muille jakaa, niin kroppa ei välttämättä kestä rajua treeniä ja hyppyjä kylmissä olosuhteissa. Haluan, että Nasta jää eläkkeelle hyvävoimaisena ja terveenä, joten meidän kisakausi alkanee vasta keväällä. Viralliselle agieläkkeelle Nasta ei vielä jää, jos vointi jatkuu hyvänä, ollaan pitkällä talvitauolla vaan.

Retkun kanssa on nyt tehty päivittäin ulkoilun lomassa tokotreeniä. Se on niin rukkasmotivoitunut, että seuraamisesta on tullut ihan uskomattoman hienoa melkeen itsestään, ilman treeniä. Paikalle jäävät liikeet ovat hankalia ja niiden kanssa on vielä paljon töitä ennen kisaikää, mutta harjoitellaan pikkuhiljaa ja maltilla. Tarkoitus on kisata tokossa kesällä (hallikisoihin en halua) ja suorittaa BH koe myös.

10.1.2006
Lättykestit Sarmolassa. Ystävämme, Nasun ex-heila Pyry Pyrönen täytti komeat 8v. ja siirtyi veteraanisarjaan. Onnea ja pitkää ikää pojalle!

9.1.2006
Retkulla hyppyratatreenit illalla agilityssä. Meni ihan älyttömän hienosti. Nyt ihan muutaman viimekerran aikana neiti on alkanut hoksaamaan itsenäisen radanluvun ja esteiden lukitsemisen. Irtoaa tosi hyvin ja rohkeasti ja etenee suoraviivaisesti esteeltä toiselle, vaikka hidas ohjaaja on välillä tosi kaukana takana. Kerrassaan mukavaa menoa. Retkun hyppytekniikka on borderiksi harvinaisen hyvä. Se ponnistaa suhteellisen läheltä ja tekee korkeita, ilmavia hyppyjä. Osaa kyllä pudottaa riman, jos ohjaaja häiritsee menoa kesken hypyn, mutta muuten huolehtii kyllä tassunsa tarkkaa yli.

6.1.2006
Kajaanin KV näyttelyssä Källin (vet) ja Retkun (nuo) kanssa. Nasta meni päivähoitoon vanhempieni luo. Siskoni Mirva lähti meille avuksi kenneltytöksi, sillä riskinähän oli, että jos molemmat tytöt sattuu vaaleanpunaisen nauhan saamaan, niin ovat sitten vastakkain PN-kehässä. Bordereita oli kehässä 16 ja tuomarina Jouko Yrjölä, joka kovasti tykästyi Retkuun heinäkuussa Nivalassa (ROP). Retku oli nyt ensimmäistä kertaa nuorten luokassa ja siten kisasi myös CACIB:istä. Tosin odotukset eivät olleet kovin korkealla, sillä Retku on pudottanut karvansa ihan täysin ja näyttää kovin kaidalta, kevyeltä ja korkeajalkaiselta. Källi ei ole Yrjölällä aiemmin käynyt ja muori oli mukana lähinnä seuraneitinä, kun ilmaiseksi sai osallistua.

Ja meidän blondit voittivat sitten kaikkien yllätykseksi kaikki mahdolliset palkinnot! Ihan karvaton Retku voitti nuorten luokan ERI:llä ja pumpulikarvainen Källi teki saman veteraaneissa. Sitten PN-kehään Mirva otti Källin esitettäväkseen (Mirva oli kehässä elämänsä ensimmäistä kertaa) ja minä vein Retkun. Narttuja oli kehässä viisi. Ja värikirjo oli historiallinen: kaksi punavalkoista, suklaavalkoinen, bluemerle ja mustavalkoinen. Eihän se esiintyminen meillä tässä vaiheessa enää kummoisesti mennyt. Retku äkkäsi Mirvan ja Källin jonon hänniltä ja kun saavutimme juoksussa vetenaanit, niin sitten huomasi Källikin meidät ja yritti kulkea lähinnä takaperin ja nurin päin :-) Källi nostettiin jonon keulille ja sitten yrittimme saada Källin ja Retkun seisomana peräkkäin, nenä samaan suuntaa... Källi oli asiasta kovasti eri mieltä, mutta voitti kisan kaikesta huolimatta. Retkulle tuupattiin palkinnoksi SERT:i ja CACIB:i ja minä en meinannut uskoa menestystä todeksi. ROP kehässä Källille tuli vastaan urosten voittaja Yazina's Sasha Fantasy ja Källi oli ROP sekä ROP-veteraani. Esitimme kehässä vielä sekalaisen kasvattajaryhmän, joka koostui karvattomasta NUO Retkusta, jättikarvaisesta VET Källistä, karvaisesta NUO Koda-uroksesta ja karvattomasta JUN Neppu-nartusta. Kasvattajaryhmä sai 1KP eli oli ROP-kasvattajaryhmä, mutta suosiolla sovimme, että emme mene tällä kokoonpanolla isoon kehään asti. Palkintoja noutaessani tuomari supatteli Retkulle ja kehui, että on minulla hieno koira. Hänkin kuulemma voisi tämän ottaa, vaikkei paimenkoiraihminen olekkaan :-)

Kehän jälkeen tapasimme Kajaanissa asuvan Nastan Jippo-pojan ja Helenan. Kyllä oli Jippo hurjasti kasvanut ja komistunut sitten viime näkemän. Valokuviakin yritettiin ottaa, mutta Palloiluhallin keltainen valo ja salama saivat kuvat ihan epätarkoiksi ja suttuisiksi. Ei siis uusia julkaisukelpoisia kuvia Jiposta. Pitää delekoida homma Kajjaanin sivukonttorin komeiden kameroiden omistajille - vih, vih... Päivän päätteeksi kävimme Källin kanssa vielä kirmaamassa sekä veteraani että ryhmä 1:n isossa kehässä. Hienosti jaksoi muori esiintyä ja liikkua, mutta menestystä ei enää herunut.

Tässä vielä Källin arvostelu (pitänee jossain vaiheessa rustata muorillekkin oma näyttelytulossivu...): Vaaleanruskea-valkoinen. Erinomainen kokonaisuus ja hyvä yleiskunto 10v. nartulla. Hyvin kaunis pää. Oikea ylälinja. Tilava rintakehä. Hyvin kulmautuneet raajat. Hyvä karvapeite. Hyvä liikunta. Kauniisti kannettu häntä. Retkun arvostelu on täällä.

Nyt on kyllä misseilty niin hienolla menestyksellä, että jäädään suosiolla tauolle. Källi osallistunee toukokuussa Oulun näyttelyyn, kun ilmaiseksi pääsee. Ja Retku kasvattelee rauhassa uuden turkin ja keskittyy pääsääntöisesti agilityn harjoituksiin. Retku osallistuu seuraavan kerran missimittelöihin kesäkuussa (EV-06 ja erkkari). Retkun saldo kahdeksasta (8) virallisesta näyttelystä: 5 x SERT, CACIB, 2 x ROP, VSP, PMJV-05 ja RYP2. Tämä ylittää kyllä villeimmätkin menestyshaaveet =). Ja Källi-muorin menestys jaksaa kyllä naurattaa. Källi tuli valioksi heti 2-vuotiaana Tamminäyttelyssä 1998 ja on sen jälkeen käynyt kehässä tasan kaksi kertaa. Ja nyt täytettyään 10v. ja ilmaisten näyttelyjen myötä sen on kahdessa KV näyttelyssä kerännyt ROP-voiton kotiin :-) Suloinen naama, valtava turkki, erinomainen lihaskunto ja siistit liikkeet näyttävät olevan lyömätön yhdistelmä.

5.1.2006
Retkun ensimmäinen agilityn möllikisa. Oltiin KASsin hallilla mölliluokassa. Retku oli ekaa kertaa vierailla esteillä ja meni oikein hienosti. Mölliradalla oli 13 estettä, eikä rengasta, pujottelua eikä keinua. Retku malttoi hyvin lähdössä ja teki oikein nätit kontaktit (A:ta ei olla menty moneen kuukauteen, kun OKK:n A-este on särki). Yhdessä U-käännöskohdassa akan ohjaus oli myöhässä ja Retku raketti kerkes väärälle esteelle (puomi). Eli hylky tuli. Lisäksi pöydällä kakara ensin hyppäsi isolla loikalla numerolapun yli pöydän taakse ja siitä vasta pöydälle. Muuten rata oli puhdas ja sujuva ja hypyt hienon ilmavia. Olipahan mukavaa! Kovasti jo viralliset kisat akkaa polttelee, vaikka kisaikä ei ole vielä kasassa. Tehtiin joitain kisasuunnitelmia jo keväälle. Retku täyttää vaadittavat 18 kk 9.3.2006 ja ennen sitä on vielä odotettavissa juoksutauko. Retku on ollut juoksussa viimeeksi juhannuksena 2005, joten juoksuväli on nyt jo noin 7 kk. Odotellaan juoksun alkamista nyt päivänä minä hyvänsä.

Oulussa on lauha keli ja samanlaista on luvattu myös huomiselle Kajaaniin. Nyt blondit vaahtokylpyyn ja kaunistautumaan huomista varten.

1.1.2006
Lenkkimaastot ovat yön tulituksen jälkeen kuin intiaanisodan jäljiltä. Pelto on täynnä hangessa töröttäviä rakettikeppejä ja polku on mustana pommeista. Kerättiin lenkillä iso pussi täyteen muiden roskia.

Loppiaiseksi olen ilmoittanut Källin ja Retkun Kajaanin näyttelyyn. Retku on edellee ihan karvaton. Ei sentään enää puota vähiä karvojaan ja ihon pinnassa on jo pieni ajatus uudesta pohjavillasta, mutta kurjalta rakkikoiralta tuo pieni kyllä näyttää... Kuulostellaan säätiedotusta ja mietitään sitten lähtöä. Jos hurjia paukkupakkasia lupaa, niin jätetään sitten suosiolla reissu väliin ja jäädään kotiin kasvattelemaan karvoja.