Muutaman nukutun tunnin jälkeen oli puuhakkaan lauantaipäivän vuoro. Källi ja Nasta veteraanikehässä Oulun KV näyttelyssä heti aamusta. Källille sain puhuttua Jonnan (kiitos!) händleriksi kehän reunalta ja niin molemmat tytöt pääsi kehään. Nastalle ERI1 ja Källille EH2.

Nasta:
10½ år feminin, mkt snygg tik. Utm typ och proportioner. Härlig huvud. Korr. bett. Välvinklad. Bra ben o tassar. Super topline för ålder. Utm. muskelkondition. Korr. päls. Rör sig ungdomligt och rastypiskt alla håll.

Källi:
12 år feminin tik som njuter av uppmärksamheten i ringen. Feminin huvud. Ngt stora, runda ögön. Norm. vinklad. Utm. topline. Bra ben o tassar. Valtformed bröstkorg. Tyvär är pälsen alldells mjuk och ullis. Trevl. temperament. Rör sig effektivt och glatt.

Nartuista kolme sai ERIn ja parasnarttukehässä Nasta sijoittui toiseksi ROP-Ruskan jälkeen. Näin Nasusta tuli myös ROP-veteraani (uros vetsu sai vain EH:n).

Kempeleestä huristeltiin Raaheen paimennuksen SM-kisoihin. 3-luokka oli vielä kesken ja Nasta pääsi hetkeksi pellon reunaan katselemaan muiden suorituksia. Hyvät verryttelyt saatiin, kun lampaat karautti katsomoon yhden suorituksen päätteeksi ja autettiin Nastan kanssa siirtämään ne varikolle.

Tuomarina oli Timothy Longton Englannista ja hakukaaren tolppa vietiin 90 metriin. Meidän vuoro oli kolmantena ja kun meitä edeltänyt koira diskattiin heti alussa, niin päästiin aika nopeasti radalle.

Kävelin koira vapaana suoraan tolpan taakse ja jäin 10 m taaemmaksi odottamaan lampaiden tuontia tolpalle. Nastalla oli selvä focus lampaisiin ja se oli nähnyt ne tolpalta satavarmasti. Käveltiin rinnakkain tolpalle, koira maahan vasemmalle vinoon, sauva eteen maahan ja käsky rauhallisesti "vasen". Ja wow! Nasu teki huikean hienon hakukaaren, heti alkumatkasta häkin ympäri ja rauhallisesti (!) taakse kiertäen. Kaksi kertaa matkalla se hetken epäröi, jatkaen laukassa kuitenkin kokoajan. Yhtään lisäkäskyä en kuitenkaan antanut. Ja aina se jatkoi jopa vielä enemmän vasemmalle epäröinnin jälkeen. Rauhassa taakse, hienosti käskystä maahan ja nätti nosto aavistuksen vinoon oikealle. Lampaat lähti hyvin liikkeelle ja Nasta korjasi linjaa suuntakäskyillä. Se oli todella hallittu! Tuli rauhassa ravaten,eikä yhtään puskenut tai humputtanut liikaan.

Hyvä tolpan kierto, lampailla aavistus vetoa katsomon suuntaa. Lampaat ei tulleet kuljetuksessa yhtään ohjaajan lähelle, joten liikkuivat puhtaasti ja kevysesti koiran ohjauksessa. Molemmat portit meni virheittä. Takasuoralla ja paluupätkällä Nasta puski katraan akan ohi useamman kerran, mutta piti ne hyvin hallinnassa silti, eikä kiertänyt eteen toppaamaan. Tuomarin ohje oli ohjaaja-lampaat-koira, joten näistä lähti toki pisteitä reilusti. Mutta kaikkiaan tosi tyytyväinen olen Nastan kuljetukseen.

Kiinniotto oli merkityssä ringissä ja katraasta oli merkitty yksi uuhi. Nämä oli kesän saaressa olleita lampaita, jotka väistivät voimakkaasti sekä ihmistä että koiraa. Meillä meni kiinniottoon varmaan 8 minuuttia koko radan 12 minuutista. Uuhet kulki karkuun ja kahta metriä lähemmäksi ei ollut mitään asiaa. Nasta vähän puski päälle ja tasapainotti liian innokkaasti, joten se oli pakko pitää lähinnä maassa. Tehtiin kyllä kymmenittäin hyviä flänkkejä molempiin suuntiin, että saatiin pidettyä katras ringissä. Neljän hutiyrityksen jälkeen kiinniotto sauvalla vihdoin onnistui ja tuomari huikkas sen hyväksytyksi.

Kerkesin itse kipaista häkin portille ja avata sen. Nasta piti katrasta kauempana paikoillaan. Sitten loppui aika. Vietiin lampaat varikolle ja Nasu sai isot kehut. Pisteitä ei kisapaikalla saatu, mutta nettiin ne oli kuulemma tulleet reaaliajassa.

Jäätiin Nastan kanssa katsomoon ja se avusti vielä pariin kertaan poistamaan katsomoon karanneet lampaat varikolle. Saatiinkin huomiselle kutsu varikkokoiraksi, viemään kisasuoritusten jälkeen lampaat varikkoaitaukseen.

Nastan pisteet:
Hakukaari 17/20
Lähestyminen 6/10
Kuljetus ohjaajan luo 14/20   (haku 37/50)
Kuljetus 18/30
Kiinniotto 6/10
Häkki - aika
YHTEENSÄ 61/100.

Näillä pisteillä Nasta sijoittui luokassa kolmanneksi häviten kakkostilan vain yhdellä pisteellä. Vitsi mää oon tyytyväinen tuohon koiraan. Epäonnistuneitten Ruotsin kisojen jälkeen iski jo epätoivo, että hakukaari ei tule kisatilanteessa koskaan toimimaan. Mutta tänään Nasu teki kerrassaan mainon haun. Tällä ois tippunut tulos Ruotsissakin. Toki nämä suomenlampaat selvästi sopii meidän menolle paremmin. Eivät ole ihan lentolampaita, mutta kuitenkin herkkäliikkeisiä ja kevyitä.

Viime vuonna tällä kisalla (SM-kisojen 1-luokalla) oli vielä JuniorSM-status, mutta sääntöjä on muutettu tälle kaudelle. Tämä oli vain kauden päätöskisa 1-luokassa, ilman SM-statuksia. Mitalit toki saatiin :-) Ja pokaali, ruusuke ja koiranruokaa. Hyvä monitoimikoira Nasu. Harva se nappaa kahdessa lajissa pöntöt kotiin saman päivän aikana.

Ryhmäkehiin näyttelyyn ei enää ehditty, mutta ehkä märällä ja likaisella paimenkoiralla ei siellä olisi enää menestystä tullut.