Aamulla kello soi 4.30 ja klo 5.30 me oltiin Nastan kanssa jo reippaina Maikkulassa pellon reunassa valmiina hommiin. Ohjelmassa oli 53 lampaan siirto kahdelta eri laitumelta kahteen traileriin. Lampaiden tuli olla klo 8 Pudasjärvellä teurastamon pihassa, joten me hullut tehtii hommia autonvalojen ja otsalampun valossa pilkkopimeällä pellolla. Nasulla on vilkkupanta kaulassa, jotta edes jotenkin hahmotti koiran liikkeet pellolla.

Uuhilaidun oli helppo nakki. Toki siinäkin lämmin tuli ja koiralle juostuja kilometrejä mittariin. Koottiin katras isolta pellolta aidanvierustaa pitkin häkkiin. Siitä sitten lastaus enemmän ja vähemmän yksitellen traikun kyytiin. Lastaussilta oli auton ajoramppi, joten ihan ajamalla vaan lampaat eivät sinne kyytiin siirtyneet. 20 min ja kaikki kyydissä. Nasta teki pellolla hienosti töitä.

Sitten siirryttiin pässilaitumelle, jossa olikin sitten reilummin haastetta ja koira jo valitettavasti melko väsyksissä. Jälkeenpäin ajateltuna, tämä laidun olisi pitänyt tehdä ensin. Uuhia kun ollaan pyöritelty kesän mittaan Nastan kanssa häkkiin ja takas, niin ne kulki suht mukavasti koiran ohjauksessa, mutta nämä pässipirulaiset... Nämä tuli välillä koiran ja ihmisen päälle ja lisäksi ne hajos laumasta helposti ja joukossa oli pari isompaa soololijaa. Nasta joutui flänkkäämään oikein urakalla ja pitämään porukkaa kasasta, hakemaan karkureita ja hiki tuli molemmille. Pyydettiin sitten ketjuun pari miestä avuksi, kun näytti siltä, että ei kahdestaan koiran kanssa saada laumaa häkkiin. Pari sooloilijaa karkas kuitenkin tästäkin ketjusta, mutta muut saatiin häkkiin. Traikkuun pakkaaminen olikin näillä helpompaa, kun oli matalampi kärry ja osa meni sinne heinän perässä koiran painostaessa hyppäämällä. Häkkityöskentelyssä Nasta sai vähän huilata (kropastahan sillä patterit loppuu, pää kyllä tekee töitä aina 100%) ja niimpä me lähdettiin sitten vielä hakemaan kahta karkuria laitumelta, kun muut pässit olivat jo kyydissä. Hieno hakukaari ja ihan muutamalla siirrolla Nasta toi nämä kaksi häkkiin asti. Taitava muori! Reilussa tunnissa homma oli valmista ja lampaiden viimeinen matka alkoi.

PS. Karri-karitsa oli nimestään huolimatta tyttökaritsa ja se pääsi jo muutama viikko sitten äitinsä ja toisen karitsoineen uuhen kanssa takaisin emänsä syntymäkodin lampolaan Pudasjärvelle. Happy end!