Viime sunnuntaina oli lämmin kesäpäivä ja lähdimme koirien kanssa pitkälle lenkille jo aamu kymmeneltä. Reilun tunnin kävelyn lopussa saavuille pyörätielle ja laitoin koirat hihnaan normaaliin tapaan. Jatkoimme loppumatkan kotiin hinhassa ja jo tovin kävelyn jälkeen tajusin, että Retku ei ollut kunnossa. Se oli jolkutellut lenkin ihan normaalisti, mutta nyt se hoiperteli ja nojasi vasemmalle. Jos Hirmu ei olisi kävellyt sen vasemmalla puolella, se olisi varmaan kaatunut. Onneksi matkaa oli alle kilometri, joten omin jaloin pääsimme kotiin. Eteisessä Retku kaatui suorilta jaloilta kyljelleen. Se pääsi kyllä ylös, mutta seisoi ihan jalat haarallaan ja heilui kuin laivan keikkuessa. Yritin rauhoitella sitä, mutta se säikkyi myös silittämistä ja väisti päähän koskemista. Tajusin, että se ei näe kunnossa, sillä silmät nykyvät oudosti, eikä se pystynyt kohdentamaan katsetta mihinkään.

Pikainen konsultaatio tutulle eläinlääkärille rauhoitti hivenen mieltä. Retkulle tehtiin rajattu tila työhuoneeseen ja mattoja laitettiin lattialle reilusti. Olimme muuttaneet uuteen kotiin vasta viikkoa aiemmin ja parkettilattia oli entisen kodin muovimattoa huomattavasti liukkaampi. Matolla Retku pysyi hyvin pystyssä ja se välttelikin paljaalla lattialla kulkemista. Oma peti ja vesikuppi siirrettiin työhuoneeseen ja muori rauhoittui siihen. Sain FB:ssä useammalta koirakaverilta neuvoja, että vaikutti vestibulaarilta ja/tai välikorvan tulehdukselta. Varmuuden vuoksi aloitimme heti sunnuntaina b-vitamiinin (Neurobio Forte) sekä kipulääkkeen (Rimadyl) ja antibiootin (Synylox).

Seuraavat yöt nukuin Retkun kanssa alakerrassa työhuoneessa ja seurasin sen vointia. Ulkona se kävi tukevissa valjaissa talutettuna vain muutaman sadan metrin matkoja. Onneksi tarpeiden teko onnistui ja ruoka maistui. Tänään pääsimme aamusta omalle eläinlääkärille (Minna Liinamaa Evidensia Oulu) tutkimuksiin. Minna totesi, että oireet viittaavat selvästi Idiopaattiseen vestibulaarisyndroomaan eli tämä on neurologinen tasapainohäiriö, jonka syy on tuntematon. Retku ei ollut syönyt mitään erikoista eikä sitä ollut lääkitty millään uudella aineella. Edes punkkimyrkkyä tai matolääkettä se ei ollut tänä vuonna saanut. Aloitettua lääkitystä jatkettaisiin 10 päivää ja lisäksi Retku sai pahoinvointilääkkeen. Oireiden pitäisi helpottaa parissa viikossa.