Retkun astutuksista on nyt kulunut kolme viikkoa ja ainakin omasta mielestään se on kovasti raskaana. Lappeenrannan reissun jälkeen Retku meni vanhempieni luo hoitoon vielä viideksi päiväksi, ettei oteta mitään riskejä Mahtin ja Retkun kanssa. Kun kolme viikkoa oli juoksun alusta kulunut, Retku palasi laumaan ja juoksu oli selvästi ohi. Olivat 9 päivää erillään Mahtin kanssa ja palatessaan Retku teki hyvin selväksi, että peräpäähän ei ollut pojalla mitään asiaa. Muuten Retku on ollut hyvin hellyydenkipeä ja ystävällinen. Se on rauhallinen ja seesteinen, eikä esim. puutuu nuorison leikkimiseen juurikaan. Nisät erottuvat selvästi helakan punaisina kainaloita myöten. Ensi torstaina menemme ultraan tarkistamaan masun tilanteen.

Jos joku on ihmetellyt muuten meidän tämän syksyn treeni- ja kisahiljaiseloa, niin minullahan murtui sääriluu vasemmasta polvesta 4.8 ja 10.8 todettiin murtuneen jalan pohkeessa laaja-alainen laskimotukos. Kepeillä kuljin 6 viikkoa ja sen jälkeen opettelin tipuaskelin pikkuhiljaa kävelemään ja varaamaan taas murtuneelle jalalle. Koirien pitkistä lenkeistä ensimmäisen 6 viikon aikana ovat huolehtineet sukulaiset ja ystävät, kiitos siitä! Keppien jälkeen aloitin kuntoilun uimalla ja kuntopyörää polkemalla. Koirien lenkit tein alkuun tasamaalla (ajoin autolla Haukkikseen) ja nyt viikon verran olen liikkunut jo kaikilla alustoilla myös epätasaisessa maastossa. Nyt olen maantaina palannut töihin 9 viikon sairasloman jälkeen ja jalan luutuminen on edenneyt hyvin. Liuotushoito syvälaskimotukokseen minulla on edelleen.

Viimeisten viikkojen aikana olemme varovasti palanneet agitreeneihin. Etenen vielä kävelyvauhtia, mutta Haukkukeitaassa olemme käyneet tekemässä omatoimisesti pieniä kuvioita Hirmun ja Mahtin kanssa. Kahden viikon ja viiden harjoituskerran jälkeen Hirmu oppi suoran kepit pujottelussa. Tauko on selvästi taas tehtyt todella hyvää sille. Se on innokas ja rento, kestää toistoja ja vallan karkaa esteille. Pujottelusta tuli kertaheitolla sille nyt suosikkieste. Mainio pikkukoira!

Mahti taas on tehnyt alkeita, sehän on kesän aikana käynyt tasan kaksi kertaa esteillä. Muuten ollaan vaan leikitty sen kanssa kentällä ja annettu ison pojan kasvaa rauhassa. Nyt se menee 3-5 esteen helppoja kuvioita hypyillä (30 cm) ja putkilla. Ikää jätkällä on reilut 10 kk. Lisäksi ollaan käyty puomilla ja A:lla syömässä namia ja tehty matalaa rengasta naksun kanssa. Mahtille kaikki on helppoa ja mukavaa, jännästi se kulkee paremmin oikealla puolella, kuin vasemmalla. Ja lelun perään se on ihan hullu! Viime viikolla akalta meinas hajota housut päältä, kun Mahti iski kiinni housuntaskusta kurkistavaan patukkaan ja veti täydellä voimalla. Sen taisteluhalu on valtaisa ja sillä on täyden suun lukko-ote leluista. Iso mies ja iso moottori :)

Muuten Mahtin kanssa elo on ollut mukavaa. Se täydentää mukavasti laumaa, on Hirmun paras leikkikaveri ja auttamattomasti tyttöjen tossun alla. Luonteessa sillä on paljon samoja ominaisuuksia kuin Nasulla. Se on hyvin rohkea ja itsenäinen, liikkuu mieluusti aika kaukana ihmisestä ja irtoaa monta sataa metriä. Tätä on työstetty lenkillä ja välillä asiasta on kyllä pidetty melkoista neuvottelua. Nyt sen hallinta alkaa kuitenkin toimia ja se pysähtyy ja palaa luokse, jos metsässä liikkuu muita. Ihmisille se on todella avoin ja ystävällinen, pussaan pystyyn kaikki. Ja toisten, vieraiden koirien kanssa se edelleen osaa leikkiä ja olla kaveri, oli koirat sitten tyttöjä tai poikia. Yhtään isottelun tai mahtailun elkeitä sillä ei vielä ole. Tallilla Mahtin kaveri on 3v. saksanpaimenkoirauros Luka ja kokoerosta huolimatta kaverit on mukavan tasavertaisia.

Kasvattajana ja koiranomistajana koen, että on hyvin opettavaista omistaa sekä uroksia että narttuja. Moni ennakkoluulo ja -oletus uroksista on karissut Mahtin myötä. Ei, se ei ole hormoonihuuruinen äijä, joka ei muuta näe kuin nartut ja astuu kaiken liikkuvan. Se ei lussuta tyttöjen pissoja eikä nosta jalkaa joka paikkaan. Tämä on ollut helppo opettava, Mahti ei kuseksi hinhassa kuten eivät tytötkään tee. Jos narussa tarvii tarpeet tehdä, niin akka osoittaa pissapaikan ja siihen tehdään käskystä. Muuten kuljetaan nätisti narussa tempoilematta ja pysähtelemättä. Irti ollessa saa sitten nuuskutella ja merkata mielin määrin. Taloihin ja autoihin ei merkata, eikä kotipihan alueelle.

1318667333_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Lenkillä pituusjärjestyksessä.

Facebookin pentukansioon on lisätty uusia kuvia Retkusta ja Hirosta. Tässä vielä muutama kuva Hirosta:

1318667464_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Hiro syyskuu 2011

1318667515_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Hiro syyskuu 2011

1318667559_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Hiro seuraa (c) Hanna Kuusisto

Astutusreissulla kuvattuja treenivideoita:

Pätkä rataa ja palkkaus
Ratatreeniä

Kasvatit ja sukulaiset ovat tahkonneet taas tuloksia, mutta koska en vielä löytänyt virallisia tuloksia näistä, niin laitetaan näin lyhyesti:
Jurri (Retku x Laku) ja Marika tokossa AVOimesta 1-tulos ja TK2.
Kinna (Willa x Pixi) ja Johanna 150½ (?) pistettä koiratanssin AVOimesta luokasta ja sija 6/9.