Todella kuningasidea ilmottaa koira kokeeseen asiakasristeilyn jälkeiselle päivälle... Aamulla 5 h unien jälkeen meinasin kyllä kääntää kylkeä ja unohtaa koko jutun. Perjantai-ilta venähti tosi pitkäksi, kun Helsinki-Vantaan lentokentällä oli turvatarkastajien työnseisaus ja turvatarkastusjonossa meni toista tuntia. Kone oli tietty myöhässä ja kahden päivän työputki risteilyemäntänä painoi kyllä jaloissa.

Ei muuta ku klo 7 keula kohti Kemiä ja koko koiralauma autoon matkaan. Koepaikka oli Liedakkalan koulun kenttä Keminmaassa ja käyttäytymiskokeessa oli 15 koiraa. Tuomarina Allan Aula. Koiratarkastuksen yhteydessä Retku sai arvonnassa suoritusnumeron 13 eli pitkä odotus oli edessä. Meidän parina oli tokokisoista ennestään tuttu tervunarttu ja Retku tekisi tottiksen ensiksi.

Katoin muutaman parin suorituksen, jotta sain kerrattua seuraamiskaavion ja henkilöryhmän kulun. Verkassa tein Retkulle vähän seuraamista ja muutaman liikkeestä istumisen, jotka ensiksi jäi kaksi kertaa seisomaan. Hitsi, hitsi. Pitää käskyttää topakammin. Sitten tehtiin kentän reunalla vielä paikkamakuu ja pienen odottelun jälkeen kehään.

Aurinko paistoi ja Retku tuntui kumman vetelältä. Perusasentoon piti käskyttää ja oli vähän unessa. Ja tietty kun seuraaminen alkaa 50 askeleen suoralla hihnassa, niin pieni punainen oli kaikkea muuta kuin koevireessä... Mentiin kuin mummot torilla ja piti kontaktia vain ajoittain. Kyllähän se "seuras", mutta meno oli kuitenkin kaikkea muuta, kuin mihin oli totuttu. Täyskäännös vähän herätti ja selvästi paransi paikkaa ja kontaktia, sitten tuli juoksu ja hidas, jotka oli ihan ok. Sitten taas vaipui horrokseen ja loppukaavio meni vähän sinne päin. Henkilöryhmä ok ja siellä istuminen oli nopea.

Sitten hihna pois ja sama kaavio uusiksi vapaana. Henkilöryhmässä kävi jo jätättämään eli siihen lisäkäsky. Sitten pitkän suoran seuraaminen vähän sinne päin ja taas kohtasin koirani täyskäännöksessä. Heräs henkiin, korjas kontaktin ja teki oikein hyvän pätkän lyhyen sivun istumiseen asti. Loppu hyvin, mutta jäipä kaivelemaan tuo vetelyys.

Sitten liikkeestä istuminen, joka on meillä ollut aina helppo. Istuu lähes joka kerta ja jos ei istu, niin sitten jää seisomaan. Tähän yleensä syynä liian kevyt käsky. Ja mitä teki Eepu kokeessa? Seuras valmistavan ok ja sitten putos yhdellä käskyllä _maahan_! Sitä se ei ole tehnyt vielä koskaan... Liikkeestä maahanmeno sitten hyvä ja luoksetulo ok, vaikkakin jäi kovin kauas sivulle perusasennossa.

Paikkamakuu meni hyvin, oli tosi rento ja levollinen. On se vaan hurjan pitkä aika seistä selin koiraan... Suorittava pari kun alotti vapaana seuraamisen, niin olin kuulevinani, että Retku joko rapsutti pantaansa tai sitten olisi ollut tulossa luo. Mutta se ääni lähtikin belkkarin kaulapannasta, sellainen kevyt kilinä.

Kun palasin koiran luokse, niin Retku ennakoi perusasentoa. Joten annoin käskyn "istu", jolloin putos uudelleen maahan ja sitten toisella istu-käskyllä nousi perusasentoon. Pitäs oppia taktikoimaan näissä. Ei ois pitänyt antaa käskyä ollenkaan. Nyt turhaa jumppaa perusasennossa istu-maahan-istu.

Arvostelu:
Kytkettynä seuraaminen - Hyvä
Vapaana seuraaminen - Hyvä
Liikkeestä istuminen - Puutteellinen
Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo - Erinomainen
Paikallaolo häiriön alaisena - Erinomainen

Eli kyllähän se tottis läpi meni (ei kuulemma ollut edes rimaa hipoen), mutta jäi kyllä itteä harmittamaan koiran vire. Ilmeisesti olisi pitänyt nostattaa enemmän ennen omaa vuoroa. Palkkaamattomuuteen tämä meidän vire ei laske vaan itse ole syyllistynyt ohjelmatoimistona olemiseen. Jos koira ei seuraa hyvin, niin teen pysähdyksen, käännöksen tai vaihdan nopeutta. Pitkää puuduttavaa seuraamista ei olla tehty ollenkaan ja ei olla opeteltu seuraamisen korjaamista _liikkeen sisällä_. Ihan itse olen koirasta tälläisen tehnyt, onhan se PK:n seuraamiskaavio kovin tylsä meidän treenikuvioihin nähden. Ollaan tehty sellaista EVL-tyyppistä "jatkuvasti sattuu ja tapahtuu" seuraamista.

Nyt pyyhitään tokokisasuunnitelmat hetkeksi pois kalenterista, pidetään pieni treenitauko ja sitten opetellaan seuraamista uudelleen. Kokeeseen mennään vasta, kun seuraaminen on kelpo kunnossa.

Kaupunkiosuutta varten siirryttiin Keminmaan Citymarketin parkille. Käytiin läpi yhdessä kaupunkiosuuden suoritus ja katoin pari ensimmäistä koirakkoa. Sitten pidin tauon ja kävin itse syömässä Cittarissa ja käytin muorit jalottelemassa.

Retkun kaupunkiosuus oli helppo ja vaivaton. Eipä tätä ole treenattu sen kummemmin, mutta kun koira on hyväkäytöksinen ja tasapainoinen, niin eipähän tuo ollut edes käskyn alla. Pitkällä, löysällä hihnalla käpyteltiin pyörätietä. Ohi meni pyöräilijä ja kaksi lenkkeilijää. Palasivat takaisin samaan tapaa, eikä Retku niihin mitenkään reagoinut. Tuomari peesas takana.

Käveltiin parkkiksen läpi henkilöryhmän läpi (muita kisaajia ja koiriakin oli) ja vastaan tuli häiriökoira eli dopperinarttu. Sen kohdalla Eepulla ei kääntynyt edes korva, ihan ilman mitään huomiota käveli ohi löysällä hihnalla. Jätettiin koira kiinni hassusti liikenneopasteeseen keskelle parkkista liikenteen jakajaan. Seisoi rauhassa paikoillaan akan perään katsellen. Ei katsonut edes kohti, kun dopperinarttu käveli häiriökoirana ohi. Lopuksi vielä ohiajanut auto pysähty kohdalle ja kysyi neuvoja apteekkiin. Tuomarin puhuttelu, kättely ja kommetti, että pitää olla tosi huono koirankouluttaja, jos meinaa tästä selväpäisestä koirasta saada huonotapaisen tai vihaisen :-)

1. Suhtautuminen henkilöryhmään OK
2. Suhtautuminen polkupyöräilijöihin OK
3. Suhtautuminen autoihin OK
4. Suhtautuminen lenkkelijään OK
5. Suhtautuminen muihin koiriin OK
6. Liikenteen keskelle yksin kytkettynä jätetyn koiran käyttäytyminen ja suhtautuminen eläimiin OK

Eli käyttäytymiskoe suoritettu hyväksytysti, titteli BH. Osalla sakemanniohjaajista oli kuohujuomat matkassa ja siellä skoolattiin läpimenneelle kokeelle. Itseä lähinnä nauratti. Helppo homma ja ihan olemattomalla treenillä koe läpi. On mulla vaan kiva koira.