Eläinlääkärissä Retkulle tehtiin perusteellinen tutkimus. Koko kroppa käytiin huolella läpi, ei arista mistään ja masuakin sai rutistella ihan reilusti ilman reagtiota. Nisät ei punota eikä kuumota, emätinvuoto on tummaa, sameaa ja vähän haiskahtavaa. Kuumetta hiukan +39,1. Otettiin kaksi putkea verta, joista toisesta tehtiin pieni verenkuva ja toisesta veren kalsium-määritys. Ja tämä kaikki pikana tunnin sisällä. Sen lisäksi masusta otettiin röntgen. Kohtu on vielä suht iso ja siellä on eritettä ja jälkeisiä. Pentuja masussa ei ole, joten erite tulee ihan luonnolista kautta valuen pois.

Tulehdusarvot olivat kohollaan, punasolujen määrä alhainen (limakalvotkin ovat suht vaaleat). Kalsium-arvo normaali eli kalkinpuutteista ei kärsi. Diagnoosi alkava kohtutulehdus ja hoitoennuste hyvä, kun saatiin näin aikaisessa vaiheessa kiinni. Nyt päällä 10 päivän antibioottikuuri (Synulox), ei lisäkalkkia eikä kipulääkkeitä.

Retku oli tosi reipas ja antoi tehdä kaikki tutkimukset ilman vastusteluja. Ja pentulassa oli rauha maassa kun palattiin kotiin 1½ tunnin lääkärireissulta.