Kun suurin huoli on jo hiukan ohi, on aika kirjata tänne myös Jekun (Retku poika, Hirmun veli) kuulumiset. Eli viimepäivät ovat olleet raskaita ja meillä on ollut kova huoli Jekun selviämisestä. Mutta poika on syntynyt taistelijaksi ja näyttää siltä, että elämä voittaa.

Keskiviikkona Miia oli vienyt Jekun eläinlääkäriin tiheän pissaamisen takia. Epäilys oli pissatulehduksessa. Keskiviikkona otettiin pissan pikatesti ja sen mukaan tulehdusta ei ollut. Eläinlääkäri epäili mm. anemiaa, tutkimatta sen tarkemmin.

Torstaina ell. soitti, viljelyssä löytyikin tulehdus. Puhelinreseptinä antibiotti.

Perjantaina pentu oli huonovointinen. Vaisu, kipeän oloinen ja iltaa kohden oksensi enenevissä määrin. Epäilys antibiootin sopimattomuudesta. Illalla päivystäjälle ja koira tippaan. Sai oksennuksen estolääkettä. Antibiootti laitettiin vaihtoon.

Lauantaina huonovointisuus jatkui, Jekku kieltäytyi kaikesta syötävästä (juoksi ruokaa karkuun) ja ruiskulla suuhun annettu 5 ml vesimääräkin tuli oksentaen pois. Illalla taas päivystäjälle (eri kuin eilen). Vatsa kuvattiin ja siellä oli kovasti kaasua. Mitään vierasta kuvissa ei näkynyt. Ja kun kakkakin oli kuitenkin tullut, niin oireet eivät viitanneet suolitukokseen. Joten hoidettiin nesteytyksellä, kipu- ja oksennuksenestolääkeellä. Vointi koheni eläinlääkärin vastaanotolla, joten yhteistuumin päätettiin seurata tilannetta aamuun asti.

Jekun tila ei kohennut yön aikana, joten sunnuntaina aamulla päätettiin koira avata. Vointi oli kehno. Jekku ei syönyt eikä juonut, oli vaisu ja kipeä. Kuvissa näkyi kaasua vatsassa vielä eilistä enemmän. Leikkauksessa vatsasta löytyi vieras esine (kangasta noin 50 cm suikale + karvoja) ja suoli jouduttiin aukomaan kolmesta kohdasta. Kaikki näytti hyvältä ja koira oli herättyään virkeän oloinen ja näytti voimistuvan. Jekku kotiutettiin. Su-ma välisenä yönä kunto kuitenkin romahti. Päivystäjältä haettiin tippa + lähete EKK:lle ja aamuyöstä matkaan Helsinkiin.

Maantaiaamuna EKK:lla todettiin, että Jekku oli shokissa. Sillä oli vatsakalvon tulehdus ja verenmyrkytys. Pentu avatiin uudelleen sillä tutkimuksissa todettiin, että yksi suolen tikkauksista oli rikkoutunut ja ulostemassaa oli päässyt vatsaonteloon. Kyseessä oli iso ja vaativa leikkaus, pojalta poistettiin 10 cm suolta. Leikkaus oli ainut hoitomahdollisuus ja siltikin annettiin vain alle 50% selvitymismahdollisuus. Poika kuitenkin kesti leikkauksen ja oli illalla jo hereillä tehohoidossa. Jokainen taisteltu tunti olisi nyt voitoksi.

Äsken sain Miialta puhelun, että eläinlääkäri oli soittanut ja tällä hetkellä näyttää siltä, että Jekku on taistelussa voitolla. On maistellut ruokaa jo tänään, mutta tilanne on edelleen vakava. Mikäli toipuminen etenee, pääse huomenna mahdollisesti jo kotihoitoon.

1269351952_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Jekku (c) Helena Tiainen

Pitää toivoa, että paraneminen jatkuu ja Jekku kuntoutuu tästä taistelusta entiselleen. Tässä pojassa ON voimaa ja se on selvästi voittajatyyppi.