Iltapäivällä saatiin puhelu Maikkulan kartanosta. Uuhilaitumelle oli yöllä syntynyt yllätyskaritsa. Pässit on erotettu laumasta ja reilu kuukausi sitten, joten tämä tulokas on saanut alkunsa jo toukokuussa. Kun keli on kolea (+3 astetta ja vesisadetta) ja lampaat vielä laitumella, piti karitsa saada kuivaan ja erilleen muista. Minnalta vähän konsultaatiota ja sitten hommiin.

Emä ja karitsa olivat rannassa muista lampaista erillään, joten päätettiin ensi kasata muut 26 lammasta pois laitumelta häkkiin. Nasu hommiin ja tuossa tuokiossa katras oli kasassa ja kulki kevyestä aidan viertä pitkin kohti häkkiä. Pientä shakkia portilla, mutta ensiyrittämällä saatiin koko katras häkitettyä. Hienoa Nasta - 10 min. ja homma hoidossa.

Tehtiin emälle ja karitsalle paikka valmiiksi laitumen laavu-tyyppiseen katokseen. Olkia pohjalle ja vettä, heinää ja kauraa emälle. Kolmella sivulla on riukuseinät ja katto päänpäällä. Elementtiaidasta tehtiin portti avonaiselle sivulle.

Sitten lähdettiin katsomaan Karri-karitsan vointia. Ihan oli vastasyntynyt kaveri, vielä verinen ja märkä. Jalkeilla kylläkin jo reippaana. Lähetin Nastan taakse ja sain uuhen huomion koiraan. Karitsa oli ihan kylmissään ja voimaton, joten sen sai napattua syliin ihan helposti. Se ei ollut paljoa kissaa isompi ja värisi koleassa kelissä. Nasu piti lähettää pois, sillä uuhi käyttäytyi hyvin suojelevasti ja meinasi tulla koiran päälle. Kiltisti emä kulki lähellä ja seurasi sylissä olevaa karitsaa. Laavun edessä laskin karitsan hetkeksi maahan ja se määki äidilleen. Uuhi tuli kesynä perässä pienestä portinraosta laavuun sisälle karitsan perässä.

Kaikki hyvin ja nyt näyttää, että tuli onnellinen loppu. Pieni karitsa oli kovin väsynyt ja kylmissään, mutta se nukahti tyytyväisen oloisena kuiville oljille ja emä hoiti ja vahti sitä huolella.

982940.jpg

Päästettiin häkistä muut uuhet takas laitumelle. Monella niistä on niin pyöreä maha, että taitaa perheenlisäystä olla tulossa tulevien viikkojen aikana muillekin. Teuraaksihan näiden oli tarkoitus mennä, saa nähdä jääkö muutama uuhi ja karitsa talveksi tilalle kuitenkin?

Nasta teki taas hienoa työtä. Koiriin tottumattomat lampaat saatiin häkkiin ilman stressiä ja ihan kävelyvauhdilla. Kyllä muori on aito paimenkoira. On aina ilo olla avuksi.