Lauantaina rapatassut pitkän metsälenkin jälkeen pesulle ja puunauksen jälkeen koko lauma Avensiksen kyytiin ja keula kohti etelää. Hetken sitä mietti, että on tämä koiraharrastus hullun hommaa, kun 500 km päähän pitää näyttelyyn ilmoittaa. Varsinkin, kun just viikko sitten oltiin Helsingissä. Illaksi asetuttiin Jyväskylään pikkusiskon luokse yökylään ja sitten aamulla matka jatkui Lahteen.

Kehätoimitsijan kanssa kävin luokkavaihdot läpi. Mahti ja Hirmuhan oli ilmoitettu avoimeen luokkaan, mutta viikon takaisen valioitumisen johdosta siirtyivät valioluokkaan. Hirmu ja Retku olivat molemmat siten samassa luokassa ja sain Retkun Niila-siskon omistajan Riikan avuksi. Tuomarina oli Elena Ruskovaara.

Bortsuja oli ilmoitettu 34 kpl, joista uroksia oli 10. Valioluokassa Mahti esiintyi Riikan Remu-pojan kanssa ja Mahtille ERI. Poika esiintyi oikein mukavasti, kehä toki oli pieni ja mattoja kaistaleet vain liikeradoilla, mutta Mahti kun ei vedä hihnassa, niin pysyi hyvin luistelematta myös betonilattialla. Itsellä vaan vähän liukasta juosta, eikä kehän sisäpuolelle tuodut koirat (belggarit ja sakemannit) tehneet hommaa yhtään helpommaksi. Kilpailuluokassa Mahtille luokkavoitto + SA ja samantien jatkettiin Paras Uros kehään. SA:n saaneita uroksia oli kolme. Yksittäis- ja yhteisliikkeiden jälkeen Mahti nostettiin jonon keulille, pari kierrosta vielä ravia ja Mahtille voitto. Paras Uros ja CACIB. Wow! Poika on vasta 2v. 5kk ja tämä oli sille jo kolmas CACIB.

Mahti VAL ERI1 SA PU1 CACIB VPS:
"Oikea tyyppi. Hyvä koko ja sukupuolileima. Reilu runko. Voisi olla tiiviimmässä kunnossa. Erinomainen pää, ilme ja silmät. Riittävä kaula. Sopivat takakulmaukset, vähän kapeat takaliikkeet. Hyväksyttävä hännän asento. Reipas liikkuja. Erinomainen askelpituus."

_MG_4610-normal.jpg
Mahti yksilöarvostelussa
Kuva (c) Aino Vakkilainen

Tässä välissä sitten tyttöjen kunnostus kehäkuntoon ja Sani-tytön (Retku x Mahti) kannustusta junnuissa. Sani oli ekassa näyttelyssään 10 kk iässä ja vähän ujosteli tuomaria. Neidillä on juuri eka juoksu loppunut, joten mielen myllerrystä on ollut menossa ja treeneihinkään ei ole juoksun takia päässyt. Liikkeet meni Sanilla kuitenkin hienosti ja seisominenkin onnistui mukavasti. Sani sai junnuista EH:n oikein lupaavalla arvostelulla.

Sitten mentiin kehään tyttöjen kanssa. Hirmu jonon keulilla Riikan kanssa, yksi narttu välissä ja minä Retkun kanssa jonon hännillä. Ja eihän niistä liikkeistä Hirmulla tullut oikein mitään. Se jarrutti vaan ja kuikuili kroppa banaanilla taaksepäin akan ja äitikoiran suuntaan. Hirmu peruutti pään läpi pannasta ja sekamelska oli valmis. Pahoittelin tuomarille, että valitettavasti minulla on kaksi koiraa kehässä ja tästä johtuen esiintyminen ei oikein onnistunut. Retku siirrettiin jonoon ekaksi ja sitten saatiin porukassa jo joitan raviaskelia esitetty.

Yksilöarvosteluun vein sitten Hirmun itse ja se rauhoittui heti ja esiintyi normaaliin, varmaan tapaansa. Ekan juoksukierroksen aikana katselin, että se hypähteli kehän kulmissa paljaiden betonilattioiden yli ja ravasi vain matolla, mutta vähän nihkeästi. Tuomari pysäytti ja tutkittiin yhdessä, että vasemmassa lavassa on jotain häikkää. Toisella juoksukierroksella huomasin itsekin selvästi, että sisäkaarteissa ei astunut kunnolla vasemmalle etujalalle, vaan nyökkäsi selvästi. Hirmuhan on aiemminkin esittänyt kehässä epätasaista ravia, kun se tapaa pudottaa itsensä hyvin matalaksi liikkeessä ja sitten rupeaa vilkuilemaan ylös kontaktia tarjoten. Silloin tulee etusilla sellaista polkka-askelta (jota me hevosihmiset kutsumme tahtimiseksi), mutta tänään selvästi liike oli eri. Koira ontui ihan rehellisesti, eikä tassuaan vaan vaiva oli selvästi ylempänä. Hirmu sai oikein nätin arvostelun, mutta liikkeitä kun ei voitu arvostella, niin siitä johtuen ruskea nauha eli EVA (=ei voida arvotella).

Hirmu VAL EVA:
"Oikea tyyppi. Erinomaiset mittasuhteet. Hyvä luusto. Sopivasti runkoa. Hyvä kaula. Vahva nartun pää, vähän pyöreät silmät. Voimakkaat takakulmaukset, sopivat etukulmaukset. Valitettavasti ontuu toista etujalkaansa ja siksi askeleesta puuttuu draivi. Hyvä häntä. Liikkeitä ei tänään arvostella."

Varaan heti fyssarin Hirmulle ensi viikolle ja tarkistetaan lihasten tilanne. Voi olla, että repivät reagtiot viikon takaisessa luonnetestissä ovat kipeyttäneet kropan jostain. Ja odottelu ahtaassa häkissä äitikoiran kanssa ja olematon verryttely ennen kehää pahensi vain tilannetta. Hallissa oli todella ahdasta ja koiria oli sula mahdottomuus juoksuttaa missään ennen kehää.

Retkun kanssa sitten arvosteluun ja Rouva oli intopiukeana menossa. On se kiva, että koira tykkää :) Liikkeet menivät hienosti. Retku kyllä ravaa upeasti ja vaikka seisoessa olikin ajoittain levoton (= tarjosi temppuja makupalojen toivossa), niin ravissa keskittyi hommiin. Retkulle ERI ja kilpailuluokassa Rouva nostetiin keulille ja luokkavoitto SA:n kera.

Paras Narttu kehässä koiria oli kuusi ja yksilöliikkeiden jälkeen Retku sai mennä jonoon esimmäisenä ja sitten kiidettiin ravia ympäri kehää. Taputukset ja kannustukset saivat Rouvan pistämään parastaan ja sillä irtosi voitto! Retku Paras Narttu ja sille CACIB. Tämä oli Retkun neljäs CACIB, sillä on CACIB Suomesta ja Ruotsista vuodelta 2006, Viron CACIB vuodelta 2009 sekä muutama vara-CACIB. Nyt tämän rusetin myötä voin anoa sille C.I.E - Champion International d'Exposition -tittelin. Ja jatkossa ilmoitan Retkun sitten veteraaneihin :)

Retku VAL ERI1 SA PN1 CACIB ROP:
"Melkein 9v. vahva, hyväluustoinen kauniisti rakentunut kokonaisuus. Hurmaava ilmeinen pää. Varma asentoinen häntä. Liikkuu halukkaasti oikealla asenteella ja matalalla askeleella. Hyvä lihaskunto. Eduksi omistajalleen tässä kunnossa"

ROP-kehä oli sitten huonojen esiintymisten huipentuma. Eihän ne mun koirat muiden kanssa esiinny. Tai ehkä jopa menisivät, jos itse en olisi paikalla, mutta kun itse kirmasin Mahtin kanssa edellä, niin Riikalla oli kyllä täysi työ Retkun kanssa siinä perässä. Onneksi tuomari oli nähnyt koirien liikkuvan jo aiemmin, joten Retkulle ROP-ruusuke ja Mahtille VSP. Kuviakin olisi tästä harvinaisesta menestyksestä ollut ilo saada, mutta ne jäi kyllä täysin siinä hötäkässä. Tuhannet kiitokset Riikka ja pahoittelen hankalia koiriani. Ne vaan on niin akan perään, että ei paljoa makupalat auta.

Pieni huolto tauko ja palkintojen haku. Pähkäilimme isoon kehään menoa ja totesimme, että 1½ tunnin kuluttua olisimme jo miltei Jyväskylässä kotimatkalla, joten kävimme ilmoittamassa toimistoon, että emme osallistu ryhmäkehään. Koirien ulkoilutus, lounasta akoille ja sitten keula kohti kotia. Kymmenen aikaan illalla olimme sitten jo onnellisesti Oulussa.

Hetki pitää kyllä tätä menestystä sulatella. On se sen verran harvinaista herkkua. Viimeisen kahden viikon sisällä Mahti on noussut agilityssä 3-luokkaan, Hirmu ja Mahti on valioituneet (Fi Mva) ja nyt vielä tämä Retkun Inttivalio. Huh, huh! Tuhannet kiitokset kaikille meitä kannustaneille!!!