Eilen ja tänään on käyty pentujen kanssa ulkona kahdesti päivässä. Pakkasta on ollut -10 asteen tietämillä, mutta hyvin pentuset pihalla pärjää. Rohkeasti tutkivat paikkoja ja nyt menevät jo sinnillä umpihangessakin, vaikka polkuja ja tallattuja alueita on kyllä runsaasti tarjolla. Ja terasilla on mukava tutkia paikkoja, kun siellä on puutarhakalusteet, grilli, haravat ja harjat. Ulkoilut on vielä lyhyitä pätkiä, mutta rauhoittavat porukkaa kyllä huomattavasti.

Pentujen kehitykselle ei pentulan rajattu alue tässä vaiheessa enää riitä, joten liikkuvuutta harjoitellaan myös yksitellen ja parittain koko asunnossa. Mahottoman mukava seurata pentujen menoa, kun ne kohtaavat uusia asioita uteliaina ja pelottomina. Nasta on nille nyt myös osa laumaa ja Nasu tuntuu näiden kohdalla perineen Pumpulin Kamalan Kummitäti -roolin. Meillähän Källi on aina aiemmin huolehtinut pentujen elekielikoulutuksen. Puhutaan koiraa: muristaan, irvistetään ja sitten karkotetaan naksauttamalla, jos pentu ei usko. Ja sen aktoriteetti on aina ollut erinomaisen tehokas. Yhdellekään pennulle ei käynyt koskaan mitenkään, mutta oppi upposi kyllä kovapäisimmäkin kalloon. Ja Nasu oli Retkun ekoille pennuille sellainen hellä hoitoanoppi, joka ei sanonut poikkipuolista sanaa, vaan urheasti kesti kaikki pentujen riekkumiset ja repimiset.

Nyt Nasu on selvästi aiempaa tiukempi pennuille. Se antaa tutustella ja tulla ihan lähelle, jos pentu käyttäytyy kauniisti. Mutta ryminällä jos tulee tai hampaat edellä, niin ensin muristaan, sitten irvisteään ja tarvittaessa karkoitetaan sankari. Osaa Nasu myös väistää alta pois tilanteen niin vaatiessa, mutta olen kovin ylpeä mustan mummon tapakasvatuksesta. Tämä helpottaa pentujen elämää kovasti jatkossa, kun kuitenkin valtaosa menee perheisiin, jossa on jo ennestään vanhempi koira.

Retku leikkii pentujen kanssa päivä päivältä enemmän. Se asettuu makaamaan lattialle, pesee ja putsaa pentuja, kirputtaa niitä ja innostuu painimaan. Sen leikki on vielä kovin varovaista ja herkkää. Parhaiten leikki sujuu, kun akka ei katso. Kun katsomosta alkaa kuulua naurua, niin Retku jätää helposti leikin kesken. Retkulla on vapaa pääsy pentujen luokse ja se vietää niiden kanssa vielä paljon aikaa.

Yöt meillä on sujuneet nyt viime päivät yhdellä syötöllä. Pentuset menee nukkumaan klo 23 maissa, valot sammuu ja väki rauhoittuu muutamassa minuutissa nukkuman. Kolmen tietämillä Retku käy syöttämässä pennut ja ne tekevät tarpeet paperille (+ akka siivoaa). Ja sitten nukutaankin rauhassa aamuun asti. Heräämisen jälkeen onkin sitten sudennälkä. Pennuille ruokaa ja pentulan siivous, isot ulos ja niiden ruokinta. Sitten Retku imettää pennut ja leikkii niiden kanssa jopa tunnin verran ja sitten onkin päiväunien aika.

Tosi hyvässä rytmissä pennut ovat. Kaikki nukkuvat samaan aikaan ja leikkivät kans. Muutama jos jää jalkeille toisia myöhemmäksi, niin ne nostetaan pentulan ulkopuolelle hetkeksi leikkimään ja purkamaan virtaa, että muut saavat unirauhan pentulassa.