Maanantaipäivän ohjelmassa oli Leena Piiran tunnin fysioterapia Retkulle ja Nastalle. Varsinaisia vaivoja ei ole ollut, mutta halusin tarkistaa koirien voinnin. Retku treenaa ja kisaa agia nyt urakalla ja Nastalle haaveilen jo kesän paimennuskaudesta. Nasta on välillä kulkenut paljon peitsaten, se kun normaalisti ravaa paljon ja sitten säntäilee laukalla. Vähän valmiiksi akkaa jänskätti Retkun hoidettavuus, se kun on vieraiden kosketuksesta jännittyvää mallia ja melkoinen kiemurtelija muutenkin. Yllättävän lunkisti pikkurouva kuitenkin suhtautui. Seisoi ja istui pyydettäessä ja pötkötteli kyljellään hoidon ajan akan rapsutellessa keulasta. Kipeät paikat se näytti selvästi ja venytti hyvin vastaan.

Ja Retku oli jumissa, viimeaikojen tuloksista huolimatta. Mitenköhän se sitten kulkee, kun kroppa on kunnossa? Lantio oli vinossa siten, että oikea puoli on korkeammalla. Lihaskunto on erinomainen, mutta lihaksia on oikealla enemmän kuin vasemmalla. Ja selän liikkuvuus ja jousto lantiossa oli minimaalinen. Kuulemma hyvin tiukkaa ja hyvin kireätä. Muutenkin Piira arvioi Retkun tyypiltään sellaiseksi pinkeäksi. Mitään varsinaista vammaa Retkulla ei ole, mutta todennäköisesti tiineys ja synnytys on osaksi lantion tiukkuuden syynä. Retku kun on rungoltaan lyhyt, niin pennut ovat olleet todella tiiviisti yhdessä kohdassa lantiota ja siten painaneet sisältä päin elimistön todella tiukille. Lihakset nivustaipeen kohdalta olivat myös kyljissä tiukalla. Tämä vaikuttaa varmasti takajalkojen liikerataan hypyissä. Lantion lukkoja avattiin ja lantio saatiin suoraan. Niskassa ja etuosassa ei ollut huomautettavaa. Saatiin ohjeeksi Back on Track -mantteilin käyttö päivittäin 2-3 h, venytyksiä kylkiin ja lisäravinteeksi Bioglucominia. Normaalisti ollaan käytetty BoT:ä vain treeneissä ja kisoissa, nyt pidetään sitä kotona sisällä joka päivä. Ja pitkät ravijaksot olisivat hyväksi selälle jatkossa, joten pyörälenkille suuntaamme heti, kun irtomurskeet on pyöräteilta poistettu. Piira määräsi Retkun nyt alkuun juoksemaan vain vasemmalla puolella pyörällä, jotta saadaan vasen kylki vahvemmaksi. Sitten jatkossa puolta pitää vaihdella lenkin aikana, että veto tulee tasaisesti molemmille puolille.

Nastan kropassa ei ikä näkynyt. Ja kyllähän itselläkin oli tiedossa, että mulla on aika ääripäät rakenteeltaan tämä nuoriso. Nasta on pitkärunkoinen ja sen lihakset on luonnostaan pehmeät ja joustavat ja Retku on sitten se kumipallo. Nasu oli enemmän vinossa tuolta rintakehästä, sieltä johtuu peitsaaminen. Mutta lukot selästä aukes paljon Retkua helpommin. Pientä kireyttä myös lantion viimeisissä nikamissa, sieltä saattaa kipuja heijastella myös virtsarakkoon eli lantion jumeista voi johtua myös ajoittaiset pisun valskaamiset. Niitä Nastalle on tullut vasta hiljattain. Mutta Nasulle ei tarvise jatkossa mitään erityishoitoja. Bioglucominia sillekin voi antaa kuuriluonteisesti. Nasulla onkin ruuassa nivelaineita valmiina (Eaglen lammas&riisi).

Jätetään Retkun kanssa tiistain agitreenit väliin. Sillä rajuja liikkeitä pitää nyt välttää pari kolme päivää selän manipuloinnin jälkeen. Ja muutenkin riekkuminen on pannassa, ei sais törmäillä mihinkään eikä spurttailla kylmiltään. Kerroppa se tuolle valopäälle... Viikonloppuna saa kisata normaalisti.

Sinäänsä yllätyksiä nuo Retkun jumit, se ei ole ollut yhtään kipeän oloinen. Liikkuu normaalisti (kuten kenguru), ravaa puhtaasti ja suoraan, nukkuu rentona kaikissa asennoissa ja venyttelee säännöllisesti itse sekä keulan että takakoipelot. Ja hyppytekniikka on aina ollut samanlainen. Korkealta ja kovaa, takajalat vartalon alla, ei hyppää taakse avaten laakana.

Seurataan nyt silmä kovana, tuottaako kotihoito jatkossa tuloksia.

Kesän reissu on jo pitkästi suunniteltu. Löysin netistä kotimatkalle sopivat agikisat. Tukholmasta ~450 km pohjoiseen, meidän ajomatkan varrella Sundsvallin pohjoispuolella. Eli kisaamme Härnösandissa agia neljän startin verran maailman voittajan kotimatkalla. Tietenkin sillä ehdolla, että Retkulla ei ala juoksu.

Varmuuden vuoksi tiedustelin vielä Ruotsin Kennelliitosta Nastan osallistumisoikeutta käyttöluokkaan paimennusWCC:llä. Ja vihreää valoa näyttettiin eli muori lähtee Ruotsiin SERTijahtiin kesäkuun 1. päivä. Ja Retku lähtee mukaan kisaamaan CACIBista.