Päiväkirja 1.7.2007 - 28.10.2007
Pelastettu vanhoilta kotisivuilta, valtaosa linkeistä ei toimi.

 

28.10.2007 Turistina
KV tokossa (maajoukkuekarsinta) turistina Peltokosken maneesilla. Petra ja Micky (Nasta x Rudi) tekivät hienoa sarjaa. Idarissa istuminen jäi seisomiseksi ja ruutu meni nollille (jäi eka etupuolelle, ohjauksella ruutuun, kaksi käskyä maahan). Silti hyvä tulos 254 pistettä ja sija 3/12. Onnea Petra ja Micky - nyt vaan kalenteriin merkkaamaan ne muutkin karsinnat Etelä-Suomessa.

Nuorten Hevosten Kyvyt Esiin tilaisuus Pian tallilla Välikylässä. Tuttuja mukana, joten lisätty kuvia ja videolinkkejä Tyynelän ratsutilan sivuille.

Kännykän kätköistä löytyi myös Retkun kuukauden takainen hylkyrata Oulusta. Ihan julkasukelponen hylystä ja alun (& lopun) kohelluksesta huolimatta. Linkki tässä. Hyvin kulkee hyppykuvioissa.

27.10.2007 Sisarukset kehässä
Laku ja Willa (Nasta x Niko) tänään KV Lahdessa missikisoissa. Laku KÄY ERI3 ja PU4, Willa KÄY ERI1.

22.10.2007 Jälkikasvun tulospläjäys viikonlopulta
Lauantaina Seinäjoen KV näyttelyssä Otto (Nasta x Niko) VSP ja CACIB (siirtyy PU2:lle, joka oli Nastan tyttärenpoika Ketku). Näin se käyttökoira käy välissä pokkaamassa pystit missikisoista. Onnea Arja ja Otto!

Joensuussa agilitykisoissa Röllille (Nasta x Pyry) 3-luokassa 0-rata, sija 3. Tämä on Pertin ja Röllin 5/7 karsintanolla. Tuplanolla vielä jahdissa. Hyvä pojat!

Sunnuntaina Vantaan Myyrmäkihallissa Tootie (Nasta x Pyry) ja Janne tekivät myös agin 3-luokassa nollarada, sija 6/30. Tämä oli parin 6/7 karsintanolla. Hieno tuloskunto, onnea!

14.10.2007 TK2 Otto
Arja ja Otto (Nasta x Niko) tokokisoissa avoimessa luokassa ja pistein 163½ ykköstulos ja TK2. Pojan tittelilista senkus pitenee: Kans & Fin & Ltu Mva JV-03 BaltW-05 JK3 BH TK2 Pikkupaimenen Maximum Speed. Huh, huh! Hurja tahti!!!

7.10.2007 Otolle toinen ykkönen JK3
Arja ja Otto (Nasta x Niko) jatkavat huimaa tulosputkea PK-jälkikisoissa 3-luokasta 1-tulos ja luokkavoitto pistein 276 (tottis 87/maasto 189). Tämä oli parin toinen ykköstulos, joten ensi kesänä vielä yksi ykkönen ja silloin Otosta tulee käyttövalio (Fin Kva). Lämpimät onnittelut!!!

6.10.2007 Muorit kisaamassa ja Nasun lapset menestyy
Aamulla Oulun KV näyttelyn kehässä Nasta VET ERI1 PN2 ja ROP-veteraani, Källille VET EH2. Mukavaa oli kaikilla. Lisätty muorien arvostelut näyttelysivuille Nasta ja Källi.

Suorilta missikisoista Raaheen paimennuskisoihin. Nasta 1-luokassa onnistunut suoritus, akalla ongelmia merkityn lampaan kiinniotossa. Aika loppu. Tulos 61/100 ja sija 3. Kerrassaan mukava päättää kausi tähän onnistumiseen!

Joensuussa Minna ja Hippu (Nasta x Pyry) hakukokeen 2-luokassa tottis 70, esineet 27 ja haku 150. Yhteensä 247 pistettä ja HK2. Isot onnittelut tytöt!

Kaustisilla tokokokeessa Arja ja Otto (Nasta x Niko) avoimessa luokassa 182 pistettä ja 1-tulos luokkavoiton kera. Hienoa työtä.

5.10.2007 Toinen onnistunut astutus
Kävimme Lakun luona kylässä iltapäivällä ja toistamiseen onnistunut astutus. Retkulla juoksupäivä nro. 13.

3.10.2007 Onnistunut astutus
Ajo Lakua tapaamaan Oulu-Padasjoki. Saija ajoi meitä vastaan ja klo 19.30 nuori pari tapasi astutuksen merkeissä. Retkulla juoksupäivä nro. 11. Helppo homma ja onnistunut astutus. Tästä laskettuna pentujen syntymäpäivä 5.12.2007 (63 vrk) ja luovutus 23.1.2008 alkaen.

2.10.2007 Källin tulokset
Källin pisunäyte puhdas, verikokeessa valkosolut vähän kohollaan. Ei aiheuta toimenpiteitä, kun ei ole mitään tulehdusoireita. Kaikki muut arvot normaalin rajoissa.

1.10.2007 Retkun proge
Retku kävi Akuutissa progessa aamulla klo 8. Tutkivat veret nykyään OYS:ssa, joten tulos saatiin samana päivänä klo 14 jälkeen. Aamun lukemat 2,04 eli ovulaatio 2-4 päivän kuluttua, jos juoksu kehittyy ns. normaalin kaavan mukaan. Nyt on menossa 9. juoksupäivä. Lyötiin lukkoon matkasuunnitelmat. Keskiviikkona keula kohti etelää.

Källi kävi samalla vanhan koiran tarkastuksessa. Otettiin pisu- ja verinäyte, kuunneltiin ja kopeloitiin. Muori näyttää ja tuntuu käteen laihtuneelta, mutta puntari näytti yli 16 kiloa. Lihakset sillä on pudonnut selästä, joten tuntuu luisevammalta. Hyvässä kunnossa, kaikki ok. Testitulokset saahaan huomenna.

24.9.2007 Källi-muori koirien taivaassa?
Tänään käytiin paikallisessa Mustissa ja Mirrissä ostoksilla ja uskompa, että Källi-muori luuli olevansa koirien taivaassa! Se meni kaupassa ihan kuuroksi ja sokeaksi, suunnisti vaan nenä heiluen hyllyjen välissä sinne sun tänne. Ei mitään havaintoa, että akka oli mukana ja että piti käyttäytyä siivosti. Siinä meillä entinen EVL-tokokoira... Ihania tuoksuja. Täällä. Täällä. Tuolla. Ja täällä. Tahtoo tämän. Saako maistaa? Mistä se ihana tuoksu tulokaan? No Källin pettymykseksi mitään syötävää ei ollut ostoslistalla. Källi sai myöhästyneenä synttärilahjana hienon metsänvärisen sadeviitan (pyh, hienostelua Pumpulin mielestä) ja Retkulle ostettiin kolmet juoksupöksyt. Oli farkkumalli, tavalliset mustat ja punaiset syntisillä pitseillä. Onneksi akan taskusta sentään löytyi muutama makupala, että saatiin muori ulos kaupasta.

23.9.2007 Toiset kisaa, toiset ei
Sunnuntaina oli ohjelmassa Retkulle Keminmaan agikisat. Aamulla vielä jo perinteinen perän tarkistus klo 8 - ei vuoda, ei juoksua, voidaan lähtä kisoihin. Ja sitten yllättäen klo 11 oli lattialla iso veritipla ja pikkuneidin housukarvat veressä. Se oli täsmällisesti aloitettu, saattin juoksun alku kiinni melkeen tunnilleen. Soitto Kemiin (kisat siellä jo käynnissä), että sori peruminen vähän viime tingassa, mutta me ei päästä enää kisaamaan. Toisaalta helpotus tuo juoksun alku, toisaalta vähän ajankohta harmittaa, kun jää tod. näk. Nastalla nyt paimennuksen SM-kisat väliin astutusmatkan takia. Retku ei ole viime viikkoina ollut yhtään oma itsensä, joten tätä se enteili. Viime viikonlopun kisoissa bongali jo verkassa muita koiria (normaalisti keskittyy vain akkaan) ja isotteli muille. Ja radalla oli kyllä monessa kohtaa ihan vieraan oloinen, ei kuunnellut normaaliin tapaan. Ja nyt viikolla on välillä ollut niin kovakorvainen, että on saanut lenkillä oikein kirkastua, että nyt kuulolle ja keskitytään emäntään. Onneksi tämä on vain hormoonien aiheuttama hetkellinen häiriö yhteyksissä. Nyt jäädään tauolle ja palataan kisakentille helmikuussa 2008.

Viikolla 40 suunnataan Jyväskylään ja käydään sieltä käsin Lakun luona Hämeenlinnassa riiuureissulla. Maanantaiksi 1.10 on varattu proge tänne Ouluun. Katotaan arvot ensin ja sitten päätetään matkapäivät. Joka tapauksessa ollaan etelässä väh. 5 päivää ja saadaan toivottavasti ainakin 3 astutusta joka toinen päivä. Toivottavasti näillä voimilla saadaan pari naitettua. Kun Laku tahtoo mennä onnesta sekaisin akan nähdessään ja Retku toki haluaa oman ihmisen esiliinaksi... Eiköhän sukupuolivietti aja kuitenkin näistä ohitse. Apuvoimia otetaan vastaan Hämeenlinnassa? Källi ja Nasta jää kotiin äitin hoitoon. Näin laskien pentujen syntymä tapahtuu Itsenäisyyspäivän tietämillä joulukuussa (vko 49) ja luovutus aikaisintaa seitsemän viikon iässä viikolla 4/2008. 

Helsingissä agilityssä kisasivat Janne ja Tootsie (Nasta x Pyry) 3-luokassa nollatulos ja sija 4/35. Tämä oli parin viides SM-nolla ensi vuoden karsintoihin. Hyvässä vauhdissa on pari. Onnea, onnea! Missikisoissa tarttis käydä jossain välissä...

22.9.2007 Jälkikasvu menestyy taas
Lauantai oli taas rikas tulospäivä Nastan lapsilla. Retkun tuleva sulho, Nastan ja Nikon Laku-poika kisasi PK-jäljen 3-luokassa ja sai pisteet 260 (maasto 180/tottis 80) ja koularin JK3. Sija 3/20. Esineruutu esti 1-tuloksen, muuten koira pelitti hienosti. Onnea Saija ja Laku!!!

Jippo (Nasta x Rudi) ja Helena ylittivät kisakynnyksen ja suorittivat BH kokeen Iisalmessa hyväksytysti. Jatkossa Jipon nimi kirjoitetaan muodossa BH Pikkupaimenen Match Maker. Onnea, onnea Helena ja Jippo!!! Talvi tottista ja sitten keväällä taas jälkimetsiin. 

Oulussa kisattiin tokon Piirinmestaruuksista ja tiukassa kisassa Petra ja Micky (Nasta x Rudi) erikoisvoittajaluokassa pistein 286½ PM-pronssia. Ja taso oli kyllä kisassa hurja, vastassa mm. Euroopan mestari. Onnittelut Petra ja Micky!!! Hieno suoritus nuorelta koiralta.

18.9.2007 Jälkikasvun terveystuloksia
Elinan Tirri-tyttö (Nasta Rölli-pojan tytär) Starsky Dream Of Stick on geenitestattu TNS ja CL terveeksi.

Retkun tulevan sulhon Lakun (Nasta x Niko) jälkeläisistä on saatu ensimmäiset kuvaustulokset: No Doubt Kebnekaise lonkat A-A ja kyynärpäät 0-0. Päivitelty tuloksia Nastan jälkeläissivulle.

Nasta on ilmoitettu SM-kisan 1-luokkaan. Toivottavasti mahdutaan mukaan. Katsomaan mennään ainakin. Ja Ruotsin puolelle oli tullut vielä yksi kisa lokakuulle, nyt ois mahikset kahteen perusrataan peräkkäisinä päivinä. Pannaan harkintaan. Vähän riskiä nämä muiden koirien kisailmot, kun Retkun juoksu ja astutus sotkee sitten aikataulut perinpohjaisesti. Paimennusta ei oo treenattu nyt 1½ viikkoon.

16.9.2007 Hylkyjä taas, aina yksi este liikaa
Irtonainen meno omissa kisoissa jatkui. Tehtiin Retkun kanssa kaksi muuten loistavaa rataa, mutta molemmille tuli yksi hyppy liikaa. Ei muita virheitä. Huoh. Hyppyradalla akka teki tilaa takaakiertohypylle, jolloin perävalot vaan vilkkui ja Retku irtos väärälle hypylle noin 9 metrin päähän... Ja toisella radalla alkukiemurasta koira jatkoi suoraan hypylle, kun akka jatkoi etuviistoon A:lle. Oli muuten superhienot puomin kontaktit (mentiin kahdesti) loppuradassa. Tosi hyvää menoa, mutta ei menty ihan yhdessä kaikkia kuvioita. Näyttää nollavoitto nousseen meille hattuun ;-) Sen jälkeen on ollut ennätyksellinen kuuden kisan hylkyputki...

Päivän keli oli kerrassaan kamala ja vaikka radalla vältyttiin suuremmilta sateilta, niin lenkillä kyllä kastuttiin kahteen kertaan ihan läpimäräksi. Muorit oli myös mukana ja Källi oli tosi kylmissään kastumisen jälkeen. Sen turkki on niin kuiva ja pumpulinen, että ei pidä sadetta kuten Nasun ja Eepun turkkit, jotka kuivuu ravistamalla. Källi kastui ihan läpimäräksi ja joutui odottamaan autossa märässä turkissa. Kotona piti föönätä muori kuivaksi, ettei vaan vilustuisi. Taidetaan sijoittaa Eepun voittamat M&M lahjakortit Källin sadetakkiin.

Rölli ja Pertti jatkoivat nollavirettä tänään agilityn 3-luokassa. Tämä nolla oli nyt parin neljäs (4/7) kohti ensi kesän SM:iä ja karsintoja. Tuplanolla vielä puuttuu. Onnea, onnea!

15.9.2007 Jälkikasvu menestyy - lapset matkalla kohti Kva:ta ja Ava:a
Tänään Arja ja Otto (Nasta x Niko) kisasivat PK-jäljen kuninkuusluokassa ja saivat upean JK3 1. tuloksen pistein 271. Jälki 163/170, esineet 29/30 ja tottis 79/100 pistettä. Tämä oli Oton ensimmäinen ykköstulos kohti Käyttövalion (Fin Kva) arvoa. Huikeat onnittelut Arja ja Otto!!!

Rölli (Nasta x Pyry) ja Pertti puolestaan ottivat agilityn 3-luokassa nollavoiton (parin viides). 7.10.2007 tulee valiokelloon vuosi täyteen, joten tämä voitto oli "tarpeeton" Fin Ava -valionarvoa ajatellen. Mutta kunnossa on yhteistyö pojilla. Onnea taas!

Me Retkun kanssa kerättiin hyllyjä OKK:n kisoissa. Ekalla radalla 10 kepin pujottelu kahteen kertaan, ei millään ois mennyt loppuun asti, kun pujottelu oli kulmassa, eikä yhtään estettä enää sen takana vetämässä. Luki jo valmiiksi rataa taaksepäin, minne piti palata. Hylky tuli, kun pujotteli pätkän väärään suuntaan korjauksessa. Loppuradan vedätyksessä akka sitten vetäs koiran okserilta ihan turvalleen, sen siitä saa kun etenee itse liikaa ja liian kaukana edessä. Lisäksi viimosella hypyllä tuplahylky, kun irtos U-putkesta selän taakse väärälle hypylle. Toisella radalla muuten puhdasta menoa, mutta A:lle menossa sukelsi alla olleeseen putkeen. Ei millään lukenut A:ta, ei edes korjauksessa. Putkinäkö... Ja taas viimeiselle hypylle U-putkesta selän taakse... Huoh. Kylläpä se nyt lukee rataa omatoimisesti.

13.9.2007 Kauniit ja rohkeat
Akka työreissussa Jyväskylässä ja illalla oli mukavasti aikaa käydä ihastelemassa Retkun ½-siskon Tuiskun pentuja. Pentujen isä on Retkun pappa (Coh-iskän isä), joten piiri pieni pyörii kuten Kaunareissa ;-) Onneksi yhtään ei oo pentukuume. Retku varmaan olettaa, että sekin on steriloitu (kuten Källi ja Nasu), kun juoksua ei kuulu vieläkään.

12.9.2007 Agitreeneissä
Iltasella Retkun kanssa ryhmän treeneissä. Meitä oli sen verran paljon, että odottelua tuli reilusti. Tehtiin sivussa nurmella tokoa välissä. Seuraamista, luoksetuloa ja hyppyä. Pitäs vissiin ostaa sääntökirja, että tekis asiat oikein. Akka treenas sujuvasti vanhojen sääntöjen alo-hyppyä... Agissa Retku ok, kulkee kyllä taas aika kaukana, irtoaa ja tekee pitkiä hyppyjä. Meinaa kaarteet venyä ja vauhti kohoaa taivaisiin. Pääsin puuttumaan keinuun, kun teki hätäsen kontaktin. Sen jälkeen pelas kontakteilla kyllä loistavasti. A:lla ehtii hyvin ohi, eikä kiirehdi yhtään. Hypyillä välistävedot hyvin, takaa kierrot vähän turhan ahtaat.

11.9.2007 Paastolla
Nasun masu tuli jo kuntoon, Källi on vielä nestepaastolla. Saa lihalientä 4 krt päivässa ½ litraa. Illalla söi jo vähän riisiä ja huomenna siirrytään varovasti takas normimuonaan. Masu on ihan tyhjä kaikesta ripuloinnista, onneksi pahin näyttää olevan jo ohi. Ei menty edes pitkälle lenkille tänään, kun muorit on sen verran vetämättömiä vielä. Repu teki noutoja sisällä naksun kanssa. Otettiin luovutuksia edessä ja kyllä on virtaa... Jos akka ei kurota ottamaan kapulaa Eepun suusta tarpeeksi nopeasti, niin neiti hyppää ilmaan ja luovuttaa kapulan rintakehän korkeudelle ;-) Kerran erehdyin naksauttamaan tästä ja seuraavalla kerralla loikkas vielä korkeammalle... Metalli menee siinä missä puinenkin, no problem.

10.9.2007 Juhlista seuraa krapula
Taidamme pysytellä kuivamuonassa ja puruluissa... Tänään on ollut ruikulilla sekä Källi että Nasu. Mattoja ja perskarvoja on pyykätty ihan urakalla. Retku näyttää säästyneen pahemmalta. Sen siitä saa, kun syöttää juhlan kunniaksi koirille kaikkea ylimääräistä ja uutta. Peiliin saa katsoa. Koitetaan paastolla nyt saada muorien masut kuntoon. Källin varsinkin on niin hoikassa kunnossa, että yhtään ei tarvis kyllä jättää ruokia väliin.

9.9.2007 Synttärit Källi 12v. ja Retku 3v.
Iltapäivällä ajeltiin Liminkaan mökille ja lämmitettiin sauna. Juhlavieraat saapuivat omaan tahtiinsa ja loppujen lopuksi meitä oli 9 ihmistä ja viisi koiraa synttäreitä juhlimassa. Sade alkoi sopivasti grillin kuumettua, joten katoimme pitkän pöydän tupaan. Koirille herkkuja ja paketteja, eikä tyhjin mahoin tarvinnut ihmistenkään poistua. Olipa mukavaa, kiitos kaikille osallistujille!

8.9.2007 Paimennuksessa ei nollia tuuletella...
Aamulla lähtettiin pikkusiskon ja Nastan kanssa Ruotsin suuntaa. Blondit jäivät kotiin ja viettivät mukavan iltapäivän mökillä palloa pelaten isosiskon kanssa. Me matkalaiset käytiin Ikeassa ja Ikanossa shoppailemassa ja sitten ajeltiin Kalixiin paimennuskisoihin. Kisat oli samalla pellolla kuin viime vuonna ja nyt onneksi keli suosi. Vuosi sitten oli aamulla lumi maassa ja järkyttävän kylmä päivä, nyt paisto aurinko ja oli ihana syyspäivä. Aiemmissa luokissa kävi selväksi, että täällä pärjätäkseen koiran piti pysyä kaukana lampaista ja liikkua rauhallisesti. Texel-lampaat olivat tosi kevyitä ja liikkuivat laukalla, jos koira yhtään tuli lähelle. Superleveissäkin hakukaarissa lampaat huomioivat koiran jo katraan sivulla ja tolppakoirilla oli täysi työ pitää katraat paikoillaan suorittavaa koiraa varten. Ei tainnut olla meidän päivä tänään... Olosuhteet muuten aivan täydelliset. Lyhyt nurmi ja erinomainen näkyvyys koiralle. Ja rata VP-luokassa kierrettiin vastapäivään, joka sopisi meille paremmin. Nasta kun toimii poispäinajossa paremmin, jos akka on oikealla takana/sivulla.

Meidän suoritusvuoro oli neljäntenä ja Nasta sai vuoroa odotellessaan katsella aidan takaa muiden suorituksia. Nyt se merkkas selkeästi lampaat tolpalta ja oli ihan täpinöissään. Meitä edellinen koira diskattiin ihan lopussa, joten kiirus ei tullut ja oltiin ihan valmiina, kun meidän lampaat tuotiin tolpalle. Nasta merkkas ne selvästi ja luottavaisin mielin lähetin sen hakuun. Maahan, sivulle poikittain, nenä vasemmalle, sauva maahan koiran eteen ja lähetys "vasen". Nasta lähti hyvin ja varmasti oikein mukavan leveään hakukaareen ja laukkasi täydellä vauhdilla klo 10 asti. Katras lähti oikealle (klo 3) suuntaan, kun koira oli rinnalla ja sillä suunnalla oli sitten vastassa tolppaväen leiri tuoleineen. Nasta ei kiertänyt tarpeeksi vauhdilla taakse, vaan kaari jäi vajaaksi ja lampaat lähtivät klo 1 suuntaan taaksepäin, takapellolla kun siellä suunnassa sijaitsi varikko ja lampola. Nasta kyseli apuja ja sainkin sen uudelleen suuntakäskyllä lähtemään taakse ja vasemmalle, kaarta se ei leikannut. Lampaat olivat jo tosi kaukana ja takana tolpasta ja kun koira vielä kertaalleen kääntyi kysymään apuja, luovuin tolpasta, keskeytin ja lähdin koiran avuksi. Nolla pistettä siis tällä kertaa. Ei päästy hakukaarta pidemmälle. Harmi, mutta toisaalta huonot treenit kyllä enteili tätä. Koira ei pidä tarpeeksi etäisyyttä ja kun siitä on huomautettu, niin koira käy epävarmaksi. Ei paljon auta seistä 100 metrin päässä tolpalla käskyttämässä, kun koira kaipais apuja. Tämän tason koirille nämä lampaat olivat vaikeita, seitsemästä koirasta kaksi sai tuloksen.

Tämä saattoi olla kauden viimeinen kisa. Raahen kisoissa on karsinta tämän vuoden tulosten perustella ja kun me ei olla startattu Suomessa kertaakaan, voi olla, että ei mahduta mukaan. Ei tahdo riittää motivaatio treenata, jos ei ole kisoja tavoitteena. Pohjois-Ruotsin kisakausi päättyi tähän.

7.9.2007 Lyhyet paimennustreenit
Tänään vielä lyhyt treeni pässillä Tupoksessa. Kolmen pikkupässin katras, oikein liikkuvaisia kavereita. Nasu aloitti hakukaarella ja selvästi näki, että eilen on pidetty neuvonpitoa asiasta :-( Pitkästä aikaa Nasu kävi empimään kesken matkan! Puolessa välissä kaarta hiljensi ja kävi kysymään, että saako sittenkään mennä? Voihan kökkö. Menihän se heti lisäkäskyllä, mutta kun haku on ollut tähän asti niin varmaa ja täyslaukkasta, vain katraan lähellä on ollut korjattavaa. Tehtiin poispäinajoa, alkumatka lampolalta nihkeää ja kiharaa, mutta sitten kun lampolan vetovaikutus takana lakkas, lampaat liikku mukavasti ja Nasta teki työt hyvin. Muutamia flänkkejä ja lyhyitä hakukaaria ja sitten Nasu tauolle.

Retku teki välissä vähän humppaa. Ihan vaan lyhyen hakukaaren ja vapaata serpentiinikuljetusta. Selvästi näkee, että kun lampaat liikkuu liukkaammin, niin Retkukin jaksaa keskittyä hommiin. Nyt oli sille sopiva katras. Lampolaan päin kuljetuksissa Retku fiksusti tulee takaa vähän rinnalle, valmiiksi jo jarruttamaan, että lampaat ei tule akasta ohi, eivätkä vedätä lampolalle. Sillä näyttää olevan luonnostaa hyvät hoksottimet eläinten lukuun. Pari kertaa yksi pässeistä yritti irtiottoa ja heti lähti Retku keräämään karkurin takas laumaan. 

Sulkalan Katja oli ottamassa kuvia laitumella. Toivottavasti jokunen onnistuu ja saadaan lisätä kuvia tänne nähtäville.

Lopuksi Nasta otti vielä muutaman flänkin ja sitten tehtiin vähän oikeita töitäkin. Treenipässit laitumelta talvitarhaan ja sitten lampolasta loput pässit pihalle ja talvitarhaan. Pihan sepelillä Nasta vähän arkoo tassuja ja liikkuu varovasti, mutta tekee kyllä työt hyvin. Huomenna kisat Kalixissa.

6.9.2007 Uuhia paimentamassa Tyrtsillä
Iltapäivällä ajeltiin Tyrnävälle viimeistelytreeneihin. Pässit on Minnalla jo kotona, joten otettiin treeniin viiden uuhen katras isommasta laumasta. Nämä oli mukavan herkkäliikkeisiä ja vetoa oli jonkun verran uuhilaitumen suuntaan. Nasta aloitti suorilta täysmittaisella hakukaarella ja teki taas 100m katraan rinnalle asti kelpo kaaren, siitä liian ahtaasti lähelle, eikä kunnolla taakse... Uuhet pitkin peltoa ja Nasta sai kuulla kunniansa. On se toivotonta, kun ei osaa pitää etäisyyttä tarpeeksi. Höh! Kerättiin lampaat takas katraaksi ja keskelle peltoa ja eiku uusi yritys. Nyt käytin toista taktiikaa. Jos koira on tyhmä ja lennättää katraan jo nostossa pitkin peltoa, niin korjatkoon itse jälkensä ja hakekoon lampaansa sitten vaikeamman kautta. Tämä tehoskin hyvin ja Nasta teki ison työn, kun nosti ensin kartaan vinoon oikealla sivulle, haki ne sieltä takas linjalla ja sitten toi akalla. Otettiin muutama pätkä poispäinajoa ja huilattiin välillä.

Toisessa sessiossa muutamia flänkkejä, paineella pysy taas kohtuullisella etäisyydellä ja otti suuntakäskyt yli. Tarkotuksella juoksutetaan välillä reilusi yli tasapainon ja topata ei saa, ellei käsketä. Muuten jatketaan kaarta katraan ympärillä. Sitten vielä yksi hakukaari ja nyt puolestaan akka mokas. Ok, koira pölläytti lampaat taas vasemmalta oikealle, mutta akka käskytti väärässä kohtaa koiran maihin, jolloin katras jakautu kahtia ja taaempi kaksikko poistui koiran vaikutuspiiristä. Sieltä pötköltään ruohikosta on perin vaikea paimentaa... No, pitäs vaan antaa koiran tehdä työt ja jättää käskyt vähemmälle.

Retkun edellisestä juoksusta on tänään kulunut tasan 9 kuukautta. Odottavan aika on pitkä...

5.9.2007 Fin Tva Micky
Petra ja Micky (Nasta x Rudi) tänään Kemissä tokon erikoisvoittajaluokassa 257½ pistettä (istuminen nollille -30p.), 1.tulos ja luokkavoitto. Tämä oli parin kolmas ykköstulos, joten Micky on jatkossa Fin Tva BH Pikkupaimenen Miracle Match. Suuren, suuret onnittelut Petra ja Miiru!!!

1.9.2007 Aina ei voi voittaa :-)
Agikisat jatkuivat tänään Piirinmestaruuskisoilla. Keli oli tuulinen ja kolea, mutta tänään ei onneksi satanut. Me tehtiin kaksi oikein hyvää ja sujuvaa rataa, mutta molemmilla radoilla sorruttiin väärälle hypylle. Ekalta radalta Retku irtos A:lta sivulla olleelle hypylle, vaikka piti mennä suoraan ja toisella radalla akan valssi oli kulmassa niin myöhässä, että koira sujahti käden alta sitä seuraavalle hypylle (pituus). Tällä radalla tuli myös yksi rima alas, muuten puhdasta ja hallittua menoa. Jukka kuvasi meidän radat minun puhelimella. Tässäpä nämä kauhisteltavaksi rata1 ja rata2. Akalla on olo, että liikkuminen radalla on ihan sulavaa, mutta ihme hipsutteleva hattupää se videolla näyttää olevan... Viikonlopun tulokset ja meriselitykset on täällä.

1.9.2007 Retkun valiokello käyntiin!
Päivällä KASsin agikisat Pateniemessä. Oltiin ilmoittauduttu vain yhteen starttiin, kun luokkajärjestys oli 123-mölli123. Matkalla tuli vettä taivaan täydeltä, mutta onneksi kisapaikalla keli (ja kenttä) oli kuiva. Lämpöä kylläkin vain +6, joten pitkät kalsarit ja kerrospukeutuminen kunniaan. Retku starttasi luokassa ekana, joten verryttelin sen pikkukoirien aikana valmiiksi, sitten se joutui odottamaan kentän reunalla rataantutustumisen ajan ja sitten pienen haltuunoton jälkeen suoraan lähtölinjalle.

Alku oli heti kimurantti. Hypyt 2-3 välistä vetona ja 4:s muuri myös välistä ja 90 kulmassa. Hyvin lähti Retku mukaan, kun oltiin vielä verkassa tätä hiottu. Kontaktit maltilla ja keinukin varmasti vanhaan malliin. Akka ehti taas joka paikkaan hyvin, eikä ollut yhtään haparointia. U-putkella vähän ylä-C:tä ja matka jatkui. Puhtaalla radalla maaliin. Sellainen hallittu ja varma suoritus. Ei mitään ylimääräistä, mutta ei mitään supertiukkaa menoa. Mentiin jäähdyttelemään ja katottiin loppuluokan koiria. Nollia ei ollut montaa, moni sortui alun välistä vetoon tai U-putkien välissä olleelle A:lle väärässä kohtaa. Väliaikatietoja ei ollut, mutta kävin kysymässä, että kannattaako jäädä odottamaan tuloksia ja palkintojen jakoa vai joko joutais kotiin? Tuloskopista sanottiin vaan, että kannattaa jäädä... Ja kun tulokset tuli taululle, niin me oltiin Retkun kanssa siellä ykkösinä! Nollavoitto supermiinuksella 26 koiran luokassa :-) Vain kolme nollaa tältä radalta. Wautsi wau! Kyllä Eepu on hyvä. Taas oli sellainen olo radalla, että eihän me edes menty lujaa. Nyt on kyllä tämän vuoden agitavoitteet saavutettu aivan liiankin kanssa. Tämä oli meidän ensimmäinen nollavoitto kohti agilityvalion (Fin Ava) arvoa. Ja SM/karsintanollaksi kolmas. 

31.8.2007 Pieni paimennustreeni
Illalla käytiin Tupoksella "oikeissa töissä", kun Minna oli reissussa ja pässit (4 kpl) piti siirtää illalla talvitarhasta isolle laitumelle syömään. Nastassa näkyi vähän maanantain kova työ, piti vähän patistella katraan taakse tasapainoon ja alkuun Nasu mittaili, että tuleeko nämäkin päälle vai kulkevatko koiran käskyssä. Uusi pässi kääntyi koiraa vasten pari kertaa, mutta päätti sitten kulkea mutisematta muiden kavereiden matkassa. Pellolla otettiin sitten lyhyt treeni. Vähän poispäinaoja (tämä on nyt oikein hyvä), pari ~70 hakukaarta ja flänkkejä. Etäisyys näytti nyt hyvältä ja vauhtia Nasta on hiljentänyt mukavasti. Lähtee flänkkiin maltilla ja tasaisella vauhdilla, pysyy paremmin kaarella eikä valu sisään. Oikein hyvä pätkä.

30.8.2007 Lyhyt, tehokas agitreeni
Töitten jälkeen ajettiin Haukkikseen ottamaan lyhyt agitreeni. On ollut illat taas niin kiireisiä, että ei olla esteillä käyty 1½ viikkoon. Laitettiin kaikki kontaktit ja 65 cm hyppyjä ihan virtaavilla ja juostavilla linjoilla. Ei mitään erityisiä kuvioita, vauhdilla kontakteille ja palkat. Pujottelussa tiukkoja puolen vaihtoja takaa leikaten. Oikein hyvän treenin Retku teki ja keinukin oli joka kerta varma, nopea ja loppuun asti. Kävi kyllä mielessä, että se viime kisojen lentokeinu saattoi olla ihan puhdas vahinko. Kun yleensä Retku tulee aina loppuun asti ja pysähtyy oottamaan. Ehkä se luuli, että oltiin menossa puomille? Nyt 4 kertaa keinu täydestä vauhdista, ilman mitään varmisteluja. Ja viimeisellä kerralla kontatilla superpalkka (lue: rukkanen). Lopuksi käytiin pitkä lenkki Haukkiksessa koko poppoon kanssa.

Synttäreiden pitopaikka 9.9.2007 vaihtunut. Pidetään juhlat meidän mökillä Limingassa klo 16 ->. Puusauna ja grilli lämpimänä, koirat sopii ottaa mukaan (pihalle ei saa merkata). Tilattu poutasäätä, ulkovarustus, sateen sattuessa ollaan tuvassa (takuutiivistunnelma). Tervetuloa!

27.8.2007 Paimenkoirasta ON oikeasti apua
Rankka työilta akalla ja Nasulla. Oltiin Maikkulan kartanossa erottamassa pässikaritsat uuhista toiselle laitumelle. Mies, mönkijä, lasso, traktori yms. voimin lauma oli jaettu kahtia perjantaina (kuulemma kokopäivän homma) ja me oltiin nyt apuna sekalaumojen putsauksessa. Pässilaitumella oli 19 pässin joukossa kaksi uuhta ja uuhilaitumella puolestaan sitten neljä pässiä. Ja lampaat täysin koiraan tottumattomia, eivätkä myöskään kesyjä ihmiselle (vielä vähemmän perjantain jahdin jälkeen). Eli hommia piisas.

Ensin pässilaitumella koottiin katras kasaan ja kuljetettiin aidan viereen. Jo tässä vaiheessa kävi selväksi, että perinteisellä kuljetuksella ei tehnyt mitään. Lampaat eivät tuleet lähellekkään ihmistä, joten koira ei saanut niitä liikkeelle, jos ihminen oli vastapuolella. Tulipahan sitten hyvä treeni samalla poispäinajosta eli me Nastan kanssa oltiin molemmat takana ja rauhallista kävelyvauhtia liikutettiin laumaa. Kiinniotto isolla laitumella ei ollut mahdollista, lampaat eivät päästäneet 2 m lähemmäksi ihmistä ja ne kaksi uuhta etenkin olivat kiimassa ja hyvin villejä. Niimpä miehet pikapikaa rakensivat aitaelementit ja noin 4 x 4 m karsinan portin eteen. Me Nastan kanssa häkitettiin lampaat (olipa shakkia), hyvin piti Nasta oman puolensa ja voima riitti näille hyvin.

Häkissä sitten sauvalla kiinni kukin yksi kerrallaan ja tarkistus takajalkojen väliin. On muuten ihan oikeasti kaupunkilaisen katsottava tarkkaan... Pässin isot kivekset ja uuhen isot tisut on aikas samannäköisiä takaa katsottuna :-) Päästettiin pässit sitä mukaa karsinasta ulos, kun sukupuoli oli varma ja lopulta kaksi isoa uuhta jäi erilleen. Miehet kuskas ne traktorin lavalla uuhilaitumelle.

Sitten pikku hengähdys Nasulle ja uinti väliin. Siitä oli oikesti tosi paljon apua häkissäkin, piti muut loitolla tarkistuksen ajan ja uskalsi hyvin avata portin ja päästää tsekatun lampaan ulos, kun Nasta vahti muita silmä kovana.

Sitten uuhilaitumelle. Siellä oli valmis häkki, mutta portti sinne oli hankala riukuportti, josta ei ollut apua eläinten ohjaamiseen ja portti ei ollut aidan vieressä, joten tekemistä koiralle piisas. Tehtiin muutama yritys häkittää, mutta joukossa oli kaksi niin isoa ja vahvatahtoista matamia, että niitä ei pidellyt koira eikä ihmiset. Tulivat surutta päälle. Ja Nasta sai juosta ihan tosissaan moneen kertaan, että saatiin uudelleen katras aina kasaan ja aidan viereen. Miehet sahas häkkiin uuden portin aidan viereen ja riukuportti suljettiin. Nyt irtoelementistä apuohjain portille ja Nastan kanssa uusi yritys. Iso valkoinen uuhi oli sooloilija, se meni kärjessä koko ajan ja haki pakopaikka ihmisketjusta. Päästettiin se suosiolla pois katraasta ja sen jälkeen ilman johtajaa oleva lauma oli yllättävän helppo ajaa häkkiin. Taas erottelu ja jalkovälien tutkiminen jokaiselle ja niin saatiin neljä pässiä erilleen uuhikatraasta. Urakkaan meni kolme tuntia neljällä ihmisellä ja yhdellä koiralla.

Saahan sanoa, että Nasu on ihan super? Ehkä se ei ole maailman tyylikkäin paimen ja kaaret on ahtaat, mutta se on fiksu, sitkeä ja luotettava paimen. Se ei kuumu eikä hössää, vaan malttaa mielensä ja sen työskentelyyn uskaltaa luottaa, vaikka omat silmät olis 100% lampaissa. Käskyt menee läpi tarpeen mukaan ja muutoin se tekee fiksuja ratkaisuja ilman käskyjäkin. Nytkin se sai pariin otteeseen uuhen suoraan päälle ja pökkäyksiäkin, mutta se ei pure turhaa eikä poistu paikalta. Se jatkaa hommat loppuun ja tekis töitä vielä senkin jälkeen, vaikka vanha koira jo onkin. Nytkin kolmen tunnit lähes tauottoman työrupeaman jälkeen se ois ollut vielä menossa laitumelle hommiin. Iso kiitos Nastalle koko porukalta, se on kyllä korvaamaton duunari.

Saatiin suorilta kutsu syksymmällekin hommiin, kun taivasauto tulee hakemaan lampaat viimeiselle matkalle. Silloin on varmaan jo helpompaa, kun on aitaelementit valmiina ja selvä tuntuma katraaseen.

26.8.2007 Ihmeellinen kisaton viikonloppu
Akka on sopivasti flunssassa juuri, kun kalenterissa ei ollut mitään koirakisoja tälle viikonlopulle. Edellinen, moinen "tyhjä" viikonloppu on ollut heinäkuun alussa. Sadesäässä on ollut hyvää aikaa siivota. Lattiat on luututtu ja kesälle ja mäntysuovalle tuoksuvat puhtaat matot on laitettu taas lattialle. Källi iloitsi asiasta samantien, köllimiset örinän kera siirtyivät pihanurtsilta nyt olkkarin matolle. Muorin 12v. synttärit on kahden viikon päästä, jos keli salliin, niin vietetään kekkerit meidän takapihalla makkaran tiristämisen merkeissä. Laittakaapa kamut päivä muistiin kalenteriin. Su 9.9 klo 15->. Eepukin juhlii samana päivänä eli yhteensä 15 v. juhlan aiheena.

Pikkulinnut lauloivat Laukaasta loistavia agituloksia. Pertille ja Röllille (Nasta x Pyry) nollavoitto 3-luokasta (tämä oli parin 4:s), huikean hienoa pojat! Sopii niitä vaatimattomampiakin tuloksia tänne päin soitella ;-) Lokakuussa tulee valiokellossa vuosi täyteen, joten tämä oli "tarpeeton" voitto, ainakin Fin Ava -titteliä ajatellen. Saas nähdä, kumpi valioituu ensin Rölli vai siskonsa Tootsie?

Retkun edellisestä juoksuta on nyt yli 8½ kuukautta. Laskin tuossa juuri, että vaikka juoksu alkaisi nyt samantien, niin pentujen luovutus tulee menemään vuoden 2008 puolelle. Eli jos haaveista tulee totta, niin meillä on (taas kerran) erilainen joulu ja vuoden vaihde tiedossa. Tähän on Nasun pentujen kanssa kyllä totuttu, Pyryn pennut olivat luovutuksessa välipäivinä ja Nikon pentuja haudottiin meillä just vuoden vaihteen tietämillä. Agin piirinmestaruuksiin saadaan osallistua ensiviikonloppuna, vaikka juoksu alkaisikin.

Huomenna mennään Maikkulaan oikeisiin hommiin. Ohjelmassa pässikaritsoiden erilleenotto uuhilaumasta.

Päivän piristykseksi Lehtikankaan Juhan nappaama "söpöstely"kuva Retkusta OKK:n kisoista... korkealta ja kovaa. Heh, heh. Onneksi paha ääni ei kuulu kuvassa ;-)

25.8.2007 Isolla pellolla paimentamassa
Koko päivän jatkunut sade onneksi hellitti illaksi, joten saatiin paimentaa kuivin kamoin. Toki koirat, kengät ja lampaat oli likomärät, kiitos pitkän ruohon. Nasu aloitti hakukaarilla avustettuna. Nyt en lähetä sitä suorilta tolpalta yksin hommiin, vaan menen katraan lähelle auttamaan taakse kiertoa ja pitämään kaaren pulleana. Kaari on oikein hyvä klo 9 (ja klo 3) asti eli katraan rinnalle, mutta sitten Nasu suikkaa liian ahtaasti lampaille ja tasapaino tahtoo jäädä vajaaksi eli menee sisään klo 11 (vasen) tai klo 1 (oikea). Tätä työstettiin nyt ihan urakalla ja kaarien lisäksi tehtiin flänkkejä lampaiden ympärillä. Treenissä oli 12 pässin katras, joten sopivasti "pahvilampaita" näihin treeneihin :-) Pässit vaan söivät turpa maassa ja me kierrettiin kehään niiden ympärillä. Vaadin Nastaa tasapainoon ja jopa sen yli, ennen käsky ei saa lyödä maihin, vaan flänkkiä jatketaan suuntakäskyllä kunnes toisin sanotaan. Kyllä oli vaikeaa Nasulle, sekun haluaisi niin kovasti lampaiden imuun. Otettin kaksi sessiota Nasulle ja se oli lopussa ihan poikki.

Retkulle muutama lyhempi hakukaari avustettuna. Alkukaari oikein hyvä ja katraan rinnallakin on riittävästi leveyttä. Vähän ahtaasti Eepukin tulee sisälle katraan takana ja tällä hetkellä sen voima ei vielä riitä tuollaisen pässikatraan nostoon, tähän tarvii apuja. Flänkit ok, suurentaa hyvin paineella ja pysyy kaarella myös istumiset (ei mene maahan kunnolla näin pitkässä ruohikossa, joten stopit istuu). Toisessa sessiossa Retkulla vapaata tasapainoilua ja lyhyitä kuljetuksia ilman käskyjä. Suhinalla taakse ja hyvin seuraa vastapäätä, kun akka vaihtaa katraan takana suuntaa.

Källilläkin on tärkeä tehtävä treeneissä. Se on vahtikoirana tiellä :-) Eli estämässä pässien poistumisen treenipellolta tietä pitkin laitumelle.

Testasin treeneissä puhelimen (Nokia N72) video-ominaisuutta. Luuri on ollut taskussa jo vuoden, mutta tässä on ensimmäiset videopätkät sillä otettuna. Katotaan, kauanko nämä saa täällä olla julkaistuna ennenkuin itsesensuuri poistaa ne...

Nastan hakukaari (ahdas on... ja sen kyllä kuulee akan käskyjen äänensävystä)

Retkun hakukaari (ei jaksa nostaa 12 pässin katrasta)

Retku tasapainoilee (pikkusiskon mukaan juoksee siis vain lampaiden ympärillä ;-)

19.8.2007 Hienoja hylkyjä ja paimennuusta
Agilitykisat jatkuivat Haukkukeitaassa. Tänään sääkin suosi meitä, oli mukavan aurinkoista ja tuuli piti huolen, että ei tullut liian tukala keli. Akka oli ensin kakkoset töissä ja sitten iltapäivällä oli Retkun vuoro startata. Ensimmäinen rata oli hypäri, eikä ihan helppo sellainen... pikkukoirissa tuli yksi tulos :-O. Retku pysyi hyvin lähdössä (jättö 3 esteen taakse) ja oli muutenkin erittäin hyvin kuulolla. Muuten puhdas rata, mutta yksi välistäveto epäonnistui = hylky. Akka oli liian kaukana koirasta ja yhteys katkes hetkeksi, jolloin Retku hyppäs aidan väärään suuntaan. Muuten tosi hyvä rata ja loppukurvin "jaakotkin" onnistui hienosti.

Agilityrata tuntui heti kävellessä jo helpommalta. Virtaavaa menoa ja sai ohjata hyvät linjat ilman jatkuvaa haltuunottoa. Retku meni taas loistavasti puhdasta rataa, kunnes loppusuoran estellä nro. 17 tuli totaalinen repäisy. Lentokeinu! Ei mitään ajatusta pysähtymisestä, neiti loikkas kuin hyppyrimäestä sieltä kärjestä ylhäältä... Vitosella kun ei tee mitään näissä karkeloissa, niin palautus takas keinulle ja uusi suoritus vähän suuremmalla maltilla ja tiukemmalla käskytyksellä = hylky. Hitsi että harmitti! Olisi vaan pitänyt tajuta tuossa vauhdissa ottaa tosi paljon tiukemmin ja varmemmin keinu. Se on ollut meille kyllä aikaisemmin erittäin helppo este. Retku on vedättänyt täysillä kontaktille ja jäänyt odottamaan alastuloa, vaikka ois kuinka ohi juossut. Nyt se maltti sitten unohtui.

Seiskaksi sitten vielä Tyrtsille paimentamaan. Tänään oltiin Minnan kanssa fiksumpia lauman erottelussa ja otettiin treeniin kolme pikkupässiä. Nasta jäi pitämään laitumelle muuta laumaa, kun Minna vei koiriensa kanssa katraan treenipellolle. Nämä kolme liikkuivat nyt oikein mukavasti ja treenattiin muutakin kuin hakuja. Nasta aloitti täysmittaisilla hakukaarilla. Kaksi ensimmäistä lähti hyvin, mutta kurvas katraan lähelle auttamattomasti liian pienellä kaarella ja sai lampaat liian aikaisin liikkeelle. Sitten luettiin muorille vähän lakia ja otettiin lampaat keskemmälle peltoa. Tehtiin hakukaaret niin, että koira jää 100m päähän ja itse menin katraan lähelle painostamaan taaksekiertoa pulleammaksi. Tolpalta kyllä lähtee tarpeeksi sivulle. Ja uudelleen hakukaari sekä vasen että oikea. Nyt parempi, mutta saisi sitä etäisyyttä olla reilummin. Onnistui korjaamaan vinon noston ja suuntakäskyt meni läpi myös kaukana katraan takana.

Retku teki yhden lyhyen haun (~50 m) ja vapaata serpentiinikuljetusta. Taas meinas fokus lampaista kadota, kun pitäs mennä voimalla kohti katrasta. Tasapainon pitää erinomaisesti ja lauma pysyy hyvin kasassa. Liikuttaa laumaa flänkeillä, pitää hyvän etäisyyden eikä puske päälle. Ruohon syöntiin puutuin tiukasti ja pariin otteeseen sauva sopivasti "lipsahti" irti kädestä ja koira otti tämän pakotteen hyvin vastaan. Lopussa teki pitkän pätkän oikein hyvää kuljetusta, ilman katkoksia. Tästä kehut ja lopetus. 

Nasu teki vielä loppuun yhden liian ahtaan kaaren. Argh! Ja sitten pullisteltiin flänkkikaaria oikein urakalla. Torstain möykkäröinti on tuottanut tulosta, Nasun saa nyt kauas kaarella ja se jopa pysyy siellä. Sille pitää vaan tosissaan päättäväisesti ilmoittaa, että ahtaat kaaret ei kelpaa. Ja pois-käskyllä se lähtee samantien kauemmaksi. Ihan hyvin meni sekä oikea että vasen. Nyt jatkossa ei enää kokeilla suorilta, että onnistuuko hakukaari tänään, vaan reilusti katraan luo apuun ja painetta kaarelle, että pysyy tarpeeksi kaukana.

Tyrtsin treenipelto on aivan superhieno. Jos tällä treenillä ei kisasuoritukset parane, niin millä sitten? Lahjattomat harjoittelee ;-)

18.8.2007 Vitskoja, valitettavasti ja iltapaimennusta
Agikisat omalla kentällä Haukkukeitaassa. Keli oli tosi vaihteleva, välillä tuli vettä taivaan täydeltä (tietty just silloin, kun akka ratamestarina kyhäs kakkosten rataa...) ja välillä paistoi aurinko. Retkun vuoro oli vasta iltapäivällä, joten koirat jäi aamulla kotiin lataamaan akkuja. Ykkösissä  saatiin ekassa kisassa heti loistotulos, kun Niina ja Taiga (Nasta x Rudi) tekivät nollan (sija 2) ja nousivat siten kakkosiin. Hienoa tytöt! Isot onnittelut. Toisessa ykkösen kisassa loistivat sitten Nasun lapsenlapset; eli kaksoisvoitto nollalla Tiinalle & Nepulle ja Annelle & Eerolle. Neppu siirtyi myös kakkosiin. Onnea, onnea!

Ekalta radalta Retkulle vitska. Ryökäle varasti lähdöstä ja tuli siten kakkoselle niin hankalasta nollakulmasta (akka oli vasta matkalla kakkosen taakse), että tiputti riman. Onneksi ohjaus pysyi virheestä huolimatta kasassa ja tehtiin rata loppuun hyvässä rytmissä. Nollia tuli vain kaksi, joten vitosella päästiin palkinnoille, sija 3/13. Ja aika oli tietty niin hyvä, että nollalla ois voitettu...

Toiselta radalta myös harmittava vitska. Muuten puhdas ja erinomainen rata, mutta loppusuoralta toiseksi viimeinen hyppy alas (okseri). Retku tuli puomin kontaktille, teki sievän pysähdyksen nenä alhaalla ja lähti siitä niin paikoillaan, matalana ja etupainoisena, että ei vaan päässyt okserin takariman yli. Ponnisti tosi kaukaa. Ekalla radalla okserilla ei mitään ongelmia, kun tultiin vauhdilla toisen hypyn kautta. Tällä vitosella sija 5 ja taas aika olisi nollalla riittänyt voittoon. Lähellä nuo nollat, mutta niin kaukana. Noilla vitskoilla ei tee mitään, vaikka kuinka ois hyviä ratoja.

Pieni lepo kotiin ja sitten kasiksi Tyrtsille paimentamaan. Minnan pässilauma ei ollut järin yhteistyökykyinen jaon suhteen, joten otettiin treenikatraaksi kaikki 12 pässiä. Treenipelto on  noin 200 x 200 m ja kahdelta sivulta aitaamaton, joten pistää vähän painetta onnistumiselle ;-) Pässit liikkui niin nihkeästi, että treenattiin tänään vain hakuja. Mutta riittipä siinäkin sarkaa ja kun tilaa on, niin tehtiin täysmittaisia hakuja. Nastalle alkuun neljä kaarta, kaksi molemmilta puolilta. Lähtee hyvin ja varmasti, tarpeeksi leveästi tolpalta, mutta lampaiden takana on turhan ahdas. Jättää kaaren vajaaksi ja nostaa vinoon. Oikea oli yllättävän kelpo, vaikka se on meillä selvästi heikompi puoli. Ei paljoa eronnut vasemmasta. Ja kyllähän näissä hakukaarissa enemmän on heti leveyttyä, kuin Tupoksen kapealla pellolla, mutta ei riitä silti. Pullisteltiin kaaria ja jatketaan harjoituksia huomenna. Näillä matkoilla koiran saa lyhyelläkin treenillä ihan uuvuksiin. Lisäksi heinä on pellolla suht pitkää (noin 30 senttistä), joten liikkuminen ei ole koiralle ihan kevyttä.

Retku päästi noin kuukauden tauon jälkeen taas lampaille (akka on tässä välissä keskittynyt Nasun treenaamiseen). Retkullekin hakuja, turha kuljettaa näin raskaita lampaita ja isoa katrasta. Oikea on Retkun parempi puoli, vasen vähän ahtaampi. Mutta onhan näissä reilusti leveyttä, jos Nasuun vertaa :-) Retkun jätin maahan noin 50-70 m päähän ja menin itse yli puoleen väliin avuksi. Tosi hyvin Retku lähtee hakuun, vaikka sitä on harjoteltu ihan pikkumatkasta vasta ja vain muutaman kerran. Puolenkymmentä hakukaarta Eepulle ja sitten vähän flänkkejä katraan ympärillä. 

Puoli 11 illalla kotona ja kylläpä oli rauhallisia koiria. Tais olla riittävästi ohjelmaa tälle päivälle.

16.8.2007 Paineella pulleita kaaria
Illalla Nastan kanssa Tupoksessa paimentamassa. Aloitettiin taas hakemalla treenilampaat isommasta katraasta ja siirrettiin pellolle. Nyt otettiin Nasun sivuetäisyys tehotreeniin. Se on saatava kulkemaan kauempana, muuten ei Persönin tyyliset liikkuvat lampaat pysy hallinnassa. Painetta kaarelle ja pois läheltä. Opeteltiin uudelleen pois-käsky. Sillä on liikuttava suoraan poispäin lampaista, katse katraassa kuitenkin. Eihän tämä kurin pitäminen mukavaa ole, mutta niin se vaan on tehtävä. Ajoittain Nasu meni niin lukkoon, että arpo suuntakäskyjäkin flänkeissä, mutta pienen huohahduksen jälkeen toimi taas ok. Ja kyllähän se osaa flänkätä kauempanakin ja pysyy kaarella, eikä valu sisään kaikissa maahan menoissa. Kehua ei saa, onnistuneesta suorituksesta saa kuljettaa lampaita pätkän. Tiukkana oltiin, mutta se kyllä tuotti tulosta. Kyllä Nasta tietää, mitä siltä vaaditaan. Ei vaan anna mitään ilmaiseksi.

15.8.2007 Agitreeniä
Retkun kanssa ryhmän treeneissä illalla. Kerrattiin kaikki kontaktit ja tehtiin kaksi mukavaa radanpätkää. A:lta on lähtenyt viimeaikoina vähän turhan korkealta (toki kontaktin ottaen), joten sitä vähän korjattiin. Yksi huomautus ja palautus takas, seuraava A oli vähän ennakoiva & hidas ja kolmas olikin sitten vanhan mallin mukainen, nopea ja varma alas asti. Kyllä Eepu osaa :-) Hypyillä kulkee hyvin ja puomi on paineeton, varma ja nopea. Sivusuunnassa saa olla kauempanakin. Oikein hyvät treenit ja pitkä lenkki loppuun koko lauman kanssa. 

14.8.2007 Vaivat paranee
Yksi lepopäivä riitti Källille. Tänään muori kulki jo ihan puhdasta ravia ja pääsi mukaan pitkälle metsälenkille. Mentiin ihan rauhallista vauhtia mustikoita popsien. Puolukoitakin on kohta kypsänä aurinkoisilla paikoilla. Retku on ihan oireeton jo. Jatketaan kuitenkin paikallishoitoa ja tehdään vielä ainakin yksi pesu tällä viikolla peräpäähän. Uimaan ei enää mennä, vaikka lämpimät kelit vielä jatkuukin. Kauhean kosteaa ja painostavaa. Ilman kosteus lähellä 100% ja ukkonen jyrähteli komeasti sekä sunnuntaina että eilen.

12.8.2007 Mökkiviikonloppu
Oltiin perjantaista asti mökillä. Koirat sai nauttia vapaana olosta ja äidin herkuista. Oli sopivan lämmintä ja kesäistä. Retku pääsi pöntöstä eroon jo lauantaina. Kutina on helpottanut ja Eepu antaa perän olla rauhassa. Källi puolestaan ontuu toista takajalkaa. Se kun on ryntäillyt ja riekkunut mökillä nuorison matkassa. Aina kun ovi tuvasta tai saunakamarista aukeaa, niin on ihan pakko kylmillä lihaksilla rynnätä täyttä laukkaa portaat alas ja pitkin pihoja. Mieli on kuin kakaralla, mutta kroppa pistää jo hanttiin. Ei kestä paikat tuollaista revittelyä. Nyt ollaan rauhassa muutama päivä ja seurataan tilannetta.

Budi (Nasta x Rudi) ja Minna olivat kisanneet Riihimäellä agilityssä. Maksi-1 radalta virheetön suoritus, mutta yliaikaa 4 sekkaa. Tällä heltisi kuitenkin luokkavoitto. Isot onnittelut Minna & Bugi! Ratavideot on nähtävillä Bugin treeniblogissa.

11.8.2007 Otolle JK3
Iloisia tulosuutisia Alavudelta. Arja ja Otto (Nasta x Niko) kisasivat ensimmäistä kertaa PK-jäljen voittajaluokasta ja heti hieno koulari JK3. Jäljeltä loistavat 167 pistettä (takajäljestä -3p.) ja tottiksesta hienot 83 pistettä. Esineruutu ei onnistunut ja meni nollille. Yhteistulos 250 pistettä ja neljäs sija tiukassa piirinmestaruuskisassa. Isot onnittelut Arja ja Otto! Te olette todella taitavia.

10.8.2007 Hoito puree ja paimennuskisoissa
Onneksi hoito + pönttö tehoaa Retkuun heti. Kuono ei punoita enää, kun koira ei pääse jatkuvasti nuolemaan perän tulehtunutta kohtaa. Soittelin Sarille Retkun voinnista ja todettiin yhteen ääneen, että tämä ainakin todistaa 100-varmasti, että Retku ei ole millään tavalla allerginen. Ihan liian hätäinen diagnoosi kesätuuraja-eläinlääkäriltä viime kesänä. Viime kesän rapsuttelut ja ihotulehduskierre alkoi kesäkuussa ja nyt tämän kesän oireet elokuussa. Että ei yhdisty mihinkään kasvin kukintaan ja ruokakin on ollut iät ja ajat samana. Kesä 2006 oli tosi helteinen ja koirat ui pitkin kesää (aloittaen Rekolasta kesäkuun alussa...). Ja tänä vuonna helteet tuli vasta loppukesästä ja uimaputki päättyi ihotulehdukseen. Pihtiputaallakin rantavedessä kellui kuollut kala ja siellä ne koirat vaan pulikoi seassa, varmaasti hirmusti bakteereja vedessä... Pitäs pestä ja kuivata huolella. Nyt ollaan uimakiellossa koko porukka. Jätetään sunnuntain Kemin agikisat väliin, kun on pitänyt lääkitä tuota Eepua (doping säännöt).

Iltapäivällä pakattiin pikkusiskon autoon Nasu ja hirmusti kamoja. Blondit jäivät kotiin ja pääsevät illalla vanhempien matkassa mökille. Retku oli kyllä eteisessä kovasti sitä mieltä, että kun häkki ja reissureppu lähtee mukaan, niin lähtee hänkin. Ajeltiin Mirvan kanssa Persöniin Ruotsiin (~240 km) paimennuskisoihin. Kisat oli alkaneet jo aamulla klo 7, mutta koiria oli aiemmissa luokissa 29 + 35, joten meidän vuoro oli vasta illan suussa. Kisapaikka oli sama kuin viime vuonna, mutta pellolla kisattiin toisin päin ja radan kierto vastapäivään. Kauhea psyykkaus heti akalle, että saa käännettyä radan toisin päin, kun mielikuvaharjoitukset tuli tehtyä viimekertaisen radan mukaan.

Ehdittiin katsoa kymmenkunta koiraa IK-1 luokasta (entinen ÖK) ja saatiin huomata, että nyt oli huomattavasti liikkuvammat lampaat. Koira piti pitää kaukana ja flänkkien pitäs olla väljät... Kääk. Tuomari vaikutti tosi lepposalta kaverilta, linjoilla ei kuulemma ole niin väliä, kunhan koira työskentelee. Nasta starttasi VP-luokkaan (perusrata) kolmantena. Ehdittiin katsoa ensimmäisen rata ja sitten siirryttiin valmistautumaan. Meitä edeltänyt koira keskeytti hakukaareen, joten me jouduttiin vuoroon sitten saman tien. Jouduttiin toki odottamaan tyhjän pellon reunassa hetki omien lampaiden tuomista. Nasu tiiraili pellolle, siellä oli kahdet portit, tolppaihmisten jakkarat, kaksi ihmistä ja kaksi koiraa. Ruoho oli suht pitkää ja pelto lievästi kumpuileva. Traileri toi meidän lampaat ja akka hoki "missä Nasun lampaat?". Oli pakko käydä koiran vierelle kyykkyyn ja yrittää saada sen pää kohti katrasta. Nasu käänteli päätä puolelta toiselle ja tuomari antoi suoritusluvan. Oli heti selvää, että koira ei ollut merkannut lampaita. Sen kiintopiste oli lampaiden oikealla puolella olevat jakkarat ja portti. Kyllä on herran haltuun lähettää koira avaralle pellolle 100 metrin päähän ilman mitään kiintopistettä...

Pakko oli aloittaa. Koira maahan, katse ja rintamasuunta itsellä lampaille, sauva maahan ja käsky "vasen". Nasta lähti vasemmalle viistoon täyttä laukkaa, valui kohti keskilinjaa (kiintopiste liian oikealla?) ja puolimatkassa koira vihdoin äkkäs lampaat. Ilman lisäkäskyä Nasta pullensi kaaren onneksi vasemmalle, eikä ehtinyt leikata linjaa. Nasta kiersi katraan taakse ja hiljensi käskystä nostoon. Liikkui kuitenkin flänkissä niin rajusti, että sai lampaat tosi vauhdilla liikkeelle (papereissa tuomarin kommentti: snabbt). Sitten sieltä tuli räntätäntä täyttä laukkaa lammaskatras kohti tolppaa, linja vähän turhan oikealla ja tolpasta väärältä puolelta ohi ja kaarre sikapitkäksi. Akka jo odottelin tuomarin hylkäävää vihellystä, mutta jatkettiin hommia, kun sitä ei kuulunut. Katras kävi tosi lähellä eturajaa ja saatiin se haltuun kuitenkin. Nasta työskenteli aivan liian kiihkeästi ja flänkit oli liian ahtaat. Lampaat eivät rauhoittuneet missään vaiheessa, vaikka olivat kyllä koiran hallinnassa. Akan hallinnassa koira ja lampaat eivät olleet... Tuumattiin, että tolppa jäi kiertämättä, mutta jatketaan rataa. Korjattiin asetelmat sopivaksi poispäinajoon ja lähdettiin oikealle kohti ensimmäistä porttia. Akan on pakko olla takana viistossa oikealla, vasemmalta puolelta suuntakäskyt ei toimi ilman pyörähdyksiä. Nasta meni liian lujaa ja liian voimalla näille lampaille. Kaikki linjankorjausflänkit sai lampaat laukkaamaan ja niimpä kulku oli pelkää linja korjaamista ja kiemurtelua. Ympäri asti Nasu ei onneksi mennyt, vaan pysyi takana. Oikean sivun pusikko lähestyi uhkaavasti ja lampaat laukkas taas. Akka ei saanut koiraa käsiinsä. Sitten kuului tuomarin vihellys. Suoritus keskeytettiin. Vaihdettiin perinteiseen kuljetukseen ja vietiin katras poikki pellon varikkoportin traileriin. Tässä vaiheessa Nasu vihdoin totteli ja se teki pätkittäin rauhallista kuljetusta kävellen. Lampaat eivät kyllä koiraan luottaneet, vaan liikkuivat tosi rivakasti loppuun asti.

Palkintojen jaossa saatiin paperi ja meidän rata olikin keskeytetty pisteiden loppumiseen poispäinajossa. Eli kun 10 pisteen suoritukseen tuli 10 vähennystä, niin pisteet loppuivat ja tuomari puhalsi pelin poikki. Eli ei varsinaisesti hylky ;-) Oltiin me saatu hakusuorasta (heh) yksi piste, nostosta 4 pistettä ja tuonnista ohjaajalle 8 pistettä... Jatketaan siis harjoituksia. Pitäs vaan päästä treenaamaan isommalle pellolle ja myös liikkuville lampaille. Tupoksessa kun lampaat on hakutreeneissä aina suht samassa paikassa, koira "löytää" ne aina. Meillä ei ole vielä tarpeeksi kokemusta siihen, että Nasta ihan tuosta vaan merkkais katraan ja hakukaari onnistuis suorilta. Hyvä kokemus joka tapauksessa.

Ajeltiin Mirvan kanssa iltasella Haaparannan shoppailun ja syömisen kautta mökille Liminkaan. Otto matkas meidän kyydissä takas ja pysähdyttiin Kaakkurin rampissa luovuttamaan se pois. Seuraavat kisat kuukauden päästä. Joskos sitä Vieremälle pääsis ennen sitä harkkaamaan?

9.8.2007 Ja märästä turkista seuraa...
... hotspot. Blääh. Källi haisee mädäntyneelle tiskirätille ja Eepun hännässä on hotspot. Ilman kosteus on niin suuri, että koirat ei kuivu kunnolla uinnin jälkeen. Jää likainen vesi iholle hautumaan. Retku varsinkin on isossa turkissa ja pohjavilla on tosi tiheä. Märkivä kohta on hännän tyvessä ja vasemmalla puolella kankussa. Ja kuono punottaa kans. Akka on ihan neuroottinen tuon rapsuttelun ja nakertelun suhteen, kun viime kesänä ihotulehduksia oli kolmesti. Nyt heti karvat pois, paikallishoito (pesu ja rasvaus) ja Retkulle purkki päähän. Källillä haisuli ei mene tulehdukseen asti, se kun syö jatkuvasti pitkävaikutteista antibioottia krooniseen virtsatietulehdukseen. Se pitää näköjään muutkin pöpöt loitolla. Nasu onneksi tuntuu olevan ihan kunnossa, mutta sillä onkin Nasun perinteinen pikku-pikku kesäturkki.

Illalla tehtiin Nastan kanssa paimennuksessa viimeistelyharkat. Haettiin talvitarhasta viiden pässin katras, joka osoittautui hyvin epätasaiseksi. Yksi iso sankari ei ois halunnut pysyä porukassa ollenkaan, joten vaihdettiin koko sarja uuteen porukkaan. Alkuhommissa tuli jo hiki, kun oli tosi painostava keli sateesta huolimatta. Pari hakukaarta Nasulle, poispäinajoa (tosi nihkeät lampaat pois lampolalta) ja flänkkejä. Liian kapeat on kaaret ja koirassa hirmusti virtaa. Tehtiin vähän paineella korjauksia, mutta annettiin sitten olla. Ei tässä illassa enää saada kaikkea korjattua. Hakukaariin Nasu lähtee nyt varmasti, eikä kysele matkalla apuja. Ja voimaa koirassa on hirmusti viime kesäistä enemmän. Meille sopii jumivat lampaat nyt.

8.8.2007 Uimista päivän kuntoiluna
Kuuma on ollut tänäänkin, joten jätettiin suosiolla lenkkeilyt väliin ja paineltiin illalla Värtön rantaan uimaan. Källi piippaa jo viimeisissä liikennevaloissa ja istuu nenä rytyssä kiinni ikkunassa. Ja kun peräkontti aukeaa, niin tämä rakettilauma säntää suorilta veteen. Heiteltiin keppiä rannassa turkkien kuivattamiseksi uinnin jälkeen ja nuorisolla tuli riita kepakosta. Näkee selvästi, että Retkun juoksu on tulollaan, kun alkaa pinnaa kiristellä. On taas niin "minä itte", että Nasukin päätti väistyä moisen isottelijan tieltä. Akka otti kepin pois ja leikit loppu. Meillä ei rähinöidä. Piste.

7.8.2007 Hellekelin paimennusta
Aamu oltiin tallilla ja iltapäivällä koirat jäivät kotiin, kun akka suuntasi Kestilään tammanäyttelyyn ja Sannin kantakirjaukseen. Tämä oli kyllä hyvä päätös, sillä mittari kipusi iltapäivällä +28 asteeseen ja koirilla olisi ollut tukalat oltavat matkassa. Oli siinä pihan lapsilla ihmeteltävää, kun akka kurvas parkkiskalle traileri perässä ja hevonen kyydissä ;-) Kantakirjaus oli maneesissa trooppisissa oloissa (huh hellettä) ja Sanni sai pisteitä 39 (mm. tyyppi 9) ja se hyväksyttiin kantakirjaan II-palkinnolla (jäi pisteen päähän ykkösestä).

Illalla taas paimennusta treenaamaan. Kaikki pässit olivat talvitarhassa, joten päästiin alkuun "oikeisiin töihin". Nasu on kyllä ihan luottokamaa kaikessa tämmöisessä. Koko lauma ylös ja ulos seinän vierestä varjosta (uskomaton voima löytynyt tuohon koiraan!) ja treenilampaiksi portista ulos viiden katras. Porukkaan tuli yksi isompi vanha ja neljä pienempää, ja tämä oli erinomaisesti liikkuva ja kasassa pysyvä porukka. Tehtiin alkuun taas koko pellon mittainen (~100 m) poispäinajo (hyvin!) ja sitten kaksi pidempää hakukaarta. Jälkimmäinen varsinkin oli erinomainen. Tämä katras kulki suht tasaisesti molempiin suuntiin (ei hurjaa vetoa lampolaan), joten päästiin tekemään kuljetuksia ja tolpan kiertoja molempiin suuntiin. Yksi treenikerta vielä ennen perjantain kisoja. Luottavaisin mielin ollaan kyllä lähdössä. Nasta toimii treeneissä tosi hyvin.

Tupoksesta ajeltiin suorilta Oulunjoen rantaan uimaan. Vesi oli ihanan viileää ja puolisen tuntia koko lauma puljas vedessä kesästä nauttien. Torstaina alkaa työt ja arki vaikka vielä on kesää jäljellä...

6.8.2007 Juoksua odotellessa
Retkun edellisen juoksun alusta nyt kahdeksan (8) kuukautta. Kyllä tää pitkä kierto on erinomaisen hyvä harrastuskoiralle! Meidän edellinen juoksutauko on ollut joulukuussa 2006. Ollaan saatu rauhassa treenata ja kisata koko kevät ja kesä.

Viimeiset lomapäivät menossa ja tekemättömien töiden listasta sopii vetää yli myös varaston siivous. Kaikki lomatavoitteet täytetty :-) Ja SPR sai lahjaksi neljä jätesäkkiä vanhoja vaatteita ja kenkiä. Hauskaa kyllä oli vanhoja kamoja sovitellessa. Ja iloksensa akka totes, että 90-luvun alun farkkushortsitkin mahtuivat vielä jalkaan... vyötärö vaan oli jossain kainaloiden tietämillä ;-)

Oulussa on ollut viimepäivinä hirmuinen kuumuus ja kosteus. Pyykit ei kuivu millään ja keli on tosi painostava. Pihan nurmikko kasvaa kohinalla ja pari viikkoa sitten kylvetty valkoapila nousee maasta isoina lämpäreinä.

5.8.2007 Pokaalia ja paimennusta
Tänään nukutiin pitkään ja pidettiin lepopäivä tallihommista. Mentiin Retkun kanssa Pokaaliin turistiksi kisoja kattomaan, muorit jäi kotiin lepäämään. Katottiin kouluratsastuksen SM (kür), Pokaalin pääluokka ja tavattiin tuttuja. Ja Retku kulki matkassa prinsessana. Se on ihanan rauhallinen ja hillitty yksin ollessaan, Nasun kanssa kun pitää aina juosta kilpaa joka paikassa...

Janne ja Tootsie (Nasta x Pyry) Lohjalla hyppyradalta (maksi-3) nollatulos ja sijoitus 8/50. Tämä oli parin neljäs nollatulos kohti vuoden 2008 SM:iä ja karsintoja. Ja tuplanollakin on jo hankittuna. Onnittelut! Ensi vuonna ei pitäisi jäädä tulosten hankinta viimetinkaan :-)

Illalla mentiin vielä Tupokselle paimentamaan. Minna oli hakenut Tyrtsiltä lisää pässejä laumaan ja meidän treeniporukassa oli nyt kaksi aikaisen kevään pässiä ja kolme nuorempaa. Ihan hyvin liikkuva porukka tämä oli, vaikka menivätkin välillä "kahdessa osassa". Tehtiin pitkiä hakuja ja häkitys. Hyvin Nasta kattoi koko katraan ja piti itsenäisesti huolen, että kaikki lampaat kulki matkassa. Poispäinajossa töitä oli nyt enemmän, kun lauma pyrki hajoamaan. Hyvin Nasu otti takaa suuntakäskyt ja pysyi välissä, eikä pyrkinyt taakse ja ympäri. Meidän poispäinajot on parantuneet viime kesästä varmaan 200%. Häkissä otettiin maltilla taakse kiertoa suuntakäskyn mukaan ja ulosajoa. Taas kerran erittäin onnistuneet treenit.

4.8.2007 Pokaali ja Pihtiputaalla agiliitoa
Aamulla taas kello aikaseen soimassa ja seiskalta jo reippaana tallilla. Tosi kuuma päivä ja aurinko porotti täydellä teholla. Erikalla kaksi luokkaa aamulla ja puolita päivin kotiin. Pikainen kurkkaus Retkun hännän alle - ei vielä juoksua - ja sitten auton keula kohti Pihtipudasta. Kyllä sitä lomalaisena on hullu, kun buukkaa päivänsä aamusta iltaa ohjelmalla...

Pihtiputaalla agikisoissa tuomarina yksi suosikeistamme eli Anders Virtanen ja kivan kimurantit radat. Eka rata meni heti alkuun jo höpöksi, kun Retku tarjos lähdössä istumista paljon normaalia kauemmaksi ja akka hyväksyi sen. Kakkosen taakse kutsumaan ja koira porhalsi sellaisella vauhdilla matkaan, että eka rima tuli alas :-( Sen jälkeen suoran putken jälkeisessä tiukassa käännössä akka oli turhan löysä ja koira jatkoi suoraan hypylle pujottelun sijaan. Loppuradasta sitten kokeiltiin ennakkoluulottomasti talven oppeja ja tehtiin mm. "jaakot" eli vienti U-putken jälkeiselle hypylle selkä edellä ja siitä kääntö sivulle seuraavalle hypylle siten, että koira jää hetkeksi selän taakse. Hyvin toimi!

Luokkien välissä käytiin Minnan ja Retkun 3/4 veljen Jarren ja 1/2 veljen Joukon kanssa uimassa. Ja me akat syötiin puskista vadelmia. Källi oli aivan elementissään päästessään lämpimään järviveteen uimaan, eikä Nasua ja Retkuakaan houkutella tarvinnut.

Toinen rata oli myös agilityrata ja mutkainen sellainen. Nyt akka päätti juosta, käskyttää ja pitää koiran hanskassa koko radan. Ja ihan suunnitelman mukaan edettiin. Kaikki kahdeksan valssia saatiin radalla ja yksi persjättökin putkelle. Tuloksena hallittu nollarata ja sijoitus 2/24. Palkinnoksi Retku sai pallon. Tämä oli meidän toinen nollarata kohti vuoden 2008 SM:iä ja karsintoja. Olipa mukava reissu! Ja hyvin jaksettiin koko porukka, vaikka päivä oli tosi helteinen. Tulokset ja meriselitykset on täällä.

Juupajoen paimennuskisoista saatiin tulostietoa. Outi ja Retkun 1/2 sisko Taku (Pikkupaimenen Fancy Me) 1-luokasta 75 pistettä (häkitys nollille -10p.) ja sija 3/12. Onnea tytöt! Näin ne harrastuspaimenet näyttää osaamistaan ;-)

3.8.2007 Päivän päätteeksi paimentamassa
Aamupäivä oltiin tallilla ja Pokaalissa, iltapäiväksi koirat joutu kotiin, kun akka oli tuomaritornissa paperihommissa. Pikasesti illalla koirat kotoa matkaan ja Tupokseen paimentamaan. Keli oli mukavasti viilentynyt pienessä sateessa ja sääskiä oli ihan kamalasti. Nastan kanssa isolla pellolla kolmen pässinpojan kanssa. Aloitettiin koko pellonmitan poispäinajolla ja sitten tehtiin pari pitkää hakukaarta. Ensimmäinen oli liian ahdas ja kapea, toisen kaaren matkalla Nasu kiersi pellolta multakasat ja teki superleveän ja hallitun kaaren. Great! Hyvät nostot ja tuonnit akalle. Loppuun kaksi häkitystä (tosi helpot häkitettävät) ja poisajot häkistä. Super Nasu! Erinomaiset treenit.

2.8.2007 Pentusuunnitelmat julki
Retkun pentuesivu päivitetty. Repolaisen heila tulee olemaan Nastan Laku-poika eli Pikkupaimenen Man In Black. Odotamme Retkun juoksun alkavan kuukauden sisällä.

Ollaan tällä ja viime viikolla oltu paljon koirien kanssa tallilla, kun meillä on menossa Pokaali-projekti Erikan ja Sannin kanssa. Koirat kulkee sujuvasti mukana ja ovat päässeet nyt matkaan kentän reunallekin tuntien ajaksi. Tässä tulee kyllä sosiaalisia kontakteja valtavasti, kun alueella kulkee vapaana kymmenittäin vieraita koiria ja tietenkin ihmisiä ja hevosia. Meidän omalla tallillakin koirakontakteja on päivittäin ja sujuvasti ovat meidän tytöt satulahuoneessa odottamassa niin sakemanni kuin villakoirankin kaverina :-)

Reilun viikon päästä on edessä meidän paimennuskauden tärkein koitos. Nasta matkaa Ruotsin puolelle perusratakisaan. Keskitytään nyt viimeistelytreeneissä vain Nasuun, Retkun paimennukset on nyt tauolla kisoihin asti.

Illalla tuli tokotuloksia Liedosta. Retkun Supo-sisko ja Outi kisasivat erikoisvoittajaluokassa ja saivat 1-tuloksen 272½p. Wautsi, wau! Supo on nyt yhtä ykköstä ja näyttelytulosta vaille Fin Tva. On meillä taitava sisko :-)

29.7.2007 Kaksinkertaisesti tuplahylky
Sunnuntaina kisat jatkui luokkajärjestyksellä 112233. Yöllä oli satanut, mutta aurinko paistoi koko päivän, synkistä pilvistä huolimatta. Kakkosen radat oli sen verran juostavia, että akka pääsi taas Hipun ohjaksiin. Ekalta radalta tuli hylky, kun Hippu lukitsi kääntövalssissa akan selän takana olleen renkaan ja sujahti sinne. Toisella radalla akka muutti Minnan pyynnöstä ohjauskuviota U-putkelta ja meni hakemaan koiran putken suulta, vedättämisen sijaan. Ja raketti ampas putken viereiselle hypylle... Muuten oikein sujuvaa menoa ja kontaktitkin menttelivät vieraan ohjauksessa. Kiva oli Hippua viedä, samaan malliin se ohjautuu, kuin Repukin. Välissä roskaruokaa kylillä ja Minna lähti ajelemaan kohti kotia.

Meidän radat oli vasta myöhään iltapäivällä ja tuomarina Hannele Lummeranta. Ei mitään ylivoimisen vaikeita kuvioita, mutta maksikoirille sik-sak linjat kävivät kyllä melko ahtaiksi ja hyppykulmat vaikeiksi. Saatiin molemmilta radoilta hylky. Eka menee koiran ja toinen akan piikkiin. Vähän oli yhteys hakusessa meillä. Tulokset ja meriselitykset on täällä.

Nähtiin kisapaikalla myös kaksi Nastan lasten lasta eli vuosikkaat pentuset Lakun (Nasta x Niko) ja Caron pentueesta eli Roki-poika ja Alma-tyttö. Kerrassaan ihania kakaroita molemmat! Seitsemän jälkeen saatiin kisakirja ulos ja lähtiin kotimatkalle. Vettä rupes puottamaan Toivakan kohdalla ja muutenkin oli märkä keli koko matkan. Lyhyt huoltotauko Sarin luona Palokassa ja kotona oltiin puoli yhdeltä yöllä. Uninen Källi-muori oli ovella vastassa ja Eepun piti sille heti isotella, kun oli ollut kokonaiset kolme päivää matkoilla. Olipa mukava lomareissu, vaikka tulokset eivät kummoisia olleetkaan. Ja kumpparit ja sadepukukin jäivät käyttämättä.

28.7.2007 Hipulle ja akalle nollavoitto
Agikisat olivat KooKoo:n kentällä Rantakylässä ja puitteet olivat loistavat. Auton sai kentän reunalle nurmikolle ja ulkoilutilaa oli yllin kyllin. Kaikki järjestelyt oli muutenkin ihan moitteettomat. Kisajärkkä lauantaina oli 123-123 ja meillä tuomarina Jarmo Jämsä Oulusta. Ekalla radalla meillä tuli Retkun kanssa kaksi kielto (pujottelusta ja putkelta) ja silti alitettiin ihanneaika. Minna otti hienoja kuvia radalta ja meidän rukkaspalkasta radan jälkeen. Kuvat on täällä. Välissä käytiin kylillä syömässä ja Minna sai akan ympäripuhuttua Hipun ohjaksiin hyppyradalle. Minnan pohje vihoitteli ja juokseminen oli hankalaa.

Tutkittiin Jämsän kiemurat yhdessä ja otettiin Hipulle muutama verkkahyppy. Lahjattomat ne harjoittelee... Ja niin akka pasautti Hipun kanssa 2-luokan hypäriltä nopean nollan, jolla heltis luokkavoitto. Tämä oli Hipulle toinen nousutulos ja palkinnoksi pikkurouva sai muhkean koiranpedin. Olipa mukavaa!

Retkun rata oli sitten miltei sama kuin kakkosilla, mutta lopusta alkuun. Hyvin edettiin, kunnes akka kiirehti ja hukkas koiran 6 m suoralla putkella selän taakse -> ohi seuraavasta muurista. Muuten puhdas rata. Ja hirmu hyvin pysyi akka matkassa.

27.7.2007 Helteiset paimennusnäytökset Farmarissa
Kultu-Kimallus aamulla täyteen tavaraa ja keula kohti Kuopiota. Puoli 10:ltä oltiin maatalousnäyttelypaikalla raviradalla ja tehtiin leiri hevosten valjastuskatokseen, lammasaitauksen viereen. Tilaa oli tosi vähän, pieni pläntti sorakentää, jossa häkki + pusikkoinen kukkula lampaille aidattuna. Katsojat pääsi aidan viereen vain yhdeltä puolelta, muu oli pöpelikköä. Meitä oli näytöksessä neljä ohjaajaa + 8 koiraa. Lampaina 15 keväällistä pässiä. Sovittiin roolit ja suoritusjärjestys kullekkin koiralle ja samalla kaavalla vedettiin näytös (noin 25 min) kolmeen kertaan päivän aikana. Nasta teki pikku-pikku hakukaaren, perinteistä kuljetusta, suunnan vaihtoja + häkityksen. Kaikki kolme häkitystä menivät erinomaisesti, vaikka ei olla harjoiteltu varsinaista häkkiä kertaakaan tänä vuonna.

Retku kävi lampailla näytösten välissä. Oli sille ensimmäinen kerta muualla kuin Minnan lampailla, joten en halunnut ottaa sitä suorilta näytökseen. Tehtiin pari lyhyttä hakua, serpentiinikuljetusta ilman käskyjä ja lampaiden irrotusta aidasta. Oikein mukavasti Retku toimi, papanoiden syönnin se kyllä sais jättää... mutta kun ne oli niin herkusti siinä sorakentällä tarjolla :-)

Näytösten välisen ajan koirat toimi varsinaisina terapiakoirina. Valehtelematta silittäjiä kävi satoja päivän aikana. Retkukin seiso parhaimmillaan neljän lapsen rapsutettavana ja suorastaa kerjäsi lisää. Ja Nasta meinas lähtä yhden rinkelipussin perässä messualueelle. Eli koirat saivat oleilla ihan vapaina meidän omalla alueella ja ihmiset kävivät niitä jututtamassa ja rapsuttelemassa samalla, kun puhuttiin paimentamisesta. Alle kouluikäisiä lapsia oli paikalla valtavasti ja kun muihin eläimiin ei kauheasti pääse koskemaan, niin koirat saivat kaiken huomion. Välissä koirat kävi uimassa pariin kertaan raviradan keskellä olevassa lammessa ja sujuvasti kulkivat ihmisvilinässä (noin 20.000 kävijää pe:na). Nasulla on kyllä kroppa kovilla, kun se juoksee ittensä paimennuksessa miltei jalattomaksi. Pää toimii, mutta kroppa pistää jo vastaan. Ei meinannut muori päästä lammesta ylös kakkosnäytöksen jälkeen, kun takapää oli niin hapoilla. Mutta annetaan mustan jatkaa lempihommaansa niin pitkään kuin menohaluja riittää.

Illalla ajeltiin Kuopiosta Mikkeliin ja majapaikkaan Anttolaan (Ollinmäen viinitila). Kämppiksinä olivat Minna ja Nastan Hippu-tytär ja Qiira-Hipun tyttö Kajjaanista. Sopuisasti akkalauma nukahti kuumaan ja kosteaan aittaan.

26.7.2007 Lomakuulumisia
Kaksi viikkoa lomailua takana ja kaksi vielä edessä. Työlistalta on vedetty jo yli mattojen pesu ja pensasaitojen leikkaus. Nyt pihasta näkee taas puiston puolelle ja maisema keveni kummasti, kun ei tarvii pelkkiä puskia tuijotella. Akka tietty hurautti pensasleikkurin johdonkin kertaalleen poikki, tsup. Onneksi on sulakkeet... Neljä isoa jätesäkkiä tuli oksia ja lehtiroskaa. Ja kädet oli kaksi päivää kipeänä tärinästä ja koneen kannattelusta. Kyllä talonmies tai/ja kennelpoika ois tässä hommassa kovasti tarpeen ;-)

Sunnuntaina pestiin mattoja mökillä ja oli tosi kuuma päivä. Källi hoksas, että painepesurista leviää vilvoittava vesisumu, joten muori makoili mattotelineen takana nurmikolla ja nautti kesästä. Siihen sitten päälle piehtarointia nurmikolla äänitehosteiden kanssa. Kyllä kesä on mukavaa aikaa!

Tiistaina käytiin kentällä tekemässä Retkun kanssa lyhyt omatoimi treeni agissa ja keskiviikkona oltiin ohjatussa ryhmässä. Ihan älyttömän hienosti Eepu kulkee, on hyvin kuulolla ja ohjautuu erinomaisesti. Ja akka on ilmeisesti viimeinkin oppinut liikkumaan, kun aikaa tuntuu olevan ja meinaa ehtiä vaikka minne, vaikka koira on _todella_ nopea. Viikonloppuna neljä starttia Mikkelissä ja siitä viikon päästä Pihtiputaalla kaksi starttia. Juoksua ei vielä näy...

Paimentamassa Tupoksessa alkuillasta. Pelto oli suht märkä, joten ei tallattu talvitarhaa vaan treenattiin kolmen pässipojan kanssa isolla pellolla. Nastalle aloitettiin poispäinajolla. Kovin nihkeästi kulkivat nyt lampaat ja kiemurrellen. Kova veto lampolaan (takana). Maahanmenot Nastalla huonoja, mutta jalkeilla ollessaan etenee rauhassa ja maltilla, joten olkoot jalkeilla sitten. Otettiin muutama puolen pellon mittainen hakukaari. Oikea sika-ahdas, vasen menettelee, mutta lampaat liikkuu kyllä jo ennen nostoa. Tuonti offline, ottaa kyllä suuntakäskyt vastaan, jos niitä käyttää. Flänkkejä tehtiin lopuksi, painetta niihin ja etäisyyttä paremmaksi. 

Retkulle siirrettiin lampaat ison pellon takanurkaan, agikentän taakse. Tila on talvitarhan kokoinen, mutta avoin yhdeltä sivulta. Nyt Retku teki hyvin töitä, kun lampaat pysy liikkeessä. Hyvät väljät flänkit (välillä käytiin naapurisaran puolella) ja pitää tasapainon erinomaisesti ilman käskytystä. Muutama oikein hyvä maahanmeno ja lampaiden irtiotto ahtaasti aidalta. Väsyi nopeasti ja söi taas ruohoa välissä, kun lampaat hidasteli. Viimeisissä flänkkiharkoissa lampaat otti sitten ritolat ja juoksivat lampolan portille reilut 100 m. Retku oli käsketty alas, joten ei ehtinyt perään. Teki kyllä loistavan lähestymisen kun mentiin lampaita hakemaan, meni kohti tosi maltilla ja harkiten askel askeleelta kokoajan focus lampaissa, nätisti aidan viertä taakse ja nosto. Taitaa akka vaan sotkea käskyllään tätä punapäätä. Sehän menee parhaita pätkiä ihan luonnostaan, ilman mitään käskytystä :-)

Illalla Källi lähtee pitkäksi viikonlopuksi hoitoon Mirva-siskon luo. Viikonlopun muori saa sitten nauttia ainoan koiran hemmottelusta mökillä. Me muut suunnataan heti huomenna aamusta keula kohti Kuopiota ja sieltä sitten illalla Mikkeliin. Agikisat on tosi isot ja aikataulun mukaan päästään kotimatkalle sunnuntaina vasta klo 19 jälkeen. Ajellaan kotiin päin jaksamisen mukaan ja käydään paluumatkalla Palokassa.

25.7.2007 HooKoo Ykkönen Hipulle
Illalla saimme ilosanoman Vaalasta. Minna ja Hippu olivat hakukokeessa (tuomari J.Petäjistö) ja tuloksena maasto 192p. tottis 70p. Yht. 262 pistettä 2.tulos ja HK1. Tällä tuloksella Hippu (Nasta x Pyry) on jatkossa Kans* & Fin & Est Mva JV-01 BaltV-06 BH HK1 TK1 Pikkupaimenen Milli Vanilli. Wautsi, wau. Olemme suunnattoman ylpeitä teistä! Ja vastoinkäymisistä huolimatta te näytitte osaamisen. Inttivalion anomusta vetämään... Loistavaa!!!

21.7.2007 Kolme ERInomaista koiraa
Aamulla Kultu-Kimalluksen keula kohti Muhosta. Ohjelmassa Muhoksen ryhmänäyttely ja kaikki hirmuliskot kehässä. Apukäsiksi oli valjastettu Mari-sisko (elämänsä ensimmäistä kertaa kehässä) ja Oton Arja. Reepu ensimmäisenä kehässä ja voi miten mukavasti se menikään. Seisoi tosi rauhallisesti ja varmasti, kopeloinnissa vapaana ja liikeessä mukavasti ilman kiskomisia. Källi antoi meille kannustushaukkuja kehän reunalla... Saatiin vaaleanpunainen nauha ja kipin kapin Eepu Arjalle parkkiin kehän reunalle ja Nasun & Källin kanssa kehään. Mari vei Källin yhteisliikkeissä ja minä sitten itse molemmat muorit yksilöarvosteluun. Nasu on kyllä hienossa kunnossa, ei Källillä ole mitään mahiksia sitä vastaan (ellei sitten saa ikäpisteitä 2 vuotta vanhempana...). Molemmille vaaleanpunainen nauha ja kovasti kehuja erinomaisesta kunnosta. 

Paras narttu kehässä oltiin onneksi peräkkäin. Arja vei Nasun ja Mari Källin. Källi pääsikin sitten ekan kiekan jälkeen levähtämään ja neljän nartun joukkoon kehään jäivät Nasta ja Retku. Nasu sijoittui kovassa porukassa neljänneksi ja oli siten ROP-veteraani. Me Retkun kanssa kierrettiin vielä jokunen kiekka 3/4 siskon Ruskan kanssa. Ruska voittoon ja Eepu PN2. Kasvattajaryhmässä Ruska (ROP), Retku (PN2), Nasta (PN4) ja Otto (PU2). Saatiin 1KP ja oltiin ROP-kasvattaja. Ja tuomari erikseen vielä toivoi, että jäädään porukan kanssa isoon kehään. Kovasti tuomari kehui kovatasoista rotua ja koiria. Ja hyvät arvostelutkin saatiin. Ne on lisätty jokaisen koiran omalle sivulle: Retku, Nasta ja Källi.

Pienen tauon jälkeen akka sai narun nokkaan Saanan Hikka-tervun ja käytiin junnunartuissa pyörähtämässä. Hienosti vuosikas neiti malttoi ja käyttäytyi erinomaisesti. Mittaus koitui sitten meidän kohtaloksi, säkäkorkeudeksi saatiin vain 54½ cm ja siitä syystä harmaa nauha, kylläkin oikein mukavan arvostelun kera. Liian pieni on, pitäs olla vähintään 56 cm.

Ryhmäkehissä ei menestystä tullut Nasulle veteraaneissa eikä meidän kasvattajaryhmälle. Mutta Ruska-likka sitten räjäytti koko potin voittamalla kovan ykkösryhmän ja sijoittumalla BIS-kisassa kakkoseksi. Olipa hieno huipennus mukavalla näyttelypäivälle! Onnea Katja & Sari. Illalla juhlittiin menestystä Sarmoloiden perinteisissä puutarhajuhlissa. Hyvää ruokaa ja hyvää seuraa. Kiitos taas kerran!

Tämä saattoi olla Källi-muorin viimeinen näyttelypäivä. Turha kuljettaa kahta veteraania keskenään kisaamassa ja kyllähän Nasta nuorempana on niin paljon parempi vetsku, että sen kanssa kannattaakin jonkun verran kiertää.

19.7.2007 Paimennusta
Kotihommia ollaan puuhasteltu ja käyty metsässä pitkällä lenkillä. Koirien kannalta kyllä mukavaa, että ei ole tämän kuumempaa. Källikin jaksaa mainiosti tunnin lenkin. 

Illalla oltiin paimentamassa Tupoksessa ja keli muuttui tosi koleaksi. Fleece alle ja tuulitakki päälle, kumpparit ja pitkät housut. Kyllä Suomen kesä on ihana :-) Nasta treenas pitkästä aikaan isolla pellolla. Aloitettiin hakemalla pässit talvitarhassa ja kuljetettiin ne isolle pellolle. Sitten poispäinajona koko pelto toiseen päähän (noin 100 m). Nasta malttoi hyvin mennä kävelyvauhtia akka takana tai oikealla, vasemmalta puolelta takaa ei ota suuntakäskyjä niin hyvin vastaa ja vaatii vartalo-ohjausta. Kun akka on rauhallinen ja käskyt matalia, niin koira kuuntelee ja malttaa ja ajattelee. Maahanmenot oli tänään tosi huonoja, kolme käskyä ja luistaa 5 m suurinpiirtein. Pysähtyy kyllä käskystä, mutta pysyy jalkeilla. Pelto oli kyllä osasta kohtaa tosi märkä ja epätasainen + heinä on niin pitkää, että menemällä maahan koiran näköyhteys lampaisiin katkeaa. Tehtiin "kolmen vartin" tasapainoon lähetyksiä, eli koira klo 3:ssa tai 9:ssä ja siitä ohjaajan kautta (klo 6) lauman taakse (klo 12). Tässä Nasu meinaa hidastaa akan kohdalla ja epäröi, suhinalla vaan taakse, ei lisäkäskyjä. Sitten hakukaaria muutama molempiin suuntiin. Oikea on ihan surkea, kiilaa tosi läheltä ja suuntakäskyllä helposti pyörähtää vasemman kautta (silmukka) oikealle. Otettiin oikeen kurinpitoflänkkejä, että saatiin oikeaa leveämmäksi. Vasen menettelee, mutta ei se tarpeeksi pullea ole sekään. Nasu kun pääsee himomoodiin, niin käskyt menee huonosti läpi ja muori vain imee lampaille. Ja kun on hyvin liikkuvia lampaita, niin se vallan innostuu. Flänkit vaatii kyllä lisätreeniä.

Retkua varten pässit talvitarhaan. Aloitettiin tänään suoraan kuljetuksilla, ei flänkeillä kuten yleensä. Koira reunaan paikalleen, akka lampaiden taakse tarhaan ja sitten kuljetettiin serpentiiniä reunasta reunaan. Retkulle muutama "vartti" flänkki eli koira klo 3 tai klo 9 ja siitä lähetys klo 12 tasapainoon ja maahan. Nämä meni oikealle paremmin, vasemmat ahtaampia. Muutama hakukaari, pitää tehdä lyhyempiä. Ja mennä itse lähemmäksi lampaita. Ahtaissa aidanvieruspaikoissa turhaan syöksähtelee lampaiden taakse ja pöläyttää katraan. Kun matkaa on vähemmän, pysyy vauhti maltillisempana. Otettiin pari poispäinajon alkeisharjoitusta eli lampaat aidan vieressä ja rauhallinen kulku keskeltä tarhaa kohti lampaita. Retku "seuraa" akkaa aluksi, mutta ihan muutaman askeleen päästä se kyllä menee tuijotus-moodiin ja pitää silmät lampaissa. Maahanmenossa sitten katselee taas taakse. Sitten vielä flänkkejä molempiin suuntiin. Turhaa annoin koiran kiihdytellä ja tein pitkiä flänkkejä, pitäs tehdä ihan vaan varttiflänkkejä, maahan ja kehut. Nyt kierrokset nousee ja liikkuvat lampaat menee pitkin peltoa. Malttia, malttia.

Lauantaina hirmuliskot on peräkkäin Muhoksella näytelmäkehässä. Tulee akalle juoksemista ;-) Ja ensi viikolla lähtään Itä-Suomen turneelle. Osallistutaan perjantaina Farmari maatalousnäyttelyssä SPKY:n järjestämään paimennusnäytökseen (kolme näytöstä päivässä) ja sitten ajellaan Mikkeliin agikisoihin. Toivottavasti Eepun juoksu ei vielä tule sotkemaan kisasuunnitelmia.

17.7.2007 Mikolta agin irtotunti
Källi ja Nasta jäivät onnellisina nukkumaan kotiin, kun me illalla Retkun kanssa ajeltiin Martinniemeen Mikon 1½ tunnin agitreeneihin. Tuntuvat muorit olevan kovin väsyneitä eilisestä. Agilityssä koiria oli ryhmässä neljä, joten ehdittiin tekemään paljon. 25 esteen rata mentiin kahdessa palassa ja kaikki hypyt oli tapissaan eli 65 cm. Retku oli TOSI hyvä. Yhtään rimaa ei pudonnut, vaikka radalla oli okseri ja kolmoishyppykin, ja välistä vetoja ja hirmusti vedätettiin kaarteissa. Akka kerkes taas vaikka minne (Mikolla on ihmeellinen vaikutus juoksutaitoihin?) ja ohjas Eepua enimmäkseen edeltä. Pujottelun aloitukseen tultiin vasemmalta pujon rinnalta olleelta okserilta ja aloituksen takana oli houkuttelevasti putken suu. Mutta onneksi Retku rakastaa pujottelua, joten putkeen ei sorruttu kertaakaan. Ensimmäisellä kerralla jäin itse vasemmalle ja rata jatkui 90 astetta oikealle, joten työntää piti tosi reilusti. Toisella kerralla ehdin paremmin keppien alkuun ja leikkasin oikealle puolelle. Tätä Retku ei vielä näin voimakkaana liikkeenä kestä, joten otettiin rukkaspalkka Mikolle loppuun ja kolmannella yrittämällä saatiin kepit puhtaasti. Tätä pitää tosiaan harjoitella, mutta ehdottomasti avustajan kanssa. Kun koiran fokus pyysyy keppien lopun palkassa, niin akka saa heittää takana vaikka volttia. Mutta on se herkästi vartalolla ohjautuvaa mallia.

Yksi lentokeinu nähtiin, mutta muuten kontaktit on varmat ja nopeat. A varsinkin on parantunut hirmusti nyt, kun se on matalampi ja loivempi. Retku tulee vauhdilla itsenäisesti alas asti. Lopuksi käytiin Petran ja Mickyn kanssa kävelemässä ja syötiin polun vierustalta löytyneitä metsämansikoita. Nam!

16.7.2007 Päivä erkkarituomarin seurassa
Meille kävi kutsu paimentamaan aamulla heti klo 10. Erikoisnäyttelyn australialainen tuomari Alison Cowin (kennel Bordalace) oli Minnan luona Tupoksessa ja kävimme yhdessä läpi Australian paimennuskoesääntöjä. Alisonilla on paikalliset paimennuskokeen tuomarointioikeudet ja hän paimentaa myös omien koiriensa kanssa. Sanotaanko, että luokkia on miljoonasti ja "oikea" paimentaminen alkaa vasta siellä kisaluokissa. Alemmat testitasot on ihan jotain muuta, kun mitä me ollaan Suomessa perusradalla totuttu. Oltiin talvitarhassa kolmen pikkupässin kanssa ja Nasta, Retku sekä myös Källi läpäisivät alimman tason vaistotestin. Tämä pitää läpäistä Australiassa kahdella eri tuomarilla, jotta pääsee kisaamaan seuraavalle tasolle. 10 minuuttia on aikaa näyttää kykynsä tuomarille ja hyvällä koiralla ja kokeneella ohjaajalla testiin menee muutama minuutti. Kohti lampaita koira pitkässä hihnassa. Kun päästään lampaiden vaikutuspiiriin (koira havaitsee lampaat), koira seis ja kutsu pois takas ohjaajan luo ja seis. Tämän jälkeen ohjaaja saa päättää, jättääkö hihnan roikkumaan koiran perään ja laskee sen irti, vai irroittaako taluttimen kokonaan. Meidän tytöt oli irti kaikki ja sitten vaan kuljettiin lampaiden perässä ympäri tarhaa. Taakse ei tarvitse kiertää, eikä osoittaa tasapainoa (tämän nyt Nasu ja Retku tottakai tekivät), mutta hyökkiä ei saa eikä jahdata lampaita. Tuomari on kokoajan mukana tarhassa ja kulkee mukana (+ tarvittaessa "suojelee" lampaita koiralta). Australiassa vaistotestiin osallistuu kaiken rotuisia paimenkoiria (mm. sakemanneja, karjakoiria, collieta jne.).

Sitten Nasta kokeili seuraavaa testitasoa, joka tehdään yleensä noin 30 x 60 metrin kokoisessa tarhassa ja on ns. 8 testi (oikeassa suorituksessa lampaat liikkuvat 8-muotoista rataa tarhassa). Tämän läpäisystä tulee heillä jo ensimmäinen paimennustitteli. Koira pitää lähettää määrätyltä alueelta hakemaan lampaat, mutta ohjaaja saa mennä kuinka paljon tahansa koiran avuksi ja kuljetukset saa tehdä aidan vierustaa pitkin. Outoa? Meillä kun kisapelto ei ole edes aidattu... Koiran pitää osoittaa lauman kierto ja suunnan muutokset molempiin suuntiin. Ei häkitystä, ei hakukaarta, ei portteja, ei poispäinajoa. Vain ihan perinteistä kuljetusta. Nasta olisi läpäissyt myös tämän testin. Lopuksi Minna näytti poispäinajoa Napin kanssa. Tämän opettamista Alison piti vaikeana ja seurasi ihaillen Napin työskentelyä.

Tämän jälkeen pidettiin kahvitauko ja ajettiin Alisonin kanssa meille kotiin. Jätettiin koirat pois kyydistä kaupunkikierroksen ajaksi. Vieraan ilme oli hämmästynyt, kun hän näki meidän kodin. Saako koirat asua täällä? Jääkö ne vapaasti asuntoon, kun lähden pois? Eikö ne häiritse naapureita? Ilmeisesti rivitalo ei ole Australialisen mittapuun mukaan sovelias paikka koirien pitoon... Katsottiin netistä koirien sukutauluja ja Alisonin koirien kuvia, sekä kuvia viime vuoden erkkarista. Tämän jälkeen treffattiin Minna ja Jaana keskustassa ja käytiin syömässä hyvin. Pieni saitsiin Oulun keskustassa ja taas oli koirarientojen aika.

Mentiin Haukkukeitaaseen, jonne oli kutsuttu kaikki kynnelle kykenevät paikalliset bc:t. Ohjelmassa oli kädestä pitäen näyttelyesittämisen opettelua. Liikutettiin koiria ryhmässä ja yksittäin ja jokainen sai yksilöllisiä neuvoja parhaimman vauhdin ja tavan löytämiseen. Nasun pitäs mennä hitaammin ja keksittyä paremmin händleriin, Retku ei sais kiitää ja tikittää vaan sen pitäs mennä rauhallisemmin ja pidemmin askelin, vetämättä hinhassa. Ja händlerin pitäs kulkea selkä suorassa... Erja meni Lucan (Nasta x Rudi) tosi hienosti ja he saivat eniten kehuja - kaikki muut olivatkin enemmän tai vähemmän näyttelykonkareita ja sapiskaa tuli. Seisotuksessa Alison halusi kaikkien asettelevan koirat ja pitävän kevyesti pannasta kiinni, nami nenän edessä. Hän oli hyvin tarkka ja jämpti siitä, että koira ei saa liikuttaa tassuja milliäkään asettelun jälkeen. Hänen mielestä kukaan koirista ei ollut edukseen vapaassa esittämisessä. Ehkä tässä on meillä kulttuurieroakin, Suomessa arvostetaan vapaata esiintymistä ja siihen ilman muuta pyritään. Vain huonosti esiintyvät, vilkkaat koirat seisotetaan pannasta kiinni pitäen. Tässä vaiheessa meidän oli pakko poistua tallille heppahommiin.

Tallilta ajettiin illalla vielä Sarmolaan, jossa oli iltateetä ja ruhtinaallisesti tarjoiluja tuomarivieraalle ja meille muillekin. Ja Veikko sai yksityisopetusta Pyryn esittämisestä. Minun koirat oli tässä vaiheessa jo ihan poikki, oltiin oltu 12 tuntia vieraan matkassa ja tekemistä oli ollut yllin kyllin. Tästä tapaamisesta riittää kyllä sulateltavaa pitkäksi aikaa.

15.7.2007 Nasun eka ROP-veteraani ja Jipolle näytelmätulos
Nasta edusti meidän laumaa tänään Kokkolan KV näyttelyssä Veikon kanssa. Muori voitti luokkansa ERI:llä ja sitten vielä Pyryn vetskukisassa eli ensimmäinen ROP-veteraanivoitto Nastalle. Lisäksi Nasta oli mukana Pikkupaimenen kasvattajaryhmässä poikien kanssa, tuloksena 1 KP ja ROP-kasvattajaryhmä. Isoissa kehissä ei sitten enää menestystä herunut.

Kehässä oli myös sinisilmäinen Jippo (Nasta x Rudi), joka sai urosten avoimesta luokasta punaisen nauhan eli EH:n. Hienoa Helena ja Jippo! Isot onnittelut!!! Täsmänäyttely on in. Tähän mennessä kaikki Nastan sinisilmäiset pennut (Elwood, Vicky, Bugi ja Jippo) ovat saaneet tarvittavan näyttelytuloksen ensimmäisestä näyttelystä. Vain Tootsie on enää käymättä...

Maaningalla agia olivat viikonloppuna kisaamassa Erja & Luca (2-luokka) ja Niina & Taiga (1-luokka), molemmat Nasta x Rudi "pentuja". Luca oli tehty pari virheetöntä rataa, toiselta radalta kuitenkin yliaikaa ja sijoitukset 2. ja 3. Eli pari tienasi heti ensimmäisen nousunollan kohti 3-luokkaa. Isot onnittelut Erja ja Luca!!!

Källi ja Retku tulivat mökiltä kotiin iltapäivällä ja kyllä Eepulla oli Nasu hukassa. On ne niin paita ja peppu kuitenkin. Ja Nasta on Retkun suurin idoli :-) Kahdeksan maissa kotiutui sitten vihdoin Nasukin väsyneenä, mutta onnellisena. Kiltisti oli muori reissussa ollut. Tuhannet kiitokset Helena ja Veikko, sekä muut näyttelypaikalla avustaneet. Olipa ihana, että Nasu pääsi reissuun mukaan.

Nastan arvostelut lisätty Nasun näytelmäsivulle.

14.7.2007 Bc erkkari ja "Ava" Tootsie
Kokkolassa on kisattu tänään erikoisnäyttelyssä ja me kotona olijat ollaan saatu tulostietoja netissä reaaliajassa. Näin se homma hoituu, kiitos Pasi! Akalla oli häät iltapäivällä, joten ihan ei kokoaikaa voinut tuloksia koneella päivystää, mutta valtaosa oli tiedossa saman tien. Pyry uusi taas viime vuotisen BIS-veteraanivoiton ja Nastan Laku-poika (Nasta x Niko) oli kovassa kisassa PU2. Nasta sai veteraaneissa ERI:n ja sijoittui luokassa toiseksi Mimmun Windyn (melkeen 12 v.) jälkeen.

Toisaalla Kokkolassa (KLAG) kisattiin agilityä ja Janne & Tootsie (Nasta x Pyry) pesi koko sakin MOLEMMISSA 3-luokan kisoissa. Eli kaksi nollavoittoa supermiinuksella saman päivän aikana ja näin on Tootsiella tarvittavat agilitytulokset kasassa Suomen Agilityvalion -arvoa (Fin Ava) varten. Näyttelyssä Tootsie ei ole käynyt kertaakaan, joten se tulos on vielä "haettava". Hitsi me ollaan ylpeitä teistä!!! Näin Tootsie seuraa Pyry-iskän ja Sami-papan tassunjälkiä agilityn saralla.

Erkkarista tulee kuvia näyttelyn jälkeisellä viikolla Shokki photos -sivuille.

12.7.2007 Pikkupässejä paimentamassa
Illalla oli ohjelmassa paimennustreenit. Minna oli vienyt isommat pässit Tyrtsille kasvamaan ja meillä oli treenilampaina kolme pientä ja "tuoretta" pässiä. Nämä olivat erittäin herkkäliikkeisiä ja eivät yhtään ihmisen perään, joten tosi hyvä treenilampaita. Nasu aloitti treenit tuomalla pässit lampolasta talvitarhaan. Ja sen jälkeen tehtiin flänkkejä, meinasivat olla liian ahtaita näille lampaille. Painetta vaan ja pulleammat kaaret. Nasu oli tosi intona, kun ei ollut jumittavia lampaita.

Sitten Retkun vuoro. Ja nyt neiti toimi erinomaisesti. Ei turhaa paskan syöntiä, vaan fokus lampaissa ja töissä. Maahanmenot onnistuu nyt hyvin ja Retku putoaa alas saman tien. Nämä herkemmät ja liikkuvammat lampaat sopii Retkulle paremmin. Se joutuu tekemään töitä, mutta ei turhaudu. Ja kun lampaat pölähtää hajalleen, niin Retku heti päättäväisesti kerää ne laumaan.

Nasta teki toisessa sessiossa häkitystä pelkällä porttitolpilla ja porttilangalla. Tosi hyvin meni tämä molemmista suunnista. Toki oikeasti lampaat ei mene noin mieluusti häkkiin, kun siellä ovat satimessa. Nytähän ne vain kulkee koiran ohjaamana portin läpi. Tosi hyvät treenit molemmille.

9.7.2007 Valmisteluja
Nasta valmistautuu viikonlopun Kokkolan matkaan. Turkki on pesty ja harjattu, tassut trimmattu ja kynnet leikauttu. Irronnut kynsi on ihan ok, ydin on kuivunut ja kovettunut, eikä tossua enää tarvita. Lisäksi Nasta sai Expotin niskaan, kun Kokkolan seudulla on paljon enemmän punkkeja, kuin meillä täällä. Meidän koiruudet ei täällä Oulussa punkkisuojaa tarvitse, tämän kesän saldo on tasan yksi punkki Nasun naamassa vappuna. Kevythäkki oli Rokuan jäljiltä niin kamalassa kunnossa, että akka roudas koko hökötyksen kylppäriin ja pesi sen. Vettä vaan reilusti ja tiskiainetta ja sitten perusteellinen kuuraus kaikille pinnoille ulkoa ja sisältä. Hiekkaa tuli ihan kamalasti. Nyt häkki kuivuu ilmavasti takapihan terassilla katoksen alla. Kaikki alkaa olla valmista reissuun. Nasu lähtee matkaan perjantaina. 

Sadepäivä, joten jätettiin pitkä lenkki väliin. On muuten harvinaisia meille nämä lenkittömät päivät. Sellaisia sattuu ehkä 1-2 krt/kk. Eihän koirat seinille kiipeile, mutta akan mieli kyllä vaatis päivittäisen pidemmän happihyppelyn. Ja joku hetkellinen mielenhäiriö on akkaan iskenyt, kun se on katsellut sillä silmällä loppukesän tokokokeita ja Eepu on tehnyt naksutokoa eteisessä... Kyllä se tuo kakara kiihtyy 0-100 silmänräpäyksessä. Jopa istu-maahan voi olla lennokas Retkun tekemänä ;-)

Kaksi päivää vielä töitä ja sitten meillä alkaa neljän viikon kesäloma. Varasto pitäs siivota ja pensasaidat leikata ja matot pestä ja treenata ja mökkeillä ja kiertää vähän maailmaa...

8.7.2007 Micky tokon SM-finaalissa
Petra ja Micky (Nasta x Rudi) kisasivat tänään Suomen 19 kärkikoiran joukossa tokon SM-finaalissa. Kakkostulos, kun paikkaistuminen meni juuri ennen ajan täyttymistä makuuksi ja paikkamakuussa ylimääräisistä käskyistä vain 6. Mutta muut menikin sitten hienosti ja kymppejäkin nähtiin. Ja hyvin oli Micky jaksanut toisen kisapäivän putkeen. Tämähän oli vasta kuudes EVL startti nuorelle koiralle. Olemme kovin ylpeitä teistä!

Me käytiin iltapäivällä sateen tauottua treenaamassa omatoimisesti agilityä Haukkiksessa. Kaksi viikkoa ollaan pysytty poissa kentältä Rokuan jälkeen. Ihan hyvä pitää välillä vähän taukoa, kun kuitenkin ollaan treenattu koko kevät kaksi kertaa viikossa ja kisojakin on ollut suht paljon. Rakennettiin Iisalmen kisan alkukiemura ja sillä akan sössiohjauksella saatiin kuvio onnistumaan vasta kolmannella kerralla. Vetämällä sitten onnistui saman tien puhtaasti eli akka valitsi kisassa väärän ohjauksen tähän kuvioon. Tehtiin myös pujottelun vedätyksiä ja kerrattiin kaikki kontaktit. Hyvin kulki Retku ja lopetettiin, kun hinkua esteille oli vielä rutkasti jäljellä. Hyvät rukkasleikit loppuun ja sitten loppuverkkaan koko jengin voimilla. Motivaatio treenehin on vähän hakusessa, kun ei ole kisoja ihan lähikalenterissa. Ja kun kokoajan kummittelee mielessä se, että juoksun alettua alkaa ½ vuoden agitauko. Joskos sitä lomalla ajas vähän kauemmaksi kisaamaan, kun täällä päin ei startteja ole?

7.7.2007 Tokon joukkue-SM kuulumisia
Tänään on kisattu Piikkiössä tokon joukkue-SM:issä. Meidän Nastan jälkikasvua edustamassa oli Micky (Nasta x Rudi) ja Petra OKK:n joukkueessa. Joukkueen sijoitus kuulemma 8/66 (tämä kuultu sunnuntaina) ja Mickylle hyvä kakkostulos EV-luokasta pistein 248 ja sija 18. Eli Petra ja Micky mukana huomenna henkilökohtaisessa SM-kisassa. Ruutu oli mennyt Mickyllä nollille ohjaajan kämmistä. Hienoa työtä vaikeissa olosuhteissa, onnea!

Kisaamassa oli myös Retkun Supo-sisko Outin kanssa, mutta tuloksesta ei ole vielä tietoa. Netistä löytyi hienoja kuvia Outista ja Suposta. Sivun alalaidassa täällä ja sivun ylälaidassa täällä (se karvallinen malli). Yhdennäköisyys siskojen välillä on kyllä ilmeinen =)

6.7.2007 Muori nukkuu
Källi säikäytti tänään akan pahanpäiviäisesti. Koirat oli illalla kotona keskenään noin 5 h, kun akka oli konsertissa. Ja kotiin palattua Källi ei tullut ovelle vastaan ollenkaan. Muori oli pitkin pituuttaan olohuoneen sohvalla ja näytti kauempaa ihan elottomalta. Viereen kun meni, niin huomasi hengityksen ja sitten alkoi tassut vipattaa ja pää nykiä. Sairaskohtaus? Kun silitin Källiä, se oli ihan tiedottomana eikä reagoinut mitenkään. Sitten se kävi ynisemään ja huomasin, että se vaan nukkuu tosi sikeästi ja näkee unta. Meni pitkä tovi ja Retkukin kävi haistelemassa Källiä ihan läheltä. Sitten Källi avas silmät ja oli sen näköinen, että mitä ihmettä te kaikki siinä rivissä hänen unta ihmettelette? Se vaan nukkui tosi syvää unta ihan rentona ja rauhallisena. Ilmeisesti Källin kuulo alkaa heiketä, sillä kyllä se oven avaamiseen on aikasemmin aina reagoinut.

Tänään Retkun edellisestä juoksusta tulee tasan 7 kuukautta. Seuraavaa juoksua odotellaan 1-1½ kk sisään.

4.7.2007 Pesua ja paimennusta
Akka palasi viimeyönä viiden päivän yhdistetyltä työ- ja lomamatkalta. Jyväskylä - Tampere - Lempäälä - Helsinki -Tallinna. Ja Wääkyssä käytiin vanhaa työpaikkaa ihailemassa ja verestämässä muistoja 16 vuoden takaa. Koirien hoitoon oli värvätty täksi ajaksi viisi ihmistä :-) On nää vaativaa sakkia. Perjantain hoiteli siskot ja iskä, la-su hirmuliskot oli isosiskon ja iskän kanssa mökillä ja sitten su-ti Sarmolassa Pyryn riesana. Ihan siivosti olivat kuulemma käyttäytyneet, mitä nyt Sarmolan suolakalamalja oli salaperäisesti tyhjentynyt ja Retku oli pissannut kertaalleen sisälle... Ja isosiskoa nauratti koirien rutiinit - nämä olivat kiltisti aamulla kuljettaneet koiranhoitajan pisulta postilaatikon kautta kotiovelle. Pitäähän se Kaleva hakea. Iso kiitos kaikille hoitajille!

Akalla oli lomapäivä vielä tänään, joten päivällä koirat joutuivat kokopesuun. Tosi harvoin tulee pestyä koirat kokonaan. Ehkä kerran vuodessa? Nyt oli kuuma päivä ja siirrettiin iltapäivälle suunniteltu paimennus iltaan. Joten koirat yksi kerrallaan kylppäriin ja pesuun. Ja sitten pesun jälkeen lähtettiin metsään pitkälle lenkille. Nasta ja Retku oli miltei kuivia lenkin jälkeen, mutta Källin turkki tuntui kuivalta vasta illalla. Sillä on tosi paksu ja tiivis pohjavilla, joten ihoon asti kuiviminen kestää tunteja jopa helteellä.

Puoli ysiltä sitten Tupokseen treeneihin. Mittarissa oli vieläkin asteita +25, joten otettiin vain yksi sessio per koira. Nasta aloitti jakamalla pässilauman kahdelle eri laitumelle. Talvitarhaan jäi meille treeniin neljä kaveria. Ja Nasta toimi taas hienosti. Se on tosi vahva ja itsevarma nyt, saa takulla junteimmankin pässin liikkeelle, jopa makuulta. Iso musta sitä vähän kokeili ja Nasu vei voiton. Suuntakäskyt toimii nyt äärettömän hyvin ja Nasta lähtee käskystä hienosti suoraan sivulle. Ja mikä parasta, se selvästi miettii tekojaan. Liikkeelle lähdöt on rauhallisia ja hallittuja, eikä syöksähtelyjä. Tehtiin "häkitystä" molemmista suunnista pelkällä porttitolpilla. Nyt akka pysyi rauhallisena ja koira toimi hyvin. Sitten muutama lyhyt hakukaari ja nosto. Melkeen tehtiin vahingossa jopa haun portista tuonti :-) Nostoja Nastalla pitää treenata. Sillä kun on se vaara, että jos vain osa lampaista lähtee nostosta liikkeelle, niin muori jää niiden lumoihin ja unohtaa muut. Eli se ei vielä systemaattisesti kata koko katrasta ja joku saattaa jäädä paikoilleen syömään. Näinhän kävi viime kesänä Ruotsin kisoissa ja se ei ole 150 m päässä ihan helppo korjattava.

Retkun suoritustaso vaihtelee. Välillä se väläyttelee hyviä pätkiä ja toimii itsenäisesti ja järkevästi. Välillä taas näyttää keskaria akalle, syö paskaa ja ruohoa ja humputtelee omiaan. Sen fokus pysyy lampaissa vain, kun ne liikkuvat. Tarkka piiperrys ei jaksa Retku kiinnostaa. Tänään akka puuttui napakasti paskan syöntiin, joten nöyrä koira teki sitten akan mieliksi hommia ja katseli liikaa ohjaajaa. Tasapaino tuntui olevan hukassa, kun seurasi liikaa käskytystä. Tehtiin kuljetuksia ja muutama hakukaari. Lähtee hyvin sivulle, katraan lähellä kaari saisi olla leveämpi. Sai hyvin lampaat nostossa liikkeelle. Maahan menot on parantunut hurjasti. Lopuksi Retku sai yhdistää laumat isolle pellolle. Ei tämän kanssa vielä yksi uskaltais oikeita töitä tehdä, kovasti tarvii vielä apuja ja varmistusta.